Eddy Wally

Delen S
Geboren in Zelzate
op 12 juli 1932
6 februari 2016
Eduard Van De Walle
Bekijk DiscografiesLees Biografie
"Het applaus, daar leef ik van. Als ik niet kan optreden, kan ik niet gelukkig zijn."
Amazing Eddy Wally

Eddy Wally is niet meer!

Eddy Wally overleed op zaterdag 6 februari 2016 aan de lichamelijke gevolgen van een hersenbloeding. Hij wordt zaterdag de dertiende februari om 11.00 u. in de Sint-Laurentiuskerk in Zelzate, de gemeente waar hij is geboren, begraven. Onder meer Bart Herman brengt hem een laatste muzikaal eresaluut.

Het Eddy Wally Museum

De tweede september 2014 stelt Marina Wally in Wachtebeke haar nieuwste solo cd voor. Vijf dagen later opent Eddy met trots in het Cultuurhuis 't Klooster in Zelzate het Eddy Wally Museum. De media zijn het unaniem eens: het eerbetoon is droefgeestig. De twaalfde mei 2015 lezen we echter in Gazet van Antwerpen dat sinds er in het museum regelmatig op uitnodiging van dochter Marina een artiest optreedt, de mensen de weg hebben gevonden!

De laatste noot

De 14de en 15de december 2012 treedt Eddy voor de laatste maal op en dat tijdens de vijfde Nacht van de Schlagers in Kortrijk. Hij krijgt daarbij de steun van zijn zingende en dansende dochter Marina. De zesduizend aanwezigen geven Eddy een staande ovatie nadat hij zingend vanuit zijn rolstoel voor de laatste keer Chérie heeft gebracht.

Het applaus, daar leef ik van. Als ik niet kan optreden, kan ik niet gelukkig zijn.

Eddy Wally in Humo

Tegenslag

Zes maart 2011 wordt Eddy na een hersenbloeding opgenomen in het ziekenhuis en de dag nadien overgebracht naar het UZ in Jette. Hij blijft deels verlamd aan zijn rechterzijde. In juli van dat jaar verhuist Eddy van het ziekenhuis naar het rusthuis in Zelzate.

De zesde oktober 2012 overlijdt zijn vrouw Mariëtte op tachtigjarige leeftijd.

Sha la la la

Eddy Wally verrast vriend en vijand met een Braziliaans danslied. Met zijn versie van Sha la la la la doopt hij de markt van Kortrijk probleemloos om tot een uitbundig Zuid-Amerikaanse carnavalsfestijn. Een ongezien spektakel bij Villa Vanthilt!

The Voice of Europe

De elfde december van 2007 stelt Eddy in het stadhuis van Gent het boek Eddy Wally. The Voice of Europe voor. Een boek met daarin 500 nooit eerder gepubliceerde foto's van de hand van fotograaf Patrick Dekeyser en foto's uit Eddy's persoonlijk archief. Daarnaast bevat het boek ook een schets van de carrière van Eddy door de auteurs Kathleen Haentjens en Ivan Saerens.

Ik ben in Amerika geweest

Eddy Wally zet De Grote Geschiedenisshowop stelten met de fantastische vertolking van zijn hit Ik ben in Amerika geweest.

Feest

29 april 2005 krijgt hij op het stadhuis van Aarschot de Golden Lifetime Achievement Award, een organisatie van de Gouden Leeuwkes, als waardering voor zijn muzikale loopbaan.

In 2006 gaat VTM van start met de eerste editie van het Schlagerfestival in de Ethias Arena te Hasselt. Als eerste staat Eddy op de affiche met in zijn kielzog: Laura Lynn , Nicole en Hugo , Willy Sommers en zijn Nederlandse collega's Vader Abraham, Koos Alberts en Jannes. Om zijn rijk gevulde carrière in de bloemetjes te zetten, krijgt hij tijdens dit festival de Tien om te Zien Lifetime Achievement Award.

De vijfde juli 2006 viert Eddy zijn vijftigste huwelijksverjaardag op het Stadhuis van Zelzate. Als een soort eresaluut wordt 's anderendaags in Ertvelde het Wallymonument onthuld. Het opschrift luidt: Ode aan Eddy Wally - The Voice of Europe. De titel van zijn grootste hit Chérie staat er uiteraard ook op vermeld.

Tegenslag

Midden januari 2003 wordt Eddy uitgeroepen tot ereburger van de gemeente Zelzate. Op VTM volgen wij vanaf de maand maart zijn wel en wee in de docusoap Wally's Wereld.

