Jo Vally

Delen S
Geboren in Wolvertem
op 12 oktober 1958
Valère Lauwers
Bekijk DiscografiesLees Biografie
"Mijn gouden platen staan naast mijn bed, zodat ik er elke avond naar kan kijken."
Vally's Verhaal

De weg naar 't geluk

Vrijdag de 23ste juli 2021 brengt Jo Vally zijn nieuwe album uit "De weg naar 't geluk" met daarop 14 songs waaronder de reeds eerder verschenen singles Zomer in mijn straat en De liefde woont in mij. Als aanloop naar dit nieuwe album werd de 22ste april Ik breek alleen m'n eigen hart gereleaset, een cover van Only a fool breaks his own heart van Arthur Prysock. De 31ste juli staat Jo met zijn album op 1 in de Ultratop Albums top 200.

Mijn levenswerk

Zingen kan Jo Vally als de beste, maar hij kan ook acteren, en dat gaat hij bewijzen in zijn theaterproductie "Mijn levenswerk" waarmee hij in de loop van 2020 zal toeren. Het voorbije jaar werkte Jo aan zijn biografie in theatervorm. "In het totaal heb ik zo'n vierhonderd liedjes opgenomen, heb ik een boek geschreven en het Sportpaleis doen vollopen. Kortom stof genoeg om zingend, maar ook acterend op al die momenten terug te blikken. Ik breng mijn grote successen in een herwerkte vorm, haal herinneringen boven en vertel af en toe zelfs een mop. Ik maak tevens graag plaats voor een speciale gast die niet noodzakelijk een zingende collega hoeft te zijn." De 12 de maart 2020 pakt Jo in "CC 't Aambeeld" te Aartselaar uit met de try-out.

Jo Vally- 40 jaar- de 100 allerbeste

De 13de oktober 2018 noteren wij op vijf in de Ultratop Album 200 de cd "Jo Vally- 40 jaar- de 100 allerbeste". Dit luxe-album verscheen naar aanleiding van Jo's 40-jarige carrière en bevat naast de bekende en gekende successen een paar nieuwe nummers. Een daarvan is Mijn les geleerd van de hand van zijn vriend-collega Bart Herman dat de 9de november op single verschijnt. Het is een popsong waarin duidelijk moderne country-invloeden te horen zijn.

40 jaar Jo Vally

Naar aanleiding van 40 jaar Jo Vally presenteert Jo de 6de oktober 2018 een jubileumconcert in het "Kursaal van Oostende". Het wordt een overzicht van veertig jaar hits. Jo kan intussen kiezen uit een repertoire van 300 titels. Voor deze gelegenheid wordt hij begeleid door een versterkt orkest en heeft hij nieuwe arrangementen laten schrijven zodat zijn songs een beetje pop-symfonisch klinken. Vally blijft iemand die het publiek telkens opnieuw weet te verrassen door de grote verscheidenheid in zijn muziek.

Ik geef niet op

Uit Van Gils & Gasten

40 jaar

2018 wordt een opmerkelijk jaar voor Jo Vally. Hij staat dan 40 jaar op de planken. Maandagavond de 15de januari kwam hij dat op Eén even in de kijker zetten in het programma "Van Gils en Gasten". Hij zong daar niet alleen live zijn recente single Ik geef het niet op, maar vertelde onder meer ook dat hij op zaterdag 6 oktober een groots concert geeft, "Pop-Symfonie", in het Kursaal van Oostende. Jo gaf al eerder de aanzet toen hij tijdens de vierde editie van “Loftrompetten” op zes december 2017, georganiseerd door MENT in samenwerking met Sabam, Vlapo en Radio 2, uit handen van minister-president Geert Bourgeois de carrièreprijs in ontvangst mocht nemen.

