Nicole & Hugo

Eurovisiesongfestival 1971

De derde april 1971 had de zestiende editie van het Eurovisiesongfestival in Dublin (Ierland) plaats. Alsof de duivel er zich mee moeit, wordt Nicole net voor hun vertrek ziek. Zij heeft geelzucht en moet verstek laten gaan. Haar vader wil nog dat Hugo in z'n eentje naar de repetities gaat en dat Nicole later in Dublin zal arriveren, maar de dokter vindt dit onverantwoord en weigert op dit voorstel in te gaan. Uiteindelijk zal Nicole drie maanden in bed blijven.

De VRT besluit Jacques Raymond en Lily Castel naar Ierland te sturen. Jacques vindt achteraf dat hij een beetje onder druk werd gezet en geen andere keuze had dan ja te zeggen. Hij moest ook tegen zijn zin onder leiding van Anton Peters de choreografie van Nicole en Hugo instuderen. Moeite voor niets, want toen zij in Dublin aan de beurt waren, bleek de beschikbare podiumruimte veel te klein en bleef hun choreografie uiteindelijk tot een paar houterige bewegingen beperkt.

Al bij al deden Lily en Jacques hun uiterste best. Zij eindigden met achtenzestig punten veertiende op een totaal van achttien deelnemers. Monaco werd de uiteindelijke overwinnaar met Séverine en Un banc, un arbre, une rue. En Goeiemorgen, morgen werd van die dag af in Vlaanderen een regelrechte klassieker, terecht in 2004 genomineerd in De Eregalerij van Radio 2 en Sabam. Acht jaar later is het bingo, want in 2012 wordt Goeiemorgen, morgen samen met Helena van Hugo Raspoet, Suspicion van Toy en Ik ga dood aan jou van Bart Herman vereeuwigd in De Eregalerij van Radio 2 en Sabam in het Casino van Oostende.