Koen Crucke

Koken & Politiek

Koen wil al een tijdje afslanken. Hij start een vermageringskuur en vertelt zijn verhaal in het boek 33 kilo later, dat in het najaar van 2000 bij de start van de Boekenbeurs aan het publiek wordt aangeboden. In het totaal zal het boek zo'n honderddertigduizend keer over de toonbank gaan. In de schaduw van dat boek is er een jaar later Koen Crucke & de Kookkids. Zijn eigen levensverhaal vertelt hij dat jaar in het boek Halfweg... het leven van Koen Crucke, opgetekend door Dirk Musschoot en uitgegeven door Lannoo. In het kielzog van die succesvolle reeks verschijnen in 2004 bij Lannoo ook nog de kookboekjes Heerlijk Spaans, Heerlijk Grieks en Heerlijk Italiaans. De titels spreken voor zich.

Tussen het schrijven van boeken door vindt Koen nog de tijd om politiek te bedrijven. Hij stelt zich in 2001 kandidaat op de lijst van de VLD in Gent tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en blijft in de gemeenteraad zetelen tot in 2005. In de loop van die vier jaar stelt Koen vast dat politiek niet zijn ding is. Hij wilde na een tijdje niet meer een uithangbord van een politieke partij zijn.

Omdat eten en koken hem iets meer na aan het hart en de maag liggen, wordt in de maand april van 2002 het boek De kilo's onder controle uitgegeven, een jaar later door de jury van Gourmand World Cookbook Awards verkozen tot beste Nederlandstalige kookboek van 2002. Enkele maanden later wordt het boek verkozen tot het op één na beste kookboek ter wereld.