Michael Lanzo

Delen S
"Wanneer ik het moeilijk heb, dan vind ik troost in de muziek."
Michael's Got Talent

Geloof, hoop en liefde

Vrijdag de 4de oktober 2019 verrast Michael zijn fans met zijn tweede Nederlandstalige album "Geloof, hoop en liefde" én met zijn nieuwste single Weekend, een uptempo song van de hand van Sabien Tiels. Speciaal voor Lanzo schreef Bart Herman Je thuis is waar men van je houdt. John Terra pende Hoop in mijn hart bij mekaar en Christoff overhandigde in CC "De Leest" te Izegem niet alleen persoonlijk het nieuwe album aan Michael, maar componeerde tevens speciaal voor hem Mama Leona. Op dit nieuwe album, met in het totaal vijftien songs, komen diverse muziekgenres aan bod. “Deze keer heb ik de tijd genomen om grondig na te denken over de liedjes en de reacties van het publiek tijdens mijn liveoptredens zijn alvast veelbelovend. Met een nieuwe ploeg, een nieuw album en nieuwe optredens in het vooruitzicht ben ik klaar voor een nieuwe start", aldus Michael.

Getrouwd

Steek de loftrompet, want op donderdag 2 maart 2017 vernemen we dat Michael Lanzo in alle stilte getrouwd is met zijn partner John tijdens een besloten ceremonie op het gemeentehuis van Izegem waar zij een samenlevingscontract hebben ondertekend. De twee zijn ondertussen al acht jaar samen. Als kers op de huwelijkstaart opende diezelfde dag Michaels nieuwe zaak Het Muziekcafé met feestzaal Den Toerist. Hij baat die zaak samen met Andy Vervaecke uit, vader van het kindsterretje Kitana met wie Michael eerder het duet Tibeau opnam.

De toekomst

Als Michael zich even mag laten gaan wat de toekomst betreft, hoopt hij een vaste waarde in Vlaanderen te worden die ooit eens samen kan zingen met Il Divo en zijn ander groot idool Céline Dion. Hij hoopt tevens in stilte dat hij nog vaak naar zijn lievelingsvakantieoord Lloret del Mar kan reizen en vooral kan en mag blijven samenwerken met zijn huidige manager en productieteam. Zij zijn trouwens al volop bezig met het uitbreiden van zijn repertoire met het oog op een volgende cd. En voor de rest is hij druk bezig met het afwerken van een al even drukke concertagenda.

Amore mio

In het vroege najaar van 2014 is er de single Amore mio. Ook dit keer zijn de zenders Anne en Ment TV hem zeer goed gezind. Met het oog op de eindejaarsfeesten brengt Michael een gelimiteerde versie uit van zijn cd Het Nieuwe Licht met daarop vier nieuwe nummers waaronder zijn nieuwste single Iedere Dag die de veertiende november gereleaset wordt, volgens zijn platenfirma dé perfecte song die helemaal past bij de koude winter en gezellige feestdagen.

Vraag aan mij niet hoe

Michael zingt Vraag aan mij niet hoe tijdens Vlaanderen Muziekland.

Vraag aan mij niet hoe

Michael zingt Vraag aan mij niet hoe tijdens Het Muziekcafé op Radio 2.

Amore mio

Michael Lanzo brengt Amore Mio live tijdens Het Muziekcafé op Radio 2.

Het doet ontzettend deugd te zien dat Vlaanderen mijn muziek apprecieert. Ik was zelf erg trots op mijn plaat, als ze dan ook aanslaat bij het publiek dan word je daar gewoon heel erg blij van!

Michael Lanzo

Erkenning

Eind mei 2014 meldt Michael met trots dat zijn single Vraag aan mij niet hoe op één staat in de Vlaamse Top Tien en dat zijn album Het Nieuwe Licht de top tien van de Ultratop album 200 induikt.

Je ziet, de aanhouder wint! Ik ben blij dat hij de kans heeft gekregen om te tonen wat hij in zijn mars heeft.

