Johan Verminnen

Delen S
"Men kan van mijn liedjes houden of ze miskennen, maar negeren kan de Vlaamse muziekwereld ze nooit meer!"
Verminnen van binnen

Radio 2 viert Johan Verminnen

Zondag 11 juli 2021 zet Radio 2 de 70ste verjaardag van Johan Verminnen nog eens extra in de kijker. Tussen 15.00 u. en 17.00 u. viert Christel Van Dyck samen met Johan diens verjaardag in de "Spiegelzaal" van het Brussels Parlement.

Het boek 'Mooie dagen'

De 14de mei 2021 verschijnt naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag de autobiografie van Johan Verminnen, opgetekend door Karel Michiels. Samen met hem is Johan in zijn oude en jonge teksten gedoken. Al dat materiaal en dagen van lange gesprekken hebben zij samengebracht in het boek "Mooie dagen"."Het is een overzicht van mijn leven, dit keer niet op noten gezet, maar in woorden en zinnen gevat. Ergens tussen een glimlach en een traan, in het gezelschap van spelers en drinkers, een solozeiler die altijd zijn eigen koers heeft gevaren", aldus Johan. "Mooie dagen" verschijnt bij uitgeverij Houtekiet.

Johan Verminnen 70

De 19de maart 2021 verschijnt bij Universal de cd-box "Johan Verminnen 70". De 22ste mei viert Johan zijn zeventigste verjaardag, een mooie gelegenheid om zeventig van zijn bekendste liedjes in één box te verzamelen. Van Mooie dagen tot en met De hemel vol sterren. Deze box is een behoorlijk compleet overzicht van de muzikale hoogtepunten van deze Vlaamse bard, die kan terugblikken op een indrukwekkende carrière.

En daarna ga ik vissen

We hebben er lang op moeten wachten, maar vrijdag de 4de oktober 2019 ligt er eindelijk een nieuw studio-album van Johan in de winkel. Vooraf was er nog het live-album "Plankenkoorts" met daaraan gekoppeld zijn succesvolle theatertournee. "En daarna ga ik vissen" is de titel van Johans nieuwste album met daarop veertien brandnieuwe liedjes. Het is geen eenmanstocht geworden, want Johan zocht steun en inspiratie bij onder anderen Lieven Coppieters, Jan Savenberg en Guido van Hellemont. Op deze cd staan weerom knappe songs zoals: Een eiland vol eenzaamheid, We komen en we gaan en Al je woorden op reis. In dezen denken we aan wat Jari Demeulemeester over Johan zei: "Verminnen is ontroering en vervoering voor wie wil en kan luisteren. Herkenbaarheid is zijn troef die hij verweeft in zoveel onsterfelijke liedjes. Johan weeft onze levensvragen tot een spinrag van ontroering." Met "Plankenkoorts" trekt Verminnen nog zeker tot en met de maand mei van 2020 doorheen Vlaanderen.

Tussen een glimlach en een traan

Uit De Zevende Dag

Het meisje aan de balie heette Lente

Uit De Zevende Dag

Tussen een glimlach en een traan

Duet met dochter Paulien. Uit Van Gils & Gasten

Tussen een glimlach en een traan

Op 15 april 2016 ligt het nieuwe album "Tussen een glimlach en een traan" in de winkel. De titelsong leende hij van Toots Thielemans die ooit de reden van zijn succes verklaarde als "Because everything I do, is between a smile and a tear”. Na zes jaar en met zijn vijfenzestigste verjaardag in het vooruitzicht vond Johan het nog eens tijd voor een nieuwe cd. Hij wou graag een stand van zaken en gevoelens opmaken, met andere woorden, de balans van zijn leven in een rist liedjes weergeven. Johan verwoordt dat in vijftien songs waarmee hij in de loop van dit jaar door Vlaanderen trekt. Het merendeel van zijn liedjes pende hij in Oostende neer waar hij een optrekje heeft: "mijn meeuwennest" zoals hij het graag noemt. Jan Savenberg tekende voor twee nummers en Johan vertaalde op zijn beurt "Les rêves sont en nous" van de hand van zijn veel te vroeg overleden Waalse vriend Pierre Rapsat. In de studio liet Johan zich begeleiden door onder meer flamencogitarist Myrddin De Cauter, Rony Verbiest en het damesstrijkwartet Art=Shock. Bert Candries schreef ook de arrangementen en zorgde tevens voor de productie. "Als je met pensioen gaat, word je door programmators, door de publiciteit en de media in de schaduw geschoven. Je bent geen target meer. Ik heb het daar moeilijk mee en ik zal me daar met mijn creativiteit tegen verzetten. Trouwens, pensioen bestaat niet voor een artiest. Dat ben je voor altijd, tot je laatste snik."

Sabam

In de loop van de maand februari 2016 laat Johan Verminnen de auteursrechtenvereniging Sabam weten dat hij uit de raad van bestuur wil stappen om zich volledig toe te leggen op zijn artistieke activiteiten. Hij zetelde sinds 1998 in de raad van bestuur.

