Helmut Lotti

From Russia With Love

Apetrots is Lotti wanneer hij de dertiende september 2004 zijn nieuwe cd From Russia with Love in de Russische ambassade in Berlijn voorstelt. De Russische ambassade in België gaat als één man achter deze release staan. Lotti schrijft eigenhandig de openingstrack From Russia with Love.

Hij zegt over dit album zelf: "Wie naar deze cd luistert ontmoet mijn ware ik. Ik heb het gevoel dat die Russische traditionals uit mezelf komen. Dat ik misschien zelfs, diep geworteld, eigenaar ben van een Slavische ziel." Hij zingt zich die Slavische ziel uit het lijf in nummers zoals Lara's Theme, Otschi tschornije, Kalinka en Two guitars. Om het geheel een extra touch te geven, wordt hij vocaal begeleid door The Black Sea Cossacks Choir onder leiding van Peter Orloff.

Tijdens de maand juli die aan de release voorafgaat, wordt er in Rusland de bijbehorende roadmovie ingeblikt, een megaproductie waaraan honderden figuranten deelnemen. Samen met muziekvirtuoos Andrej Kotov trekt hij door Rusland op het ritme van de Trans Siberian Express. Die reis levert onvergetelijke beelden op. Er wordt zelfs speciaal voor deze documentaire een echt Russisch dorpsfeest in scène gezet.

Uit handen van koning Albert II ontvangt Helmut eind 2004 de onderscheiding Grootofficier in de Leopoldsorde.