Eveline Cannoot

Zijn eerste album

De vijfentwintigste april 2014 stelt Michael zijn eerste album Het nieuwe licht aan de pers voor in Wilrijk. Zijn waardering voor Petra is op het album terug te horen wanneer Michael samen met haar het duet Wie ben ik zingt. Er worden klassiekers gecoverd als Granada, Mama en Dromen, beter bekend als Funiculi Funicula in onder meer de versie van Helmut Lotti. En niet te vergeten de meezinger Een vriend is nooit alleen, oorspronkelijk bekend als You'll never walk alone uit de musical Carousel.

Er wordt ook een plaats gereserveerd om terug te blikken op zijn deelname aan Belgium's Got Talent in de nummers You Raise Me Up en Schlagerfantasia en in zijn dialect zingt hij met graagte over Ik go je olsan geirne zien. Aan zijn mémé en pépé, die intussen overleden zijn, draagt hij het liedje Hoog in de hemel op.

Wanneer ik het moeilijk heb, dan vind ik ook troost in de muziek. Daarom zijn de emoties die mijn muziek bij de mensen losmaakt, zo herkenbaar.

Lanzo op entertainment-today.be

Het nieuwe licht

Lanzo brengt zijn debuutsingle Het nieuwe licht tijdens En nu serieus op Radio 2.

Het nieuwe licht

Vrij snel komt hij onder de vleugels van Patrick Vandewattijne terecht. Hij kende Patrick al van voordien. Wanneer meteen na zijn overwinning de telefoon roodgloeiend staat, roept Michael de hulp en steun in van Patrick en nog geen week later heeft hij een contract getekend bij het management-boekingskantoor van Patrick Van Dijk Publishing waar ook Swoop, Elke en Eveline Cannoot thuishoren.

Als geen ander weet Patrick van welke liedjes het doorsnee Vlaamse hart sneller gaat slaan. Er wordt van in het begin onderling afgesproken de kaart van het Vlaamse lied te trekken, maar niet meteen die van de schlager, laat staan de polonaise. Er wordt beslist voorlopig de licht-klassieke toer op te gaan, een genre dat valt tussen de schlager en de klassieke stijl. De eerste januari 2014 wordt de single Het nieuwe licht in de etalage gezet, een rustig nummer waarop al even rustig kan meegedeind worden.

Als artiest moet je je publiek verdienen. Zelf verdiende ik er vroeger geen rooie duit aan. Ik ben met knikkende knieën aan Belgium's Got Talent begonnen. Ik had nooit gedacht dat ik zou winnen.

Michael Lanzo

Belgium's Got Talent

In 2013 leest hij in een advertentie dat VTM een tweede editie organiseert van Belgium's Got Talent. Michael besluit zich in te schrijven. Maar met welk repertoire? Hij heeft namelijk beslist met een schone lei te beginnen. Hij is intussen een grote fan geworden van het bekende kwartet Il Divo dat internationaal erg goed scoorde met hun albums boordevol klassiek getinte popsongs. Hij gaat op zoek naar een nieuwe invalshoek en komt op de idee Nederlandstalige nummers, de liedjes waarmee hij was opgegroeid, in een klassieke verpakking te stoppen.

En dan is het zover: tweeëndertig acts gaan ervoor, vijf weken live vanuit de Videohouse Studio's in Vilvoorde. In de eerste vier live-shows passeren telkens acht kandidaten de revue, slechts twee worden er doorgestuurd naar de finale. Die heeft de achtste december 2013 plaats. De finale wordt een spetterende bedoening.

Michael imponeert haast iedereen door zijn Nederlandstalige versie van de klassieker You Raise Me Up. De elfjarige Mathijs wordt derde en Johnny Trash tweede. Charmezanger Michael wordt door een uitzinnig publiek naar de overwinning gehesen. Aan Koen Wauters vertelt hij dat zijn droom eindelijk is uitgekomen. Als eindejaarsgeschenk mag hij ook nog eens de beloofde € 50.000 op zak steken. Met dat geld koopt hij zich meteen een nieuwe auto en houdt wat in reserve om in zijn carrière en een nieuwe plaatopname te investeren.

In de pers laat hij weten dat hij jaren na mekaar van de ene boerenkermis naar de andere is getrokken. Hij zal nooit vergeten dat hij in zalen terechtkwam waar hij na zijn optreden amper van applaus mocht genieten. Maar hij is keihard blijven voortknokken. Al geeft hij meteen toe dat hij, ook na deze overwinning, de kleine podia onder de kerktoren trouw zal blijven, want hij zal nooit de weg vergeten die hij in al die jaren heeft afgelegd.

