David Vandyck

Het is niet omdat je een eerste single uitbrengt dat je meteen succes scoort. Er zijn zat voorbeelden om dat te illustreren. Ook voorbeelden genoeg om aan te tonen dat de meesten niet meteen na zo'n ontgoocheling in zak en as zitten. Er met veel goesting opnieuw tegenaan gaan, is voor de doorsnee Vlaamse artiest dan ook de meest voor de hand liggende keuze. Toen David Vandyck in 2007 zijn eerste single in de etalage zette en het niet meteen raak was, besloot hij de puntjes beter op de i's te zetten, zijn talent en plannen wat bij te schaven en kijk... in 2011 was het wél bingo!

Beweren dat David de mosterd bij zijn idolen Michael Bublé en Céline Dion is gaan halen, zou overdreven zijn, maar sinds jaar en dag behoren zij samen met Whitney Houston tot zijn absolute idolen en voelde hij zich supergelukkig toen hij hen in levenden lijve aan het werk kon zien. Vooral zijn vader was een fan van Dion en het was via hem en haar deelname in 1988 aan het Eurovisiesongfestival dat David in de ban raakte van deze Canadese zangeres. David koestert zijn brede muzikale smaak die hij door de jaren heen heeft aangekweekt. Zo is hij onder meer tuk op het repertoire van de Nederlandse zanger Jan Smit. Het is vooral de manier waarop die de Nederlandstalige volkspop aanpakt die hem zo aanspreekt. Ook Marco Borsato ligt hem na aan het hart, net zoals het Nederlandse duo Nick en Simon en in zekere mate ook de 3 J's. Langs vaders kant stroomt er wat Nederlands bloed door zijn aderen, misschien moeten wij daar de reden zoeken waarom hij zo kickt op Nederlands talent. In Vlaanderen steekt Will Tura er met kop en schouders boven uit. Het was zijn mama die hem die liefde voor Tura met de moedermelk heeft meegegeven. Als peuter ging hij met haar al mee naar zijn optredens. Vooral de energie die Tura op het podium etaleert en de manier waarop hij met zijn fans omgaat, spreken David erg aan. In 1968 nam Tura zijn hit Angelina op, het lievelingsnummer van zijn moeder. Hij zal dat liedje voor de rest van zijn leven met zijn jeugdjaren blijven associëren. Papa Vandyck werd in Schaarbeek geboren, maar vond de liefde in Waregem, gelegen op het grensgebied West- en Oost-Vlaanderen, in de Leievallei, waar de twaalfde september 1978 David wordt geboren onder het sterrenteken maagd. Thuis wordt er Nederlands gepraat, maar wanneer David zijn grootouders en aanverwante familie in Schaarbeek bezoekt, krijgt de taal van Molière de voorkeur. Pa was fier op zijn job als magazijnier bij de firma Barco, in 1934 opgericht als Belgian American Radio Corporation met hoofdzetel in Kortrijk, waar ook moeder Vandyck aan de kost kwam. Bij de geboorte van David besluit zij thuis te blijven en de rest van haar leven aan de opvoeding van haar enige zoon te besteden. Het verhaal van zijn moeder moeten wij wél in de verleden tijd vertellen, want in 2003 overleed zij aan longkanker.

In Waregem trekt David naar het college waar hij én de kleuterafdeling én de lagere schoolopleiding volgt. Vanaf zijn twaalfde heeft hij zich voor zijn middelbare studies ingeschreven aan het Heilig-Hart College in de Stationsstraat 85 te Waregem. Hij is een harde werker die daar afstudeert aan de afdeling boekhouding-informatica. Daar waar zijn ouders dachten dat hij eerder praktijkgericht zou zijn, bewijst David dat hij meer met zijn brains kan dan met zijn handen. Hij behaalt zijn diploma met onderscheiding en dus ligt het voor de hand dat hij zal voortstuderen. Vervolgens schrijft hij zich in aan de universiteit van Brussel waar hij met grote onderscheiding afstudeert als master in de handelswetenschappen. Na zijn studies gaat David aan de slag bij Barco op de afdeling sales, maar wordt na twee jaar ontslagen omdat die afdeling wordt opgedoekt. Hij belandt iets later op de salesafdeling van het interimbedrijf Daoust. Intussen was hij samen met zijn ouders naar De Haan verhuisd, aanleiding voor de hoofdverantwoordelijke van Daoust om David de job aan te bieden van kantoormanager in de nieuwe afdeling die Daoust in Nieuwpoort wil opstarten. David gaat meteen akkoord.

