Helmut Lotti

Delen S
Geboren in Sint-Amandsberg
op 22 oktober 1969
Helmut Lotigiers
Bekijk DiscografiesLees Biografie
"Mijn voornaamste ambitie was ouder worden dan Elvis."
Lotti's leven

Italian songbook

De zomerse single Tarantella die eind juni 2021 verscheen, betekende de voorbode van het nieuwe album "Italian Songbook" dat de 3de september van dit jaar in de aanbieding ligt. Lotti klinkt weer als vanouds en meer dan vertrouwd. Voor dit album ging hij grasduinen in het aanbod Italiaanse klassiekers waarmee hij op zijn Goes Classic-albums al graag flirtte. Wat dacht u van Una lacrima sul viso waarmee Bobby Solo in 1964 een Europese zomerhit scoorde en van Al di la dat zelfs in Amerika een hit werd in de versie van Connie Francis. Helmut kent ook het repertoire van Mario Lanza erg goed, want van deze legendarische tenor leende hij La Spagnola, om maar te zwijgen van de Napolitaanse evergreen Torna a Surriento. De verwachtingen zijn in elk geval hoog gespannen. En de fans die mogen alvast watertanden, want de 28ste december trekt Helmut zijn nieuwe concerttournee op gang in het Kursaal van Oostende.

50

Dinsdag 22 oktober 2019, een hoogtijdag in het leven van Helmut Lotti. Hij wordt die dag niet alleen 50, maar organiseert voor al diegenen die veel betekend hebben in zijn carrière een privéfeest in de "Marmeren Zaal" van de Elizabethzaal in Antwerpen, daar waar in 1995 de eerste "Lotti Goes Classic" werd opgenomen. Intussen heeft Helmut dertien miljoen verkochte cd's op zijn palmares staan. Naar aanleiding van dit gebeuren brengt Universal de box "Golden Collection" uit, waarvan 5000 genummerde exemplaren en door Helmut persoonlijk gesigneerd, met daarin 21 cd's en 13 dvd's. "Op je vijftigste mag je al eens achterom kijken. Ik zag in 1973 Elvis Presley in "Aloha from Hawaii" en wilde vanaf dan maar één ding: zingen met een groot orkest. Ik denk dat het aardig gelukt is", aldus een glunderende Helmut.

30 jaar

De 22ste oktober 2019 wordt Helmut vijftig en staat hij dertig jaar op de planken. Dat moet gevierd worden! Helmut pakt in het najaar uit met zijn jubileumtournee "30 jaar Helmut Lotti in concert" die de 20ste december van start gaat in de Capitole in Gent. Zoals steeds wordt hij begeleid door de Golden Symphonic Orchestra. Met hen brengt hij zijn grootste hits van de voorbije decennia plus nummers uit zijn succesvolle album "Soul Classics in Symphony" waarvan er inmiddels meer dan 30.000 exemplaren verkocht werden. Van dat album ligt nu ook een dvd-versie in de winkel met daarop de tv-special die de 16de december 2018 door Eén werd uitgezonden. Tijdens deze show bracht Helmut en zijn orkest een keure aan soultoppers, onder meer My Girl van The Temptations, Hallelujah I love her so van Ray Charles en het verrassend zoetgevooisde Purple Rain van Prince.

Goud

De 27ste september 2018 ligt het nieuwe album "Soul Classics in Symphony" in de winkel. De 6de oktober staat het album op één in de Ultratop Album 200. Het is inmiddels 12 jaar geleden dat Helmut met een nieuwe cd nog zo goed scoort. In het programma "Gert Late Night" kreeg hij op dinsdag de 2de oktober uit handen van Gert en James al een gouden exemplaar voor de verkoop van méér dan 10.000 exemplaren. Om dit gouden gebeuren in de bloemen te zetten, geeft Helmut op 23 en 24 oktober twee extra concerten van zijn "Soul Classics in Symphony" in een spiegeltent vlakbij de "AED Studios" te Lint. De opnamen van deze show worden later op televisie uitgezonden.

Intergenerationele Prijs van de stad Brussel 2018

Op woensdag 26 september 2018 stelt Helmut Lotti in het "Vaudeville Theater" in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel zijn nieuwste album "Soul classics in symphony" voor met daarop onder meer Sam Cookes Bring in on home, Jimmy Ruffins What becomes of the broken hearted en Harold Melvins If you don't know me by now dat hij in duet zingt met Edsilia Rombley. Uit handen van de eerste schepen Alain Courtois ontvangt Helmut die dag de "Intergenerationele Prijs van de stad Brussel 2018". Met die prijs wil de stad een persoon eren die de solidariteit tussen de verschillende generaties belichaamt. De keuze voor Helmut Lotti wordt gemotiveerd door zijn internationale bekendheid, zijn populariteit bij zowel de Vlamingen als de Walen in ons land en zijn engagement bij Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. De "Intergenerationele Prijs van de stad Brussel" ging in 2016 naar Will Tura. Lotti laat de aanwezigen tevens iets horen uit zijn nieuwe tournee waarmee hij van de 17de november tot de 29ste december 2018 door ons land trekt met optredens in Antwerpen, Oostende, Gent, Charleroi, Luik, Brussel en Hasselt.

Soul

Tijdens de snikhete zomer van 2018 laat Helmut aan de media en vooral zijn fans weten dat hij als vanouds weer de symfonische toer opgaat. Er staan optredens geboekt in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Scandinavië Zuid-Afrika en België. "Het is tien jaar geleden dat ik nog met The Golden Symphonic Orchestra samenwerkte. Ik kies nu voor een nieuwe stijl, maar tegelijk is het een terugkeer naar min roots", aldus Helmut. Als aanloop stelde Lotti op donderdag de 2de augustus zijn nieuwe single voor My Girl, in 1965 een hit voor The Temptations op het legendarische Tamla Motown-label. In september staat zijn nieuwe album gepland.

ASS en ADD

In een openhartig interview op dinsdag 8 mei 2018 met "Humo" geeft Helmut Lotti toe dat hij gediagnosticeerd is met een lichte vorm van ASS, een autismespectrumstoornis, en dat hij ADD heeft, een aandachtsstoornis, wat maakt dat het voor hem niet gemakkelijk is om in een groep te functioneren. Hij praat ook eerlijk over zijn minder succesvolle periode die hij achter de rug heeft en zijn niet zo succesvolle plaat "Mijn hart & mijn lijf". "Ik heb een bepaald imago en een bepaalde stijl, en daar ben ik een paar keer van afgeweken. Ik ben blij dat ik dat toen heb gedaan, maar 't was tijd om terug te keren naar datgene waar de mensen mij het liefst om hebben." In juni gaat hij een nieuwe plaat opnemen met covers en eigen materiaal. "Privé heb ik intussen rust gevonden. Ik heb het gevoel dat ik me in mijn huidige relatie met Marieke nog nooit zo vrij heb gevoeld. En dat is fantastisch."