Eddy die van geen ophouden weet, wordt in de loop van de maand augustus 2003 met zijn gezondheid en ook met zijn beperkingen geconfronteerd. De dokters stellen darmkanker vast. Eddy bijt door en herstelt van de operatie. Hij is van plan nog jaren te blijven voortgenieten van zijn succes.

Als marktkramer ben ik geboren

Door de legendarische Felice himself gekroond tot koning van het Vlaamse levenslied en zelfs keizer van China. Eddy Wally zingt de sterren van de hemel in Het Swingpaleis.Als marktkramer ben ik geboren is de Vlaamse meezinger bij uitstek!

Vijftig jaar op de planken

Tijdens de Gentse feesten in 2002 wordt naar aanleiding van zijn zeventigste verjaardag en zijn vijftigjarige carrière de tentoonstelling De Eddy Wally Story georganiseerd. Hier wordt ook even stilgestaan bij het feit dat Eddy 12 jaar lang bij Radio 2 Oost-Vlaanderen het programma Onvergetelijk presenteerde.

Naar aanleiding van zijn vijftigjarige carrière verschijnt de zesentwintigste november 2002 de cd 50 jaar hits en krijgt Eddy uit handen van zijn platenbaas Johnny Hoes een speciale award voor de verkoop van méér dan één miljoen platen.

Waanzin

De hit Waanzin van Eddy Wally wordt warm onthaalt door een fantastisch publiek in het geweldige muziekprogramma Hitkracht.

Ik spring uit een vliegmachien

In het najaar van 1995 bewerkt Eddy Als martkramer ben ik geboren tot Als housekramer ben ik geboren waarmee hij de zesde september van dat jaar negen weken na mekaar ermee op één zal staan in de Vlaamse Top Tien. In de Top Dertig zit er de negende september een vierde plaats in. Hij had die truuk al enkele maanden eerder toegepast met Chérie is in da house, in de BRT Top Dertig de zevenentwintigste mei goed voor een derde plaats en in de Vlaamse Top Tien veertien weken lang op één. Vooral de jongeren vinden Wally té gek. Hij zet datzelfde jaar nog eens een klassieker neer met het nummer Ik spring uit 'n vliegmachien, uitgebracht op het Telstar label en geschreven door Eddy samen met Johnny Hoes. Met dit nummer staat Eddy de derde februari op de zesentwintigste plaats in de BRT Top Dertig. Het wordt géén echte hoogvlieger in de Vlaamse Top Tien, maar wél vaste prik tijdens zijn vele optredens. Zijn typische woordenschat is inmiddels gemeengoed geworden: oh my god, onvoorstelbaar, wauw, gewéldig! Menige komiek heeft er een volle mond aan.

Ik spring uit een vliegmachien

Wally zingt een van zijn bekendste nummers, Ik spring uit een vliegmachien in De Muziekdoos.

Niet te stoppen

In 1996 verkoopt Eddy Wally zijn marktwagens en de feestzaal Paris-Las Vegas. Zij gaan met plezier in hun vroegere wijk De Katte wonen. Twee jaar later komen we een hele rist faits divers over hem te weten in het boek The Eddy Wally Story.

In 1999 stelt hij van de achttiende tot de vierentwintigste oktober zijn zo vaak besproken garderobe tentoon in het Stedelijk Modemuseum van Hasselt. Een deel van die tentoongestelde kledij wordt nadien geveild voor het goede doel.

Chérie (is in da house)

Eddy Wally steekt zijn hit Cherie in een nieuw jasje in 1995. Hij zet samen met Vlaanderen het nieuwe jaar in tijdens De Muziekdoos op Oudejaar.

Nachten in Montevideo

Eddy Wally zingt over Nachten in Montevideo in het populaire programma Tartufo.

Eddy in China

In 1994 vinden we The Voice of Europe op concertreis in China. Hij treedt daar op verzoek van de Chinese televisie op in discotheek Qian Men in Shangai. Van dit gebeuren verschijnt iets later een videoverslag.

Als marktkramer ben ik geboren

Eddy zingt Als marktkramer ben ik geboren tijdens Zeg eens euh.

Eddy in New York

Midden mei 1990 trekt Eddy Wally mee met Radio 2 en Jos Ghysen om in New York een editie in te blikken van Te Bed of niet Te Bed. Eddie treedt daar niet alleen op, maar wordt geflankeerd door zijn onafscheidelijke Mariëtte, Margriet Hermans , Johan Verminnen , La Esterella , Bart Peeters en de groep Risky Blues.

Wally in Space

Eddy trekt de ruimte in, tijdens Wally in Space. Zijn ruimtereeks was een vaste rubriek in het komisch programma Lava.

Ik spring uit een vliegmachien

Wally zingt Ik spring uit een vliegmachien, een van zijn bekendste hits, tijdens Drie Uur Jessie.