Dana

Uit De Zevende Dag

Puur

Uit De Zevende Dag

Op de golven van mijn hart

Op dinsdag 22 november 2016 presenteert Jo zijn nieuwste album Op de Golven van mijn Hart. Voor deze cd besloot Jo terug te keren naar zijn roots en koos hij voor mooie Vlaamse songs waarvoor hij tekst en muziek liet schrijven door onder anderen John Terra , Jan De Vuyst, Johan Verminnen , Susy Baels, Miguel Wiels, Bart Herman en Jo De Clercq. De productie van het album lag in handen van John Terra. In het totaal 13 songs waaronder de nieuwe single Puur en als bonustrack een opmerkelijk nummer dat Jo liet schrijven ter gelegenheid van het huwelijk van dochter Carmen en schoonzoon Pieter en de geboorte van zijn kleinkinderen Stan, Lio en Noa, Dit Mooie Moment. "_Het publiek verwacht ambiancenummers en die krijgen ze ook. Maar er is op dit album ook plaats voor het zogenaamd betere lied. In Puur gaat bijvoorbeeld gezongen rap over in een melodie met Hooverphonic-achtige violen. Ik ben blij dat Radio 2 dat nummer meteen heeft opgepik_t", aldus een méér dan tevreden Jo Vally.

Ereburger van Meise

De achttiende november 2015 werd Jo door de gemeente Meise gehuldigd als ereburger van deze gemeente. "Een titel die hij verdient", zegt schepen Marcel Belgrado (CD&V). "Jo Vally heeft al heel veel betekend voor Meise, dus is het logisch dat hij in het rijtje van Eddy Merckx en Baron Jean-Baptiste Van Gysel komt te staan. Voortaan telt onze gemeente dus drie nog levende ereburgers.” Voor zijn geboortehuis in de Oppemstraat in Wolvertem, waar mama Leonie nog woont, komt een speciale tegel. Uiteraard iets waar de hele familie erg trots om is. Jo laat dit eerbetoon niet in stilte laten voorbijgaan: “Ik wil van de huldiging een feest maken voor alle fans, vrienden en iedereen uit mijn dorp die ik nog gekend heb. Ik organiseer na het officiële gedeelte voor iedereen een volksfeest in Zaal "Den Boomgaard" waar ik iedereen op een goede pint trakteer vanaf negen uur ' s avonds .”

Medley

Uit Pop Up Live

2015

Begin 2015 scoort Jo veel bijval met de door Bart Herman geschreven ontroerende single Dag vrouw van mij. De eenentwintigste februari staat Jo op twee in de Vlaamse Top Vijftig. De vijfde mei lanceert hij het duet De kracht van de liefde dat hij samen met de Antwerpse zangeres No Neal zingt, die wij kennen als presentatrice bij de Vlaamse digitale zender Anne. Jo kiest deze keer voor een romantische countrysong die een beetje in de lijn ligt van Calm after the storm waarmee Ilse de Lange en Waylon in 2014 voor Nederland scoorden tijdens het Eurovisiesongfestival. In Egypte nemen Jo en Noa een speciale clip op. Omdat Jo alle kansen wil benutten, neemt hij van dit nummer ook een hermixte radioversie op.

We dansen de nacht voorbij

Jo brengt We dansen de nacht voorbij tijdens de Radio 2 Zomerhit-show.

We dansen de nacht voorbij

Uit Radio 2 Zomerhit

We dansen de nacht voorbij

Uit Vlaanderen Muziekland

Op het lijf geschreven

In de lijn van Jo Vally Zingt Country verschijnt eind mei 2014 de single We dansen de nacht voorbij , geschreven door Patrick Hamilton, Vincent Pierins en Bart Herman . Een nummer waarmee erg positief naar de nakende zomer wordt uitgekeken.

Intussen laat Jo weten dat hij druk in de weer is met de aanmaak van een nieuw album dat er stilaan aan zit te komen. De zevende juli mag hij met trots via zijn website aan de fans laten weten dat hij op één staat in de Vlaamse Top Tien. Na het succes van het album Jo Vally zingt Country besluit hij in samenspraak met zijn platenfirma daar een vervolg aan te breien, alleen moeten het deze keer nieuwe, originele songs worden. Ouwe rot in het vak Bart Herman wordt aangesproken, die voor dit project absoluut wil samenwerken met gitarist/producer Marty Townsend uit Californië. Marty kennen we als muzikant bij de voormalige band Blue Blot.

De afspraak met Bart is dat Jo de thema's zal aanreiken, Bart kortom van stof voorzien. Als voorloper van het nieuwe album verschijnt de twintigste november 2014 de single Een plek voor jou vannacht, die meteen laat horen dat Jo niet over één nacht ijs is gegaan, maar een duidelijke koers heeft gekozen voor het album Op het lijf geschreven, dat de tweede week van februari 2015 in de winkel ligt. De productie is deze keer in handen van Marty Townsend, daarin bijgestaan door Bart Herman .