Aan alle mooie meiden

In 2010 brengt Michael de single Aan alle mooie meiden op de markt dat een jaar eerder in Nederland door Willem Barth was opgenomen. Hij beslist samen met Serge om met deze song nog een kans te wagen. Michael profileert zich vrij snel als de zanger van de polonaises en wordt even snel vergeleken met Frans Bauer wat hij een grote eer vindt, al dweept hij qua schlagers in eerste instantie nog altijd met André Hazes. Vooral diens stijl van zingen, spreekt hem erg aan. Niet dat Michael qua stem op Bauer gelijkt, maar het is dezelfde eenvoud en dezelfde warmte waarmee hij met de gewone man omgaat, die deze vergelijking voor een groot deel doet opgaan.

C'est la vie

Toch is het weer een tijdje wachten voor hij de juiste man tegen het lijf loopt. Vijf jaar later ontmoet hij Serge Gobin. Die is op dat moment nog docent aan de Showbizzschool in Oostende (werd in 2007 stopgezet). Serge kent het klappen van de zweep, want hijzelf was ooit zanger van de groep Bingo die in 1989 een hit scoorde met Arabeat, gebaseerd op een newbeatritme.

Serge kent Michael nog van zijn periode als Michael Fox en haalt zijn neus op wanneer Michael bij hem komt aankloppen. Hij ziet echter snel dat Michael zich een ander imago heeft aangemeten en gunt hem een kans. Michael heeft iets eerder op eigen kosten drie demo's laten opnemen en één daarvan is het nummer C'est la vie, geschreven door het voormalig team achter Frans Bauer.

Serge slaagt erin een platencontract voor Lanzo te versieren bij Magic (verdeeld door EMI) die in 2006 C'est la vie uitbrengt.De negende september 2006 staat Michael met zijn versie op drie in de Vlaamse Top Tien en op vierentwintig in de Ultra Top Vijftig. Hij kan zich dus heel even in de feestelijke kijker zingen, maar een geschikte opvolger wordt niet meteen gevonden. De moed zinkt Michael in de schoenen, maar hij blijft doorzetten.

De Baccarabeker

Zonder zijn medeweten schrijven zijn vrienden Michael in 2000 in voor De Baccarabeker die dat jaar plaatshad in een vernieuwde vorm. De laatste editie had tien jaar eerder plaatsgehad in het Casino van Middelkerke. Vijf provincies treden aan onder leiding van vijf peters/meters: Sofie voor Antwerpen, Jo Lemaire voor Vlaams-Brabant, Sabien Tiels voor Limburg, Yasmine voor Oost-Vlaanderen en Truus Druyts voor West-Vlaanderen.

De West-Vlaamse ploeg gaat uiteindelijk met de overwinning lopen: Marino Dendooven, Caroline Berg, Marjolein én Michael Lanzo. Wij hoeven u niet te vertellen dat Michael in de wolken is en dat hij zich via deze wedstrijd aardig in de kijker weet te zingen. Hij zingt onder meer Ik heb je lief van Paul De Leeuw en Het allermooiste moment van Garry Hagger. Michael voelt ook meer en meer aan dat zingen zijn dada is.

Zijn outing

In 2000, Michael is dan eenentwintig, laat hij per brief aan zijn ouders weten dat hij graag mannen ziet. Dat is vooral voor zijn vader een harde klap. Voor Michael is die outing een bevrijding. Omdat hij intussen is afgeslankt en beter in zijn vel zit, wil Michael het podium op en kruipt in de huid van zijn alter ego Michael Fox. Een lange, gekleurde jas, opvallende schoenen, geblondeerde haardos enz... Zijn alter ego heeft hem geholpen om zijn frustraties en twijfels van zich af te kunnen schudden.

De eerste stappen in de showbizz

Wanneer Michael op zekere dag aan zijn ouders vertelt dat hij voor een zangcarrière wil gaan, zien zij dat eerst niet zitten. Zij blijven aandringen op een degelijke schoolopleiding. Op zijn achttiende verneemt hij van een vriendin dat zangeres Cindy V (Vereecke) uit Ingelmunster op zoek is naar een goede danser. Achter de rug van zijn ouders om zoekt Michael contact met haar en slaagt in zijn auditie. De mama van Cindy zorgt er via een gesprek voor dat papa Landuyt akkoord gaat.