Mooie dagen

Uit De Eregalerij

Stemmen

Eind 2014 is er het album Stemmen, een cd die om enige uitleg vraagt. Op een zonovergoten terras ontmoette hij tijdens Midem, de hoogmis van de muziekindustrie, Jean Klüger opnieuw. Vijftien jaar lang was hij zijn producer geweest die hem bij aanvang van zijn carrière alle kansen bood. Hij stelde hem voor om de belangrijkste liedjes die hij van zijn in uitgave had, op te nemen met een akoestische piano en enkel stemmen als arrangement.

Samen met pianist Leo Caerts dook Johan de Dan Lacksman Studio in en selecteerde uit het Vlaamse stemmen aanbod een rist die perfect bij dit project past: Marie & Jean-Louis Daulne, Amaranthe, The Jody's Singers, De Arnootjes, Scala en de gebroeders Kolacny. Het resultaat mag er wezen. Vijftien opvallende versies van onder meer Bar Tropical, Mooie dagen over Een vriend zien huilen, Hemel vol sterren tot en met 'k Voel me goed en Laat me nu toch niet alleen.

Opvallend bij dit album is de Zing Mee cd waardoor je thuis uit volle borst kan meezingen met de bekendste liedjes van Johan. Dat meezingen wordt vergemakkelijkt door de uitgeprinte teksten die bij de cd gevoegd zijn. En voor de fijnproever is er ook nog als extraatje de Making of-dvd met geïntegreerde clips en extra materiaal.

Houden van Griffelrock

Dinsdag 22 en donderdag 24 april 2014 mag Johan tijdens de zesde editie van Houden van- Griffelrock, een organisatie van Nekka vzw en de provincie Antwerpen, het publiek trakteren op zijn bekendste en meest geliefde nummers.

Het gebeuren wordt opgehangen aan de centrale gast Bart Kaëll met naast hem op het podium niet alleen Johan Verminnen, maar ook Maartje Van Neygen , Bart Herman , De Romeo's en Barbara Dex. De presentatie is zoals steeds in handen van Luc Appermont.

Laat me nu toch niet alleen

Uit Nekkanacht 2013

Verminnen Verzameld

De vijfentwintigste september 2012 overlijdt zijn moeder. Zij was net honderdentwee geworden.

In 2012 verschijnt er op het EMI label een box met daarin dertien cd's: een overzicht van zijn albums die verschenen van 1970 tot 1983 met tevens drie Franstalige platen Elle chante na na na, Je ne suis pas in Flamand rose en Les inédits. Gelijktijdig verschijnt op datzelfde label de dubbelaar Verminnen Verzameld goed voor 33 van zijn bekendste liedjes, aangevuld met Heureusement que ça va mal en La farce de Messire Jacques.

Deze verzamelaar geraakt tot op de vijfendertigste plaats in de Ultra Album Top Vijftig. Achttien van zijn bekendste liedjes zijn tegen de zomer van dat jaar te beluisteren op de verzamelaar Johan Verminnen Essentials.

En avant la muzik!

Om zijn zestigste verjaardag te vieren serveert Johan in 2011 zijn tournee En avant la muzik!. Hiervoor grabbelt hij gretig in zijn koffer met klassiekers en met, zoals hijzelf zegt, enkele kakelverse songs en humoristische, soms pakkende tussenteksten.

Laat me nu toch niet alleen

Uit De Eregalerij

De zwemmer

Uit Zo is er maar Eén

Van Brussel naar de Wereld

De eerste januari 2007 wordt Johan aangesteld tot gedelegeerd bestuurder van de auteursvereniging Sabam. Hij wil op een meer dirigerend niveau zijn best doen voor onder meer de Vlaamse muziek en de Vlaamse componisten. Vanaf dan brengt hij zowat elke dag door op zijn kantoor in het Brusselse hoofdgebouw.

Toch maakt hij voldoende tijd vrij in zijn agenda om te toeren met zijn voorstelling Van Brussel naar de wereld. Hij vertelt hoe hij vanuit zijn dorp Wemmel in de schaduw van de hoofstad naar hartje Brussel trok om er de man te worden die hij nu is, beïnvloed door tal van culturen. Gelijktijdig verschijnt bij uitgeverij Davidsfonds het boek Van Brussel naar de wereld met bij dat boek een cd met daarop acht liedjes waarin Johan zijn onvoorwaardelijke liefde voor deze hoofdstad bezingt. Liedjes zoals De Tet van Koekelberg.

Over mensen, boten, steden

Omdat het zeilen Johan in het bloed zit, besluit hij in 2007 een cd te water te laten met als titel Over mensen, boten en steden. Als single wordt De tet van Koekelberg gelanceerd. Met een hoempapaknipoog en gezongen in het Brussels dialect, want Johan is en blijft een onvervalste ket.

Twee jaar later is er, eveneens op het HKM label, het album Solozeiler. Hij vertaalt de evergreen The Rose en zet een knappe versie neer van Voor Marie Louise dat hij deels in het Nederlands, deels in het Frans zingt.