Ik gaf je mijn hart

Jo brengt Ik gaf je mijn hart, zijn versie van Achy breaky heart van countryzanger Billy Ray Cyrus. Hij is te gast bij het Radio 2-programma En nu serieus.

Liefde houdt ons bij elkaar

Uit Café Corsari. Duet met Judith Hildebrandt

Ik gaf je mijn hart

Uit Radio 2 Zomerhit

Ik gaf je mijn hart

Uit Villa Vanthilt

Ik gaf je mijn hart

Uit Vlaanderen Muziekland

Ik gaf je mijn hart

Uit Vlaanderen Muziekland

Jo Vally zingt Country

Al jaren is Jo Vally tuk op countrymuziek. Van zijn reizen naar Amerika heeft hij een rist countryhits en ideeën meegebracht en die gaat hij samenbundelen op één plaat. In het voorjaar van 2013 lanceert Jo als voorbode van zijn album Jo Vally zingt Country de single Ik gaf je m'n hart, een vertaling van Achy breaky heart, waarmee de Amerikaanse countryzanger Billy Ray Cyrus in de zomer van 1992 bij ons een grote hit scoorde.

Iets later, de negentiende oktober, ligt ook het album Jo Vally zingt Country definitief in de rekken met daarop dertien songs geproduceerd door Patrick Hamilton en met de instrumentale steun van onder anderen Herman Cambré, Steven De bruyn, Joris Devos en de stemmen van Jody Pijper en Diana Senders. Bart Herman mag enkele teksten leveren, zoals het speciaal voor Jo geschreven Mijn hart bleef in L.A.

Als tweede single uit dit album wordt gekozen voor de John Denverklassieker Calypso. Met enige trots laat Jo ons weten dat hij in de maand november van 2013 met die single boven aan de Vlaamse Top Tien staat. Opvallend op zijn album is ook de vertaling van Mississippi van de Nederlandse groep Pussycat en Liefde houdt ons bij elkaar, een duet gezongen samen met de Duitse zangeres en actrice Judith Hildebrandt, bekend van de soapserie Sturm der Liebe. Liefde houdt ons bij elkaar kennen we ook als Somewhere between in de versie van de Nederlandse countryband The Tumbleweeds.

Al even opvallend wordt de belangstelling in de pers die het album van Jo maar al te graag uitspeelt tegen dat van deelnemer van The Voice Robby Longo, die met zijn album Country Man met Jo strijd levert in de Album Top Vijftig. Achter de schermen zijn zij de beste maatjes, maar in de schijnwerpers zorgen zij zogezegd voor de nodige commotie.

Gloria

Uit Vlaanderen Muziekland

Je bent van harte welkom

Uit Villa Vanthilt

Feest van de liefde

Jo brengt Feest van de Liefde bij Radio 2 in En nu serieus.

Gloria

Jo Vally brengt Gloria tijdens En nu serieus op Radio 2.

Mama, ik mis je

Vally zingt het emotionele Mama, ik mis je in Het Muziekcafé van Radio 2.

Kom eens dicht bij mij

Jo maakt het gezellig in het Radio 2 Muziekcafé met Kom eens dicht bij mij.

Mooi is het leven

Mooi is het leven, zingt Jo in Het Muziekcafé op Radio 2.

Medley

Uit Vlaanderen Muziekland

Kus me

Uit Vlaanderen Muziekland

Recht uit het hart

Na al dat feestgedruis probeert Jo datzelfde jaar wat op adem te komen met de cd Recht uit het hart. Samen met producer Patrick Hamilton heeft hij beslist nu eens een rist teksten onder zijn echte naam Valère Lauwers te schrijven op muziek van onder meer Andy Free, Luigi Bongiovanni én Valère. Twee jaar later start CNR met het sublabel Vlaamse Sterren, waarop zij uitsluitend aandacht aan Vlaamse artiesten besteden. Jo brengt er eerst de dubbele cd Jo Vally zingt Franse Klassiekers uit met als meest gedraaide fragmenten Santa Maria van de zee en Kus me, dat laatste een vertaling van Kiss me van C. Jérôme.

