Ingeborg

Delen S
Geboren in Menen
op 15 oktober 1966
Ingeborg Thérèse Marguerite Sergeant
Bekijk DiscografiesLees Biografie
De rust én alle tijd
Geef die vrouw een programma!

Schlagerfestival

Begin 2018 laat Ingeborg weten dat ze druk in de weer is met de lancering van haar onlineplatform om yoga bij het grote publiek te introduceren. Toch maakt ze de 23st, de 24ste en de 31ste maart in haar agenda vrij om, zij het na lang aandringen van de organisatoren, op te treden tijdens het "Schlagerfestival" in de Ethias Arena te Hasselt. Ze zal daar onder meer Door de wind en Gratitude zingen.

Videoclip Gratitude

Dinsdag de 5de september 2017 was Ingeborg te gast bij Van Gils en Gasten en zong daar het mantra Gratitude. Ze hoefde niet lang te wachten of het aanwezige publiek zong spontaan mee. Het fragment kwam snel viraal op de sociale media terecht. Dat deed Ingeborg de 14de november besluiten de officiële videoclip uit te brengen.

Laat het maar los

Begin september 2017 verrast Ingeborg zowat iedereen met de gloednieuwe single Laat het maar los als rode loper naar haar nieuwe album Where the sky touches the sea. Ingeborg schreef de tekst en samen met Tom Van de Venne ook de muziek. Het is een lied dat zo universeel is dat iedereen wel iets kan herkennen in deze uitnodiging. Het loslaten van zovele dingen in het leven. "Dat wat je wil loslaten, kent vaak ladingen die hardnekkig zijn en heling zoeken. Het toelaten heeft te maken met het binnenlaten van het verdriet, het voelen van de onmacht of de boosheid die eronder zit. Heel wat mensen zoeken dit toelaten. Tot ze ontdekken dat wat ze ervaren er helemaal mag zijn. Het hoeft dus niet verdoofd, weggestopt of verbloemd te worden", aldus Ingeborg. Naast zes Nederlandstalige nummers, staan er ook twaalf anderstalige songs op. Ingeborg wil met klem kwijt dat het geen muziek is exclusief voor wie mediteert of yoga beoefent: “Het idee ontstond weliswaar tijdens mijn meezingconcerten, maar ik wil die positieve vibe doortrekken. Het is net zozeer geschikt voor wie in de file staat en wat tot rust wil komen.

Mental coach bij VRT

Dat Ingeborg heel wat pijlen op haar boog heeft wisten we al, maar met dit bericht verraste de VRT-persdienst ons op 29 juni 2017 toch een beetje. Ingeborg heeft al jaren geen eigen programma meer gepresenteerd, maar toch gaat zij opnieuw een tijdje voor televisie werken. De voormalige tv-presentatrice en zangeres wordt ingeschakeld voor het interne coachingsprogramma van de VRT-nieuwsdienst, dat alle medewerkers de mogelijkheid geeft om bijkomende opleidingen te volgen. Bedoeling zou zijn dat Ingeborg hun gaat leren hoe ze rustig kunnen overkomen op het scherm. Die combinatie van jarenlang tv-werk en ervaring als docente meditatie, maakt van haar dus een ideale coach voor mensen die voor een nieuwsdienst werken.

Lego Batman

Op 7 februari 2017 verschijnt de film "Lego Batman" in de bioscoop. Ingeborg leende hiervoor haar stem. Ze speelt namelijk de rol van Sam, de gids van het Schimmenrijk. De Vlaamse stemmencast bestaat voorts uit onder meer Lieven Van Gils, Alex Agnew, Tine Embrechts, Cathérine Moerkerke en Hilde De Baerdemaeker.

Jonas & Van Geel

Op 4 oktober 2016 wordt Ingeborg door Jonas Van Geel uitgenodigd in diens VTM-programma "Jonas & Van Geel". Zij is namelijk zijn jeugdidool. Vlaanderen kon merken dat Ingeborg nog niets van haar talent heeft verloren. Zij nam tijdens de uitzending samen met Bartje en Arthur de kijkers nog één keer mee naar het zolderkamertje van "Schuif Af".

Geef die vrouw een programma

Uit Van Gils & Gasten. Ingeborg reageert uitbundig op de selectie van Laura Tesoro voor de finale van het Eurovisiesongfestival

Geef die vrouw een programma

In de maand mei van 2016 laat Ingeborg plots van zich spreken wanneer ze, tot groot jolijt van velen, plots opduikt in het programma "Van Gils en Gasten" op Eén, waar ze in dolle vreugde uitbarst wanneer Laura Tesoro als allerlaatste wordt afgeroepen voor de finale van het Eurovisiesongfestival. De heisa rond haar vreugdekreet en dito sprong begreep ze achteraf niet zo goed, want ze uitte toch maar gewoon haar oprechte vreugde. Op internet werd het na haar weerzien op Eén een drukte vanjewelste, want haast iedereen wou haar meteen terug op het scherm. "Geef die vrouw opnieuw een eigen tv-programma", zo schreeuwde de inhoud. Aan journalist Paul Cobbaert van De Zondag vertelde ze daarover: "Die reacties vind ik fijn, dat stop ik niet weg. Ik heb over een programma op tv weleens met Luk Alloo gebrainstormd. Ik zou zeker nog iets kunnen doen voor televisie. Het is geen hongergevoel, want ik mis het niet, maar vanuit de idee iets aan te bieden, lijkt het me wat. Er zijn nog zoveel waardevolle dingen in dit leven die het nieuws niet halen en tv is een krachtig medium. Ik zou zeker nog iets kunnen doen voor televisie, maar nu nog niet. Als ik zo'n jaar of vijfenvijftig ben." Op de vraag of ze nog met muziek bezig is, antwoordt ze: "Ik ben bezig met een nieuw muzikaal project, en toen ik met gitarist Tom liedjes aan het maken was, voelde ik weer hoe moeiteloos dat gaat. Muziek leunt zo dicht aan bij wie ik ben. En toch, vreemd genoeg, zet ik dat aspect af en toe on hold. Ik ben blij dat het nu weer een mooie plek krijgt in mijn leven. We gaan maandelijks samen zingen met al wie dat wil en dat moet uitmonden in een nieuwe cd. Het zullen liedjes worden met een sterke tekst, liedjes die iets te zeggen hebben."

