Johan Verminnen

Melancholie

Na dat album met daarop een overzicht van zijn best verkochte singles uit de periode 1970 tot 1983 wil Johan zich bezinnen. 1984 wordt trouwens een heel moeilijk jaar voor hem. Zijn broer Bert, miskend talent, acteur, dichter en docent aan het Herman Teirlinck instituut, overlijdt. Hij verliest daarmee zijn grootste mentor.

Johan geraakt in die periode echter in een almaar moeilijker parket. Hij kan zijn muzikanten niet meer betalen, maar zorgt er wel voor dat ze een bediendenstatuut krijgen zodat zij tenminste kunnen stempelen. Zijn orkest wordt ontbonden en hij gaat verder in duovorm met Tars Lootens als zijn vaste pianist.

Tars maakt al sinds het midden van de jaren zeventig deel uit van de band van Johan. Hij produceert samen met Verminnen het schitterend album Melancholie. Johan heeft intussen een deal gesloten met platenfirma Ariola België. Voor dit album vertaalt Johan een nummer van één van zijn Franse idolen Michel Jonasz Vakantie aan zee. Ook passeert Léo Ferre de revue in De Melancholie en Jacques Brel in Een vriend zien huilen. Graag gedraaid op de radio is het vlotte Wim dat hij samen met Tars Lootens schrijft. Johan wou op dit album persé terug naar de bron, naar zijn liefde voor het Franse chanson.