Voor de daaropvolgende plaat wordt er naar Studio Manfred Recordings in Nederland uitgeweken met achter de knoppen Manfred Jongenelis. Fred Bekky tekent nog eens na jaren voor de Nederlandstalige teksten, want er worden weer hits vertaald, deze keer liedjes met een zuiderse inslag. Jo Vally zingt Zuiderse Klassiekers heet de plaat met daarop covers van Gloria van Umberto Tozzi en Champagne van Peppino di Capri. Non ho l'età van Gigliola Cinquetti wordt als Laat me nu gaan op single uitgebracht. Achteraf bekeken was Jo niet zo tevreden over het eindresultaat en ook niet over zijn samenwerking met producer Jongenelis.

Zijn 50ste verjaardag

In 2008 gaat het huwelijk van Jo en Marcella door een moeilijke periode. Hoogtepunt is de beslissing van Jo en Marcella om een tijdje bewust wat afstand van elkaar te nemen. Door de spanningen van de afgelopen tijd weten zij even niet hoe het verder moet.

Jo weet wel hoe het professioneel verder moet wanneer hij begin januari 2009 tijdens de nieuwjaarsreceptie met zijn fans van Tom De Meijer van CNR een unieke award krijgt aangeboden voor meer dan zevenhonderdvijftigduizend albums in het totaal. Dat jaar viert hij ook zijn vijftigste verjaardag. Er volgen verjaardagsconcerten in Antwerpen en Oostende met als hoogtepunt het boek Mijn Leven, uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts NV.

Mijn vriendin

2007 start succesvol met de release van de cd Mijn vriendin op het CNR-label. Hij zweert nog altijd bij het producerstalent van Luigi Bongiovanni, deze keer bijgestaan door Leo Caerts Jr. Ik wil je nooit meer kwijt wordt de singlekeuze.

Dat jaar is er ook de cd Verrassend met veertien liedjes waarvoor Jo nu eens een beroep gaat doen op Patrick Hamilton. Jo vertrouwt hem voor het volle pond en gaat nauw met hem samenwerken. Patrick mag meteen voor de productie van die nieuwe cd tekenen.

Visite

Uit Zo is er maar Eén

Nostalgie

Bingo, goud dus, wordt in 2006 het album Nostalgie, dat hij samen met het orkest Strato-Vani opneemt met daaraan gekoppeld een concertreeks. De formule is eenvoudig: bekende meezingers opnieuw verpakt, zoals Dam di dam, Margrietje, De clown, Meisjes met rode haren en Herinneringen. De tiende februari had hij op het stadhuis van Aarschot een lifetime achievement award in ontvangst mogen nemen.

Verrassend in de zomer van dat jaar is zijn hit Si si si (kerida), geschreven door Alexandre Pascal op een tekst van Mary Boduin. Samen met Milk Inc. neemt hij er ook een remix van op. De plaat is goed voor goud. Je vindt het nummer ook terug op de dubbelaar Mijn mooiste schlagers, die in de nasleep van dat succes wordt uitgebracht met daarop tweeëndertig van zijn bekendste hits.

Jo Vally zingt wereldhits

Op het Magiclabel, onder aanvoering van Luc Vander Schelden, brengt Jo in 2003 de cd Jo Vally zingt Wereldhits uit. Hij brengt vertalingen van onder andere The old fashioned way van Charles Aznavour, Hello Mary Lou van Ricky Nelson en Something stupid van Nancy en Frank Sinatra in een productie en arrangementen van Gino Bisenti. De reacties zijn behoorlijk.

Veel minder goed scoort in 2004 de opvolger in een productie van Luigi Bongiovanni Geluk en Liefde. Er hoort ook een dvd bij dat album, opgenomen in Turkije. Jo probeert op deze cd een aantal nieuwe nummers te lanceren die hij in samenwerking met Luigi en Alexandre Pascal schrijft. VTM is intussen niet meer zo pro Vally. In de pers steekt hij zijn ongenoegen daarover niet onder stoelen of banken. Dat wordt hem door de programmamakers van radio en tv niet in dank afgenomen.

Mooi is het leven

Uit Hitkracht 2002

Ik hoor muziek

Uit Hitkracht

Ik hoor muziek

Uit Hitkracht

Hoe langer ik dans met jou

Uit Hitkracht

In mijn hoofd, in mijn bloed

Uit Hitkracht

Want elke vrouw die naar me lacht

Uit Hitkracht

Russische Nachten

In 2000 wordt er naarstig gewerkt aan een album met daarop een aantal nieuwe songs geschreven door Fred Bekky samen met Luigi Bongiovanni. De kracht van de liefde wordt de titel met daarop de liedjes Maria (Loop zo niet voorbij), Want elke vrouw die naar me lacht en In mijn hoofd, in mijn bloed als singlekeuzes.