Reyers Laat

Uit Reyers Laat. Ingeborg vertelt over Blind Date en meditatie en yoga.

The Walt Disney Company

Vanaf 10 december 2011 zond The Walt Disney Company via Telenet het programma "Disney Poëzie" uit op zowel Disney Junior als Disney Channel. In dit nieuwe programma werden korte gedichten voorgelezen door Maaike Cafmeyer, Chris Van Tongelen, Tine Van den Wyngaert en Ingeborg. Voor Ingeborg kwam dit aanbod als een geschenk uit de hemel, waardoor ze zich plots weer piepjong voelde. "Het moment dat Disney me vroeg om mee te doen met "Disney Poëzie" dacht ik: eindelijk! Bij woorden als betovering, schoonheid, puurheid en magie denk ik meteen aan Disney. Alle films lopen goed af en dat is een belangrijke voorwaarde voor een levenskwaliteit. Deze boodschap geef ik zelf ook graag door. Disney zit in mijn cellen, want vanaf dag drie in mijn leven werd ik al door mijn ouders Mickey Mouse genoemd. Door dromen, durven en doen is alles bereikbaar in het leven en hierdoor zijn al mijn dromen die ik als kind had dan ook uitgekomen."

Het beste van mezelf

Ingeborg trekt in 2011 nog eens naar buiten, deze keer met de show "Het beste van mezelf - Ingeborg zingt 20 jaar". Zij wordt daarbij op piano begeleid door Patrick Hamilton en op gitaar door haar zoon Robin Keyaert. Zo was ze vrijdag op 18 november te zien en te horen in het cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist. In de maand mei van 2012 wordt het album "Het beste van mezelf - Ingeborg zingt 20 jaar" uitgebracht.

Het antwoord

In 2009 verschijnt haar boek "Het antwoord", waarin zij tijdens een zoektocht antwoorden probeert te vinden op vragen over eenzaamheid, ontrouw in een relatie, schuldgevoelens en rouw na een overlijden. Het boek is een wegwijzer naar geluk, geïnspireerd door ontmoetingen die Ingeborg de laatste jaren had met verschillende mensen. De thema's waarover het in dit boek gaat, zijn ervaringen waar we allemaal vroeg of laat mee te maken hebben. Ingeborg geeft helder en praktisch advies. Per levensthema krijg je niet alleen concrete tips, maar ook een ruimere visie op de verhalen. Ingeborg nodigt je uit om in een andere beleving van het verhaal te stappen en zo antwoorden te vinden.

De evolutie

Op 6 september 2008 start Ingeborg met haar eigen centrum De Evolutie, gelegen langs de Bisschopsdreef 17 in Sint-Kruis, Brugge, waar zij cursussen yoga en zelfontwikkeling organiseert, alsook workshops. De 14de november 2008 lanceert Ingeborg het album "Beyond Religion", opgebouwd rond een project van de Japanse professor Masaru Emoto en gebaseerd op zes wereldgodsdiensten. Voor elk van die wereldgodsdiensten heeft Ingeborg samen met Patrick Hamilton en haar zoon Robin Keyaert muziek gecomponeerd die de essentie in eenheid samenbrengt bij die aspecten die alle godsdiensten overstijgen: vrede, liefde, gelukzaligheid, vertrouwen. Deze muziek werd eerder al getest op haar helende waarde in het laboratorium van dokter Masaru Emoto. We worden uitgenodigd om ons af te stemmen op alle wereldgodsdiensten en dat aspect te vinden wat ons samenbrengt in het hart van elke ziel. We horen liederen als Shalom shalom, Lakshmi Mantra en Ubi caritas. Ingeborg krijgt vocale steun van Diane Senders en het Fioretti Koor onder leiding van Hilde Neutens. Stilaan praat Ingeborg in de pers almaar vaker over het feit dat ze hooggevoelig is. Een hoogsensitief persoon of hsp is een term uit de psychologie die staat voor highly sensitive person oftewel zeer gevoelig persoon. Ingeborg geeft aan dat hoogsensitiviteit vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd als een stoornis, terwijl het een normaal verschijnsel is. Ingeborg wil deze personen een luisterend oor bieden én een klankbord voor hen zijn.

Kom op tegen kanker

Bij de start van 2008 wordt Ingeborg meter en Kurt Defrancq peter van de boomplantenactie ten voordele van "Kom op tegen kanker". Begin september 2007 lazen we reeds in de pers: "Ingeborg zal exclusief programma's maken en presenteren voor de nieuwe zender Vitaliteit, de digitale afgeleide van lifestylezender Vitaya. Vitaliteit en de bijbehorende programma's worden op dinsdag elf december officieel voorgesteld aan de pers, alsook de nieuwe programma's van Vitaya." Ingeborg had nochtans beslist om geen televisie meer te maken, maar kon zich als yogadocente en meditatiebegeleidster meteen vinden in de opzet van Vitaliteit. "Ik heb niet nagedacht, alles in me zei ja. Ik krijg carte blanche om de dingen te doen waar ik zo vol van ben." In haar programma "Hoe moet het nu verder?", waarmee zij de zevenentwintigste februari 2008 van start ging, trok Ingeborg op zoek naar mensen met een angst- of minderwaardigheidsgevoel, mensen die niet meer goed wisten hoe het verder moest. Een psycholoog bracht een eerste duiding en Ingeborg analyseerde de situatie vanuit haar kennis van zelfontwikkeling en zelfbewustzijn. Ingeborg bleef hier actief tot de eenendertigste maart 2012, wanneer Vitaliteit van het scherm verdwijnt.