Nu klopt het verhaal van David pas volledig als wij vertellen dat hij na zijn middelbare studies in eerste instantie naar het "Herman Teirlinck Instituut" wil trekken. Hij wil persé zanger worden. Pa en ma verkiezen echter een "deftiger" diploma. Vanaf zijn twaalfde tot zijn achttiende volgde David thuis al privéles piano. Iets later krijgt de piano het gezelschap van de gitaar waarop David intussen een aardig stukje kan tokkelen. Meezingen met platen en de radio zit er vanaf het begin al in. Nooit zal hij vergeten hoe hij op zijn zestiende, zijn mama was net jarig, tijdens een optreden van Will Tura in de "Salons Mantovani" in Oudenaarde na de pauze samen met Will voor haar Moederogen zong, een liedje geschreven door Leo Caerts samen met Nelly Byl en een hit voor Will in 1969.

In 2006 stelt David zijn eerste plaatje voor in het programma "De Zevende Hemel" bij Radio 2. Er was toen een item in dat programma, "Het Rapport", waarin nieuwe platen werden voorgesteld. Het publiek mocht via een puntensysteem hun voorkeur kenbaar maken. Die week werd David tweede, nipt na Cliff Richard. Hij zong toen het nummer Vervreemd waarvoor hij zelf de tekst had aangeleverd. Dat werd in eigen beheer op single uitgebracht, maar over het eindresultaat was David niet tevreden. Hij had intussen contact opgenomen met acteur Claude De Burie (bekend van onder meer "Wittekerke" en "Zone Stad") die intens aan zijn uitspraak begint te schaven. Omdat zijn carrière in een stroomversnelling komt, stelt Claude aan David voor ook te gaan aankloppen bij zangeres Sofie die hem met open armen ontvangt. Wekelijks trekt David van Nieuwpoort naar Antwerpen om eerst twee uur dictie bij Claude te volgen én anderhalf uur zangopleiding bij Sofie. David houdt dat bijna drie jaar vol en gaat aansluitend les volgen bij stemmencoach Wilfried Vanbeveren. Tijdens die dictie- en zangopleiding wordt er bewust toegewerkt naar een volgende single Viva La Fiësta. David was namelijk intussen muzikant en producer Marc Corstens tegen het lijf gelopen, jarenlang gitarist in de band van Will Tura en zelf oprichter van en brein achter het orkest Stato-Vani. Viva la Fësta was geschreven door Marc Corstens en Wim Claes op tekst van Yan Nick, alias Jan Thys. David vindt het liedje niet je van hét, maar hij is blij dat hij op een professionele basis een liedje kan inzingen. Ook dit project gebeurt volledig in eigen beheer, het kostte hem een aardig stapeltje euro's. Claude slaagt erin David te laten optreden tijdens een tournee gepresenteerd door Luc Appermont in opdracht van de Nationale Loterij, maar uiteindelijk levert dat niet het verwachte resultaat op en duikt het singletje in geen enkele hitlijst op.

De jaren 2007 tot 2011 worden voor David een queeste, een zoektocht naar een hechter en beter team. Claude haakt af als manager omdat de showbizz niet zijn ding is, hij heeft een beter netwerk opgebouwd in de theaterwereld. "Tien om te Zien" was intussen opgedoekt, platenfirma's stonden niet te springen om nieuwe Vlaamse artiesten een kans te gunnen. Het is Patrick Vandewattijne, stuwende kracht achter onder andere Laura Lynn en Nathalie Tané, die David op zekere dag aanspreekt. Patrick, van huis uit iemand die een zwak heeft voor de schlagermuziek, wil David in de markt zetten met een stijl die BZN in Nederland had grootgemaakt. Er wordt besloten in de studio's van Patrick Hamilton op te nemen en nog wel in het Engels, een liedje zoals Let's fly away. Vreemd genoeg zullen die liedjes nooit op cd verschijnen.