Liefde voor muziek

De 16de april 2018 startte op VTM het vierde seizoen van "Liefde voor muziek". Het belooft ook deze keer een ijzersterke editie te worden met als kleppers Niels Destadsbader, K's Choice, Helmut Lotti, Jasper Steverlinck, Silvy De Bie van Sylver en Sharon den Adel van Within Temptation. Voor de opnamen trokken ze tijdens de maand oktober van 2017 naar het Spaanse Stiges in de buurt van Barcelona. Helmut is alvast in zijn nopjes. "Wat ik van het programma verwacht? Hopelijk kan ik mijn collega-artiesten gelukkig maken met mijn versies van hun liedjes én zal ik van mijn eigen nummers versies horen die ik zelf nooit had kunnen bedenken. Niks is zo mooi als de liefde voor muziek!” In de eerste aflevering op maandag 16 april waarin de liedjes van Cocojr. en The Dinky Toys aan bod kwamen, zong Helmut "Love's embrace", een liedje dat The Dinky Toys in 1993 uitbracht, featuring Kadja Nin. De song werd geschreven door Kid Coco, Peter Gillis en Ronald Vanhuffel.

The Comeback Album

Op dinsdag 19 september 2017 wordt de nieuwe Lotti-cd The comeback album gereleased met daarop uiteraard zijn nieuwste single I’ve Got Confidence en de herwerkte nummers van het eerder uitgebrachte album Faith, Hope And Love. Daarnaast gloednieuwe covers zoals Hallelujah, Bridge Over Troubled Water en You’ll Never Walk Alone. Ook voor dit album kroop Lotti in zijn componistenpen met als resultaat A Lonely Road en Make-Believe. Hij stond er tevens op dat de Elvis-song My boy, waarmee het in 1989 voor hem allemaal begon in de Nederlandse Soundmixshow, voor het eerst in zijn versie op cd wordt uitgebracht.

I've Got Confidence

Op 16 augustus 2017, 40 jaar na het overlijden van Elvis Presley, brengt Helmut Lotti een cover uit van The King uit 1972 I've got confidence. "Voor mij was de keuze voor I've Got Confidence snel gemaakt. Het is misschien niet meteen het meest bekende nummer van Elvis, maar het behelst voor mij wel perfect zijn geest en de drive die hij had. Ik breng nog steeds Elvis-nummers tijdens mijn concerten en zal dat ook blijven doen. Elvis Presley mag en zal nooit vergeten worden, en zolang zijn muziek leeft, leeft The King". De 17de september zal zijn nieuwe cd The Comeback Album gereleased worden.

The Comeback Concert

Op het moment dat Helmut Lotti druk bezig is met zijn Comeback Tour in Duitsland, laat hij op 5 mei 2017 via zijn manager Piet Roelen aan de media weten dat hij terug naar zijn heimat keert en dat met volle goesting. Hij neemt op 1 november in ons land de vocale rode draad weer op met de release van zijn cd The Comeback Album en geeft op 25 november in de Koningin Elizabethzaal in Antwerpen een groots The Comeback Concert, op de plek waar het voor hem de 15de september 1995 allemaal begon met zijn Lotti Goes Classic.

Scheiding

Via Facebook laat Helmut Lotti op 15 januari 2017 weten dat hij een punt zet achter zijn huwelijk met Jelle Van Riet. “ Voor mij wordt 2017 een jaar van belangrijke veranderingen. Zo ga ik hoofdzakelijk in Duitsland wonen, het succes van _The Comeback Album en The Comeback Tour achterna. Een verhuizing die absoluut niets afdoet aan mijn trouw aan België, ik blijf zeker intens contact onderhouden met mijn Belgische fans. Mijn keuze gaat ook gepaard met spijt. Mede door mijn verhuizing scheiden de wegen van Jelle en mezelf. Een moeilijke en van verdriet vervulde beslissing. Daarom wil ik iedereen uitdrukkelijk vragen onze privacy te respecteren. Ik zal er verder het zwijgen toe doen en wil het houden bij de vaststelling dat ik terugkijk op bijna tien hoofdzakelijk mooie, boeiende en zeer intense jaren samen. Ik zal ze altijd koesteren_”.

Faith, Hope and Love

Na 7 jaar afwezigheid maakt Lotti in het najaar van 2016 zijn comeback in Duitsland. Die markt is goed voor zo'n 90 miljoen potentiële fans. "Het heeft lang geduurd, maar het begon weer te kriebelen. Ik miste het podium. Ik wil graag opnieuw Helmut Lotti zijn. Ik kan niet wachten om weer in de schijnwerpers te staan." Helmut sloot een platendeal bij RCA, goed voor een eerste single Faith, Hope and Love die op vrijdag 17 september in de Duitse winkels ligt. Op 21 oktober volgt "The Comeback Album" dat reeds eerder in ons land verscheen onder de titel "Faith, Hope and Love” aangevuld met een aantal gloednieuwe songs. Vanaf 27 april 2017 start "The Comeback Tour", goed voor 21 concerten in één maand tijd in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

'Faith, hope & love' live bij De Madammen

Helmut Lotti zong live 'Faith, hope & love' bij De Madammen

Marconi-sessie

Helmut Lotti presenteerde exclusief voor luisteraars van Radio 2 zijn jongste album 'Faith, Hope and Love' in de Marconi-studio van de VRT. Hij zong onder meer deze liedjes 'I've got confidence', 'Run on', 'I like the way you lie' en 'Georgia Lee'.

De Grote Helmut Lotti quiz

In De Grote Helmut Lotti quiz krijg je 10 vragen over deze veelzijdige artiest van bij ons. Ken jij het juiste antwoord?

Nieuw album

Eind oktober 2015 laat Helmut Lotti weten dat hij zo goed al verrezen is nadat hij de maanden voordien druk in de weer is geweest in "Studio Powertone" in Bonheiden en "British Grove Studios" in Londen (eigendom van Mark Knopfler van Dire Straits) om daar de hand te leggen aan een nieuw album. Als rode loper naar dat nieuwe album dat de zevenentwintigste november in de winkel zal liggen, lanceert Helmut de single Faith, hope and love. In de media lezen we dat de nieuwe cd een croonersalbum zal worden, dat niet alleen in België, maar ook in Duitsland, Zwitserland en Nederland zal worden uitgebracht.

Armoe

Op 3 februari brengt Helmut in samenwerking met de organisatie Tutti Fratelli de single Armoe uit ten voordele van de actie Baby's Tegen Armoede van het Kinderarmoedefonds. Twee weken later staat hij op twee in de Radio 2 Vlaamse Top Tien.