Laat me zingen over de liefde

In de maand november van 2007 is er op het HKM-label het album "Laat me zingen over de liefde", 13 liedjes door Ingeborg van tekst en muziek voorzien. In haar voorwoord geeft Ingeborg aan waar dit album voor staat: "De teksten en de muziek werden geschreven in een periode waar de liefde veel aandacht vroeg in mijn leven. Door het uit te zingen en de emoties errond echt toe te laten en te ervaren, werd me meer dan eens duidelijk dat liefde geen stormvlaag is die, nadat deze voorbijraasde, je weemoedig en gebroken achterlaat. Ik weet nu door het allemaal te leven en toe te laten dat liefde geen verwachting is, geen gehechtheid of een bedwelmende roes. Liefde is een uitdrukking van ons wezen. Net zoals muziek dat kan zijn. Op een dag laten we de liefde zelf getuigen door bewustzijn, helderheid, sensitiviteit en pure gelukzaligheid. Voor nu... Shanti, shanti of vrede zonder meer en dan weer stil worden, dat wens ik ons toe." Haar liefde voor het spirituele komt overduidelijk naar voren in de nummers Moolamantra Shanti en Moolamantra Consciousness. Dit zijn in het oor springende songs die Ingeborg van een totaal andere kant laten horen. The new Ingeborg has arrived. Je voelt zo aan dat zij volledig in de ban is van haar grote liefde voor spiritualiteit. Adviserend schrijft zij trouwens bij deze nummers in het bijbehorende boekje: "Sluit misschien even je ogen en ga ergens ontspannen zitten of liggen. Visualiseer de mooiste toekomst voor jou en al je geliefden. Merk eens dat het gevoel dat je zoekt in die verre toekomst er NU al is. Adem die vrede, die liefde en dat diepe vertrouwen in je cellen en geniet." In 2008 presenteert Ingeborg een intiemere versie van haar theaterprogramma, deze keer alleen begeleid door pianist Patrick Hamilton en dit om vooral de soberheid tot zijn recht te laten komen. Zij brengt een selectie uit haar repertoire van vroeger en nu. Zelfs het Eurosonglied Door de wind komt weer heel even tot leven. Door het overgrote succes besluit Ingeborg er in 2009 een vervolg aan te breien door in zowat alle Vlaamse provincies op te treden.

Laat mij zingen

Ingeborg wil gelukkig nog eens opnieuw het theater in, deze keer met het programma "Laat mij zingen". Er is de door haarzelf geschreven single Brussel, gekoppeld aan Hier in het licht, die zij na lang aandringen van Hans Kusters van platenfirma HKM opneemt. In haar nieuwe theatershow keert zij terug naar haar eerste liefde, een liefde die nooit uit haar hart is verdwenen. Zij wil in deze show het publiek met haar stem en haar liedjes beroeren en meenemen naar haar wereld waar zij de essentie van het bestaan vond. Mensen laten ervaren wat diepe vrede en overgave kan zijn. Het wordt een intiem, authentiek programma, ontdaan van alles wat ook maar enigszins overbodig kan zijn. De 5de oktober 2007 brengt Ingeborg het album "Voor na het afscheid" uit. Vier nummers die bij het afscheid troost kunnen brengen: "Hier in het licht", "Er is nog zoveel niet gezegd", "Ubi Caritas" en "Now I walk in beauty". In het bijbehorende boekje deze uitspraak van William Shakespeare: "Geef verdriet woorden. Het verdriet dat niet spreekt, fluistert in het overbelaste hart en vraagt het te breken." Vanaf 20 oktober 2007 trekt zij met haar theatershow door Vlaanderen, met in haar kielzog vier muzikanten. De zeventiende september verscheen nog het nummer Laat me zingen op single, met zowel tekst als muziek van de hand van Ingeborg.

Voor na het afscheid

Op 5 oktober brengt Ingeborg het album "Voor na het afscheid" uit. Vier nummers die bij het afscheid troost kunnen brengen: Hier in het licht, Er is nog zoveel niet gezegd, Ubi Caritas en Now I walk in beauty. In het bijbehorende boekje deze uitspraak van William Shakespeare: "Geef verdriet woorden. Het verdriet dat niet spreekt, fluistert in het overbelaste hart en vraagt het te breken."

Become silent

Op 29 januari 2005 is er op het Do-label de door Ingeborg zelf geschreven single Become Silent, waarmee zij mensen wil inspireren en raken. Een jaar later brengt zij van de hand van Susan Kulas, die zich liet inspireren door Franciscus van Assisi, het lied Miracle Unfolds uit, dat zij samen met het Brugs koor Fioretti heeft ingezongen. Datzelfde jaar is er bij de Standaard Uitgeverij het boek "Wie ben je eigenlijk", dat zij samen met haar meditatieleraar Roland Verschaeve heeft geschreven.

