Johnny White

De eerste stappen in de showbizz

Johnny gaat eerst naar de technische school in Schaarbeek afdeling automechanica, maar hij komt niet zo goed overeen met een van de leraren daar en houdt het vrij snel voor bekeken. Begin jaren zestig stapt Johnny over naar de kappersschool in Vilvoorde, waar in 1962 talent wordt geronseld om deel te nemen aan een plaatselijke crochetwedstrijd voor scholen. Dat hoeven zij de zestienjarige Johnny geen twee keer te vragen. Zijn medestudenten weten intussen dat hij een aardig nootje kan zingen en stimuleren hem om sowieso mee te doen.

Pas wanneer Johnny in de halve finale belandt, durft hij het aan zijn ouders te vertellen. Johnny stoot in 1963 door naar de finale en wint met zijn versie van La novia (Het huwelijk), geschreven door de Chileense zanger Joaquin Prieto. Gesterkt door die overwinning weet Johnny, die intussen het diploma van dames- en herenkapper op zak heeft, dat hij geen barbier wil worden, maar wél zanger.

Die overwinning bezorgt hem een platendeal en hij gaat zich voor een tijdje nestelen onder de vleugels van Jules Nijs, die voordien nog had samengewerkt met Rocco Granata . Johnny is sprakeloos als hij in de opnamestudio aankomt en ziet dat er een orkest klaar zit van tachtig muzikanten. Het nummer is gearrangeerd door niemand minder dan de Spaanse orkestleider Waldo de los Rios. .

Er volgen nadien nog een viertal singletjes, waaronder J'ai lu, Ik droom van jou en Wunderbar, maar het zijn geen hoogvliegers, integendeel.