Maartje Van Neygen

Delen S
Geboren in Sint-Niklaas
op 25 oktober 1995
Maartje Van Neygen
sLees Biografie
"Mijn ouders zijn twee artiesten waar ik enorm naar opkijk. Ze waren mijn idolen."
Meer dan 'de dochter van'

30 jaar Veel te mooi

De 12de maart 2020 zal het precies 30 jaar geleden zijn dat Maartjes ouders, Erik & Sanne, de klassieker 'Veel te mooi' opnamen. Al beslisten zij samen zes jaar geleden om te stoppen met live-concerten, de muziek was nooit ver weg. Achter de schermen bouwden ze mee aan de carrière van dochter Maartje. In stilte schreven ze tekst en muziek voor haar twee albums maar het bleef kriebelen om weer samen op het podium te staan. 30 jaar "Veel te mooi" wordt in de bloemen gezet met de gelijknamige theatershow. Erik & Sanne zingen niet alleen hun klassiekers, maar brengen ook een aantal luisterliedjes waaronder Oostendse wind en Jas met duizend kleuren. Maartje zingt op haar beurt ook een paar van haar eigen liedjes, en verrijkt daarnaast de unieke samenzang van haar muzikale ouders. Dit wordt een uitzonderlijk en onvergetelijk weerzien. Zij worden begeleid door pianist Pieter Van Malderen, gitarist Filip Bruffaerts en het strijkkwartet Nome d’arte o.l.v. Wim Spaepen. De 15de november 2019 verscheen alvast de verzamelaar "30 jaar Veel te mooi" met daarop een overzicht van hun bekendste nummers

Getrouwd

Hoogtijdagen ten huize van de familie Van Neygen. Erik en Sanne staan in 2020 dertig jaar samen op het podium en dochter Maartje trouwt de 11de januari in de kerk van Sombeke met haar grote liefde Senne, net als zij afkomstig uit Hamme. Senne begeleidt mensen met een verstandelijke handicap op een zorgboerderij en Sanne blijft aan de slag als onderwijzeres.

25 jaar Veel Te Mooi

Op 14 maart 2015 is het precies 25 jaar geleden dat haar ouders Erik en Sanne hun doorbraakhit Veel te mooi opnamen. Voor papa Erik mag dit niet zomaar ongemerkt voorbijgaan. 28 en 30 april staan hij en Sanne op het podium van het Sportpaleis in Antwerpen tijdens "Houden van... Griffelrock". Erik en Sanne nodigen ook een aantal collega's uit waaronder: John Terra , Heintje, Jo Vally , presentator Luc Appermont en natuurlijk hun dochter Maartje.

Nood aan jou

2 maart 2015 krijgen wij de nieuwe single Nood aan jou van Maartje te horen. Zij volgt op dat moment met succes het tweede jaar bachelor Nederlands-Duits en trok met vakantie naar Berlijn waar zij enorm gefascineerd werd door zowel de moderne als de klassieke kant van deze boeiende stad.

Deze single is de voorbode van een nieuw album, een conceptalbum, met als thema een haast onmogelijke lange-afstandsliefde tussen een Vlaams meisje en een Berlijnse streetart-kunstenaar. De productie van het album is in handen van papa Erik met de steun van Stefaan Fernande die trouwens de tekst en de muziek van Nood aan jou schreef.

Op zijn schouder

Begin september 2014 zet platenfirma CNR haar nieuwe single in de etalage: Op zijn schouder, een uptempo nummer met het oog op het najaar. Eigenlijk komt die single er op vraag van het publiek dat het tijdens haar optredens erg smaakt. Wellicht had ze er méér van verwacht, want de twintigste september 2014 geraakt Maartje met dit nummer tot op de vijfendertigste plaats in de Vlaamse Top 50, maar dan ook geen trapje hoger.

Zomerhit 2014

In een persboodschap bedankt ze nog snel Radio 2 voor de nominaties tijdens Zomerhit 2014 in de categorie Beste doorbraak en Beste zangeres. Zij belooft ook voor 2015 een gloednieuw album, boordevol gloednieuwe liedjes.

Canta baila

Maartje zingt het zomerse Canta Baila tijdens Vlaanderen Muziekland.

't Is echt wel goed

Maartje zingt 't Is echt wel goed tijdens Avondpost van Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Angelica

Maartje Van Neygen zingt Angelica live bij Avondpost op Radio 2 Oost-Vlaanderen.