Goud is er weggelegd voor de cd Mooi is het leven met ook deze keer een handvol nieuwe nummers van de hand van Fred Bekky, Andy Free en Alexandre Pascal. Met de nodige weemoed in het hart verneemt Jo dat zijn platenbaas Richard Dedapper niet langer aan het roer van Indisc staat. Bert Burm wordt de nieuwe kapitein. Om Richard een vriendendienst te bewijzen, neemt Jo hem in dienst als manager. Maar dat werkt niet.

Bert broedt op een idee voor een nieuw album en dat wordt in oktober 2002 Russische Nachten. In Sint-Petersburg worden de strijkers, de balalaika's en het koor opgenomen. Op deze plaat staan covers van Nikita, Concerto voor jou Natasha, Otsji Tjorny...

Met het oog op Moederdag is er in 2003 het album Omdat ik van je hou. Er volgt een moederdagconcert in de Oktoberhallen in Wieze.

I can see clearly now

Uit De Laatste Show

Een vriend uit het oosten

Uit Hitkracht

Uberall auf der Welt

Uit Het Swingpaleis

Als ik weer aan vroeger denk

Jo zingt samen met Paul Anderson het duet Als ik weer aan vroeger denk in het programma De Muziekdoos.

20 jaar op de planken

In 1999 wordt er rond de tafel gezeten, maar niet lang, want 20 jaar Jo Vally moet een overzicht van zijn carrière bieden, verspreid over vijf cd's, goed voor 101 liedjes. De zestiende oktober 1999 mag hij dit in het Sportpaleis van Antwerpen vieren met achter zich het orkest Il Novecento onder leiding van Robert Groslot, de man van wie hij ooit pianoles kreeg.

Dat concert staat iets later op het dubbelalbum In Symfonie. Als klap op de vuurpijl krijgt Jo voor zijn cd-box een gouden plaat én een speciale award uit handen van de burgemeester van zijn woonplaats Meise.

Festival van de liefde

Een romantische Jo Vally met Festival van de liefde in De Muziekdoos.

Overal waar liefde woont

Uit De Muziekdoos

Sancta Maria

Vally zingt Sancta Maria in het programma De Muziekdoos.

Aan alle vrouwen

Uit Het Swingpaleis

Laat de zon in je hart

Uit De Muziekdoos

Als ik droom

Uit De Muziekdoos

Spiegelbeeld

Uit De Muziekdoos.

Vissers van Capri

Uit De Muziekdoos

Vissers van Capri

Uit De Muziekdoos

In de stille Kempen

Uit De Muziekdoos

Lieveling waar en wanneer

Uit De Muziekdoos

Ga mee naar Rome

Uit De Muziekdoos

Ga mee naar Rome

Uit De Muziekdoos

Voor eeuwig en altijd

Uit De Muziekdoos

Voor eeuwig en altijd

Uit De Muziekdoos

Ik hou van jou

Jo Vally wordt romantisch in Ik hou van jou. Het brengt het nummer in het populaire programma De Muziekdoos.

Kind van de zon

Uit Vlaams en Goed

Ik hou van jou

Uit Vakantieaperitief

Medley

Uit Vlaams en Goed

Jo Vally zingt Vlaamse Klassiekers

De echt grote hits blijven uit, al scoort hij nog behoorlijk met singles zoals Geef mij de sleutel van je dromen, Nooit was een zomer, Ik hou van jou... In 1995 is er het album 15 jaar Jo Vally en wordt in het Casino van Blankenberge een volledige show ingeblikt, die ook op video verschijnt. In 1996 wordt de samenwerking met Marc De Coen afgerond en komt producer Jack Rivers in de plaats, de drijvende kracht achter artiesten zoals Sam Gooris en Wendy Van Wanten , met wie hij meteen het duet Eeuwig en altijd opneemt, een bewerking van All of you van Julio Iglesias en Diana Ross. De tweede maart 1996 staan zij op drie in de Vlaamse Top Tien. In de Top Dertig zit er een zestiende plaats in.