Op zekere dag staat David in de namiddag te zingen in Lauwe met naast hem op de affiche Tatyana Storm. Op die manier maakt David kennis met Gilda Storms van het artiestenbureau "Thienpont" in Koningslo, die hem dolgraag in haar stal wil hebben. Met een drietal nummers die David opneemt onder het toeziend oog van Patrick Hamilton, trekt Gilda naar CNR die net een subfirma hebben opgericht, speciaal bedoeld voor Vlaams talent, "Vlaamse Sterren". David voelt zich hier naast een gevestigde waarde als Jo Vally meteen thuis en vooral goed omringd. David wil van in het begin voor een wat meer poppy genre gaan, maar Gilda verkiest te coveren en dan nog wel de schlagerhit Die längste Nacht der Welt van de succesvolle Oostenrijkse groep Klostertaler. Maart 2011 klimt David met zijn eerste echte single Een superlange nacht op tekst van Dennis Piers naar de tweede plaats in de Vlaamse Top Tien. Het nummer was in de loop van de maanden juni tot en met september 2011 opgenomen in de Globe Studio's in Loppem onder aanvoering van producer Patrick Hamilton samen met een rist andere liedjes bedoeld voor een volledige cd. David weet van meet af aan dat hij zich met dit nummer niet meteen in de gunst van Radio 2 zingt, want daar lusten ze de Vlaamse schlager niet zo. Gelukkig is pa zo fier als een gieter met het eindresultaat. Jammer dat mama dit niet meer kan meemaken. Spelend op zeker qua hitnotering wordt er voor de tweede single opnieuw voor een Duitse cover gekozen, deze keer voor Geliebt, gehasst, geweint van Bernhard Brink. De liefde weer ontdekt is een tekst van Ief Stuyvaert op een melodie van Bernd Meinunger en David Brandes. Er wordt een boog van 180° gemaakt, weg van de schlager, méér richting volkspop. Vlot stijgt deze single naar de derde plaats in de Vlaamse Top Tien, al wordt er voor de derde single opnieuw voor hoempapa gekozen wanneer Leo Caerts en Chris Van Roosendael het nummer Met heel mijn hart aanreiken, goed in diezelfde Vlaamse Top Tien voor een tweede plaats. Het is overduidelijk hoorbaar nog aftasten welke kant de firma met David wil uitgaan.

Onderweg wordt besloten voor het einde van 2011 een album in de markt te zetten en dat wordt "Dichtbij". In het totaal twaalf nummers opgenomen met achttien muzikanten. Dat is qua bezetting en productie geen klein bier. "Het mag wat kosten", had CNR gezegd. Er wordt ook voldoende geld vrijgemaakt om het album via spots en trailers zicht- en hoorbaar in de markt te zetten. Binnen de kortste keren staat David overduidelijk op de muzikale Vlaamse kaart. Opvallend op het album is het door Udo en Stefaan Fernande geschreven duet Anders met Bonnie St. Claire, toevallig aan David gekoppeld nadat zij elkaar tijdens een optreden in Lochristi ontmoet hadden én de titelsong Dichtbij van de hand van Gabrïel Peeters, David Vandyck en Patrick Hamilton. Wie de oren spitst hoort in dit nummer dat David bewust een beetje aanleunt bij Marco Borsato. Hij schreef het nummer met zijn moeder in gedachten. Op de bijhorende hoes schrijft David het volgende: Dank je Will Tura ! Door mijn moeke leerde ik jouw muziek van kleinsbeen af kennen en het heeft mij nooit meer losgelaten. Dankzij jou koesterde ik mijn eerste professionele stappen als zanger, componist en tekstschrijver. Hij richt ook een woordje van dank aan Isabelle en hun zoontje Niels. Hij had haar in 2007 leren kennen via zijn vader die verliefd geworden was op de moeder van Isabelle Vanpamel. Zij zullen de twaalfde december 2012 ( 12/12/12) in het huwelijk treden. David en de drie jaar oudere Isabelle zijn niet opgezet wanneer zij in Story insinuaties lezen als "Stiefzus trouwt met stiefbroer", als zouden zij er een incestueuze relatie op nahouden, terwijl zij niet eens bloedverwanten zijn. Gelukkig verteren de fans dit huwelijk als lichte kost en laat het geen sporen na qua belangstelling tijdens zijn vele optredens. Dertien jaar lang was Isabelle als kapster bezig geweest, zij koos ervoor voortaan als verkoopster aan de bak te komen. Op die manier heeft zij meer tijd voor hun kind, hun relatie én vooral voor de carrière van David, want zij staat er van in het begin op dat hij voor het volle pond voor zijn zangcarrière gaat. Volmondig beaamt David dat Isabelle de leemte die na het overlijden van zijn moeder is ontstaan op een volwaardige manier invult. Thuis is het Isabelle die de plak zwaait, de broek draagt, al moeit zij zich niet al te veel met de inhoud van zijn repertoire.

