Danny Fabry

Delen S
Geboren in Leuven
op 3 augustus 1948
Robert Esseldeurs
Bekijk DiscografiesLees Biografie
"Ik beschouw die 40 jaar op de planken als een beloning voor heel hard werken."
Fabry's Fabel

45 jaar op de planken

2016 wordt een heus feestjaar voor Danny Fabry! Hij staat dan vijfenveertig jaar al zingend op het podium. Op 9 februari lanceert hij de single Bij Jou Alleen, een nummer dat wij kennen in de hitversie van Helmut Lotti en daarmee de tweede december 1989 op één stond in de Vlaamse Top Tien. Deze single wordt gereleaset met het oog op Danny's dubbelalbum "45 jaar carrière" dat de achttiende maart in de winkel zal liggen. Hierop een overzicht van zijn grootste hits en een aantal nieuwe nummers. Vijf dagen eerder gaat Danny van start met een reeks verjaardagsconcerten doorheen Vlaanderen.

Pretty Woman

In de maand september 2014 brengt hij als een soort hommage aan Roy Orbison een cover van Pretty Woman, zijn persoonlijk eerbetoon aan deze rasartiest. Op het einde van de maand staat hij op de dertiende plaats in de net opgestarte Radio 2 Vlaamse Top 50. Half november van dat jaar pakt Danny uit met een liedje dat Helmut Lotti in het begin van zijn carrière schreef samen met Hans Van Eijck en waarmee Helmut in 1990 een vette hit scoorde Waarom ik en niet een ander? Danny liet het nummer voor deze gelegenheid wat anders arrangeren en voegt er een stevige dosis blazers aan toe.

Als ik de zomer in je ogen zie

Danny Fabry zingt Als ik de zomer in je ogen zie, live tijdens het Muziekcafé op Radio 2.

Fitter van getwitter

Danny brengt zijn nieuwe single Fitter van getwitter, live bij MNM.

Niet te stoppen

De vijfde mei 2012 staat Fabry opnieuw bovenaan de Vlaamse Top Tien, deze keer met een cover van de Duitse hit Anita bij ons bekend in de originele versie van Costa Cordalis. Op zoek gaan naar opgewekte songs die hij kan vertalen, is altijd een van Danny's stokpaardjes gebleven. Zo neemt hij als volgende single de hit Beautiful Sunday van Daniel Boone onder handen en maakt daar Wat een heerlijke dag van.

Leuk en opvallend is de single Fitter van getwitter dat Danny uitbrengt in de vroege zomer van 2013 in samenwerking met Tom Helsen. De vierde oktober van dat jaar is er zijn album Mijn allermooiste hits, een verzameling van enkele bekende hits, in maart 2014 gevolgd door de single Blij dat ik leef, al moet Danny vaststellen dat dit een van de weinige keren is dat hij met een nieuwe plaat de Vlaamse Top Tien niet haalt.

40 jaar Danny Fabry

In 2011 staat Danny veertig jaar op de planken. Om zijn veertigjarige carrière in de bloemen te zetten, brengt hij in 2011 de verzamelaar De allermooiste op de markt, gelijk ook de titel van zijn nieuwste single waarmee hij de tweede maart van dat jaar de Vlaamse Top Tien aanvoert. De pret kan niet op, want hij staat de eerste, tweede en derde april van dat jaar op de planken van het Schlagerfestival in de Ethias Arena in Hasselt met naast hem Luc Steeno , Sam Gooris, Willeke Alberti, Christoff , Laura Lynn , Eddy Wally en De Romeo's.

Wanneer je nu rondom je kijkt, ontdek je dat een loopbaan voor sommige zangers al na 2 tot 3 jaar achter de rug is. Ik beschouw die 40 jaar als een beloning voor heel hard werken.

Danny Fabry

Ik heb vaak live opgetreden omdat dat de band met het publiek veel hechter maakt. Mijn grootste fans blijven me na al die jaren nog zeer genegen.

