Maarten Cox

De puberjaren

Na zijn lager school gaat Maarten naar het Technisch Insituut in Overpelt en volgt daar de afdeling hout en metaal. Hij doet dit eerder om zijn vader te plezieren die vindt dat Maarten een goede vakman moet worden. Maar Maarten is eerder artistiek aangelegd. Hij voelt zich tussen zijn medeleerlingen niet thuis en wordt door hen vaak gepest. Thuis heeft pa er geen oren naar dat Maarten het koste wat het kost naar de muziekhumaniora Kindsheid Jesu in Hasselt wil.

Uiteindelijk gaan pa en ma overstag. Maarten is veertien wanneer hij de tweede graad van zijn middelbare studies aanvat in Hasselt. Hij krijgt hier onder meer les van de dirigent van de harmonie van Bocholt, zijn leraar saxofoon, die Maarten zo voor dit instrument weet te begeesteren dat hij er zich vanaf zijn veertiende intens op gaat toeleggen. Samen met die leraar zal hij een jeugdorkest oprichten waarvan hij op zijn zestiende dirigent wordt.

Een jaar eerder plaatst de muziekacademie van Neerpelt een oproep om acteurs te zoeken voor de musical The Wizard of Oz. Maarten krijgt de rol van Blikkeman toegewezen en mag met de volledige cast optreden in Peer. Hier voelt hij dat het podium zijn biotoop is, hier wil hij vaak staan schitteren.