Vrij onstpannen begint David in januari 2013 met het inblikken van zijn tweede album. Hij neemt er de tijd voor, want pas op het einde van de zomer wordt de cd "Zolang het liefde is" gereleased. Opnieuw wordt er in The Globe Recording Studios in Loppem opgenomen met ook deze keer Patrick Hamilton aan het roer. Voor vele programmasamenstellers is het even de wenkbrauwen fronsen wanneer zij Hallelujah op het album zien staan, een vertaling van de gelijknamige klassieker van Leonard Cohen door Sabien Tiels . David wist van in het begin dat dit gewaagd was, maar gaat er met de steun van zijn platenfirma toch pal achter staan. Hallelujah was iets eerder op vraag van CNR al opgenomen voor het album "Winter Wonderland" met daarop een rist winterse klassiekers in een nieuwe versie zoals Nooit zo verliefd geweest gezongen door Jessy, Belle Perez met Alles wat ademt en Barbara Dex met You've got a friend. Qua repertoirekeuze kreeg David meer in de pap te brokken. Er wordt duidelijk voor gekozen de schlager achter zich te laten en de richting in te stappen van de meer poppy songs. Geschreven wordt er door gerenomeerde namen zoals: Udo Mechels, Stefaan Fernande, Dennis Peirs, Patrick Hamilton, Belinda Meuldijk en uiteraard David Vandyck zelf, wat neerkomt op een rist eigen, dus nieuwe nummers. Bye bye covers! De polonaises blijven in de kast, worden zowaar geschuwd wat zich meteen laat merken in de hitlijsten, want daarin is David niet meer bovenaan te bespeuren. Het up-tempo Meisje van mijn dromen belandt nog op de negende plaats in de Vlaamse Top Tien, Een glas koele witte wijn piekt op de vierde plaats. Zijn persoonlijke favoriet Liefdesvuur, een mooie ballad van hemzelf samen met Patrick Hamilton geschreven op tekst van Dennis Peirs, wordt niet beloond en bekroond zoals hij gehoopt en verwacht had. Hij vermoedt dat de Vlaamse programmasamenstellers even het noorden kwijt zijn en hem nog moeten ontdekken, weten in welk hokje hij nu precies past, want een polonaisezanger die plots gevoelige ballads gaat staan zingen, is slikken en aanpassen geblazen. Toch is hij apetrots over het bereikte resultaat en heeft beslist deze richting te blijven volgen. Mochten de organisatoren van het schlagerfestival in de "Ethias Arena" van Hasselt hem één van de volgende edities op hun affiche willen plaatsen, hij zal toch even ernstig en diep over dat voorstel moeten nadenken. Eind 2013 heeft David minder succes. Stemproblemen dwingen hem zijn geplande optreden af te gelasten. De dokter verbiedt hem zelfs nog te praten. Een stemoperatie dringt zich op met als gevolg een tijdlang absolute zwijgplicht. Optreden en zingen belandt voor even op de pechstrook. Vanaf 1 maart 2014 staat David weer waar hij zich het beste thuisvoelt: op de Vlaamse podia. Intussen was maanden voordien het popnummer Zolang het liefde is van de hand van Udo Mechels en Stefaan Fernande op single uitgebracht, voor € 0,69 legaal te downloaden via iTunes. David spoorde in zijn nieuwsbrief zijn fans aan daar massaal op te reageren zodat hij nog eens een mooi plaatsje kan versieren in de Ultra Vlaamse Top 10. De achtste augustus geraakt hij tot op de derde plaats in de Vlaamse Top Tien. De 20ste mei 2014, David heeft door een stemoperatie een noodgedwongen rustige winter achter de rug, laat hij opnieuw van zich horen met de single Zomerzon, een catchy, up-tempo song op muziek van Patrick Hamilton samen met Vincent Pierens, bassist bij Clouseau op tekst van Dennis Peirs. Met het oog op de nakende vakantie werd ook een zomerse videoclip ingeblikt. TV zender Anne bestaat in 2014 vijf jaar en dat wordt de zevende juli gevierd met een show in de jachthaven van Blankenberge goed voor vijf uur muziek met op de affiche onder meer David Vandyck, Sergio, Willy Sommers , Luc Steeno en Udo en dat in een presentatie van Dean en Gene Thomas .

