Helmut Lotti

Helmut Lotti Goes Classic

Maar Roelen wil meer, hij wil Lotti in de richting van de klassieke muziek sturen. Hij heeft de jaren voordien aardig in de gaten gekregen hoe de drie tenoren (Carreras, Domingo en Pavarotti) het publiek aan zich weten te binden met songs uit het licht klassieke repertoire, hij weet hoe goed Andrea Bocelli scoort én is een trouwe luisteraar van het bij Radio 2 op de zondagavond populaire "Funiculi Funicula". Lotti liep al een tijdje rond met de idde pophits met groot orkest te zingen, liedjes van The Bee Gees, Tom Jones, Elvis Presley, The Beatles en hemzelf. Wim Bohets schrijft de arrangementen. Met het oog daarop organiseert Piet Roelen in de maand juli van 1994 in het "Casino van Knokke" én in Breda enkele concerten, waarbij Helmut de steun krijgt van een orkest van tweeënveertig muzikanten. Piet wil dat Lotti in Breda als kers op de taart zijn versie zingt van de op dat moment bekende hit Caruso van Lucio Dalla, dat het publiek op dat moment beter kent in de klassieke versie van Luciano Pavarotti. Na de uitvoering van Helmut krijgt hij van het aanwezige publiek een staande ovatie van zomaar liefst vijf minuten. Piet staat achter de coulissen en smeedt iets daarna het gedurfde plan Lotti met groot orkest te laten optreden met een repertoire van klassieke melodieën.

Omdat Piet zo zeker is van zijn stuk, organiseert hij het hele project zonder de hulp van platenfirma BMG. Lotti zal optreden met het versterkt Golden Symphonic Orchestra onder leiding van André Walschaerts (directeur van de muziekacademie van Heist-op-den-Berg). Wim Bohets wordt ingehuurd als arrangeur en vriend Peter Koelewijn als producer.

De vijftiende september 1995 hebben de opnamen plaats van Helmut Lotti Goes Classic in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Vooraf werd er veel promotie gevoerd, onder meer via Radio Donna en het Radio 2-programma Funiculi Funicula. Piet krijgt de zaal vier keer na elkaar uitverkocht. Het orkest bestaat uit tachtig muzikanten. Qua repertoire wordt er gekozen voor bekende songs en/of bewerkingen van klassieke melodieën. Een selectie daaruit: Santa Lucia, Funiculi Funicula, Ciribiribin, Caruso, O sole mio, La donna è mobile en Granada. Voor diverse liedjes schrijft Helmut een nieuwe tekst.

Wat niemand verwachtte, gebeurde. Goes Classic 1 wordt een bestseller. Op de teller staat na een tijdje het megagetal van 550.000 verkochte exemplaren.