Afscheid van VTM

Vanaf 30 november 2004 presenteert Ingeborg het programma "Bluf", waarin telkens vijf Vlamingen vijf sterke verhalen vertellen. Slechts één verhaal is waar en goed voor 5.000 euro. De waarheid voor Ingeborg is echter dat VTM het jaar nadien beslist niet meer te werken met langlopende contracten. Na zestien jaar trouwe dienst wordt Ingeborg bedankt voor bewezen diensten en samen met Gerty Christoffels de laan uit gestuurd. VTM-woordvoerder Mark Vanlombeek anticipeerde: "We stappen af van langdurige contracten. Alleen als een tv-figuur heel concrete programmaplannen heeft waar de zender zich in kan vinden, wordt er nog een contract gesloten." Ingeborgs laatste presentatie voor VTM wordt in het voorjaar van 2006 het programma "Ik wil je iets vertellen", waarin telkens drie mensen via hun verhaal herenigd worden.

Light body institute

In 2004 start Ingeborg met les te geven in zelfontwikkeling en yoga. Zij wordt in het centrum Light Body Institute werkzaam als docente. Omdat via de pers de belangstelling rond Ingeborg opnieuw hot is, etaleert Hans Kusters haar in de reeks Diamond Collection op zijn HKM-label nog eens in haar volle vocale doen op de verzamelaar "Ingeborg". In het totaal zeventien songs, beginnend met Ping pong en eindigend met De rust gevonden. Een behoorlijk toepasselijke song, die laatste, van de hand van Ingeborg en Koen Sergeant. "En al tikt de klok elke seconde van het uur zo snel voorbij, ik geniet van elk moment, want als je even rondkijkt en merkt: tijd is geld, dus nooit genoeg. Ik vond de rust heel dicht bij jou vanmorgen vroeg. En toch is dit geen verloren tijd. Ik heb m'n rust gevonden. Ik loop mezelf al lang genoeg voorbij. Ik heb de rust en alle tijd."

De keuze van de kijker

Een wat geslaagde keuze blijkt het programma De keuze van de kijker, waarin per aflevering drie originele concepten door de makers worden toegelicht mét commentaar door de jury. De kijkers mogen bepalen welk concept door mag naar de volgende ronde. In De Standaard lezen we daarover: "In dit programma worden twaalf concepten van evenveel tv-makers getoond. Ingeborg, die dit project bedacht heeft, interviewt de makers of presentatoren, waarna er een fragment of een compilatie van zeven minuten wordt getoond. Daarop geeft een driekoppige jury, bestaande uit Paul Jambers, Jan Verheyen en de columniste Hilde Sabbe, commentaar. Op het einde krijgen de makers nog eens een minuut om hun programma te verkopen. Daarna mag de kijker via de telefoon of via sms zijn keuze maken en een uurtje later wordt de uitslag van deze stemming bekendgemaakt."

Spiritualiteit

Intussen is spiritualiteit de nieuwe dada van Ingeborg geworden. Zij wil zich nog enkel bezighouden met haar zoektocht naar het bewustzijn. Een antwoord zoeken op de vraag: "Wat wil een mens hier op aarde tijdens zijn leven verwezenlijken?" Zij komt in contact met Roland Verschaeve, de man achter het Light Body Institute in de Sint-Jansstraat in Brugge, een school voor yoga en zelfontwikkeling. Op het einde van de zomer van 2002 was Ingeborg al begonnen met de organisatie van spirituele reizen naar een meditatiecentrum op Ibiza. "Dit heeft wel niets met relaxerende massages en nagelverzorging en zo te maken", reageert Ingeborg al lachend. "Het is een school voor zelfontwikkeling en yoga. Een mens bestaat uit vele lagen en je pelt die af tot je bij je eigen kern komt. Die kern is licht en licht staat voor energie en beweging. Je ontdekt vooral dat je niet bent wie je denkt dat je bent. Je gaat via meditatie meer leren ervaren, vooral jezelf ervaren en ontdekken. Je ontdekt namelijk niet alleen je goede, maar ook je schaduwkanten. Ikzelf was, toen ik eraan begon, op zoek naar een soort kwaliteit in mezelf die ik voordien niet kende, ondanks het geld en het succes dat ik had, inclusief een lieve man en een toffe zoon. Ik was iets te veel met die uiterlijke wereld bezig, uiterlijk vertoon. Ik ging te weinig bij mezelf naar binnen. Ik was die balans kwijt." Ingeborg volgde voorafgaandelijk onder meer een opleiding in Wales in dru-yoga. Deze vorm van yoga stelt iedereen in staat om lichaam, hart en geest met elkaar in evenwicht te brengen en daarmee te ervaren wat het betekent om echt gezond te zijn.

Levenslijn

In 2000 neemt Ingeborg samen met Helmut Lotti, Koen Wauters en Toots Thielemans het Levenslied Wondere reis op. Beresterk scoort Ingeborg twee jaar later met Zo dichtbij, ten voordele van Levenslijn-Kinderfonds. Het is een vertaling van de hit Hello World van Belle Perez. Ingeborg schreef zelf de vertaling.

Wondere wereld

Twee jaar later is er de wekelijkse zomerse talkshow "Volgende keer beter", live vanuit Oostende, daarin bijgestaan door journalist Jacky Huys. Na de nodige dosis gesmeek, mag Ingeborg in maart 1999 eindelijk van start gaan met "Wondere Wereld", waarin zij haar liefde voor esoterie en alternatieve therapieën mag etaleren. Ingeborg ontdekt in "Wondere Wereld" samen met de kijker de wereld van alternatieve leef-, denk- en geneeswijzen en van paranormale mensen en fenomenen. Ervaren is trouwens een van de sleutelwoorden van het nieuwe programma. Elke week gaat Ingeborg zelf op stap. De camera volgt haar, terwijl ze bijvoorbeeld een zweethutritueel ondergaat, en registreert haar emoties, haar vragen en haar eerste reacties. Ook wordt er in elke aflevering een ongelovige thomas op pad gestuurd, iemand die helemaal niet gelooft in die wondere wereld, maar wel bereid is om een van die alternatieve methoden te ondergaan. Ook de kijker wordt erbij betrokken. Ingeborg, al dan niet begeleid door een deskundige, nodigt de kijker uit om aan een experiment deel te nemen. Of wat dacht je van een onderzoek van het gelaat (rond, vierkantig, rechthoekig of driehoekig) om te achterhalen welk type je bent (water, aarde, vuur en lucht) en welke karaktertrekken daarmee verbonden zijn."

