Koen Crucke

Zijn jeugd

In 1958 gaat Koen naar de parochieschool in de Maïsstraat in Gent. Hier volgde hij het eerste en tweede leerjaar. Nadien verhuist hij naar de stadsschool in de Ryhovelaan, dicht bij zijn thuis. Hij studeert niet graag, hij is eerder een plantrekker.

Op zekere dag komt zijn halfzus Monique met een plaatje naar huis van Edith Piaf met daarop haar hit uit 1959 Milord, geschreven door haar toenmalige liefje Georges Moustaki. Het was vooral de B-kant die ervoor zorgde dat Piaf meteen zijn idool werd. Dat was het liedje Je sais comment. Van dan af zou Koen met de regelmaat van een klok en met zijn spaarcenten haar platen kopen. Voor zijn dertiende verjaardag zou zijn vader samen met Koen naar Parijs trekken om daar op het kerkhof Père-Lachaise het graf van Edith te gaan bezoeken en op Boulevard Lannes op nummer 67 het huis te gaan bezoeken waar zij tot haar dood had gewoond. Het was haar laatste echtgenoot Théo Sarapo die hen in het huis ontving en een gesigneerde foto als aandenken meegaf.

Koen luistert thuis niet alleen graag naar platen van zijn idool, maar is ook dol op klassieke muziek. Voelde hij zich up, dan genoot hij van de muziek van Mozart, Vivaldi en Rossini. Vlotte het wat minder, dan zocht hij zijn toevlucht bij Franse chansonniers zoals Brel, Barbara, Jean Ferrat en Georges Brassens. Hij wilde ook koste wat het kost de Franse taal begrijpen, een taal die hij sindsdien is blijven koesteren.