Chérie in een nieuw jasje

Eddy Wally is onvermoeibaar. Hij blijft ’s voormiddags als marktkramer functioneren en van in de late namiddag tot ’s nachts zijn er zijn shows in z’n dancing in Ertvelde. Op het moment dat VTM in 1989 van start gaat en Tien om te Zien een fenomeen wordt, pakt Eddy uit met een newbeatversie van Chérie.

Ongelooflijk, maar waar!

In 1987 wordt de film Eddy Wally in Amerika, ongelooflijk, maar waar!!! ingeblikt, een verslag van zijn uitstap met zijn fans, een film die op kerst- en oudejaarsavond van 1990 door de VRT-televisie wordt uitgezonden.

Verliefde ogen

Eddy Wally zingt Verliefde ogen in Hotel Americain op Oudejaar.

Speel nog eenmaal dat liedje

Uit Hotel Americain

Verovering van de wereld

Na optredens in Moskou, Kiev en Leningrad, vat Eddy het plan op zijn dancing om te dopen tot Paris-Las Vegas (in 2004 zal dit gebouw gesloopt worden om plaats te ruimen voor luxe-appartementen). Tijdens zijn optredens daar krijgt hij de steun van zijn dansende en zingende dochter Marina. Qua populariteit gaat het Eddy almaar beter voor de wind.

Neem me nog eens in je armen

Romanticus Eddy vraagt Neem me nog eens in je armen, tijdens Marva Si, Marva La.

De Eddy Wally Show

Chérie

Wally brengt Chérie tijdens Hit hit hoera.

Ik ben alleen vannacht

Eddy Wally zingt 'Ik ben alleen vannacht' in het programma 'Hitring' in zijn zaal 'Las Vegas Paris' in Ertvelde.

Samen naar Parijs met Zwarte Lola

In 1976 koppelt Johnny Hoes Eddy Wally aan Zwarte Lola en neemt met hen het duet Samen naar Parijs op. Het valt op dat de Vlaamse Top Tien een tijdje uit zijn buurt blijft en omgekeerd. Intussen had Eddy Wally een aanbod gekregen Johnny Hoes te verlaten, maar hij blijft zijn Nederlandse platenbaas trouw.

Festival van de Gouden Leeuwen

De 23ste juli 1975 wordt Wally in de bloemen gezet tijdens het Festival van de Gouden Leeuwen te Blankenberge. Hij ontvangt er een award voor zijn verdiensten voor het Vlaamse levenslied. Ann Christy wordt gelauwerd als meest verdienstelijke Vlaamse zangeres en Willy Sommers als meest verdienstelijke zanger. De Strangers worden gelauwerd voor hun verdiensten in het humoristische genre.

Onvergetelijk

Van halverwege de jaren 70 tot de jaren 80 had Eddy Wally zijn eigen radioprogramma bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Bittere tranen

Een triestige Eddy tijdens Bittere tranen, in Mary's Magazine.

Eddy goes to the USA

In 1973 wordt Eddy door enkele Vlaamse organisatoren gevraagd om in Amerika op te treden. Eddy Wally vertrekt voor een eerste maal naar Canada en brengt nadien ook een bezoek aan Chicago en Detroit.

Ik geef jou een roos

Eddy Wally charmeert met Ik geef jou een roos, tijdens het programma Ziet u er wat in?.

Als marktkramer ben ik geboren

Op zoek naar ijzersterke nummers presenteert Eddy in 1968 het hem op het lijf geschreven nummer Als marktkramer ben ik geboren dat hij samen met Johnny schreef en dat al walsend bliksemsnel zal uitgroeien tot een rasechte Wallyklassieker. De onafscheidelijke accordeon is ook op deze plaat te horen. Het vreemde is dat deze single aan de Top Dertig voorbijgaat, zelfs de Vlaamse Top Tien lijkt de neus voor dit nummer op te halen. Dit nummer zal pas echt een succes worden, wanneer hij het in 1995 zal bewerken tot Als housekramer ben ik geboren, dan onder meer wél goed voor een vierde plaats in de BRT Top Dertig.

Echo

Eddy zingt zijn hit Cherie tijdens het televisieprogramma Echo.

Chérie

Eén van Eddy's klanten brengt hem op zekere dag in contact met de Nederlandse schlagerproducer Johnny Hoes en die ziet wel wat in deze Vlaamse charmezanger. Wally tekent een contract bij platenfirma Telstar en trekt naar de studio met een nummer dat Hoes speciaal voor hem geschreven heeft. Zo fier als een gieter komt Wally terug thuis met onder de arm een dikke hit in wording, de tango Chérie die op single gekoppeld wordt aan Signorita d'amore.