Ik weet dat ik de oude fans ontgoochel met hetgeen waar ik nu mee bezig ben, maar ik had wel gedacht dat er sneller nieuwe mensen gingen komen.

Over 'Mijn Hart en Mijn Lijf'

Toen ik 30 werd, maakte ik de balans op. (...) ik voelde dat ik mezelf aan het herhalen was: deel twee van mijn show was een soort 'best of' geworden en bleef zo een hele tijd, onveranderd.

Helmut Lotti in Humo

Het is een moedige blik vooruit, méér dan een zoveelste gemakzuchtige blik achterom. Het album verraadt nog veel marge en zal vooral live met een uitstekende begeleidingsband nog groeien.

Philippe Nuyts over 'Mijn Hart en Mijn Lijf'

Mijn Hart & Mijn Lijf is zijn wedergeboorte. Zijn toupet en pitteleer liggen al een tijdje in de vuilnisbak, maar nu maakt hij ook komaf met zijn Tiritomba-verleden.

Jeroen Denaeghel van P-Magazine

Mijn Hart en Mijn Lijf

Op zoek naar een geschikte producer laat Helmut zijn netwerk compleet links liggen en gaat aankloppen bij een man die met plezier voor hem opendoet, al was het maar omdat werken met Helmut Lotti ook voor hem een uitdaging is, Stef Kamil Carlens. Vrij snel besluiten zij de idolen van Helmut in de koelkast te laten en op zoek te gaan naar de warme ziel van Lotti zelf. Hij mag zich laten gaan in liedjes die hij al jaren aan de goegemeente kwijt wil. Als tekstschrijver vindt Helmut een geweldige woordleverancier in de persoon van Bart Vanegeren, die intussen een vriend voor het leven van hem is geworden. Bij hem kan Lotti zijn ziel kwijt en Bart weet precies hoe hij die in degelijke teksten moet gieten. Zij schrijven samen negen nummers. Geert Hellings mag ook een liedje aanreiken en ook Jelle Van Riet , Helmuts vrouw, draagt bij aan een tekst. Het twaalfde liedje op het album is een eerbetoon aan Hugo Claus en de liefde.

Hij wil koste wat het kost kwijt dat hij met zijn nieuwe cd alle commerciële paden links laat liggen en dat hij zich terdege bewust is van het risico dat hij neemt, een pak van zijn fans tegen de borst stuiten. Maar hij wil die stap zetten. Hij kan niet anders. Hij weet maar al te goed dat hij zich moet herpositioneren, zich een nieuwe plek moet zoeken in het Vlaamse muzieklandschap. Maar de steun die hij van Radio 1 van meet af aan kreeg, was voor hem een hart onder de riem. En dat Radio 2 inpikt, is ook een pak van zijn hart. Op beide zenders airplay te krijgen, is altijd een droom van hem geweest.

Rustpauze

Na zo'n twintig jaar Jan met de pet te hebben opgevrolijkt met walsen, bolero's, evergreens en popklassiekers, besluit Lotti in 2010 dat het welletjes is geweest. Hij heeft twintig jaar de liedjes van anderen gezongen, op een aantal eigenhandig geschreven songs na. Hij besluit definitief dat pluchen doek dicht te schuiven. Lotti trekt zich een tijdlang terug in alle stilte, gaat alles een plaats geven en vooral tijd voor zichzelf vrijmaken, de kostbare tijd die hij twee decennia lang aan zijn fans heeft besteed.

Hij gaat op zoek naar de muziek die hem na aan het hart ligt, of tenminste op zoek naar dat muzikale ei dat hij nog kwijt moet. Hij gaat daarbij doortastend te werk en komt uit bij het blootleggen van zichzelf in een rist liedjes die uiteindelijk op het album Mijn hart & mijn lijf belanden.

Beroemd zijn verveelt snel. Na veertien dagen heb je alle buiken en billen gesigneerd die er te signeren vallen, hoor!

Helmut Lotti in Humo

Time To Swing

Er wordt naarstig aan het volgende album Time to Swing gewerkt, dat de twaalfde september 2009 aan de pers zal worden voorgesteld. Robbie Williams had het hem al voorgedaan, dus waarom zou hij zijn tanden niet zetten in swingende evergreens als Mack the Knife, Fever, Reet Petite, La mer, Danke schön en nog enkele doorbloeiers.

Van zijn hand belanden er vier songs op deze cd: Heavenly match on earth, In the arms of a stranger, Around you en Time to swing. Omdat hij graag duelleert, zingt hij samen met Clare Teal, drie jaar na elkaar verkozen tot beste jazzzangeres in Engeland, L.O.V.E., geschreven door Bert Kaempfert en een hit geweest voor onder meer Nat King Cole en Johnny Mathis. Het album werd in juni al voorafgegaan door de single Time to swing, die hij op de Amerikaanse ambassade in Brussel voorstelt. De single is meteen goed voor dertigduizend exemplaren én platina.

Jelle Van Riet

Jelle Van Riet heeft inmiddels in de pers geschreven dat zij Helmut had ontmoet tijdens een interview. Maanden later ontmoet zij hem voor een tweede keer. Lotti heeft haar op Radio 1 gehoord in een programma met Friedl' Lesage**** waarin Jelle aan het woord kwam naar aanleiding van de boekenprijs "De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs****", waarin Jelle een grote vinger in de pap heeft. Zij stelt zich tijdens dat interview erg kritisch op en dat spreekt Helmut wel aan: die durf, die spirit. Hij belt zijn persattaché met de vraag hem zo snel mogelijk haar gsm-nummer te bezorgen. Van het ene gesprek komt het andere en de rest van het verhaal leest als een sprookje.

Zijn liefde met Jelle Van Riet blijkt elke storm te trotseren. Zij kondigen dolgelukkig én met trots aan dat zij de negende mei 2009 op 't Schoon Verdiep van het stadhuis van Antwerpen in het huwelijk zullen treden. Om twee uur in de namiddag voor enkele intimi en een uur later voor het publiek, opgeluisterd met een groot volksfeest op de Grote Markt van Antwerpen****.

Helmut zit niet stil

Omdat Helmut een graag geziene gast is, ook in politieke milieus, wordt hij de vijftiende februari 2007 ontvangen door Guy Verhofstadt, de toenmalige Belgische premier, die hem een award overhandigt voor de massale verkoop van zijn cd's zowel nationaal als internationaal. De teller staat dan op dertien miljoen verkochte exemplaren. Het is de enige award die nadien in zijn huis in Antwerpen een ereplaats zal krijgen. De rest van zijn edelmetaal krijgt een hoekje toegewezen op zolder. Helmut legt uit dat hij zich in zijn woning graag als een gewoon mens beweegt en niet als een of andere wereldster.