Hartrock

In 1995 lanceert Ingeborg haar derde album "Hartrock", deze keer in een productie van Bob Savenberg en Jan Van Looy. De productieploeg klokt af op 15 liedjes. Op dit album staat onder meer Doorgaan en Ping pong. In het kielzog verschijnen in 1995 nog de singles Melancholie en Als je doodgaat. Tekstueel is dit een liedje om eerder wat te laten bezinken: "Als je doodgaat, neem me dan met je mee. Het leven is zo zinloos zonder jou. Als je doodgaat, neem me dan met je mee. Met wie maak ik anders ruzie, met wie deel ik anders alles? Neem me mee." Ingeborg zelf is over dit liedje erg tevreden: "Dit is voor mij nu eens een schoolvoorbeeld van een tijdloos nummer. Dit noem ik een echt liefdeslied. Mijn publiek in Nederland had het na een optreden vaak over een "luguber" liedje, terwijl ik eerder wil zeggen dat liefde eeuwig is en dat doodgaan niet leuk is. Het is een getuigenis van het géén afscheid willen nemen. Ik moet er voor de volledigheid wel aan toevoegen dat ik het na al die jaren nu wel beter weet. Er is namelijk geen afscheid. Liefde is en blijft eeuwig."

Ping Pong

Uit De Gordel.

De liefde bij VTM

De liefde blijft centraal staan in haar VTM-programma's. In 1995 "All You Need Is Love" en in 1996 "Trouwshow". Samen met Arthur Reijnders presenteert zij datzelfde jaar "Sketch-Up".

Blind date

1995 is de startdatum van een tv-programma dat onlosmakelijk met Ingeborg verbonden blijft en haar ook na al die jaren blijft achtervolgen, het VTM-programma "Blind Date". "Ik presenteerde op dat moment alleen maar "Schuif Af" en Guido Depraetere en Mike Verdrengh wilden me in primetime tijdens de zomermaanden "Blind Date" laten proberen. Ik dacht er bij dat voorstel niet zo bij na, want ik stond zeer ambitieus te snakken naar een programma tijdens de betere uitzenduren. Het maakte dus niet echt uit waarmee, ik wist ook niet zo goed waaraan ik begon. Ik heb nergens tijdens dat aanbod getwijfeld. Ik had ook geen ervaring met een dergelijk format. Maar mocht ik toen getwijfeld hebben, was er nadien ook nooit een programma geweest als "All You Need Is Love" en "Volgende keer beter". Dus, ondanks wat er nadien ook over "Blind Date" in de pers verscheen, vind ik mijn keuze en beslissing van toen erg juist. Ik heb nooit een afkeer tegenover dat programma gevoeld, net zomin als jaren voordien met het Eurovisiesongfestival. Ingeborg zal "Blind Date" vanaf juni 1995 tot en met september 2004 presenteren. Zij weet ook wel dat zij hiermee geen hoogstaande televisie aflevert, maar het feit dat zij met de man in de straat mag werken, spreekt haar als uitdaging enorm aan, al vond zij achteraf dat de laatste drie seizoenen er net te veel aan waren. Ingeborg twijfelde er immers aan of de formule nog wel juist zat en vooral de invulling ervan. "Blind Date" leverde Ingeborg zowel in 1995, 1996 als 1997 een "Gouden Oog" op.

2 uur vanaf nu

Ondanks de zorgen voor haar zoon wil Ingeborg niet thuisblijven en trekt zij in 1994 naar het theater met de productie "2 uur vanaf nu", in het gezelschap van pianist Jan Van Looy en gitarist Juan Masondo. Haar man is intussen ook haar manager geworden.

Robin

Op 3 januari 1994 worden Ingeborg en haar manager Roland Keyaert de ouders van hun zoon Robin. Op haar website lezen we dat ze zich almaar meer interesseert voor meditatie, yoga en voor zelfontwikkeling en het hogere bewustzijn. Drie jaar later trouwen zij op 12 april 1997. Insiders wisten al lang dat er liefde in de lucht hing en de vlam tussen Roland en Ingeborg was overgeslagen. Hans Kusters vertelde ons dat hij de laatste was die het doorhad. Maar zijn entourage zag het meteen, al hebben Roland en Ingeborg het een hele tijd stilgehouden en was het in het begin meer een liefde die zich achter dan voor de schermen afspeelde. Het huwelijk werd in Oostende voltrokken en vervolgens richting Cyprus voor de wittebroodsweken.

Dertien daarom droom

Waarom staat ook op haar tweede album "Dertien daarom droom". In de studio's Studio 88 en Bullet Sound Studio wordt Ingeborg tijdens de opnamen begeleid door muzikanten als Jan Van Looy, Tjeerd van Zanen, Bert Candries, Patrick Mortier, Mark Stoop, met in het achtergrondkoortje onder anderen Chris Van Tongelen, die we jaren later zullen tegenkomen in de groep De Romeo's. De titel geeft het al aan, dertien liedjes in het totaal. Meteen valt op dat Stef als hofleverancier zo goed als uit het zicht is verdwenen, behalve bij het liedje Grijns, dat nog deels van zijn hand is. Werd daarmee ook een punt achter hun relatie gezet, want Ingeborg en Stef woonden al een tijdje samen? Ingeborg krijgt tijdens het schrijven de nummers steun van onder meer Jan Van Looy, Mark Lambin, Herman Pieter de Boer, Koen Sergeant en Roland Keyaert. Verrassend leuk is het door Herman Pieter de Boer, Jan Van Looy en Ingeborg geschreven Zalen vol muziek, waarmee het album wordt ingezet.