Het opvallende aan Chérie is dat het eerst een hit wordt in Nederland, dankzij Radio Veronica, en pas nadien in Vlaanderen. In Nederland worden er in nog geen drie maanden tijd honderdduizend exemplaren van verkocht. Jan Van Rompaey lanceert het fenomeen Wally op televisie in zijn toenmalig populair BRT-programma Echo.

Dat had meteen resultaat, want Eddy duikt de derde september 1966 zelfs in de Top Dertig op. Hij palmt de vierentwintigste oktober de eerste plaats in waar The Beatles iets eerder met Yellow Submarine hadden postgevat. In de Vlaamse Top Tien staat Chérie tien weken na mekaar bovenaan en wordt uiteindelijk met dubbel platina bekroond. De optredens rijgen zich aan elkaar en ook de hits. Johnny Hoes en Eddy hebben namelijk de juiste formule gevonden: liedjes die de gewone mensen meteen aanspreken, het zogeheten levenslied.

Paris - Las Vegas

Met het snel verdiende geld heeft Eddy intussen in de Achterstraat in Ertvelde een aanpalend stuk grond gekocht waarop hij aan het al bestaande café een dancing laat bouwen Eddy Wally's Texas Bar. Hier zullen de jaren nadien massa's fans aan hun wekelijkse weekendtrekken komen. Eddy zal deze dancing later omturnen tot Paris-Las Vegas.

Ma bella

Binnen de kortste keren is Eddy Wally een gevierde lokale vedette. Voor Eddy kan het van dan af blijkbaar niet meer stuk. Stan besluit samen met Eddy een eerste elpee op te nemen. Dat wordt in 1965 het album Ma Bella met naast zijn eerder genoemde singles liedjes als: Blondje, Nooit meer, M'n lieveling en Ik kan niet zonder jou. Samen met Stan wordt nog de single Een liedje voor jou opgenomen, maar ook deze single is niet de geluksbrenger.

Oh Gitana

Hij ontmoet op zekere dag platenproducer Stan Verbeeck die hem voorstelt op het Ronnex label een eerste nummertje op te nemen en dat wordt het door Stan geschreven Oh Gitana met op de B-kant Weet je nog schat? Dat liedje raakt echter kant noch wal, maar wanneer hij uitpakt met de single Ma bella, gekoppeld aan Lefthand Jack waarop we een jodelende Wally te horen krijgen, staat gans Ertvelde en omstreken op zijn kop.

De eerste stappen in de showbizz

In 1959 koopt hij zich een accordeon, doet mee aan diverse crochetwedstrijden en trekt van café naar café om daar voor de nodige ambiance te zorgen. Hij leert later niet alleen gitaar, drums en piano spelen, maar probeert met vallen en opstaan zijn eigen liedjes te schrijven. Eddy staat dan ook te popelen om zijn eerste plaatje op te nemen.

Eddy huwt Mariette

Tijdens één van zijn optredens in Ter Donk leert Eddy, Mariette Roegiers kennen, zijn allereerste en ook zijn grootste fan. Zij besluiten de negentiende juli 1956 te trouwen. 25 juni 1957 wordt hun huwelijk gezegend met de geboorte van dochter Marina. Eddy laat zijn werk in de weverij in de steek, gaat samen met zijn schoonmoeder die een handel in lederwaren heeft naar de markten.

Hoe het allemaal begon

Wally werd de twaalfde juli 1932 als Eduard Van De Walle in Zelzate geboren in een gezin van drie kinderen. Hier groeit hij samen met zijn twee zussen op in de volksbuurt De Katte in een muzikaal arbeidersgezin dat het niet al te breed had. Papa was arbeider in een teerfabriek. Om wat bij te klussen, ging hij al zingend en spelend optreden. Pa speelde graag accordeon die zelfs tot in Amsterdam zijn virtuositeit ging etaleren. Hij droomde ervan dat zijn zoon ook muzikant zou worden en stond erop dat Eduard muziek ging studeren en wilde hem daarbij steunen, maar hij overleed op 49-jarige leeftijd waardoor mama er alleen kwam voor te staan.

Eddy voelt zich verplicht zijn studies stop te zetten en thuis financieel een handje bij te steken. Hij wordt grensarbeider in een weverij in Sas van Gent. Hij ontpopt zich hier als een bekwame wever van kostuumstoffen. Om zijn collega's in de pauze wat te verstrooien doet hij niets liever dan muziek te maken op zijn gitaar en daarbij liedjes te zingen, tot groot jolijt van vooral het vrouwelijke personeel. Ondanks het zware werk wil Eddy toch tijd vrij maken om aan zijn zangcarrière te sleutelen.