De toekomst

De toekomst heeft nog veel in petto waaronder een rist hits, daar is zij vast van overtuigd. En wat die toekomst betreft wil Maartje blijven zingen én lesgeven. Haar moeder is daarbij voor haar het beste voorbeeld. Sanne, en ook Erik, hebben door de jaren heen beide talenten op een perfecte manier gecombineerd! Zij wil koste wat het kost haar bachelor diploma Nederlands-Duits behalen aan de KaHo in Sint- Niklaas.

People help the people

Maartje zingt haar versie van People help the people (origineel van Birdy) tijdens Sing that song.

Dat ik je mis

Maartje zingt haar versie van Dat ik je mis (origineel van Maaike Ouboter) tijdens Sing that song.

Wat kan ik nu nog meer willen? Ik ben dus dolgelukkig dat ik op mijn verjaardag mijn allereerste full cd kan en mag voorstellen!

Maartje, over Eerste Dauw

Eerste dauw

Papa wordt niet alleen haar manager, maar duikt ook samen met haar de opnamestudio in. Erik en Sanne staan erop dat zij de liedjes aanreiken. Thuis wordt er vooraf al ernstig rond de tafel gezeten om voor Maartje een degelijk profiel uit te tekenen. Het album dat er komt, mag een weergave zijn van kleinkunst, luchtige pop, country en chanson.

Gezocht wordt er naar een geschikte datum om het album aan de pers voor te stellen en dat wordt haast voor de hand liggend de 25ste oktober 2013, de dag dat Maartje achttien wordt. Eerste dauw is een gepaste titel voor een eerste album met daarop twaalf liedjes. Enkele maanden voordien, de tiende juni om precies te zijn, wordt de komst van het album aangekondigd met de release van de single Tekendoos. Voor Maartje is dit eerste album sowieso een voltreffer, a dream come true.

My Songbird

Maartje brengt haar versie van My Songbird (oorspronkelijk gezongen door Emmylou Harris) tijdens het Radio 2 Muziekcafé.

De eerste stappen in de showbizz

Voor papa is het niet gemakkelijk om de dagen nadien zijn draai te vinden, maar het zwarte gat laat hij links liggen en gaat zich onder meer met volle kracht inzetten voor de carrière van Maartje die zo snel mogelijk een solo-single op de markt wil brengen en dat onder de veilige vleugels van haar ouders. Dat wordt het eerder in Austin ingeblikte My songbird, een cover van de Amerikaanse singer songwriter Jesse Winchester. De tiende december 2012 wordt dit als haar allereerste single uitgebracht.

Als tweede single wordt begin maart 2013 gekozen voor Niet slecht bedoeld dat wij al kenden van het album De fantastische expeditie. Hoewel Sanne een sopraan is en Maartje een alt, horen luisteraars hoe Maartje en Sanne qua stem als twee druppels water op elkaar lijken.

In de spotlights

Die band tussen Erik en zijn dochter is zo groot dat hij niet alleen haar liedjes mag schrijven, maar dat hij ook betrokken wordt in welk plunje dochterlief rondloopt en optreedt. Maartje is heel modebewust, houdt wel van dat showbizzkantje, etaleert zich graag. Niet te verwonderen dat wij op de Vlaamse Showbizzsite in 2012 lezen: Dochter van Erik en Sanne loopt eerste modeshow. Zij is een mooie verschijning. Zij showde de nieuwe collectie van Tylaine Van den Broeck.

Afscheid Erik en Sanne

De 30ste september 2012 is een datum die Maartje nooit zal vergeten, want die dag staan haar ouders op de planken van de Roma in Antwerpen voor hun afscheidstournee nadat papa had gemerkt dat het te zwaar werd te blijven optreden en Sanne besliste ook een punt achter haar zangcarrière te zetten. Maartje mag die namiddag uiteraard mee optreden met voorts op het podium Luke Jacobs, Carrie Rodriguez, Miek en Roel.

De fantastische expeditie

In het najaar van 2011 mag Maartje met haar ouders mee naar Texas voor de opname van het album De fantastische Expeditie. Ook Maartje mag twee liedjes inzingen: Hier aan de Schelde van de hand van Tom McLean op tekst van Sanne en Niet slecht bedoeld van Tom Paxton op tekst van Miel Appelmans.

Voor de rest deed Maartje op de momenten dat zij niet in de studio aanwezig hoefde te zijn niets liever dan in Austin rondlopen en de stad verkennen. Als zeventienjarige een unieke buitenkans. Thuis was achteraf de vreugde groot toen bleek dat De fantastische Expeditie, uitgebracht in de vroege zomer van 2012, met goud werd bekroond.

Hallelujah

Maartje brengt haar eigen versie van Hallelujah, origineel van Leonard Cohen. Ze is samen met haar ouders te gast in Het Muziekcafé op Radio 2.