Om van dit succes te profiteren, wordt een gelijknamig album uitgebracht met daarop de liedjes Woorden in de wind, Ga mee naar Rome en Ik hou van jou. In de schaduw van het succes van Helmut Lotti 's Goes Classic 1 broeden zij op de idee om Vlaamse klassiekers nieuw leven in te blazen en op één cd te bundelen. Jo Vally zingt Vlaamse Klassiekers is een feit met daarop bewerkingen van Waar en wanneer, Aan de kaai in 't Schipperskwartier, Tulpen uit Amsterdam, Lichtjes van de Schelde... 175.000 exemplaren worden ervan verkocht.

Dat smaakt naar nog en dus komt Jo Vally zingt Vlaamse Klassiekers 2 in de rekken te liggen, ook deze keer in een productie van Jack Rivers met arrangementen van Patrick Renier, die later naam zal maken als producer van Belle Perez. Deze keer op het album: Er speelt een orgel in de straat, Ik heb een huis met een tuintje gehuurd, Spiegelbeeld... en opnieuw platina!

Maar Jo weet dat een mens nooit té gulzig mag zijn. Hij smeekt zijn entourage geen vervolg aan deze reeks te breien. Op aanraden van Richard Dedapper verschijnt in 1998 het album Jo Vally zingt Duitse Klassiekers deel 1 in een productie van Fred Bekky. Liedjes als Santa Maria, Bianca, Festival van liefde... zorgen ook deze keer voor platina. Dus komt er ook een tweede deel op de markt met daarop als toemaatje een duet met Freddy Breck.

De koudste kerstmis

Uit Schoner dan de dagen

Reviens

Jo Vally zingt het Franse nummer Reviens tijdens het televisieprogramma Tartufo.

Diep verlangen

Uit Kerststerren

Geef mij de sleutel

Uit Kom op tegen kanker

Medley

Uit Op de afspraak. Jo Vally, Barbara Dex en Mieke zingen een medley.

Er is plaats voor jou in mijn armen

Uit Margriet

Kerstspecial

Jo Vally zingt kerstliedjes samen met het Mechels koor 'Viermaliks'.

Niemand kan mij doen geloven

Uit Margriet

Vlaanderen Mijn Land

Naar een idee van Jos Van Oosterwyck komt VTM op de proppen met het conceptalbum Vlaanderen Mijn Land. De populairste zangers van het moment zingen een aantal Vlaamse klassiekers opnieuw. Voor Jo valt de keuze op Aan het Noordzeestrand, een oeroude hit van Jan Verbraeken. De veertiende september van 1991 staat Jo ermee op één in de Vlaamse Top Tien, een paar weken nadat hij met In een droom zag ik je staan daar bovenaan had postgevat. Terecht mogen we concluderen dat 1990 en 1991 Jo's succesvolste jaren waren.

Na het album Ik kan niet zonder jou brengt Indisc in 1991 In een droom uit, goed voor meer dan dertigduizend exemplaren én platina. Met het geld dat hij verdient besluit hij het voormalige café van zijn schoonouders onder handen te nemen en er een nieuwe zaak van te maken. Voor de hand liggend wordt het Bij Jo Vally gedoopt, met achter de taverne kantoorruimten voor zijn bedrijf JVM, Jo Vally Music. Het wordt een gigantisch succes dat hen snel boven het hoofd groeit. Ze gaan op zoek naar een nieuwe uitbater. Een paar zullen de revue passeren, tot Jo ook dat welletjes vindt en de taverne van de hand doet. In de lente van 2006 is zijn horecaverhaal verleden tijd.

In een droom zag ik je staan

Uit Margriet

In een droom zag ik je staan

In 1991 kiest Jo opnieuw voor een cover. Iedereen, ook zijn platenbaas, twijfelt wanneer hij Un canto a Galicia van Julio Iglesias wil laten vertalen. Maar hij houdt het been stijf en neemt op tekst van Fred Bekky In een droom zag ik je staan op. Drie weken nummer één in de Vlaamse Top Tien. Met zevenentwintigduizend verkochte exemplaren heeft Jo opnieuw goud te pakken en bewijst hij een goede neus te hebben voor liedjes die hij naar zijn hand kan zetten.

Aan alle vrouwen

Uit Baraka. Duet met Paul Anderson

Ik kan niet zonder jou

Jo zingt Ik kan niet zonder jou, live bij Margriet Hermans .