Binnen de kortste keren staat Michael samen met Cindy op het podium mee te dansen en zal vaak met haar optreden. Op een bepaald moment, zij moeten in een klein café optreden en de zanger van dienst laat verstek gaan, wil Cindy een duet zingen. Michael ziet zijn kans schoon en zingt met Cindy een liedje van X-session (de in die tijd erg populaire groep van Gene Thomas ) tot grote verwondering van zijn ouders die voor een keertje zijn meegegaan naar een optreden. Tot Michaels verbazing reageren die heel enthousiast en zijn vanaf die dag zowat zijn beste fans geworden en gebleven.

De ommekeer

Michael beslist op zijn zestiende wat aan zijn gewicht te doen. Hij voelt zich almaar beter in zijn vel. Sporten helpt hem daarbij. Veel bewegen zorgt ervoor dat hij niet alleen op zijn gewicht blijft, maar dat hij minder piekert, dat hij zich vooral fris in zijn hoofd voelt. In 2005 komt hij terecht bij het centrum Oxygen Fitness in Waregem, want sporten ligt hem wel. Hij solliciteert er voor de job infobediende, maar de baas ziet eerder in hem een fitnessinstructeur. Het clienteel ziet hem graag en Michael zal er tot eind mei 2014 werkzaam blijven om van dan af voltijds voor een professionele zangcarrière te kiezen. Al die tijd blijft hij bij zijn ouders wonen. Hij heeft intussen in 2009 zijn vriend John leren kennen met wie hij een hechte relatie heeft opgebouwd. Ook John woont nog steeds bij zijn ouders, al kijken ze beiden uit naar een eigen woonst.

Op de schoolbanken

Vanaf de kleuterklas tot en met de middelbare is Michael in Izegem naar school geweest. Maar leren was aan hem niet zo besteed. Op school werd hij nogal gepest, vooral omwille van zijn hoogblonde haardos en zijn volslanke gestalte. Omdat hij liever in het textielbedrijf van zijn ouders wil werken, gaat hij een opleiding textielwever volgen. Vreemd genoeg zal Michael die stiel nooit uitvoeren, laat staan dat hij nog iets van die opleiding en handvaardigheden in de vingers heeft. Wel gaat hij gedurende een jaar of negen bij Beaulieu werken. Achteraf gezien heeft Michael spijt dat hij de school zo snel de rug heeft toegekeerd, want hij had uiteindelijk toch liever voortgestudeerd.

Michael Lanzo wordt geboren

De achtste augustus 1979 werd Michael als Michael Landuyt in Izegem geboren. Michael komt uit een warm nest. Papa Hans heeft zijn leven lang hard gewerkt. Eerst als metaalarbeider, nadien omgeschoold tot textielarbeider. Mama Patricia heeft ook altijd bij die firma in de textielsector gewerkt tot haar afdeling overkop ging en zij poetsvrouw werd. Veel tijd voor hobby's hebben zijn ouders nooit gehad, al zit er jaarlijks op reis gaan nog altijd in, daar wordt graag tijd voor geruimd, samen met mama's zus en haar man. De ouders houden nauw contact met hun drie kinderen: Michael, zijn drie jaar jongere broer Steven en hun zus Kyana die geboren werd toen Michael al zestien was.

Thuis werd en wordt er nog steeds vaak en veel naar muziek geluisterd. Bij zijn grootouders mémé en pépé, de ouders van zijn moeder die eveneens in Izegem woonden, werden er platen opgelegd van Marva , Wilma en de Zangeres zonder Naam en dan kon Michael lekker uit volle borst meezingen. Want dat is altijd het liefste geweest wat hij deed, ook tijdens familiefeestjes of op school of tijdens playbackshows, zich in de kijker zingen. Wanneer hij ook maar enigszins kon, trok hij naar optredens van Vlaamse artiesten, zorgde ervoor dat hij achteraf met hen op de foto kon staan of een babbeltje slaan en vooral dromen dat hij in hun schoenen stond. Favorieten in die tijd waren Petra en Sam Gooris. Maar het zou een lang bij dat dromen blijven.