Waarom

Waarom staat op 20 januari 1992 op vier genoteerd in de Vlaamse Top Tien. Het is meteen ook haar laatste grote hit. "Een mooi liedje van Mark Lambin", reageert Ingeborg spontaan. "Toen ik het de eerste keer hoorde, kreeg ik het koud. Die rillingen waren voor mij het signaal dat het goed zat. Ik ben dat mijn carrière lang ook blijven volgen, die eerste ervaring met een liedje." Fans omschrijven de song als oerdegelijk met een mooie, uit het leven gegrepen tekst. "Waarom moet je iemand pijn doen als je van iemand anders houdt? Je kan niet alles voor de schijn doen, want wat je ook doet, 't is altijd fout. Waarom ga je iemand haten omdat die iemand, iemand anders heeft? Waarom wil je niet meer praten met iemand die niet meer leeft zoals jij leeft?"

Als dat gebeurt

UIt Margriet

Ga niet weg

Uit Videodance

Ga niet weg

UIt Margriet

Zomer

Uit Mondiale. Ingeborg zingt een aangepaste voetbalversie van het liedje Zomer.

Als dat gebeurt

Op 15 juni 1991 is er de single Als dat gebeurt. Deze keer roept Ingeborg de hulp in van Stef én die van Bob Savenberg. Een goede gok, want ze klimt naar de tweede plaats in de Vlaamse Top Tien. "Dat liedje ligt zeer na aan mijn hart, vooral de akoestische versie daarvan die ik nadien in de zalen zong. Ik schreef de tekst zelf en dus meen ik ook elk woord dat ik zing. Ik heb soms het gevoel dat de wereld echt op mijn schouders rust, dat gevoel van zwaarmoedigheid. Mensen die me goed kennen, zijn daar intussen vertrouwd mee. Ik heb me door de jaren heen getraind om aan die zwaarmoedigheid niet toe te geven. Vooral als ik stilviel, als ik even niets omhanden had, werd ik bij momenten heel ongelukkig. Intussen weet ik beter en heb ik ontdekt dat stilvallen heel veilig is en dat je daarover ongelukkig voelen, niet per se hoeft."

Ga niet weg

Op 19 mei 1990 staat Ingeborg in de Vlaamse Top Tien met Ga niet weg, geschreven door haarzelf samen met Stef Bos. "Ja, we hadden zoiets van: moeten we de andere kant van Ingeborg niet eens tonen? Niet altijd dat meisje etaleren dat deels met haar hoofd in de wolken leeft. Dus graag de wat meer nuchtere kant van mij. Ik heb dat altijd met veel plezier gezongen. Soms stond ik 's nachts op een stel bierkratten te zingen. Het meisje dat aan het Eurovisiesongfestival had deelgenomen, was voor veel organisatoren best leuk. Ik stond daar dan met een repertoire dat door de bank uit stille liedjes bestond en zo'n liedje met wat meer ballen was zeer welkom om wat interactief met het publiek om te springen. Ik moet er wel bij vertellen dat dit liedje niet meteen mijn grootste voorkeur wegdraagt", dixit Ingeborg.

Voor één seconde

Het liedje Zomer is de aanloop naar haar eerste album "Voor één seconde" met daarop niet alleen haar eerste hits, maar ook liedjes als Eeuwen geleden, Toiletje, Alles gaat voorbij. Je kan het net zo goed een Stef Bosplaat noemen, want hij schreef de elf liedjes bij elkaar, hier en daar in samenwerking met Ingeborg en Jan Van Looy. Jan Van Looy was leraar piano, verbonden aan het Herman Teirlinck Instituut. Hans Kusters, dat moeten we toch vertellen, had tijdens de Baccarabeker Clouseau al onder contract en zag daar meteen, na er door Roland Keyaert op geattendeerd te zijn geworden, dat Ingeborg zat talent had. Hans bood ook gelijk Stef Bos een platencontract aan. Toen Hans nog bij Philips werkte, had hij een goed contact met hun platenproducer Roland Verlooven en zodoende vroeg hij Roland om die eerste platen van Clouseau, Stef Bos en Ingeborg te produceren. Wanneer Hans het een tijdje later niet meer zo ziet zitten om zijn producties aan de man te brengen, gaat Roland Keyaert als promotor de baan op.

Zomer

Uit Drie uur Jessie

Schuif af

De VRT laat Ingeborg in 1989 schitteren in een serie over de popwereld "Zapp", met snel daarop VTM die haar lanceert in het kinderprogramma "Schuif Af", wat vanaf de eerste uitzending haar ding blijkt te zijn. Die eerlijkheid, die openheid, eigen aan kinderen, ligt haar persoonlijk zeer na aan het hart. Zij kan een deel van haar naïeve kant tonen, het mag en kan immers binnen deze context. Ingeborg zal dit programma samen met Arthur Reijnders met veel overgave presenteren tot in 2005. Zij worden dan vervangen door Britt Van Der Borght en Sam Gooris. In 1990 kaapte zij voor dit programma in één klap al een "Gouden Oog" weg.

