Helmut Lotti

Verovering van de wereld

Helmut treedt de zestiende januari 1999 met veel bravoure op in de legendarische Avery Fisher Hall op Broadway in New York. Deze zaal maakt deel uit van het Lincoln Center For The Performing Arts, vaste thuisbasis van The New York Philharmonic, goed voor 2738 zitjes. In Amerika maakt Piet gebruik van de connecties die Paul Ambach van organisatiebureau Make It Happen daar door de jaren heen heeft opgebouwd. Ambach koppelt aan dat optreden in New York ook een concert in Boston. Beide geraken tot verbazing van heel wat critici uitverkocht.

Helmuts concertagenda staat bol van de optredens. Tussen eind 1998 en het voorjaar van 1999 geeft hij negen concerten in België, veertien in Nederland, twee in Canada, twee in de USA, acht in Zuid-Afrika, acht in Duitsland, één in Zwitserland en één in Denemarken. Vooral Zuid-Afrika ligt Helmut bij dit alles na aan het hart. Zijn Classics zijn daar elk goed voor telkens tweehonderdduizend exemplaren. Vooral zijn optredens in Midrand in de buurt van Pretoria zal hij nooit vergeten. Kers op de taart is zijn optreden de elfde juni 1999 in een tot de nok gevulde Olympia in Parijs.

De zevenentwintigste juni van dat jaar, de pret kan blijkbaar niet op, staat Helmut te zingen in het Olympisch Stadion in München naar aanleiding van een benefietconcert, op het getouw gezet door niemand minder dan Michael Jackson ten voordele van het Nelson Mandela Kinderfonds en het Rode Kruis. Op de affiche staan onder meer ook Boyzone, All Saints, Luciano Pavarotti, Zucchero en Andrea Bocelli. Een optelsom op het einde van dat jaar leert hem en zijn management dat hij vier miljoen cd's heeft versast.