Danny Fabry

35-jarige carrière

Om zijn vijfendertigjarige jarige carrière te vieren, nodigt Danny zijn trouwe aanhang in de maand februari 2004 uit op een aperitief in Zaal Colomba in Kortenberg. Hij sluit een deal sluit met productiehuis VNC, Vincent Producties, in Zundert dat in de maand juni van 2009 zijn dubbelaar Omdat we vrienden zijn in de markt zet. Ook deze keer laten de fans Danny niet in de kou staan. Hij op zijn beurt trakteert hen op dit album met twintig liedjes waaronder een vertaling van 18 yellow roses van Bobby Darin en Diana van Paul Anka. Danny trekt hier de kaart van de doordeweekse schlager, af en toe zelfs de smartlap. Hij leunt verrassend dicht aan bij de stijl van Bobby Prins en dat is toch even wennen. Vaak optreden staat bij hem bovenaan, ook samen met collega's zoals de zestiende mei samen met Jacky Lafon tijdens een namiddagshow in zaal Scala in Gent.

Danny Fabry op bezoek bij Commissaris O

Fabry gaat op bezoek bij Hans Otten, die onder zijn alterego Commissaris O het gelijknamige programma presenteerde op Studio Brussel. Otten wordt echt beetgenomen door Danny Fabry, die samenwerkt met Carl Huybrechts voor Met andere woorden.

30 jaar op de planken

Danny is tweeënvijftig wanneer hun dochter Laura wordt geboren. In februari 2000 viert hij zijn dertigjarige carrière met de cd-dubbelaar 30 jaar Danny Fabry. Uitgedost in een piekfijn kostuum mét das prijkt Danny op de hoes samen met zijn vrouw Georgette met wie hij enkele duetten zingt: Waag het en win, een vertaling van Stumblin' in, We nemen elkaar ,speciaal voor hen geschreven door John Terra , en Dit wordt een avond.

De fans kunnen hun idool samen met zijn partner live zien optreden, onder meer elke zaterdag, in hun taverne Danny Fabry's Tea-Room, recht tegenover de Basiliek van Scherpenheuvel. Danny startte met die taverne in 1994. Maar hij wordt stilaan een dagje ouder en de werkdruk almaar groter. In 2001 verkoopt hij zijn zaak.

Danny Fabry in Man bijt Hond

Danny Fabry gaat op blind date in het televisieprogramma Man bijt Hond.

Neem mijn liefde aan

Fabry zingt Neem mijn liefde aan, tijdens het programma De Muziekdoos.

Vijfentwintig jaar is een hele tijd. Ik schrik er een beetje van. Maar toch zou ik het voor geen geld hebben willen missen. Thank you for the music!

Danny Fabry

25 jaar op de planken

In 1994 scheidt Danny Fabry van Conny en wordt het stiller rond zijn persoon. Voor Danny lijkt het midden de jaren negentig alsof de Vlaamse schlager geen bestaansrecht meer heeft, de hits van weleer blijven uit, maar zijn zakelijk instinct houdt hem alert en vindingrijk. In 1995 leert hij tijdens een optreden Georgette kennen met wie hij in 1997 trouwt. Ondanks het gebrek aan echte hits brengt Danny in 1996 met de steun van platenfirma Dino een overzicht uit van zijn twintig bekendste successen op het album 25 jaar - Danny Fabry zijn grootste hits uit.

Duizendpoot

Danny Fabry richt in de jaren tachtig niet alleen zijn eigen platenlabel Diamonds en zijn eigen uitgeverij Fabry Records op, maar brengt ook zijn eigen parfum To you op de markt en start zijn eigen dancing De Kempenhof in Balen. Die dancing was erg in trek bij de liefhebbers van de Vlaamse schlagers. Het lukt Danny Radio 2 en Ro Burms over te halen de officiële opening rechtstreeks uit te zenden. Hij zal die zaal een tijd lang samen met Conny uitbaten.

Nog zo’n uitgekiende zet is zijn cover van het nummer Early morning wake up call van Flash & the Pan. Hij trekt zijn stoute schoenen aan en vraagt aan Raymond van het Groenewoud of die geen tekst wil schrijven. Raymond hapt toe en als extra gimmick blikt Danny het plaatje in samen met zijn zoon Danny Jr. en brengt in 1993 De tent staat op z’n kop uit als Danny & The Juniors. De trouwe fans kijken even vreemd op, maar het jongere publiek lust dit wel. Na een jaar of zeven stopt Danny met die dancing in Balen en start een tearoom in Scherpenheuvel.

Huis van wantrouwen

Danny Fabry brengt een variant van zijn nummer Tokyo in Het huis van Wantrouwen.

Zonder jou

Danny en Conny Fabry zingen samen Zonder jou in het televisieprogramma Baraka.