De laatste boot

Uit Zomer 2006

De Eregalerij

De tiende november 2005 is Johan de centrale gast tijdens de zesde editie van De Eregalerij, deze keer georganiseerd door Radio 2 en Sabam in het Casino van Oostende. Johan wordt die avond vereerd met de gegeerde award Een leven vol muziek, tegenwoordig door de bank aangeduid als Life Time Achievement Award.

Johan glundert als hij ziet wie hem allemaal een eresaluut komt brengen: Gene Thomas , Clouseau, Will Tura , Jo Lemaire, Peter Van Laet, Paul Michiels, Sabien Tiels en Voice Male. Hij is vooral aangenaam verrast wanneer hij hoort dat Daydream van The Wallace Collection en Anne van Clouseau diezelfde avond de eeuwigheid worden ingeprezen.

Hartklop

Om zijn vijfenderigste verjaardag op de planken te vieren, brengt Johan in 2005 op het HKM label de cd Hartklop op de markt: dertien oude hits en zes nieuwe nummers, alle in een akoestische versie. Johan trakteert zich op dat album zelf op een duet met zijn achttienjarige dochter Pauline in Mooie dagen en daarnaast ook op een samenzang met Vera Mann in Samen sterk. Nieuwe liedjes zijn ondermeer L’amour toujours en De tijd.

Bijhorend bij deze cd is een dvd met daarop archiefbeelden die zijn leven vertellen en tonen vanwaar hij komt, eerder uitgezonden op Canvas in het programma Dit is Belgisch. Johan weet voorlopig dus nog van geen ophouden.

Vlaamse Ardennen

Uit De Laatste Show

Laat me nu toch niet alleen

Duet met Clouseau uit Kom op tegen kanker

Tegenlicht

In 2003 presenteert Verminnen het album Tegenlicht. Liedjes deze keer geschreven door Bert Candries, Johan Verminnen en Leo Caerts. Hij krijgt bij dit alles ook de vocale steun van Koen en Kris Wauters. In een regie van Paul De Cock worden er zelfs videoclips ingeblikt van de liedjes De hemel nabij, Tegendraads en Vlaamse Ardennen. Die clips horen ook bij de cd die iets later in de winkels ligt.

1 juli 2003 is een memorabele datum in Johans leven. Die dag wordt het sociaal statuut voor de muziek in België eindelijk een feit. Dertien jaar eerder was het voor Johan een must de muzikantenvereniging Zamu op te richten om op die manier te streven naar een beter statuut voor de artiest. Zij zijn gedeeltelijk in hun opzet geslaagd.

Artiesten kunnen zich nu door interimbureaus laten inschrijven of op zelfstandige basis werken als zij daartoe de middelen hebben. Zelf mocht Johan tijdens de tiende Zamu-Awards editie die de zeventiende februari 2004 in de AB in Brussel plaatsvond, de prestigieuze Life time achievement Award in ontvangst nemen. Naast een bekroning voor zijn carrière is dit de beloning voor zijn niet aflatende inzet voor het statuut van de artiesten.

Prinses van het Pajottenland

Maar Johan wil méér dan alleen maar liedjes schrijven, hij wil ook een boek schrijven, een boek over dé vrouw van zijn leven, zijn grootste trots, zijn eigen moeder die hij vereert met de eretitel De Prinses van het Pajottenland.

Elizabeth Braeckmans werd de zesde september 1910 in Ledeberg geboren, bij Pamel in het Pajottenland. Zij ging op veertienjarige leeftijd als dienstmeisje werken bij een familie uit Sint- Joost-ten–Node in Brussel. Johan schrijft met veel respect voor zijn moeder een verhaal dat nu eens vreugde uitstraalt, dan weer verdriet. Een verhaal over levenskracht, eenvoud, moed en vooral veel opoffering. Het is een ode geworden aan zijn jeugd, maar ook aan een streepje Vlaamse geschiedenis uit die vorige eeuw.

Bij dit boek hoort eveneens een cd met zeven herwerkte Verminnen-liedjes als daar zijn: Mijn moeder, Prinses van het Pajottenland en Met zeven aan tafel.

’t Schoonste wat er is, is een liedje! Het zweeft rond in de lucht.’t Is zo mooi als een zeepbel, maar het spat nooit uit elkaar.

Johan Verminnen

Swingen Tot Morgenvroeg

In 2001 gaat Johan samen met jazzpianist Michel Bisceglia helemaal terug naar zijn roots in het duo-programma Luistervinken, een theaterprogramma dat tot een hoogwaardige artistieke topper uitgroeit. Om zijn vijftigste verjaardag te vieren, verwent zijn platenfirma hem met de cd Swingen tot morgenvroeg. Johan was als jonge knaap al begeesterd door echte big bands en hij koesterde al lang de droom ooit een elpee op te nemen met een heuse big band.

