De Strangers 65

g

Vandaag is het 65 jaar geleden dat de Sinjoren Gust, Alex, Pol en John het startschot gaven aan hun groep De Strangers.

 Copyright:RR
© RR

Vandaag is het 65 jaar geleden dat de Sinjoren Gust, Alex, Pol en John het startschot gaven aan hun groep De Strangers. Ze zongen grappige liedjes in het Antwerps dialect die een bewerking waren van de hits van het moment.

Hun bekendste nummers zijn Schele Vanderlinden, gezongen op de melodie van Gigi L' Amoroso door Dalida, Oh Mijnen Blauwe Geschelpte, op de melodie van Paloma Blanca door George Baker Selection en Bij de Rijkswacht, op de melodie van In the Navy van de Village People.

Vandaag wordt deze verjaardag gevierd met een mini-tentoonstelling over De Strangers in het FelixArchief in 2000 Antwerpen. Deze expositie kan je nog gaan bekijken tot maandag 31 juli.

ARCHIEF

In 2003 schonken De Strangers een deel van hun archief aan het FelixArchief of het Stadsarchief Antwerpen zodat geïnteresseerde Antwerpenaren en onderzoekers het daar kunnen ontdekken. Het archief is een uniek geheel dat teruggaat tot 1952, het omvat foto’s, programmabrochures en affiches, beeldopnames van optredens, de website, briefwisseling, opnames van optredens of interviews, teksten en nota’s van de liedjes… Hun liedjes geven dan ook een aparte kijk op de geschiedenis van de stad Antwerpen.

NIET MEER ZO ACTIEF

In 2002 zijn De Strangers gestopt met live-optredens. Maar sindsdien staan ze nog wel eens op een podium voor enkele goede doelen of soms ook nog voor hun plezier. Binnenkort komt er nog een cd met 2 nieuwe liedjes op de markt. Tijdens de eindejaarsperiode wordt de revue Azzek nog zou trouwen hernomen in het Fakkeltheater in Antwerpen, met 60 liedjes van De Strangers.