Maarten Cox

Idool 2004

In 2003 zit Maarten aan de tv gekluisterd wanneer hij op VTM het wel en wee volgt van de kandidaten tijdens Idool, de eerste editie van deze boeiende zangwedstrijd. Vooral Natalia draagt Maartens voorkeur weg. Zij stimuleert hem door haar inzet zich in te schrijven voor de editie van 2004. De jury van Idool 2004 liegt er niet om: Jan Leyers, Jean Blaute, Bart Brusseleers van platenfirma BMG en Nina De Man. Door zijn repertoirekeuze profileert Maarten zich vrij snel als crooner en wordt even snel als een tweede Günther Neefs naar voor geschoven. Dat zint hem niet zo, want hij wil liever in het Nederlands zingen.

Naarmate de wedstrijd vordt, lijkt het erop dat de jury hem almaar strenger gaat beoordelen. Door zijn muzikale opleiding is het Maarten er meer om te doen in de juiste toon te zingen, keurig voor de dag te komen. Hij laat minder zijn muzikale ziel horen en dat wordt afgestraft, onder meer wanneer hij een cover zingt van You've lost that lovin' feeling van The Righteous Brothers en vooral tijdens zijn vertolking van Wonderful Live van Black krijgt hij de wind van voren.

Ondanks al die kritiek wordt Maarten uiteindelijk zesde in de einduitslag met voor hem onder andere Born Crain, Laura, Sandrine, Wouter en de uiteindelijke winnaar Joeri Fransen van wie we nadien niet veel meer gehoord hebben. Wat Maarten van deze deelname onthouden heeft, is de positieve kritiek van het publiek, de kijkers en vooral de overtuiging dat je moet volhouden en doorgaan met datgene waarin je gelooft. Hij is erbij wanneer al de finalisten de zesde februari 2005 mogen optreden voor een tot in de nok gevuld Sportpaleis in Antwerpen.