Samen met jazzy raspaarden als Michel Bisceglia, Rony Verbiest, Marc Godefroid, Stoy Stoffelen en Leo Caerts, blikt hij een album in met vijftien up -tempo songs met als inswinger Een jongen van vijftig. Hij kan zich op dit album lekker uitleven in de Ray Charles hit Hallelujah, ze is van mij dat hij in duet zingt met de vertaler zelf Raymond Van het Groenewoud. Omdat hij het niet kan laten, brengt hij ook hulde aan de legendarische Nederlandse band De Ramblers.

Ne me quitte pas & Laat me nu toch niet alleen

Uit Plankenkoorts

Rue des bouchers

Uit De Laatste Show

Ik doe niet mee

Uit Nekka 99

Café der blije harten

Uit Nekka 99

Cruella De Vil

Uit De Muziekdoos

Dertig jaar later sta ik hier, ik zing nog altijd met plezier en op de eerste rij kijkt zij nog even lief naar mij.

Johan Verminnen in 'Dertig Jaar Later'

Vroeger en Later

In 1999, Johan viert dan zijn dertigjarige carrière, is er de dubbelaar Vroeger en later, een verzameling liedjes die de band met zijn trouw publiek vormen en getuigen van zijn vrij en liederlijk bestaan. Dertig seizoenen lang staat Johan intussen al op de planken. Speciaal voor deze gelegenheid schrijft hij het toepasselijke Dertig jaar later.

Op deze cd krijgt Johan de muzikale steun van zijn vrienden-collega’s Kommil Foo, Laïs, Patrick Riguelle, Stef Bos, Roland, Jo Lemaire, Kris de Bruyne enz...

Laat me nu toch niet alleen

Uit Het Swingpaleis

Nekka 97

Uit Nekka 97

Rosie

Uit De Muziekdoos

Het café der blije harten

Johan zingt Het café der blije harten ten tijde van de muziekdoos.

In het licht van de schaduw

Nog geen jaar later trekt Johan samen met Stef Bos naar het theater met een hommage aan Jacques Brel, een bejubeld project dat In het licht van de schaduw heet. Zijn grote liefde voor het Franse chanson uit hij op zijn Franstalige cd Marin d’eau douce. Genieten wordt dit van chansons zoals: La mer pleure, Le bal musette, Le bateau coule en Mia woe zoloo. Voor de vertalingen kan Johan een beroep doen op Jacques Mercier.

Rue des bouchers

Uit Het Swingpaleis

On a déjà donné

Uit De Muziekdoos

On a déjà donné

Uit Zomerkuren

Nekka 1996

Johan Verminnen zingt tijdens Nekka 1996 "Wat geweest is, is geweest" en "Laat me nu toch niet alleen".

Met z'n twee

Duet met Marka. Uit De Muziekdoos

Pleiaden Passage

Een programma rond Johan Verminnen. Fred Brouwers presenteert.

Suiker en Zout

In 1996 is er de cd Suiker en zout met deze keer Studio Crescendo en Bert's Studio als werkterrein. Zijn companen worden Bert Candries en Leo Caerts. Jan Savenbergh, die zowat alle Clouseautoppers bij mekaar schreef, levert Boulevard du cafard af.

Ook op dit album is er een hommage aan zijn pa in De vrienden van mijn vader. Opvallend het volledig in het Frans geschreven en gezongen Quelqu'un dira je t'aime.

Een stukje hemel

Uit Kom op tegen kanker

Er is nog zoveel te doen

Uit Kom op tegen kanker

Nooit meer terug

Uit De muziekdoos

Ooit & De Optimist

Uit Vlaams & Goed

25 jaar

Jubileumshow rond 25-jarige carrière van Johan Verminnen.

Hij kreeg drie staande ovaties en een knuffel van jeugdvriend en organisator Jari Demeulemeester. Terecht, want Johan Verminnen is terug waar hij thuis hoort: aan de top van het Vlaamse chanson.

De Morgen over Alles Leeft

De optimist

Uit De Zevende Dag

Vier hoog in de wolken

Uit De Zevende Dag

Ooit

Uit Margriet

Een vriend zien huilen

Uit Kom op tegen kanker. Duet met Kathy Lindekens

Cinema Cinema

Uit De nacht van de film

De musette

Uit De Zevende Dag

Poolse kapitein

Uit De Zevende Dag

De musette

Uit Tartufo

Alles leeft

In april 1993 breekt een moeilijke periode voor Johan Verminnen aan. Hij maakt een einde aan zijn jarenlange samenwerking met Tars Lootens. Een beslissing die lang had aangesleept. Zij hebben méér dan 15 jaar samen op de planken gestaan en liedjes geschreven. Johan wist dat Tars een groot deel van zijn succes mee bepaalde. Het wordt een bittere pil om te slikken.

Toch wordt dat jaar opgevrolijkt door zijn aanstelling als Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. In het najaar van 1994 viert hij zijn 25 jaar op het podium met de geslaagde theatershow Alles leeft. Hij laat zich daarbij door een veertienkoppig orkest begeleiden en geniet als een kind omdat het vooral een show wordt vol emotie en veel dankbaarheid. Alles leeft siert als eerste strook de dubbel cd die in 1994 door BMG wordt uitgebracht met als titel Alles leeft- integrale liveregistratie jubileumshow.