Omdat hij zich graag trakteert op een uitstapje, denk maar aan zijn samenwerking voor de cd Viva Tura (2005), waarvoor hij een Lottiversie neerzet van Vergeet Barbara, zingt hij met plezier Daar gaat ze voor het album Braveau Clouseau ter gelegenheid van 20 jaar Clouseau.

Tijdens het Koningsfeest dat de vijftiende november 2007 gevierd wordt, zingt Helmut een opgemerkte versie van de Brabançonne, zoals dat een goede Belg betaamt, in de drie landstalen. Meteen nadien verschijnt daarvan een versie op single-cd.

Hello Dolly

Uit het programma 'Debby & Nancy' met Stany Crets en Peter Van Den Begin

The Crooners

Helmut wil het onderste uit de kan halen wat zijn Russische avontuur betreft en spreekt met Piet af dat zij in 2005 geen nieuw album uitbrengen. Hij wil zich een jaar lang op het podium uitleven, zijn taak als goodwill ambassadeur van UNICEF ter harte nemen en werken aan het nieuwe cd-project dat stilaan de juiste vormen aanneemt.

Om de fans niet op hun honger te laten zitten, wordt er besloten een compilatie uit te brengen van zijn voorbije cd's op het album My Favorite Classics met onder meer Santa Lucia, Auld Lang Syne, Greensleeves en als aanloop naar zijn nieuwste album de evergreens Moon River en _How Could I Ever Forget You.

Lotti houdt woord, want de dertiende september wordt zijn dubbelalbum The American Way en My Way aan de pers voorgesteld onder de gemeenschappelijke titel The Crooners. Helmut houdt de productie zelf in handen, daarin bijgestaan door Dan Lacksman. Voor My Way schrijft Helmut twaalf liedjes, waarvan het duet There's a sparkle in your eyes, dat hij samen met de Nieuw-Zeelandse sopraan Hayley Westenra zingt, een pareltje is. Op The American Way zingt hij samen met Isabelle A True love en voor de rest topsellers zoals Hello Dolly, Caterina, Mona Lisa, Blue moon en That's amore. Al dat werk loont, want The Crooners is in ons land alleen al goed voor dubbel platina.

De eerste oktober 2006 had Helmut ook van zich laten horen tijdens de "0110-concerten", georganiseerd in het kader van een actie voor meer verdraagzaamheid en tegen racisme, extremisme en zinloos geweld, op het getouw gezet door Arno, Tom Barman en Sioen. Die concerten hadden op vier locaties plaats: Antwerpen, Brussel, Gent en Charleroi. Helmut schrijft speciaal voor deze gelegenheid in het Gents dialect Oaster iets scheelt en zingt het samen met Frederik Sioen en Roland Van Campenhout.

Kalinka

Uit het programma 'Het Swingpaleis' met Felice

From Russia With Love

Apetrots is Lotti wanneer hij de dertiende september 2004 zijn nieuwe cd From Russia with Love in de Russische ambassade in Berlijn voorstelt. De Russische ambassade in België gaat als één man achter deze release staan. Lotti schrijft eigenhandig de openingstrack From Russia with Love.

Hij zegt over dit album zelf: "Wie naar deze cd luistert ontmoet mijn ware ik. Ik heb het gevoel dat die Russische traditionals uit mezelf komen. Dat ik misschien zelfs, diep geworteld, eigenaar ben van een Slavische ziel." Hij zingt zich die Slavische ziel uit het lijf in nummers zoals Lara's Theme, Otschi tschornije, Kalinka en Two guitars. Om het geheel een extra touch te geven, wordt hij vocaal begeleid door The Black Sea Cossacks Choir onder leiding van Peter Orloff.

Tijdens de maand juli die aan de release voorafgaat, wordt er in Rusland de bijbehorende roadmovie ingeblikt, een megaproductie waaraan honderden figuranten deelnemen. Samen met muziekvirtuoos Andrej Kotov trekt hij door Rusland op het ritme van de Trans Siberian Express. Die reis levert onvergetelijke beelden op. Er wordt zelfs speciaal voor deze documentaire een echt Russisch dorpsfeest in scène gezet.

Uit handen van koning Albert II ontvangt Helmut eind 2004 de onderscheiding Grootofficier in de Leopoldsorde.

Pop Classics In Symphony

Intussen worden er al druk voorbereidingen getroffen voor het volgende project. Piet Roelen bedenkt de titel Pop Classics in Symphony. De klassiekers in dit genre liggen gemakkelijk voor het rapen: Bohemian Rhapsody, A whiter shade of pale, Nights in white satin, Eloise, Sailing... Voor Helmut is daarmee de cirkel rond. Hij is aanbeland bij zijn oorspronkelijke idee: popsongs zingen met een groot symfonisch orkest. Piet heeft dat blijkbaar goed onthouden en richt er de volle spots op.

Roelen wil graag een internationale act aan Helmut te koppelen en dat wordt Sir Cliff Richard. Samen met Sir Cliff zingt Helmut Danny boy. Vertederend is het duet ISailing, dat Helmut zingt met de negenjarige Laura Seys. Deze keer doet de Grote Markt in Brussel dienst als decor.

My Tribute To The King

Het kon niet uitblijven of in deze reeks cover-cd's moest en zou er eentje bij zitten van zijn idool Elvis Presley. Waarom geen album aan hem ophangen en voor de opnamen van de special ervan naar de woonplaats van The King trekken, daar waar het allemaal gebeurde: in Memphis, Nashville, Las Vegas en zijn geboorteplek Tupelo. Er wordt zelfs één nummer ingeblikt in de legendarische Sun Studio in Memphis, daar waar het Elvisverhaal in de jaren vijftig begon.

Lotti wordt er begeleid door drummer D.J. Fontana en gitarist Scotty Moore. Dat levert schitterende en unieke beelden op voor de special My Tribute To The King - The Documentary. Producer Peter Koelewijn is deze keer nergens te bespeuren. Zijn plaats wordt ingenomen door Wilfried Van Baelen en Helmut Lotti zelf. Toch zal Helmut in een later interview vertellen dat hij niet volledig akkoord ging met de liedjes die op het album zouden verschijnen. De keuze van Piet Roelen kreeg iets te veel de bovenhand. Piet hield eraan dat er vooral gegaan werd voor de Presleyklassiekers en die staan er dan ook op: Suspicious minds, Crying in the chapel, Are you lonesome tonight, Such a night, Heartbreak Hotel, Kiss me quick

Helmut kan het niet laten ook zelf iets te schrijven en dat wordt Thank you en If you were mine. Hij tekent voor zowel de tekst als de muziek. Hij verneemt tussen zijn concerten in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland door dat My Tribute To The King in België en Nederland met platina werd bekroond en in Duitsland en Zwitserland met goud. Hij komt tegemoet aan zijn weddenschap dat wanneer van dit album meer dan één miljoen exemplaren worden verkocht, hij zijn Saab Cabrio roze laat spuiten. In Duitsland ontvangt Helmut uit handen van kroonprins Filip de Goldene Kamera, een felbegeerde award als beste classic-popzanger.

