La Esterella

De eerste stappen in de showbizz

Esther was net eenentwintig geworden toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Madame Raymonde vlucht naar het buitenland en Esther zit zonder werk. Intussen had ze zelf ook wel ontdekt dat ze een aardig stukje kon zingen. Als ze zich nu eens zou inschrijven voor een crochetwedstrijd. In de maand oktober van 1940 zong ze tijdens zo'n wedstrijd het klassieke Ständchen van Franz Schubert. Zij kende dat lied goed omdat ze dat op school had geleerd en de pianist die haar begeleidde, was tuk op die muziek. Toch zat het niet mee, want er was vooraf niet geoefend en het liep tijdens de uitvoering compleet uit de hand.

Achteraf kwam de orkestleider zich bij haar verontschuldigen en wilde haar een nieuwe kans geven tijdens een crochetwedstrijd georganiseerd in Oud-België. Zij durfde het aan de Franse versie te zingen van Lolita, een nummer dat we later leren kennen in de versie van de populaire tenor Mario Lanza. Met die versie krijgt zij toegang tot de finale, die vijf weken later plaatsheeft. Hier pakt ze uit met Une hirondelle a chanté sur mon toit, dat ze kende van de Franse chansonnière Danielle Darrieux. Tot haar eigen verbazing wint Esther die finale.

Daar kreeg haar latere man en manager haar meteen in de gaten. Maar Charly Schleimovitz was zestien jaar ouder en dacht dat ze hem daarom wel niet zou willen. Charly gaat zich wel intens met de zangcarrière van Esther bemoeien. Hij brengt haar in contact met Margaretha Lamm, een Joodse zangpedagoge van Oostenrijkse afkomst. Esther wordt geklasseerd als een dramatische sopraan voor wie aria's uit Carmen, Tosca en Cavalleria rusticana prima zangmateriaal zijn.

Zes maanden lang zou Esther door haar worden gedrild. Margaretha zag voor Esther een carrière weggelegd in de Antwerpse Opera, maar die job werd niet goed betaald, dus ging Charly niet akkoord. Omdat Esther zowel hoge als lage tonen aankon, was ze ook gecharmeerd door de stem van de in die tijd populaire Zarah Leander. Charly werd wat ongeduldig en wilde na dat halfjaar groots uitpakken met Esther. Hij contamineerde haar naam Esther Lambrechts tot La Esterella en van die dag af was een ster geboren. Daar was althans Charly rotsvast van overtuigd.