Johan Verminnen

Combinatie van live-optreden en studio-opname. Johan Verminnen zingt "Kom Jeanine", "Brussel", "Medley", "Le piano a soif" en "Zondag was een feest". Kopie van 16 mm.

Madeleine la Marolienne

Uit Vlaanderen 2002

Nooit meer weg

Uit Baraka

Vriendinnen van vroeger

Uit Zeker weten?

Mambo King

Uit Margriet

Ik voel me goed

Uit "Zeg eens euh"

Geef ons iets om in te geloven

Uit Het Station

Zeven Levens

Op het album Zeven levens zingt Verminnen in 1992 zoals hij gebekt is: hij wil een leven zo gulzig als Breughel en Brel, een leven zo hevig als hemel en hel, heel even lachen en groot jolijt en dan heerlijke stilte en eerlijke spijt.

Als herinnering aan zijn vader schrijft hij deze keer De musette, over de artiesten waar zijn pa zo dol op was: Yvette Horner, Juliette Gréco, Mistinguett en Edith Piaf. Nostalgisch wordt Johan ook in één van z’n mooiste composities ooit Vriendinnen van vroeger. Tijdens het schrijven krijgt Johan voor dit album de steun van Walter Ertvelt, Koen de Cauter, Bert Candries, Tars Lootens, Evert Verhees en Christophe Vervoort.

Madeleine la Marolienne

Uit Toon 75

Ik wil gelukkig zijn

Uit Margriet

Ik wil gelukkig zijn

Uit De Zevende Dag

Volle maan

Uit De Zevende Dag

Fatima

Uit Zeg maar Jessie

Fatima

Uit Baraka

Brussel

Uit In Symfonie

Mooie dagen

Mooie dagen, gezongen door Johan Verminnen tijdens het programma In Symfonie.

Vier hoog in de wolken

Uit Saffloer over de vloer

Iets om in te geloven

Uit Drie uur Jessie

Volle Maan

Maar Verminnen blijft niet te lang teren op dat succes van zijn verzamelalbum en pakt in 1990 uit met de cd Volle maan waaraan ook een succesvolle gelijknamige theaterproductie wordt gekoppeld. Hoogtepunten op dat album zijn ongetwijfeld het prachtige Madeleine la Marolienne en Een beetje meer alleen, een liedje over de dood van zijn vader.

Vertel me

Uit 100 jaar Belgische atletiek

Mooie dagen

Uit 100 jaar Belgische atletiek

Vertel me

Uit Diamond Awards Festival

Men kan van mijn liedjes houden of ze miskennen, maar negeren kan de Vlaamse muziekwereld ze nooit meer!

Johan Verminnen over 'Mooie Dagen'

Mooie Dagen

De meest succesvolle cd verschijnt in 1989 wanneer Johans platenfirma BMG/Ariola besluit een compilatie van twintig jaar liedjes samen te stellen Mooie dagen- 20 jaar liedjes. Negentien klassiekers sieren dit album, beginnend met Mooie dagen en eindigend met Iets om in te geloven. De cd gaat méér dan zestigduizend keer over de toonbank en wordt met platina bekroond.

Laat me nu toch niet alleen

Verminnen brengt een van zijn klassiekers, Laat me nu toch niet alleen, tijdens Nico's fuif.

Het laatste avondmaal

Uit De regenwegen van Brel

Zingen tot morgenvroeg

Uit Rond Daniël

Sammy

Uit "Chansongala" Een hommage aan Ramses Shaffy.

Paulien

Johan Verminnen bezingt Paulien in het televisieprogramma Mike.

Brussel en Vanwaar de wolken komen

Uit Vlaanderen erger je niet

Gezongen Landschap

Vanaf 1988 besluit Johan zijn podiumbegeleiding opnieuw uit te breiden. Tars Lootens krijgt de steun van bassist Bert Candries en saxofonist Johan Vandendriessche wat meteen vertaald wordt in de cd Gezongen landschap.

In de platenstudio krijgt Johan de extra muzikale steun van I Fiamminghi en de Chileense groep Machitun. Die plaat levert pareltjes op zoals Paulien, Brieven uit Latem (Johan heeft intussen Brussel verlaten en is in Sint-Martens-Latem gaan wonen), Café de reisduif en Zingen tot morgenvroeg.

Terugblik

Overzicht zangcarrière Johan Verminnen

Marktrock

Optreden van Johan Verminnen tijdens Marktrock 1987 in Leuven.

Traag Is Mooi

Ook het volgend album Traag is mooi dat Johan in 1986 opneemt, is een productie van hem en Tars Lootens met een pak vrolijke uitschieters als: Mooie dagen, De tango van Malando en Ik wil de wereld zien. Johan voelt dat hij moet blijven vernieuwen. Het publiek heeft duidelijk nood aan een vrolijke Johan Verminnen en dat is dit album uiteindelijk ook geworden: een plaat met een hoorbare frisse muzikale wind.