26 september 2014 brengt David het duet Waar je ook gaat op single uit samen met de Nederlandse zangeres Corry Konings die op dat moment 45 jaar in het vak zit. Op tekst van Peter Van Noort brengen zij een vertaling van de Franse klassieker L'avventura van Stone & Erich Charden. Corry en David kennen elkaar al een tijdje en besloten hun succes en bekendheid aan mekaar te koppelen. Voor David is en blijft Corry de "Koningin van het Hollandse lied". Op Ment TV vertelt David tijdens de eindejaarsshow dat hij druk bezig is met de opnamen van een eigen talkshow "Levende Legendes" waarin hij iconen uit de Vlaamse muziekwereld zal ontvangen.

David droomde er al lang van een album in te blikken met daarop uitsluitend nummers van zijn idool Will Tura . In het voorjaar van 2015 is het zover. Eind februari stuurt David het bericht de wereld in dat hij met trots het album "David Vandyck zingt Will Tura" zal releasen met daarop uitsluitend bewerkingen van de hits van de maestro zelf. Samen met Dennis Peirs heeft Will zelfs een nieuw nummer voor deze gelegenheid geschreven. De single wordt in de loop van de maand april gelanceerd onder de titel Overgaan. Aan de release wordt ook een concerttour gekoppeld, waarvan de aftrap vrijdag de zesentwintigste juni in C.C. "De Grote Post" in Oostende plaatsheeft. Binnen de kortste keren is die voorstelling uitverkocht. David treedt die avond op met een zevenkoppige band, inclusief The Jody Singers. De aanwezigen krijgen niet alleen het concert aangeboden, maar gelijk ook zijn nieuwste album dat vier dagen eerder met de nodige trots in "Kasteel Banhout" te Heestert in het gezelschap van tal van vrienden-artiesten aan de verzamelde pers werd voorgesteld. Tijdens deze voorstelling ontving David ook goud voor zijn eerste album "Dichtbij". Zondag acht november 2015 zet David in "Salons Mantovani" in Oudenaarde zijn allereerste fandag op het getouw met als special guests Mike & Colin en Corry Konings. Voorafgaand brengt hij de single Als de muren konden praten uit, eerder al een hit voor Tura in 1977. Hij koppelt daaraan, voor het eerst in zijn nog prille carrière, een Franstalige versie Si les murs pouvaient parler en dat op aanraden van Jean Klüger ( jarenlang de vaste muziekuitgever van Will Tura). Bij die release hoort tevens een gepaste videoclip.

Vrijdag de negenentwintigste januari 2016 lanceert David zijn nieuwe single, misschien wel zijn meest romantische tot nu toe, De Mooiste Droom. Weerom een ijzersterke compositie van Will Tura en tevens de laatste track uit het tribute-album die helemaal past in deze romantische tijd van het jaar, met het oog op Valentijn. Op dit nummer wordt David summier aan de vleugelpiano begeleid door vriend en producer Patrick Hamilton.

De 29ste mei 2016 ligt de nieuwste single van David "Voel de beat" in de winkels . Het is een nummer met een hedendaagse, frisse, dansbare touch. Het lied is bovendien eigen werk, want David schreef zelf de tekst op muziek van Vincent Pierins, bassist en hulpcoach van Koen Wauters in The Voice, en Patrick Hamilton die tevens de productie voor zijn rekening nam.

Zaterdagavond vier juni 2016 staat David Vandyck op het podium van "Theater Elckerlyc" in Antwerpen met zijn jubileumconcert "Puur", waarmee hij zijn 10-jarige carrière wil vieren. Het publiek krijgt David in de puurste en eerlijkste vorm te horen en te zien. Hij laat ons, begeleid door een uitgebreid orkest, kennismaken met zijn favoriete melodieën, zowel uit zijn eigen repertoire als uit dat van zijn idolen. Deze avond wordt live opgenomen en verschijnt nadien op cd en dvd. De show zal op een latere datum ook door Ment TV worden uitgezonden.

