Pech voor 40-45

g

Het zit niet mee voor Studio 100.

 Copyright:Studio 100
© Studio 100

Het zit niet mee voor Studio 100. De musical ‘40-’45 zullen ze niet kunnen opvoeren in de loods die Katoen Natie daar speciaal voor aan het bouwen is.

De vergunning voor de bouw van de loods was geen probleem. Maar om deze te gebruiken als evenementenhal is ook een tijdelijke bestemmingswijziging nodig. En daar knelt het schoentje. De gemeente Beveren - aanvankelijk nog voorstander van het project - heeft immers beslist om geen vergunning te verlenen. Op tafel liggen negatieve adviezen van de dienst Veiligheidsrapportering van de Vlaamse overheid. Die vindt het onverantwoord om zo'n grote publieksopkomst toe te laten in een havenomgeving met 21 zogenaamde Seveso-bedrijven in de buurt. Ook een aantal individuele chemische firma's én het Havenbedrijf hadden al bezwaren geuit tegen de locatie. Er is namelijk een Europese richtlijn die bepaalt dat er voldoende afstand moet zijn tussen dergelijke bedrijven en gebouwen waar veel mensen samenkomen.

Studio 100 kan in beroep gaan tegen de beslissing, maar de kans is klein dat de groep een procedureslag wil riskeren. Een nieuwe zaal vinden, lijkt geen evidentie. Zo moet die minstens 15.000 vierkante meter groot zijn én voor bijzonder lange tijd beschikbaar zijn, want het is de ambitie om '40-'45 langer dan een jaar op de planken te brengen. De musical ‘40-’45 gaat over de Tweede Wereldoorlog. Met onder andere Jonas Van Geel, Jelle en Clara Cleymans en Nathalie Meskens.