Het huis dat tussen de rozen staat

Maartje en Sanne brengen samen Het huis dat tussen de rozen staat, in het programma Vlaanderen Muziekland.

Een sterke familie

De dag dat Erik in 2009 voor de eerste keer met een hersenbloeding wordt geconfronteerd is een dag die Maartje duidelijk is bijgebleven. De essentie van de dagen nadien zijn haar niet meer bijgebleven alsof zij die dingen gedeletet heeft. Zij heeft, vooral na zijn tweede hersenbloeding in 2010, van haar vader onthouden dat hij een heel sterke man is. Zij heeft gemerkt hoe hij zijn medicatie stilaan heeft afgebouwd en geleerd heeft de pijn te verbijten. Alleen al voor deze inspanning heeft zij een enorme bewondering voor hem en dat maakt hun band alleen maar sterker.

De tienerjaren

Op school werd Maartje zelden geplaagd omdat zij de dochter van Erik en Sanne is. Alleen bij de start van haar middelbare studies in Hamme werd daar al eens naar verwezen. Vanaf het derde middelbaar ging Maartje naar de Presentatie in Sint-Niklaas waar ze Humane Wetenschappen volgde.

Terwijl haar vriendinnen in hun tienertijd dweepten met boybands, ging Maartjes muzikale voorkeur uit naar Benny Neyman en vooral naar Cat Stevens, al konden de Red Hot Chili Peppers ook wel haar sympathie genieten. Om maar aan te geven dat haar muzikale smaak net zo breed is als die van haar vader die zowel The Dooby Brothers, James Taylor als André Hazes en Paul Anka kan smaken.

Haar eerste optreden

Het kon niet uitblijven of Erik en Sanne zouden hun dochter op zekere dag meetronen naar een of ander concert en als het enigszins kan mee het podium op. Hun kerstconcerten waren daarvoor een gedroomde aangelegenheid. In 2004, Maartje is dan negen, mag zij voor de eerste keer meezingen. Vooraf werd er thuis dan ook degelijk geoefend en werd er voor een aantrekkelijke outfit gezorgd.

Maartje zong toen mee in het lied Een kindeke lag. Later zong ze ook het lied Zeven nachten waarvan de videoclip op Youtube vaak werd bekeken. In de winter van 2010 zong ze eveneens mee op de single Halleluja als aanloop naar de kerstconcerten van dat jaar.

De schooljaren

In haar geheugen gegrift zijn de momenten dat zij met mama in de auto zat op weg naar school en dat Sanne liedjes draaide van Dolly Parton en van The Dixie Chicks, een trio uit Texas vooral bekend geworden door hun bluegrassnummers. Sanne vertaalde dan de teksten die Maartje probeerde na te zingen in een soort Engels dat Shakespeare nooit bedacht kan hebben.

Haar kleuterjaren en haar lagere schoolopleiding volgde Maartje in de stedelijke basisschool van Sint-Niklaas. Toen zij in het eerste studiejaar aanbelandde had Maartje maar één groot verlangen en dat was een vriendje van Jezus worden. Sanne inpikte hier op in met de musicalvideo Jesus Christ Super Star. Maanden na mekaar heeft Maartje die toen zo goed als dagelijks bekeken met als gevolg dat zij, zoveel jaren later, die liedjes nog altijd uit het blote hoofd kent.

Telkens wanneer er in de klas of tijdens een schoolfeestje moest gezongen worden keken de hoofden meteen richting Maartje, zo van "zij zal die klus wel klaren!" Van huis uit werd er bij Maartje nooit op aangedrongen om naar de muziekschool te gaan. Uiteindelijk is het er nooit van gekomen.

Maartje wordt geboren

Maartje werd de 25ste oktober 1995 in Sint-Niklaas geboren. Voor haar waren Erik en Sanne gewone ouders, alleen was de sfeer thuis niet zo alledaags. Papa en mama kwamen op de televisie en de radio en moesten vaak optreden. Dit was voor Maartje echter heel gewoon. Zó normaal zelfs dat ze zelf ook vaak optredentje speelde met haar twee poppen.

Wanneer haar ouders op tv verschenen ging dat hele gedoe makkelijk aan haar voorbij, maar wanneer zij, zoals zo vaak, mee mocht naar een live optreden, dan kon zij met open mond toekijken naar wat daar allemaal gebeurde. Het kan niet anders, achteraf bekeken, dat daar al de kiem werd gelegd van haar latere carrière. Wanneer zij niet mee kon naar de optredens, werd zij vaak opgevangen door de ouders van Sanne. Fijne momenten voor Maartje, want bij opa en oma mocht zij altijd leukere dingen doen dan thuis.