Latino Love Songs

Hij ligt in Duitsland erg goed in de markt en mag "Die Goldene Stimmgabel" in ontvangst nemen als beste vertolker van klassieke muziek en een "Amadeus Austrian Music Award", in Oostenrijk de hoogst bereikbare prijs in de populaire muziek. In september 2001 ligt als verlengstuk van zijn vorige album "Helmut Lotti Latino Love Songs" in de winkel. Ook deze keer is Helmut apetrots over de productie. Hij scoort niet zo torenhoog als hij met zijn classics gewoon was, maar tweehonderdduizend verkochte exemplaren is uiteraard nog altijd een resultaat om mee uit te pakken. Gekozen wordt er qua repertoire voor romantische songs als Cucurrucucu Paloma, Ave Maria no Morro, Amor, Quiereme mucho en Quizas quizas quizas. Een uitschieter en erg goed gezongen is en blijft Puerto Mont.

Jawoord

De zestiende februari 2001 treedt Helmut in Oosterzele in het huwelijk met Carol Jane Poe. Zij ontmoette Lotti eerder toen zij haar vader, een opticien in Knokke, hielp bij het fotograferen van een wieleraankomst waar ook Helmut aanwezig was. Een jaar later ontmoeten zij elkaar opnieuw. Het klikt niet meteen, maar na een trip naar Parijs die eindigt aan het Gardameer, wordt vriendschap gesmeed. Via een zelfgeschreven liedje zal hij haar nadien vanuit Duitsland telefonisch ten huwelijk vragen.

De negenentwintigste maart 2005 laat Piet Roelen via Belga weten dat Carol en Helmut een punt achter hun relatie zetten. "Beide partijen namen deze beslissing in alle vriendschap en willen die nu in serene stilte verwerken", zo staat er te lezen.

Latino Classics

Ondanks een overvolle concertagenda blijft Helmut gul naar zijn fans toe en laat hen zeker niet op hun honger zitten. In 2000 is er het album Latino Classics. Er kan lustig worden meegezongen met zuiderse evergreens zoals Guantanamera, La Cucaracha, Cuando calienta el sol, La Bamba en Besame mucho. Van de hand van Paul Anka is er de hit Eso beso.

Ook deze keer gaan er gemakkelijk tienduizenden cd's in voorverkoop over de toonbank, nog voor de release al goed voor platina, acht weken aan de top van de Album Ultratop Vijftig.

Eso Beso

Uit het programma 'Hitkracht' met Jan Boskamp en Alexandra Potvin

Guantanamera

Uit het programma 'Het Swingpaleis' met Felice

Erkenning

Het album Out of Africa wordt tijdens de Zamu Awards 2000 uitgeroepen tot het bestverkochte album van het voorbije jaar. En het blijft onderscheidingen regenen. Uit handen van justitieminister Marc Verwilghen en Europees commissievoorzitter Romano Prodi krijgt Helmut een platina award voor de verkoop van enkele miljoenen albums, een initiatief van IFPI (International Federation of the Phonographic Industry).

Met veel toeters en bellen wordt begin maart 2000 het boek Helmut Lotti, het Succesverhaal van muziekjournalist Thierry Coljon door uitgeverij Houtekiet aan de pers voorgesteld.

Out of Africa

In 1999 zet Helmut weer het record neer van bestverkochte album in ons land met zijn cd Out of Africa, in voorbestelling alleen goed voor meer dan honderdduizend exemplaren en meteen drie keer platina. De titel spreekt boekdelen: Afrikaanse klassiekers zoals Malaika, Shosholoza, Sarie Marais, Tula Tula en Pata Pata. Er is ook een cover van de bekende hit The lion sleeps tonight van The Tokens.

Ook nu weer zijn Peter Koelewijn, The Golden Symphonic Orchestra en André Walschaerts te gast. Van eigen makelij zijn de liedjes Out of Africa, Minapendawe, dat Helmut samen met Will Tura schrijft, en African sunrise van de hand van Peter Koelewijn. Gezweet wordt er tijdens de opnamen van Out of Africa in Zuid-Afrika zelf.

Pata pata

Uit het programma 'Het Swingpaleis' met Felice

Verovering van de wereld

Helmut treedt de zestiende januari 1999 met veel bravoure op in de legendarische Avery Fisher Hall op Broadway in New York. Deze zaal maakt deel uit van het Lincoln Center For The Performing Arts, vaste thuisbasis van The New York Philharmonic, goed voor 2738 zitjes. In Amerika maakt Piet gebruik van de connecties die Paul Ambach van organisatiebureau Make It Happen daar door de jaren heen heeft opgebouwd. Ambach koppelt aan dat optreden in New York ook een concert in Boston. Beide geraken tot verbazing van heel wat critici uitverkocht.

Helmuts concertagenda staat bol van de optredens. Tussen eind 1998 en het voorjaar van 1999 geeft hij negen concerten in België, veertien in Nederland, twee in Canada, twee in de USA, acht in Zuid-Afrika, acht in Duitsland, één in Zwitserland en één in Denemarken. Vooral Zuid-Afrika ligt Helmut bij dit alles na aan het hart. Zijn Classics zijn daar elk goed voor telkens tweehonderdduizend exemplaren. Vooral zijn optredens in Midrand in de buurt van Pretoria zal hij nooit vergeten. Kers op de taart is zijn optreden de elfde juni 1999 in een tot de nok gevulde Olympia in Parijs.

De zevenentwintigste juni van dat jaar, de pret kan blijkbaar niet op, staat Helmut te zingen in het Olympisch Stadion in München naar aanleiding van een benefietconcert, op het getouw gezet door niemand minder dan Michael Jackson ten voordele van het Nelson Mandela Kinderfonds en het Rode Kruis. Op de affiche staan onder meer ook Boyzone, All Saints, Luciano Pavarotti, Zucchero en Andrea Bocelli. Een optelsom op het einde van dat jaar leert hem en zijn management dat hij vier miljoen cd's heeft versast.

Helmut Lotti & Michael Junior - Panis angelicus

Uit het programma 'De Muziekdoos' met Johan Verstreken

Het einde van Goes Classic

Piet smeedt ondertussen snode plannen, muzikale dat wel, en besluit om de twaalfde, dertiende en veertiende augustus in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen de classicreeks af te ronden met The Final Edition. Ook deze keer zijn The Golden Symphonic Orchestra, Wim Bohets, Peter Koelewijn en André Walschaerts op post. Lisa del Bo mag hem flankeren tijdens Love is life, een bewerking van de Canon van Pachelbel. Voorts eigen interpretaties van Greensleeves, Pourquoi me réveiller, Plaisir d'amour, het Menuet van Boccherini, Danny boy en het Adagio uit het Klarinetconcerto van Mozart. Ook Piet Roelen zet zich aan het componeren en schrijft samen met Helmut How I wish. Helmut schreef in zijn eentje You'll be my love.