In 1987 krijgt deze plaat ook een Franstalige versie Le coeur content.

Zanger zonder meer

Eenmalig liedjesprogramma

Vier hoog in de wolken

Uit Mike

Wim

Uit Mike

Vakantie aan zee

Uit Sjo Bis Time

Vierhoog in de wolken

Een live concertopname van Vierhoog in de wolken.

Wim

Johan Verminnen zingt Wim live tijdens een concert dat hij samen doet met Tars Lootens.

Melancholie

Na dat album met daarop een overzicht van zijn best verkochte singles uit de periode 1970 tot 1983 wil Johan zich bezinnen. 1984 wordt trouwens een heel moeilijk jaar voor hem. Zijn broer Bert, miskend talent, acteur, dichter en docent aan het Herman Teirlinck instituut, overlijdt. Hij verliest daarmee zijn grootste mentor.

Johan geraakt in die periode echter in een almaar moeilijker parket. Hij kan zijn muzikanten niet meer betalen, maar zorgt er wel voor dat ze een bediendenstatuut krijgen zodat zij tenminste kunnen stempelen. Zijn orkest wordt ontbonden en hij gaat verder in duovorm met Tars Lootens als zijn vaste pianist.

Tars maakt al sinds het midden van de jaren zeventig deel uit van de band van Johan. Hij produceert samen met Verminnen het schitterend album Melancholie. Johan heeft intussen een deal gesloten met platenfirma Ariola België. Voor dit album vertaalt Johan een nummer van één van zijn Franse idolen Michel Jonasz Vakantie aan zee. Ook passeert Léo Ferre de revue in De Melancholie en Jacques Brel in Een vriend zien huilen. Graag gedraaid op de radio is het vlotte Wim dat hij samen met Tars Lootens schrijft. Johan wou op dit album persé terug naar de bron, naar zijn liefde voor het Franse chanson.

Ik voel me goed

Eenmalig programma met liedjes van Johan Verminnen

Ik neem vakantie in mijn straat

Uit Met Mike in zee

Rue des bouchers

Uit De alles is anders show

Brussel

Uit De alles is anders show

Doe dit niet

Uit Marva si, Marva la

Twijfels

Uit Marva si, Marva la

Tweemaal Woordwaarde

Tweemaal woordwaarde, de elpee die in 1983 in een productie van Jean Blaute wordt opgenomen, slaat minder aan . Nochtans doet het liedje Vakantie in mijn straat het erg goed op de radio . Het is een liedje over dat multicultureel gevoel dat Johan altijd voelde toen hij nog in Brussel woonde. Vaak een pak mensen uit andere culturen om zich heen. Toch blijft Johan het een onderschatte plaat noemen en een liedje als Balzaal van mijn jeugd een wat gemiste kans noemen. Johan schrijft voor dit album minder in zijn eentje. Zo mag Raymond Van het Groenewoud 'k Heb je graag afleveren, Jean Blaute Niets meer en schrijft die mee aan Vakantie in mijn straat.

Politieke wetenschap

Uit Een verhaal van vrede

Sammy

Uit Hits uit 1966-1967

Ik wil soms alleen zijn & Hemel vol sterren

Uit Dzjin

Ik voel me goed

Een positieve Johan Verminnen zingt Ik voel me goed, in het populaire programma Hitring.

Dzjin

Viona Westra praat in "Dzjin" met Johan Verminnen over zijn muziek. Johan zingt onder meer "Brussel", "Tien jaar" en "Zaterdagavond".

'k Voel me goed

Johan zingt 'k Voel me goed op het Radio en TV Salon in Antwerpen.

Mallemunt

Uit Dzjin

Zaterdagavond

Uit Knokke Cup 1981

Vertel me geen verhaaltjes

Uit Knokke Cup 1981

Le ciel est le toit de ma maison

Uit Knokke Cup 1981

'k Voel me goed

Aan het begin van de jaren tachtig voelt Johan zich niet zo goed in zijn vel. Hij heeft niet veel werk, alles verloopt een beetje stroef en toch pakt hij in 1981 uit met het album’ ‘k Voel me goed’. Hij schrijft dat rotgevoel van zich af in de titelsong "Laat de deurwaarders maar komen, alles is al meegenomen, alleen dat paar mooie dromen krijgen ze van mij nooit mee!" Johan schrijft dat nummer samen met Fernando Lameirinhas die wij nog kennen van de periode dat hij samen met zijn broer de groep Jess & James vormde. Op single geraakt het nummer de zevende november 1981 tot op drie in de Vlaamse Top Tien. Met Tars Lootens schrijft hij het opgewekte Doeditniet, doedatniet.

Nen toffe gast

Uit Een vinger in de pap

Vertel me geen verhaaltjes

Uit Tele Party

Johan Verminnen - eenmalig programma

Eenmalig programma. Johan Verminnen zingt "Oostende in the rain", "Bar Tropical", "Spelers en drinkers", Een avond thuis", Wanneer komt de messias terug", "Maandagblues", "Un flamand rose", "La Déprimé" en "Kom Jeanine".

