John Terra

De dag dat 't zonlicht niet meer scheen

Stilaan glijdt John Terra weg uit de belangstelling. Van 1977 tot 1981 neemt hij zelfs geen enkele plaat meer op. Dankzij Xavier Maesen die in Johns orkest speelt en in zijn vrije tijd sessiemuzikant is in de studio’s van Johnny Hoes komt John in contact met deze Nederlandse schlagergoeroe. Die neemt hem mee naar z’n kantoor en laat hem daar twee nummers horen.

Een van die liedjes is Am Tag als die Sonne nicht mehr kam dat op dat moment een dijk van een hit in Duitsland is voor de van zanger van Griekse origine Costa Cordalis. Hoes weet John te overtuigen dit liedje op te nemen, maar staat erop dat hijzelf de tekst schrijft. Op een moment dat de Vlaamse schlager wat in het vergeetboek is geraakt, lukt het John Terra in 1981 zeven weken lang op nummer 1 te staan in de Vlaamse Top Tien, kortom het wordt een monsterhit en een ongelooflijke comeback. In de BRT Top Dertig zit er een twaalfde plaats in.

Compleet gehuld in een new-wave-jasje pakt Marcel Vanthilt samen met zijn groep Arbeid Adelt op tekst van Max Alexander en David Salomon iets later uit met een parodie op dat nummer. Terra kan er smakelijk om lachen.