Een belangrijke stap in de verdere uitbouw van de carrière wordt zijn overstap van BMG naar platenfirma Polydor/Universal. BMG vangt achter het net omdat ze daar niet in de internationale carrière van Lotti geloven, zij aarzelen. EMI gaat in Duitsland met de eer lopen. Piet sluit de deal af in naam van zijn bedrijf Piet Roelen Productions. Het zit Piet dan ook wat hoog dat op het moment van die overstap en de release van The Final Edition BMG België op de markt komt met de verzamelaar Helmut Lotti Romantic 20 Unforgettable Ballads, een verzameling van twintig in het Engels gezongen songs die Lotti eerder voor hen had opgenomen. Binnen de kortste keren bereikt deze cd de platina status.

The Final Edition wordt door VTM op tv geëtaleerd: een eerste keer de eenentwintigste november 1998 tijdens The Making Of en de achtentwintigste november het concert zelf. Van het album zelf gaan er nog voor het einde van het jaar tweehonderdduizend exemplaren over de toonbank. Omdat het blijkbaar niet op kan, blikte Helmut intussen ook nog eens het A Classical Christmas with Helmut Lotti in, eveneens in de Romboutskathedraal in Mechelen. Alle bekende en gekende kerstklassiekers passeren hier de revue. Samen met kindsterretje Michael Junior zingt hij Panis angelicus. Speciaal voor deze cd schrijft Helmut It's Christmas.

Prijzen à volonté

In januari 1998 is er het bericht dat Helmut een Zamu Award '97 krijgt overhandigd. Hij ontvangt ook nog maar eens een Gouden Oog van VTM als beste zanger.

In de maand juli van dat jaar trekt hij naar Montreal, waar hem het ereteken van de stad wordt opgespeld en hij platina exemplaren ontvangt voor zijn Classic-cd's en een platina video voor meer dan vijftienduizend verkochte exemplaren van zijn video's.

Het Gordellied

In 1998 is Helmut verantwoordelijk voor het Gordellied.

Helmut Lotti Goes Classic 3

28 oktober 1997: Lotti wordt die dag niet alleen achtentwintig, het is ook tijd om Helmut Lotti Goes Classic 3 in de markt te zetten. Deze keer wordt er opgenomen met het Kasteel Cleydael in Aartselaar als decor. Helmut kan zich lekker uitleven in een rist klassiekers die hem na aan het hart liggen: La Paloma, Comme facette mammeta, Amazing Grace, Muss I denn, Stenka Rasin... Ook deze keer schrijft hij een pak teksten bij bekende songs én voegt er eentje eigenhandig aan toe: My love will never die.

Er worden ook twee gasten uitgenodigd: zangeres Alice Libell en pianovirtuoos Jan Vayne. Ook deze keer is producer Peter Koelewijn van de partij, dirigeert André Walschaerts en verzorgt Wim Bohets de arrangementen. In voorverkoop gaan er al tweehonderdduizend stuks de perserijen uit, goed voor vier keer platina. In de pers lezen wij rond eindejaar dat zijn Goes Classic 3 het bestverkochte album van 1997 is geworden.

Shalom Alechem

Uit het programma 'De Muziekdoos' met Johan Verstreken

Goes Classic gaat de wereld rond

Helmut wordt geen rust gegund, want diezelfde maand augustus 1997 trekt hij naar Canada om daar het eerste goud voor zijn Goes Classic 1 (enkele maanden later wordt dat al een platina exemplaar) in ontvangst te nemen en met veel bijval op te treden in Montreal en Quebec. In Noord-Amerika wordt via PBS op tachtig kanalen zijn TV Special uitgezonden (bij ons vertoond als Goes Classic 2). De achttiende november mag hij, na een optreden tijdens Der Goldene Löwe, in het Gürzenich Theater in Keulen zijn eerste concert op Duitse bodem lanceren.

Er zullen er de jaren erna ontelbare volgen, alle telkens tot de laatste stoel uitverkocht. Duitsland wordt zelfs op een bepaald moment Helmuts tweede vaderland. In november van dat jaar wordt Helmut goodwill ambassadeur voor UNICEF.

Als kers op de taart mag Helmut glunderend genieten van de show Christmas in Vienna, die de vijfentwintigste december wordt uitgezonden. Wij zien Helmut zingend naast wereldsterren als Placido Domingo, Riccardo Cocciante en Sarah Brightman. Dit geeft zijn carrière wereldwijd een extra boost.

Begin januari lezen wij in de pers dat Helmut, na overleg met zijn echtgenote Kimberly Grosemans, besloten heeft in alle stilte uit elkaar te gaan.

Wooden Heart

Helmut brengt nog een Elvis-klassieker, Wooden Heart, in zijn Goes Rock 'n Roll concert.

Tiritomba

Helmut steekt zijn hit Tiritomba in een verrassend jasje tijdens zijn Goes Rock 'n Roll concert in Hoogstraten.

Swing Medley

Helmut brengt een ode aan de grote Swing-klassiekers tijdens zijn Goes Rock 'n Roll concert.

Hurt

Helmut brengt zijn versie van Hurt, origineel van Roy Hamilton, tijdens Helmut Lotti Goes Rock 'n Roll.

Sailing

Helmut brengt Sailing, in duet met Peter Koelewijn tijdens Helmut Lotti Goes Rock 'n Roll.

Caruso

Helmut brengt zijn eigen versie van Caruso, naar het origineel van Lucio Dalla, tijdens Helmut Lotti Goes Rock 'n Roll.

Blue suede shoes

Lotti eert The King met zijn versie van Blue suede shoes in zijn Helmut Lotti Goes Rock 'n Roll concert.

All shook up

Helmut brengt een ode aan zijn held Elvis Presley met het nummer All shook up. Hij doet dit tijdens zijn Goes Rock 'n Roll concerten.

Best Selling Benelux Artist Worldwide

Wanneer in april 1997 in Monaco de World Music Awards worden uitgereikt, staat Helmut op het erepodium samen met Céline Dion. Hij ontvangt daar de award Best Selling Benelux Artist Worldwide.