Johan Verminnen - eenmalig programma

Eenmalig programma met liedjes van Johan Verminnen. Hij zingt "Kom Jeanine", "Brussel", Medley van "Show me the way to the next whisky-bar" en "Oh moon of Alabama", "Lonesome cowboy, heroes don't cry", "Le piano a soif" en "Zondag was een feest".

Meer elpees

In 1977 vindt zijn platenfirma het nodig een live-elpee uit te brengen met daarop een kleine hommage aan Ramses Shaffy in diens liedje Sammy.

In 1978 is er dan de elpee Als mijn gitaar mij helpt, het eerste album dat Johan zelf produceert met daarop voor hem enkele van zijn belangrijkste liedjes, onder meer: Tussen spelers en drinkers en het knappe Bar tropical. Voor Johan blijft dit één van de beste liedjes die hij ooit opnam, zeker omdat hij met veel plezier terugdenkt aan die opnamesessie met gastmuzikant John Schuursma, zeer gehecht aan zijn portie weed, die in dit nummer een pracht van een gitaarsolo neerzet. Het duurde wel even vooraleer Johan hem in geuren en kleuren had kunnen uitleggen hoe die passage precies moest klinken.

In 1978 probeert Johan nog eens de Franse markt te veroveren door het album Je ne suis pas un flamand rose uit te brengen. Daarop naast de titelsong, liedjes als Je piano a soif, J'accorde ma guitare en La kermesse Breughelienne.

Nekka 1976

Johan Verminnen zingt tijdens "Nekka 1976" de liedjes "Met 7 aan tafel", "Brussel", "Kom Jeanine" en "Laat me nu toch niet alleen".

Elle chante na na

Johan sleurt de rest van zijn carrière een dubbele liefde mee: aan de ene kant dweept hij met de Nederlandse taal en aan de andere kant koestert hij de Franse. Zo wint Verminnen in 1975 het Festival de la chanson Française in Spa en neemt hij de Franstalige elpee Elle chante na na op, gaat even op zoek naar succes in Frankrijk, maar keert uiteindelijk definitief naar Vlaanderen terug.

Johan ging namelijk een tijdje in Parijs wonen, maar die werksfeer daar was toen keihard. Hij ging ook kapot van de heimwee. Ontgoocheld keert hij terug, maar wel blij dat hij die Vlaamse grond opnieuw onder zijn voeten mag voelen. In 1974 had hij een volledig album in het Frans opgenomen met daarop chansons als Elle chante na na na, La sagesse, Avec toi en Les enfants de la terre, dat hij samen met Kris De Bruyne schreef.

De marionetten

Uit Als vogels in een boom

Moeder

Uit Als vogels in een boom

Pietje de dood

Uit Als vogels in een boom

Laat me nu toch niet alleen

Tussendoor slaagt Johan Verminnen er ook in zich als een echte maker van klassiekers te ontplooien. Een niet mis te verstane single in die richting is eerst en vooral Laat me nu toch niet alleen. Deze wordt de tweeëntwintigste november 2001 gelauwerd in De Eregalerij in het Casino van Knokke.

Johan had in 1973 al twee elpees voor Klüger mogen opnemen die niet al te veel succes hadden opgeleverd. Hij krijgt van Klüger echter nog één kans. Hij moet een single opnemen die verkoopt. Johan is op dat moment goed bevriend met Dan Lacksman. Dan heeft zich net een peperdure meerstemmige synthesizer aangeschaft. Die geeft hem een extra stimulans om nieuwe liedjes te schrijven. Zij componeren de basispartij voor piano en synthesizer van wat iets later Laat me nu toch niet alleen zal worden. De eenvoud van de melodie inspireert Johan tot een tekst die uit de Vlaamse chansonwereld niet meer is weg te denken.

Een andere kanjer uit die tijd is de meezinger In de rue des Bouchers. Beide liedjes zijn terug te vinden op zijn tiende album Singles 1970- 1983.

Rozemarijn

Johan Verminnen zingt Rozemarijn op een troubadoursavond in Neder-over-Heembeek.

Elpees à volonté

Eenmaal het besluit genomen al z’n aandacht op Vlaanderen te richten en de Nederlandse taal, verwent Johan ons met een hele rist geweldige elpees in een productie van Jean Klüger. Te beginnen in 1970 dus met een langspeler met daarop negen liedjes en als meest opvallend Ieder met zijn vlag, dan in 1972 met het album Johan Verminnen met daarop ondermeer Tussen Brussel en Oostende, De mussen en een liedje dat Johan samen met Raymond Van het Groenewoud schrijft Kaperslied.

Zijn derde album wordt in 1974 gereleaset met daarop onder meer Een of andere dag en het beklijvende Met zeven aan tafel, herinneringen aan zijn onvergetelijke jeugd.