De ommekeer

In 1989 is er plots VTM én Tien om te Zien. Hij gaat in op het voorstel van platenfirma Schorpioen om het nummer Heimwee naar vroeger op te nemen, maar ook deze single eindigt met een sisser. Samen met zijn vrouw Marcella gaat hij op zoek naar een geschikt nummer. Op aanwijzen van Marcella pikt hij de hit Take my heart van Jacky James eruit. Op zoek naar nog maar eens een bereidwillige platenfirma komt Jo bij Indisc terecht, waar hij in zaakvoerder Richard Dedapper een enorme steun en mentor vindt.

Tussendoor had Jo in 1985 deel uitgemaakt van de Antwerpse ploeg tijdens de Baccarabeker in Middelkerke samen met Carry Lohe en Herman Van Den Bergh. Richard Dedapper is vol vertrouwen en brengt Neem m'n hart meteen op single uit. Bij Tien om te Zien wordt de single supertip en vervolgens een regelrechte hit. Jo zorgt zelf voor een koortje tijdens zijn televisieoptreden en laat Marcella daarin meezingen.

Voor zijn volgende plaat komt hij terecht bij een countrysong die Ray Charles in het begin van de jaren zestig een nummer één had opgeleverd: I can't stop loving you, dat in zijn versie in 1990 Ik kan niet zonder jou wordt. Datzelfde jaar vertaalt hij ook I'll never fall in love again, een klassieker van Johnnie Ray die Jo als Had ik jou maar nooit gekend op plaat zet. Om zijn succesjaar 1990 met drie gouden platen af te ronden, neemt hij Aan alle vrouwen op, een vertaling door Fred Bekky van À toutes les filles van Félix Gray en Didier Barbelivien. Jo zingt het samen met Paul Anderson. Dit wordt zijn eerste nummer één.

Zijn contract met Rik Vervecken was intussen afgelopen en Jo komt onder de vleugels van Marc De Coen terecht. Datzelfde jaar beslist hij zijn job bij de stad Brussel op te zeggen om fulltime zanger te worden.

Liefdeverdriet

Uit Moet Kunnen

Naast het podium

Jo is maar wat blij wanneer hij via de burgemeester van zijn dorp verneemt dat hij niet naar het leger hoeft. Zijn werk in de Peugeot garage zit er intussen op. Hij kan als geoefend werkman bij de stad Brussel beginnen en mag mee op pad met de schilders en de schrijnwerkers. Iets later belandt hij via een examen in het magazijn van in beslag genomen goederen en die job ligt Jo veel beter.

Intussen had hij Marcella Tierens leren kennen. Bij haar voelt hij zich goed, en wat belangrijk is, ze ziet het wel zitten dat hij aan zijn zangcarrière blijft schaven. De vierde september 1982 trouwen ze op het gemeentehuis van Wolvertem. De vijfentwintigste augustus 1986 wordt hun dochter Carmen geboren.

In de tuin van zijn schoonouders had Jo intussen een professionele opnamestudio gebouwd met geld dat Rik Vervecken voorschoot. De terugbetaling werd van Jo's gage afgehouden. Jo blijft singletjes opnemen, maar zij raken qua verkoop kant noch wal. Ook Radio 2 reageert niet positief. Hij kreeg wel wat steun van Vic Dennis, hoofdredacteur bij Joepie en Dag Allemaal. Wanneer Jo het niet meer ziet zitten en weg wil bij Rik Vervecken en de muziek compleet de rug wil toekeren, kan hij op de steun van Vic blijven rekenen.

Eurosong 1981

Voor de preselectie van het Eurovisiesongfestival in 1981 doet Jo mee met een liedje dat Jo met de Banjo, alias Dennis Peirs, voor hem had geschreven: De wereld draait voor jou en mij. Jo belandt ermee in de halve finale. Uiteindelijk zit er voor Jo geen finale in en wordt het voormalige fotomodel Emly Starr met Samson naar Dublin gestuurd om daar de Belgische driekleur te verdedigen. Zij eindigt er twaalfde.

Die zesentwintigste editie van het Eurovisiesongfestival wordt door Groot-Brittannië en Bucks Fizz met Making your mind up gewonnen.

De eerste stappen in de showbizz

In de garage leert Jo organist Yves Morel kennen, die een eigen orkest heeft. Na een gezellige babbel besluit hij met Jo een plaat op te nemen. Hij verzint de artiestennaam Valli Low. Het eerste singletje wordt Edelia met op de B-kant Lady Lou. Jo verkoopt het plaatje overal waar hij optreedt. Het is niet meteen iets om over naar huis te schrijven, maar Jo is zo fier als een gieter.

