Column Showbizz Bart: 'Toen BRT 2 Radio 2 werd'

g

Niemand die zo goed op de hoogte is van het reilen en zeilen in de Vlaamse showbizz- en muziekwereld als Showbizz Bart. Elke week kruipt hij voor Viva Vlaanderen in zijn pen. Vandaag: Barts liefde voor radio en de Grootste Familie van Vlaanderen.

 Copyright:Dieter Bacquaert
© Dieter Bacquaert

Ooit was er een tijd dat jouw vertrouwde Radio 2 nog BRT 2 heette. Op een bepaald moment werd er voor een nieuwe naam gekozen. Dat was in 1990, ondertussen alweer een kwarteeuw geleden. Ik was twaalf.

Zo’n naamsverandering moest natuurlijk met de nodige toeters en bellen gevierd worden. Daarom organiseerde ’s lands populairste radiozender een groots familiefeest in dierenpark Planckendael. Ik was een trouwe luisteraar van de omroep en woonde vlakbij, in Bonheiden. Dit spektakel kon ik niet missen.

Mijn mama zag een uitstapje met haar jongste zoon meteen zitten, en dus reden we met onze 2PK naar Muizen. We kenden de plek vrij goed, maar toen we er arriveerden, leek het wel alsof er een nieuwe wereld voor ons openging. Het hele domein was omgetoverd tot een groot Radio 2-pretpark, met overal standjes en kraampjes en een immens podium op de picknickweide.

De hele dag door werden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Het aanbod leek oneindig en toch was mijn keuze snel gemaakt: ik zou een toneelworkshop gaan volgen. Die werd begeleid door Suz en Door Van Boeckel, de moeder en oom van Bart Peeters. De twee sloten meteen alle deelnemers in hun hart en zochten met passie naar de acteermicrobe in ieder van ons.

Wat we precies gedaan hebben, kan ik me niet meer voor de geest halen. Wel weet ik nog dat de vlinders duchtig rondfladderden in mijn buik omdat ik het allemaal zo spannend vond. Op een bepaald moment kregen we hoog bezoek: Ben Crabbé, drummer bij De Kreuners, nam die dag de presentatie van de slotshow op het grote podium voor zijn rekening. Hetzelfde podium waar ook wij ons toneeltje zouden opvoeren. Daarom kwam Ben even checken wat we in onze schild aan het voeren waren.

Net voor we opmoesten, loodsten Suz en Door ons naar de weide voor het podium. Het was immers eerst de beurt aan Suz’ zoon Bart. Samen met zijn groep The Radio’s zou hij Planckendael op stelten zetten. Suz vond dat we daar het best van konden genieten tussen het publiek. En gelijk had ze: we zongen en dansten uitbundig mee, samen met de honderden mensen om ons heen. Ik ervoer een overweldigende roes van geluk.

Omdat we ons toneeltje op het podium opvoerden, mochten we ook backstage. Dit was misschien wel het grootste voordeel van onze activiteit. Het wemelde er namelijk van de Radio 2-presentatoren. Mensen die voor mij tot op dat moment alleen maar een stem hadden, kregen plots ook een gezicht. Lutgart Simoens, Julien Put, Marc Brillouet, Chris Jonckers, Martin De Jonghe, Els Van Herzeele, Gust De Coster, Guy De Pré en zoveel anderen. Ik keek mijn ogen uit.

Van mijn bijdrage op het podium herinner ik me weinig. Dat zal vast geen hoogvlieger geweest zijn. Wat ik echter nooit zal vergeten, is de sfeer tussen de medewerkers van Radio 2. Die was fantastisch. Volgens mij heb ik toen het besluit genomen om ooit ook voor de radio te gaan werken.

Mijn passage door de backstage was het ideale moment geweest om op handtekeningenjacht te gaan. Grappig genoeg heb ik dat niet gedaan. Mijn bewondering voor de goden van de radio en Vlaanderens populairste artiesten was te groot. Ik wou hen niet lastiggevallen met mijn futiele drang om een stukje van hen te verzamelen. En toch heb ik één handtekening durven vragen: die van Sandra Kim. Ik was stapelverliefd op haar. Dat waren nog eens tijden.

Op de terugweg hield ik die krabbel stevig vast. Nog fierder was ik op de sticker van Radio 2 die ik toen kreeg en die ik ben blijven koesteren als was het een relikwie. Die bewuste dag in Planckendael had een onuitwisbare indruk op me nagelaten. Mijn passie voor radio was geboren en ik hield de mooiste herinneringen over aan de grootste familie van Vlaanderen. En nu, zelfs 25 jaar later, zijn ze levendiger dan ooit.

Showbizz Bart