You'll win

Uit het programma 'De Muziekdoos' met Johan Verstreken

Tiritomba

Uit het programma De Muziekdoos met Johan Verstreken

Helmut Lotti Goes Classic 2

Omdat Piet Roelen door zijn jarenlange ervaring het klappen van de zweep kent, voelt hij aan de gigantische respons op het album en de concerten aan dat er meteen een vervolg gebreid moet worden. Opnieuw wordt de Koningin Elisabethzaal geboekt, deze keer van de negentiende tot en met de tweeëntwintigste september 1996. Ook deze keer is The Golden Symphonic Orchestra op de afspraak onder aanvoering van André Walschaerts en wordt Peter Koelewijn als producer ingehuurd.

Op Helmut Lotti Goes Classic 2 staan evergreens zoals Amapola, Parlami d'amore Mariù, Valencia, Toreador, de Triomfmars uit Aïda, het bekende Duet uit De Parelvissers… Ook deze keer mag Helmut zich uitleven in de Engelse teksten; Piet staat Helmut zelfs toe zelf een liedje te schrijven dat perfect binnen het concept past: I don't know why. Het succes van dat eerste album herhalen is haast onmogelijk, dat weten Helmut en Piet als geen ander. En toch werd dat succes nog overtroffen met 600.000 verkochte albums in België.

Op kousenvoeten komt op zekere dag de manager van de Zuid-Afrikaanse platenmaatschappij Transistor Music bij Piet aankloppen met de vraag of de Goes Classic 1 niet in hun thuisland kan worden uitgebracht. Enkele maanden later mag Helmut ook daar zijn eerste gouden exemplaar in ontvangst nemen. Inmiddels hangen er thuis van de Goes Classic 1 12 platina exemplaren tegen de muur.

Caruso

Uit het programma 'De Muziekdoos' met Johan Verstreken

Dein ist mein ganzes Herz

Uit het programma 'Rosa's wafelbak' met Walter Baele

Don't cry little child

Uit het programma 'De Muziekdoos' met Johan Verstreken

Just For You

Goed voor goud wordt in 1995 het album Just for you, zijn tweede Engelstalige, eveneens door Emile Elsen geproduceerd. Why don't you, I love you too en You and me, dat wij kennen als C'est ma vie van Salvatore Adamo, uit dit album belanden op single. Lotti mag van Piet ook etaleren dat hij in zijn eentje liedjes kan componeren zoals Fly away en I won't be alone.

Ik was bang van de studio. Technisch is alles er natuurlijk perfect, maar je verliest toch veel aan emotie. Hier nemen we vier opeenvolgende concerten op en kiezen we voor de beste fragmenten.

Piet Roelen over 'Helmut Lotti Goes Classic'

Helmut Lotti Goes Classic

Maar Roelen wil meer, hij wil Lotti in de richting van de klassieke muziek sturen. Hij heeft de jaren voordien aardig in de gaten gekregen hoe de drie tenoren (Carreras, Domingo en Pavarotti) het publiek aan zich weten te binden met songs uit het licht klassieke repertoire, hij weet hoe goed Andrea Bocelli scoort én is een trouwe luisteraar van het bij Radio 2 op de zondagavond populaire "Funiculi Funicula". Lotti liep al een tijdje rond met de idde pophits met groot orkest te zingen, liedjes van The Bee Gees, Tom Jones, Elvis Presley, The Beatles en hemzelf. Wim Bohets schrijft de arrangementen. Met het oog daarop organiseert Piet Roelen in de maand juli van 1994 in het "Casino van Knokke" én in Breda enkele concerten, waarbij Helmut de steun krijgt van een orkest van tweeënveertig muzikanten. Piet wil dat Lotti in Breda als kers op de taart zijn versie zingt van de op dat moment bekende hit Caruso van Lucio Dalla, dat het publiek op dat moment beter kent in de klassieke versie van Luciano Pavarotti. Na de uitvoering van Helmut krijgt hij van het aanwezige publiek een staande ovatie van zomaar liefst vijf minuten. Piet staat achter de coulissen en smeedt iets daarna het gedurfde plan Lotti met groot orkest te laten optreden met een repertoire van klassieke melodieën.

Omdat Piet zo zeker is van zijn stuk, organiseert hij het hele project zonder de hulp van platenfirma BMG. Lotti zal optreden met het versterkt Golden Symphonic Orchestra onder leiding van André Walschaerts (directeur van de muziekacademie van Heist-op-den-Berg). Wim Bohets wordt ingehuurd als arrangeur en vriend Peter Koelewijn als producer.

De vijftiende september 1995 hebben de opnamen plaats van Helmut Lotti Goes Classic in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Vooraf werd er veel promotie gevoerd, onder meer via Radio Donna en het Radio 2-programma Funiculi Funicula. Piet krijgt de zaal vier keer na elkaar uitverkocht. Het orkest bestaat uit tachtig muzikanten. Qua repertoire wordt er gekozen voor bekende songs en/of bewerkingen van klassieke melodieën. Een selectie daaruit: Santa Lucia, Funiculi Funicula, Ciribiribin, Caruso, O sole mio, La donna è mobile en Granada. Voor diverse liedjes schrijft Helmut een nieuwe tekst.

Wat niemand verwachtte, gebeurde. Goes Classic 1 wordt een bestseller. Op de teller staat na een tijdje het megagetal van 550.000 verkochte exemplaren.

Memories

Piet gaat zich intens met zijn poulain en zorgenkind Helmut bezighouden en ziet er goud en zelfs platina in mocht Helmut bestaande Vlaamse klassiekers in een Engelstalig bad onderdompelen. Als aanloop vertaalt Helmut Is er een ander van John Terra en maakt er I should have known van. Als je goed luistert, hoor je dat zijn idool Elvis qua zangstijl nooit ver uit de buurt is.

Als logisch vervolg is er het album Memories in een productie van Emile Elsen. Vertaald worden onder meer de hits Sancta Maria van Bobby Prins , Ik ben verliefd op jou van Paul Severs en Iemand heeft je pijn gedaan van John Terra . Het concept was dus uitgewerkt door Piet Roelen, die zijn gelijk haalde, want Memories wordt met platina bekroond nadat het in de maand november van 1993 op de fans was losgelaten.

Ik wist niet waar ik het had

Uit het programma 'Tartufo' met Donaat Deriemaeker

Gek op haar

Uit het programma 'Margriet. Helmut zingt een duet met Bart Kaëll

Waarom ik

Uit het programma 'Zeg eens Euh' met Gert Verhulst

Helmut goes pop

Op vraag van regisseur Jan Verheyen neemt Helmut in 1991 voor de film Boys, met in de hoofdrollen onder meer Michael Pas en Francesca Vanthielen, What kind of friend op, een vertaling van de Tura hit Het kan niet zijn.