Zomer

In de Vlaamse Top Tien duikt Ingeborg op 14 oktober 1989 op met het door Stef Bos geschreven Zomer, gekoppeld aan Ik wil geluk, goed voor een zesde plaats. "Toen dat liedje uitkwam, zei Armand Pien, de toenmalige weerman van de VRT, dat ik de echte weervrouw zou worden. Hij grapte daarover omdat mijn vorige single over wind en regen ging. Ook al zong ik over de zomer die voorbij is, ik had bij dat liedje van meet af aan een lentegevoel. Ik blijf dat na al die jaren nog steeds een positief nummer vinden."

Schimmen

Omdat theater maken haar in het bloed zit, trekt zij in de maand september van dat jaar naar de culturele centra met het programma "Schimmen" met daarin zowel liedjes als aangepaste bindteksten.

Radio 2 Zomerhit

Tijdens Radio 2 "Zomerhit" van 1989 krijgt Ingeborg de trofee "Beste Debuut" overhandigd. Dat jaar krijgt zij van VTM, die iets eerder van start waren gegaan, gelijk een "Gouden Oog" uitgereikt als populairste Vlaamse zangeres van dat moment. Het publiek weet echter niet goed in welk hokje haar te plaatsen en dat begint voor de onnodige verwarring te zorgen. Wie en wat is Ingeborg eigenlijk: een actrice, een zangeres...?

Door de wind

Uit Verkiezingsshow

Eurovisiesongfestival

Op 6 mei trekt Ingeborg in het gezelschap van Stef Bos naar Zwitserland om daar tijdens de 34ste editie van het Eurovisiesongfestival de Belgische driekleur te verdedigen. "Terwijl ik de avond zelf in de coulissen stond te wachten, was Turkije aan de beurt", vertelde ze in 2010 in "De Madammen" op Radio 2. "Dat land bracht een lawaaierige, onrustige act. Tegelijk spoot iemand haarlak op mijn schoenzolen om te vermijden dat ik op het podium zou uitglijden. Ik vreesde dat de dampen op mijn stem zouden slaan. Ik was ontzettend zenuwachtig en erg blij dat Stef op een bepaald moment opdook om de tweede stem te zingen." Het orkest werd geleid door jazzmusicus en dirigent van dienst Freddy Sunder. Halfweg het nummer dook Stef op het podium op om de iconische klanken "toop toop, too di doo doo di doo da" door de microfoon te jagen. Ingeborg eindigt negentiende. Winnaar wordt de groep Riva voor Joegoslavië met Rock Me.

Door de wind

Uit Pak de poenshow

Door de wind

Uit Moet kunnen

Door de wind

UIt De Droomfabriek

Door de wind

Uit Moet Kunnen

Door de wind

Uit de Eurosongfinale

Door de wind

Uit Eurosong

Eurosong

De VRT had snel door dat Ingeborg wel wat in haar mars had en nodigde haar in 1989 uit om deel te nemen aan "Eurosong" met in de finale onder meer Jimmy Frey, Expo, Danny Caen, Bart Van den Bossche, Angie Dylan en Boogie Boy. Clouseau eindigde toen tweede met een liedje dat iets later een gigantische hit zou worden, Anne, en Ingeborg werd eerste met het door Stef Bos geschreven Door de wind.

Verlangen

Uit Pak de poen-show

Te weinig kracht

Ingeborg had de overwinning van de Baccarabeker onder meer te danken aan een prachtig liedje dat zij samen met Stef Bos had geschreven: Te weinig kracht. Dat nummer verschijnt iets later samen met Niemand op haar eerste single. "Ik blijf dat nog altijd een van de mooiste liedjes vinden die ik ooit heb gezongen en waarmee ik na al die jaren nog erg gelukkig ben. Het gaat over een vrouw die alleen in een park zit, maar dat niet fijn vindt. Haar leven gaat in die eenzaamheid voorbij, zonder dat ze opvalt. Voor mij is dat een hele tijd een lijflied geweest. Ik wou namelijk niet een vrouw zijn die ongemerkt passeert. In de tekst staat dan wel dat als je opgemerkt wilt worden, je over lijken moet gaan en zo, maar meteen had ik zoiets van dat ik dat niet wil. Ik was daarom steeds alert en stelde me voortdurend vragen als: ben ik goed bezig, verkoop ik mijn ziel niet, blijf ik trouw aan mijn drijvende kracht? Ik heb daardoor tijdens mijn carrière soms in de knoei gelegen met mezelf. De dingen die ik namelijk naar buiten bracht, klonken soms anders dan wat ik vanbinnen voelde en wat naar buiten wou."

Roland Keyaert

Tijdens de Baccarabeker ontmoet Ingeborg voor het eerst Roland Keyaert, die later haar man zal worden, maar daar was toen nog helemaal geen sprake van. Roland: "Dat was een rare ontmoeting. Ik begeleidde Clouseau als medewerker van Hans Kusters bij HKM. En toen zat daar een jong meisje waarop Bob Savenberg van Clouseau me al wees, vooral op de grote dosis talent die ze in zich had. Ik meldde Hans Kusters snel dat we haar onder contract moesten nemen, want dat Ingeborg nogal wat te bieden had. Mij sprak meteen het pure in haar aan. Het soort echtheid dat ik ook bij Clouseau terugvond. Dat charisma van Koen vond ik ook bij Ingeborg terug. Jaren later stelde ik hetzelfde vast bij Marco Borsato. De animo die hij in zijn performance stopt, daar draait het om. De liedjes van Ingeborg waren ook ijzersterk. Ook die raakten me van bij de eerste noten, de eerste woorden. Bij een liedje als Toiletje bijvoorbeeld raakte me dadelijk haar humor, haar speelsheid, terwijl je bij Verlangen, ondanks haar frêle persoontje, een sterke vrouw zag optreden."

