Helmut Lotti

Het einde van Goes Classic

Piet smeedt ondertussen snode plannen, muzikale dat wel, en besluit om de twaalfde, dertiende en veertiende augustus in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen de classicreeks af te ronden met The Final Edition. Ook deze keer zijn The Golden Symphonic Orchestra, Wim Bohets, Peter Koelewijn en André Walschaerts op post. Lisa del Bo mag hem flankeren tijdens Love is life, een bewerking van de Canon van Pachelbel. Voorts eigen interpretaties van Greensleeves, Pourquoi me réveiller, Plaisir d'amour, het Menuet van Boccherini, Danny boy en het Adagio uit het Klarinetconcerto van Mozart. Ook Piet Roelen zet zich aan het componeren en schrijft samen met Helmut How I wish. Helmut schreef in zijn eentje You'll be my love.

Een belangrijke stap in de verdere uitbouw van de carrière wordt zijn overstap van BMG naar platenfirma Polydor/Universal. BMG vangt achter het net omdat ze daar niet in de internationale carrière van Lotti geloven, zij aarzelen. EMI gaat in Duitsland met de eer lopen. Piet sluit de deal af in naam van zijn bedrijf Piet Roelen Productions. Het zit Piet dan ook wat hoog dat op het moment van die overstap en de release van The Final Edition BMG België op de markt komt met de verzamelaar Helmut Lotti Romantic 20 Unforgettable Ballads, een verzameling van twintig in het Engels gezongen songs die Lotti eerder voor hen had opgenomen. Binnen de kortste keren bereikt deze cd de platina status.

The Final Edition wordt door VTM op tv geëtaleerd: een eerste keer de eenentwintigste november 1998 tijdens The Making Of en de achtentwintigste november het concert zelf. Van het album zelf gaan er nog voor het einde van het jaar tweehonderdduizend exemplaren over de toonbank. Omdat het blijkbaar niet op kan, blikte Helmut intussen ook nog eens het A Classical Christmas with Helmut Lotti in, eveneens in de Romboutskathedraal in Mechelen. Alle bekende en gekende kerstklassiekers passeren hier de revue. Samen met kindsterretje Michael Junior zingt hij Panis angelicus. Speciaal voor deze cd schrijft Helmut It's Christmas.