In 1976 lanceert Verminnen Stilte als refrein, een elpee waarop zijn eigen groep de meeste nummers speelt met als uitschieter Brussel, een liedje dat Johan in Wemmel schreef in het huis waar ooit auteur Maurice Roelants woonde en waar een spiegel stond die Johan intrigeerde en die hij sindsdien de rest van zijn leven, waar hij ook zou gaan wonen, steeds met zich heeft meegezeuld. Johan noemt Brussel een sleutelliedje. Brussel werd trouwens in 2002 tijdens De Eregalerij in het Casino van Knokke genomineerd.

Zijn eerste plaat

Op zekere dag wordt Johan aan de telefoon gevraagd. Het is Will Tura die hem tipt contact te zoeken met producer Jean Klüger die hem op zijn beurt aanraadt naar de Brusselse Place de Samedi te gaan waar hij les krijgt van de in die tijd bekende componist en orkestleider Willy Albimoor.

Johan gaat samen met Klüger zijn eerste elpee opnemen en Willy Albimoor helpt hem met de orkestraties en de arrangementen. Johan wil een summiere begeleiding, maar Albimoor prefereert een bigband en dus is het eindresultaat niet zoals Johan het in zijn hoofd had. Het wordt een langspeler die, achteraf bekeken, iets té vroeg kwam. Johan had beter nog even gewacht. Het is een album met vooral bluesy liedjes, met als uitschieters: Rozemarijn en Ieder met z’n vlag.

Die samenwerking met Klüger zal in het totaal zeventien jaar standhouden. In die periode evolueert Verminnen enorm. Eerst werkt hij solo, maar vrij snel omringt hij zich met een stel steengoeie muzikanten als Jean Blaute, Firmin Timmermans, Jean Marie Aerts en Raymond Van het Groenewoud. Johan werkt vooral vernieuwend! Hij dweept openlijk met Franse artiesten als Jacques Brel, Leo Ferré en Claude Nougaro. Hij ontwikkelt een soort Vlaamse polderpop.

Ontdek de Ster

1969 wordt een belangrijk jaar voor Johan Verminnen. Hij neemt op zijn zeventiende deel aan de in die tijd razend populaire wedstrijd Ontdek de Ster samen met Gil Marvin, Liliane Dorekens, Viona Westra en Ben Scott. Vrienden hadden Johan ingeschreven. Johan zingt zijn eigen liedjes hemzelf begeleidend op de gitaar.

Hij leek toen een beetje op de Britse singer songwriter Donovan. Crooner Gil Marvin wordt met de hit Detroit City van Tom Jones de winnaar. Johan werd laureaat van die wedstrijd en mocht in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen uit handen van jurylid Toon Hermans zijn prijs ontvangen. Die fluisterde toen in zijn oor dat Johan later een hele grote zou worden. Die deelname aan Ontdek de Ster heeft Johan enorm snel vooruitgeholpen. Er was meteen belangstelling van diverse platenfirma’s.

Rebels

Johan breekt zijn middelbare studies voortijdig af, wil eerst naar het Herman Teirlinck Instituut, bedenkt zich en slaat de richting in van het conservatorium om daar drama en dictie te volgen. Nand Buyl wordt één van zijn vele lesgevers, maar ook hier houdt Johan het na één jaar voor bekeken, want tijdens je opleiding mocht je niet optreden en die trein wil Johan zeker niet missen. Contact met een levend publiek is voor hem je van hét.

Motten Drizzle

Zijn eerste muzikaal wapenfeit wordt een triootje dat Johan samen met twee schoolkameraden opricht. Dat wordt een beetje skiffelen en vooral een periode van bizarrre groepsnamen verzinnen. Als The Beatles kon, dan mocht Jonathan’s Ark ook én Motten Drizzle (Motregen) met daarin Leon Lamal en Erik Van Neygen. Toen Ferre Grignard scoorde met Ring Ring I've got to sing wisten de heren meteen welke muzikale richting zij wilden inslaan.

De jeugdjaren

Johan gaat voor zijn middelbare schoolopleiding naar het Sint-Pieterscollege in Jette waar hij de afdeling Latijn-Grieks volgt. In zijn bio lezen we dat zijn jeugd vlekkeloos verloopt, maar iets verderop ontdekken we dat zijn schoolrapporten legendarisch waren en dat hij wel eens de handtekening van zijn ouders vervalste!

Johan genoot thuis een vrije opvoeding en was daardoor op school een rebels type, een jongen waar een klasgenoot als Erik Van Neygen graag naar opkeek omdat Johan als eerste een echte jeans durfde te dragen én een parka-jas.

Johan Verminnen wordt geboren

Johan werd de tweeëntwintigste mei 1951 in Wemmel, in de buurt van Brussel, geboren als jongste in een gezin van vijf kinderen (drie jongens en twee meisjes). Papa was vrachtwagenchauffeur in dienst van de gemeente Wemmel en mama werkte in dienst van een rijke familie. Niet dat er thuis weelde was, maar er was wel véél liefde en vooral véél muziek.