Jarige "2 Meter Sessies" met Belg

g

De Nederlandse "Twee Meter sessies" zijn jarig.

 Copyright:RR
© RR

Bij ons ken je vast en zeker de programma's Club 69 van Studio Brussel en de Radio 1-sessies van Radio 1. In Nederland is er een gelijkaardige formule 2 Meter Sessies.

Op vrijdag 9 juni dit muziekprogramma haar 30e verjaardag in Amsterdam. Geestelijk vader en presentator Jan Douwe Kroeske ontvangt daar 3 muzikale gasten. waaronder onze landgenoot Gabriel Rios. Eerder was Gabriel Rios al 2 keer te gast bij de 2 Meter Sessies. Bij onze noorderburen is hij ook heel bekend met onder meer de hit Broad Daylight. De andere gasten voor de jarige 2 Meter Sessies zijn de Amerikaan William McCarthy en Surinaam Jeangu Macrooy.

HET BEGIN

2 Meter Sessies begon in 1987 bij toeval. Jan Douwe Kroeske had de Nieuw-Zeelandse groep Crowded House te gast in zijn radioprogramma Twee Meter De Lucht In. Spontaan werd besloten om na een kort interview ook een paar liedjes in kleine bezetting te spelen. Een goed idee, maar echt veel ruimte voor opnameapparatuur en technici was er niet in de studio in Hilversum. Toch bleek die kale opname van Don’t Dream It’s Over het begin te zijn van een nieuw format: 2 Meter Sessies!

30 jaar later en ruim 1600 opnames voor radio en televisie verder, is de lijst van artiesten die een 2 Meter Sessie hebben opgenomen indrukwekkend. Zo verwelkomde Kroeske in de afgelopen jaren klinkende namen als David Crosby, James Taylor, Randy Newman, Nirvana, Coldplay, Radiohead, Counting Crows, K’s Choice, Foo Fighters, Aerosmith, Beck, The Black Crowes, James Vincent McMorrow.