Inmiddels is de samenwerking met Hans van Eijck afgerond en gaat Helmut in zee met de op pop gerichte Eric Melaerts, die niet alleen als producer werk levert, maar ook als arrangeur. Hijzelf, Bert Candries, Kris Wauters, Walter Mets en Yannick Fonderie zijn de muzikanten van dienst. Songs worden er geleverd door John Terra , Eric Melaerts, Penny Els en Lotti zelf. Er wordt op aanraden van Piet Roelen een duet opgenomen met Bart Kaëll , die ook onder Piets vleugels vliegt: Gek op haar, dat op single tot op een derde plaats geraakt in de Vlaamse Top Tien van de vijfentwintigste juli 1992. Ze is mijn lief doet het iets nadien één plaatsje beter.

In dit jaar neemt Piet Roelen zijn management over van Roland Beirnaert. Er kwam een rechtszaak uit, die drie jaar later op een financiële nuloperatie uitdraaide.

Vlaamse nachten

Uit het programma 'Margriet' (28/08/1990)

Kom nu

Uit het programma 'Steek er wat van op' met Emiel Goelen

Waarom ik?

Uit het programma 'Steek er wat van op' met Emiel Goelen

Bij jou alleen

Helmut Lotti zingt Bij jou alleen tijdens het televisieprogramma Drie uur Jessie.

Love me

ABC Studio stelt Helmut voor het liedje Love me, geschreven door Hans van Eijck, op te nemen. Zij nemen contact op met platenfirma BMG, die het wel ziet zitten op voorwaarde dat Helmut het in het Nederlands opneemt en dat onder de naam Helmut Lotti. Door de komst van Tien om te Zien bij VTM wil BMG voor een Nederlandstalig repertoire gaan. Medewerker Roland Beirnaert zal zich als manager over de carrière van Helmut ontfermen.

Mei 1989 ondertekent Helmut zijn contract bij BMG. Helmut vertaalt zelf Love me en zet het als Kom nu op plaat. De derde juli ligt de single in de winkel en schiet pijlsnel naar de eerste plaats.

De negentiende juni 1990 trouwt Helmut, ondanks zijn populariteit bij de Vlaamse meisjes, met Kimberly Grosemans. In de maand oktober van dat jaar is er zijn eerste album Vlaamse nachten. De productie is in handen van Hans van Eijck. In Sint-Niklaas wordt meteen de eerste Lotti Fanclub opgericht. Ook Vlaamse nachten verschijnt op single en wordt een regelrechte nummer één in de Vlaamse Top Tien.

Awards à volonté

Lotti ligt het Vlaamse publiek wel na aan het hart met als zichtbaar resultaat Het Gouden Oog 1989 als Vlaanderens populairste zanger, de Radio 2 Zomerhittrofee voor het liedje Waarom ik en winnaar in de categorie Hit van het Jaar tijdens de Gouden Bertjes 1990, een organisatie van TV1.

De Soundmixshow

Mama Rita blijft Helmut aanmoedigen en schrijft hem in 1989 in voor de Vlaamse preselecties van de Nederlandse "KRO Soundmixshow”, het razend populaire tv-programma met Henny Huisman. De Gentse Helmut moet helemaal naar Aarschot voor zijn preselectie. Dat is een speling van het lot: medewerker Luc Chaltin van "ABC-studio" uit Tremelo, vist hem op uit een zak vol cassettes van niet geselecteerden, nadat een kandidaat zich ziek heeft gemeld en ze op zoek moesten naar een vervanger. Helmuts cassette met Good Luck Charm erop wordt goed genoeg bevonden, maar hij krijgt de raad om een vocaler nummer te zingen in Aarschot. Dankzij dat advies gebeurt in Aarschot iets dat voor Helmut onvergetelijk blijft: hij zingt The Wonder of You en moet vlak na die performance al een bisnummer brengen van de jury, omdat het dak eraf gaat. Dat wordt Suspicious Minds, en op dat moment is het voor iedereen al duidelijk wie in Aarschot gaat winnen. Roland Beirnaert, de medewerker van ABC-studio die Helmut de goede raad over de nummerkeuze had gegeven, komt net na Helmuts optreden met hem praten over een samenwerkingsvoorstel. Hij wordt Helmuts manager. Luc Chaltin, de man die de cassette had opgevist, verzint voor Helmut de artiestennaam Kevin Leach en zal enkele maanden later met Helmut twaalf Engelstalige demo’s opnemen, die nooit op plaat verschijnen. Ondertussen gaat Helmut naar de Nederlandse soundmixshow met alweer een ander nummer van Elvis My Boy

Met vallen en opstaan

Op zijn dertiende waagt Helmut zich gedurende een maand of drie aan een muzikale opleiding. Dan haakt hij af omdat hij het niet boeiend genoeg vindt, iets waarover hij later zijn spijt zal uiten omdat hij nooit een instrument heeft leren bespelen om zichzelf te kunnen begeleiden. Twee jaar later probeert hij wielrenner te worden, maar ziet snel in dat dit niet zijn cup of tea is. Maar goed, want anders was hij nooit die succesvolle zanger van nu geworden.

Helmut Lotti wordt geboren

Helmut werd de tweeëntwintigste oktober 1969 om vijf uur in de ochtend geboren in Sint-Amandsberg als de zoon van Luc Lotigiers en Rita Lagrou. Het was hun eerste zoon. Wanneer hij zes is, scheiden zijn ouders. Mama Rita ontdekt vrij snel dat zoon Helmut erg muzikaal is. Muzikaliteit zit in de familie. Zijn overgrootmoeder van vaderszijde was een mezzosopraan. Zijn grootvader van vaderszijde, Bart Lotigiers, was een sportjournalist die in de jaren vijftig en zestig chef sport was bij Het Volk, en vanwege zijn passie voor muziek (hij had zelf een goede tenorstem) zijn carrière beëindigde om aan de slag te gaan als bestuurder van de Opera van Gent, die hij leidde van 1974 tot 1978. Er wordt beweerd dat Helmuts vader, Luc, nog beter zou zingen dan zijn zoon zelf. Zijn moeder speelt niet onaardig accordeon en piano en moedigt haar zoon aan zijn talenten te benutten.

Zo vaak hij kan, luistert hij thuis naar de platen van zijn moeder: elpees van Engelbert Humperdinck en de orkesten Bert Kaempfert, The JR7 van Jaques Raymond en Helmut Zacharias. Hoog in het vaandel droeg zijn moeder hét jarenvijftigidool Elvis Presley. Die zou een enorme indruk op Helmut nalaten. Met deze smeltkroes als muzikale bakermat begint Helmut op zijn zesde graag te zingen, de liedjes van bijvoorbeeld Jimmy Frey . Van opa Bart mag hij in de Gentse opera figureren in de operette Friederike van Franz Lehár. Hoe klein zijn bijdrage ook is, Helmut krijgt er de smaak voor het theater en het zingen voor een livepubliek te pakken.