Tijdens een van zijn optredens leert hij Jozef Malfliet kennen, leider van The Dreamband. Die is op zoek naar een geschikte zanger en ziet wel iets in Jo. Via Jozef geraken zij in contact met Rik Vervecken van het boekingskantoor VAK in Wilrijk. Hij wil Jo als nieuw zangtalent in de markt zetten. Rick bedenkt meteen een nieuwe artiestennaam, Jo Vally. Hij bezorgt Jo bakken werk. Nu eens treedt hij met zijn Dreamband op, een andere keer met het Midnight Team.

Er volgt vrij snel een nieuwe single Dag en nacht met als B-kant Toon en ik. Dankzij Vervecken mag Jo enkele keren voor de BRT optreden: Hitring, Het Radio- en Televisiesalon en De Pak De Poen Show. Vervecken laat Vally ook opdraven in avondvullende shows samen met bekende Vlaamse sterren zoals Paul Severs , Jimmy Frey , Joe Harris ... Maar hij heeft geen hit te pakken en dus blijft de reactie van het publiek ondermaats.

In 1980 neemt hij het nummer Toch voel ik dat ik leef op. Het jaar voordien had hij nog opgetreden tijdens het Songfestival in Marokko met het liedje Olivia, dat nadien ook op single verscheen. Maar er was helemaal geen festival. Rik verzon voor de pers zelfs een prijs. Op een beker liet hij Festival Agadir graveren. Radio 2 pakt er zelfs mee uit tijdens een van zijn namiddagprogramma's.

Na de schoolbanken

Na de lagere school is Jo naar het Technisch Instituut in Londerzeel gestapt, meer bepaald naar de afdeling mechanica. Met veel tegenzin, maar zijn vader wil niet dat hij fulltime muzikant wordt. Hij zal op een fatsoenlijke manier zijn kost moeten verdienen. In de Peugeot garage van de familie De Keersmaeker mag Jo na zijn opleiding als monteur beginnen. Auto's repareren doet hij ontzettend graag. Hij is daar twee jaar gebleven. Intussen had hij aan de muziekschool een degelijke opleiding genoten, die hem later nog van pas zal komen.

Zijn jeugd

Soms trok hij naar zijn meter tante Caroline en haar man Jean. Zij hadden een mooie glanzende zwarte piano en daar was Jo door gefascineerd. Hij kon er uren op spelen en ontdekte zo dat muziek zijn grote liefde was. Hij speelde in die tijd de hits van Will Tura en Jimmy Frey op het gehoor na. Zondag was ten huize Lauwers muziekdag. Dan haalde pa zijn saxofoon uit de kast, speelde Jo piano, zuslief tokkelde wat op de gitaar en zijn oudere broer speelde op de mondharmonica. Echt zingen leert Jo pas als misdienaar in het kerkkoor onder leiding van kapelaan Van Gucht.

In het laatste jaar van de lagere school schrijft directeur Frans Steps hem en een paar jongens van de Chiro in voor een crochetwedstrijd met in de jury Jef Burm en Ugo Prinsen. In hun uniform zingen zij het kajotterslied Als in de mei, de blijde mei. Het publiek en de jury vinden het prachtig en Jo heeft zijn eerste zangwedstrijd op zak. In zijn vrije tijd gaat hij vanaf zijn veertiende samen met zijn broer Herman naar de muziekschool en houdt dat vijf jaar vol. Met enkele vrienden van de muziekschool richt hij zijn eerste groepje op met daarin Francis en Freddy Blommaert en Herman De Potter. In de living thuis mag er met de groep geoefend worden. Dankzij de onderpastoor mogen zij iets later in de parochiezaal oefenen. In hun vrije tijd gaan de jongens bijklussen en zo kunnen zij hun eerste installatie maand na maand afbetalen.

Jo Vally wordt geboren

Jo Vally werd de twaalfde oktober 1958 in Wolvertem als Valère Maurice Caroline Lauwers geboren in een gezin van vijf kinderen: Ingrid, Freddy, Jo, Lydia en Herman. Moeder had de handen vol met de kinderen en het café terwijl pa als lasser bij een Brusselse firma de kost verdiende. De kinderen werden van jongs af naar de kostschool gestuurd. Maar Jo heeft van een fijne jeugd mogen genieten.