De 24ste september komt het album "David Vandyck live in concert " op vier binnen in de Ultratop 200. In de Ultratop Belgische Top 40 staat hij meteen op één. “Mijn geluk kan niet meer stuk." zegt David. "Nooit gedacht dat ik dit zou meemaken. Iedereen weet dat de muziekindustrie helaas niet meer is zoals vroeger. Er worden steeds minder CD’s gekocht. Dat ik zomaar binnenkom op nummer 1 is dus wel een bijzondere prestatie als Vlaamse artiest. Ja, ik ben bijzonder gelukkig! Ik zie dit album een beetje als mijn ‘Best of’. Alle hits van de afgelopen jaren zijn erop terug te vinden, alsook eigen werk en enkele zorgvuldig uitgekozen covers die me na aan het hart liggen.”

Om zijn vijftigste verjaardag als artiest nog méér in de kijker te zetten, brengt Koen Crucke in de maand november 2016 een kerstsingle op de markt. Hij klopte daarvoor aan bij zijn jongere collega David Vandyck die dat jaar precies tien jaar op de planken staat. Zij zingen samen de bekende kerstklassieker "Jingle Bell Rock", in een hedendaags jasje gestoken. Voor de bijbehorende videoclip trokken ze naar de Opera van Gent waar Koen decennia lang een gevierde ster was. Volgens David is deze samenwerking met Koen het mooiste geschenk onder de kerstboom.

Op zatermiddag de 17de februari 2018 start David Vandyck met zijn eerste theatertournee "Dichtbij". De première heeft plaats in het GC "'t Koetshuis" te Roosdaal. In de intieme sfeer van kleine theaters, dichtbij zijn publiek, wil David het komende jaar de allermooiste Nederlandstalige liedjes zingen, daarbij begeleid door een liveband. "Ik droom er a lang van om rond te trekken met een eigen theatertour vol mooie liedjes. Eigen songs, maar ook nummers van anderen die me telkens opnieuw ontroeren: van Toon Hermans en Marco Borsato, over Dana Winner en Will Tura tot en met Willeke Alberti en Jacques Brel", aldus David.

Vanaf 20 juli tot en met 2 september 2018 treedt David Vandyck op in het kusttheater " 't Colisée" in Blankenberge met de show "Cruise Nostalgie". Hij deelt dan tijdens de weekends het podium met Jackie Lafon, David Vandyck en Koen Crucke.

Vrijdag de 14de september 2018 brengt David zijn nieuwe album op de markt "David Vandyck", zijn vijfde Nederlandstalige album, meteen ook zijn eerste op Warner Music Benelux en dat in een productie van Gordon Groothedde (o.a. Marco Borsato, Nick & Simon en Armin Van Buuren). Het album telt elf nieuwe songs waaronder de succesvolle zomersingle "Ik Leef Voor Jou" en Davids nieuwste radiosingle "Om Je Heen". Opvallend op het album is "Heel Alleen", een song die David samen met de populaire Nederlandse zanger Thomas Berge schreef en ingezongen heeft. Hij kreeg in de studio ruggensteun van onder meer de strijkers van het befaamde Metropole Orkest. David heeft bewust gekozen om te zingen over de dingen die hem na aan het hart liggen. Pakkend en ontroerend, dan weer begeesterend en muzikaal rijk.

Zaterdag 9de november 2019 wordt voor David een hoogtijdag. A dream will come true. Hij mag optreden in het voorprogramma van het jubileumconcert "30 jaar Dana Winner- Live in Concert" in de Lotto Arena in Antwerpen. "Ik heb verschillende kaarsjes gebrand in de hoop dat ik de openingsact voor Dana zou mogen verzorgen. Het is dan opnieuw een zoveelste droom die voor mij uitkomt." In februari had David het jaar al goed ingezet met zijn nieuwe succcesvolle single Beiregoe en van de 21 tot en met de 22ste september trok hij met zijn fans voor een weekend naar "De Efteling".

tekst en research: Marc Brillouet © 2019 Daisy Lane & Marc Brillouet