Baccarabeker - Verlangen

Uit de Baccarabeker

Baccarabeker

In 1988 komt Raymond van het Groenewoud , die als leraar aan Herman Teirlinck Ingeborg goed kende, langs met de vraag of zij niet wil deelnemen aan de Baccarabeker in het Casino van Middelkerke. Omdat ik West-Vlaming ben in hart en nieren, zag ik het meteen zitten om deel uit te maken van die ploeg. Ik hoor Raymond nog zeggen dat er ook een Brabants groepje meedeed, later bleek dat Clouseau te zijn, en dan nog een leraar uit West-Vlaanderen, Phil Graveyard, alias Philippe Van de Kerckhove. West-Vlaanderen wordt de winnende ploeg met voor Ingeborg daarbovenop de personalityprijs. Tijdens dat festival zingt Ingeborg ook Verlangen, waarbij zij de vocale steun van Clouseau , lees Koen Wauters, krijgt.

Afgestudeerd

In 1988 studeert Ingeborg af. "Het voordeel was dat je tijdens dat vierde jaar al aan vier projecten tegelijk mocht werken. Ik heb toen iets op het getouw gezet samen met Daan Van den Durpel en Raymond van het Groenewoud. Gaston Berghmans nodigde ons uit om iets uit te werken. De Zwarte Komedie bezorgde mij een jaarcontract. Ik genoot van dat brede aanbod. Ik wou toen absoluut niet bij een vast gezelschap verzanden. Ik zag veel goede talenten afstuderen, waar je na een tijdje niets meer van hoorde. Niet dat ze niet goed bezig waren, maar té beperkt tot een nichegroep. Ik had meer zoiets van: gaan voor het volle pond en dat over heel de breedte, lengte en hoogte." Ingeborg slaagde erin zich van dat wat teruggetrokken meisje in het begin te ontpoppen tot een theaterbeest.

Het Leids Cabaretfestival

Tijdens het laatste trimester van haar opleiding trok Ingeborg samen met Myriam Bronzwaar en pianist Rudi Genbrugge, achter de rug van de directie om, naar het "Leids Cabaretfestival" in Leiden, waar zij met hun voorstelling "Zwiep en Brons" de eerste prijs wegkaapten.

In het eerste jaar zat ik nog in de richting toneel. In dat tweede jaar ging het er gemoedelijker en vrijer aan toe. Ik ben toen veel opgetrokken met Myriam Bronzwaar.

Ingeborg over Myriam Bronzwaar

Stef Bos

De Nederbelg Stef Bos was tijdens Herman Teirlinck de partner van Ingeborg. "Het eerste halfjaar hadden we tijdens onze opleiding niet wat je kan noemen een close contact. Ik vond Nederlanders nogal luidruchtig en bewaarde als gevoelige ziel graag wat afstand. Ik nam een afwachtende houding aan, tot er toenadering van de overkant kwam. Ik ontdekte dat Stef een bepaalde rust kon uitstralen. En zo zijn we stilaan naar elkaar toe gegroeid. Sowieso een vruchtbare relatie qua productie van liedjes en zo. Stef kon dag en nacht bezig zijn met schrijven en dat werkte erg inspirerend voor mij. Hij leerde me het belang kennen van de juiste verwoording, de juiste woordkeuze. Of hij zette er muziekjes bij of ik schreef een melodietje bij zijn teksten."

Herman Teirlinck Instituut

In 1984 is het dan zover, zij mag op haar achttiende naar het Hoger Instituut voor Dramatische Kunsten in Antwerpen, beter bekend als het Herman Teirlinck Instituut, waar zij in 1988 met grootste onderscheiding afstudeert. Dat eerste jaar was wel degelijk afzien. Hier werd Ingeborg dus als eenvoudige deerne, afkomstig uit een al even eenvoudig dorp in West-Vlaanderen, naar alle hoeken van de toneelkamer gestuurd. Gelukkig voelde zij zich goed begeleid door iets of iemand van hierboven die het positief met haar voorhad. Toen al was dit een gevoel dat haar niet losliet en waar zij zich pas vele jaren later intens op zou gaan toeleggen. Die stress van dat eerste jaar werd in het tweede jaar gecompenseerd door er met wat meer gemak en plezier aan te beginnen. Ingeborg koos toen definitief voor de richting kleinkunst.

De jeugd van Ingeborg

Ingeborg groeide ook op met het gezelschap van Radio 2 op de achtergrond en de klassieker Vragen staat vrij op de zondagavond met tijdens het luisteren al wat weemoed in de schoenen, want 's anderendaags moest zij weer naar school. Weggerukt van huis, zo voelde dat aan, want zij zat dus op internaat. In Watervliet loopt zij tot het vierde leerjaar lagere school om nadien naar het Sint-Jozefsinstituut in Brugge te trekken. Op haar vijftiende wil zij naar de toneelschool, maar dat kon in die tijd nog niet en dus trekt zij naar de Katelijnestraat in Brugge om daar aan de Academie voor Schone Kunsten plastische kunsten te gaan volgen.

Ingeborg wordt geboren

Ingeborg werd op 15 oktober 1966 als Ingeborg Thérèse Marguerite Sergeant in Menen geboren. Zij heeft een zes jaar oudere zus en drie broers. Mama was verpleegkundige die haar heil in Congo wou gaan zoeken, maar zij kwam onderweg de liefde van haar leven tegen en borg die droom dan maar op. In haar vrije tijd zong mama ontzettend graag, maar ging daar door omstandigheden nooit in verder, wat zij toch wel ergens jammer vond. Samen met haar man richtte moeder Sergeant een zaak op, gespecialiseerd in binnenhuisinrichting. Muzikaal passeerden thuis sterren als Elvis Presley en Frank Sinatra weleens de revue, net zoals de succesjes van de dag.