Danny & Sylvie

Danny, die voortdurend naar hitgevoelige nummers blijft zoeken, stapt naar Sony/CBS met het voorstel een vertaling te maken van Le téléphone pleure van Claude François en samen met het kindsterretje Sylvie Melody zingt hij eind 1990 De telefoon huilt mee naar de eerste plaats van de Vlaamse Top Tien. Sylvie Melody, alias Sylvie De Bie. Met haar vertaling van Ben van Michael Jackson veroverde zij in 1990 de harten van gans Vlaanderen. Zowel Ben als De telefoon huilt mee levert Sylvie op negenjarige leeftijd twee gouden platen op. Door de strenge wetgeving in België op kinderarbeid stopt zij na een tijdje met zingen. Nadien zal zij gaan optreden met diverse groepen: Lace, Liquid featuring Silvy en Sylver. Dat verhaal bij Sony houdt twee jaar stand

Populariteit

Door hun succes en de komst van VTM en Tien om te Zien waardoor Vlaamse artiesten weer volop in de picture staan, staat plots een van de grootste platenfirma’s Sony bij Danny en Conny aan de deur en biedt hun een contract voor twee jaar aan. In 1990 is er op het Sony/CBS label het album Conny & Danny Fabry, een mix van liedjes afwisselend gezongen door Danny en Conny. Op dit album ondermeer Jij gekke mama, dat wij kennen in de Italiaanse hitversie Viva la mamma van Eduardo Bennato en waarmee Conny de dertiende januari 1990 op 1 staat in de Vlaamse Top Tien én You know I love you gezongen door Danny en dat eerder in ons land een hit was voor de Franse zanger Shake.

Ca c'est la vie

Ca c'est la vie zingt Danny bij Margriet Hermans .

Ik mis je

Ik mis je, zingt Danny Fabry bij Mike.

Ik ben zo verliefd

In 1987 houdt Danny het bij Blenco voor bekeken en klopt aan bij de in die tijd razend populaire producer Roger Baeten. Roger zelf had in de jaren zeventig torenhoog gescoord met Blijf je bij mij, had zich nadien wat uit de showbusiness teruggetrokken tot hij in 1982 uitpakte met een Engelstalig repertoire onder de naam B. Rodgers. Roger krijgt almaar meer de vraag van zijn collega's of hij voor hen geen liedjes wil schrijven en produceren. Daar gaat hij zich almaar meer mee bezighouden en schrijft in die tijd een rist hits voor Phil Kevin, Salim Seghers en Mieke. Ook Danny gaat dus bij hem langs.

Ik ben zo verliefd geraakt in 1987 zonder veel moeite tot op de twaalfde plaats van de BRT Top Dertig. In de Vlaamse Top Tien zit er een nummer 1 in, net zoals voor de volgende Blijf je bij mij, een cover van Rogers nummer één hit uit 1974.

15 jaar op de planken

Op verzoek van zijn vele fans en na advies van Johnny Blenco brengt Danny Fabry in 1985, hij staat dan 15 jaar op de planken, toch nog eens een Nederlandstalige single uit en dat wordt Als je eenzaam bent vannacht. Dat eenzaam zijn moeten wij niet letterlijk nemen, want hij trouwt dat jaar met Conny.

Hij vertaalt Love me warm and tender van Paul Anka. De fans belonen hem de negende maart 1985 met een eerste plaats in de Vlaamse Top Tien. Paul Anka ligt hem zo na aan het hart dat hij in 1986 Dance on little girl van Anka vertaalt als Dans nog eenmaal met mij. Ook deze keer is het raak en opnieuw een nummer één. Het geluk kan niet op, de tiende januari 1987 is het groot feest, want met Alles gaat over, een cover van Only the lonely van Roy Orbison, is Danny toe aan zijn vijfde opeenvolgende nummer één.

Conny & Danny

In die tijd werkte Danny Fabry ook als vertegenwoordiger voor zijn platenfirma Limbo Records. Hij promootte niet alleen zijn platen bij de radio, maar bracht ze ook aan de man in de winkel. Hij legde daar vrij vlotte contacten en de winkeliers wilden in ruil wel wat terugdoen en prijsden hem al eens sneller aan dan zij dat met andere artiesten deden.

Ook Conny, met wie hij intussen gehuwd was, gaat weer singles opnemen. Danny weet dat duetten het vaak goed doen en beslist in 1983 met haar Love me again op te nemen. Zij brengt vanaf dan, naast solowerk, regelmatig duetten uit met Danny: Zo is het leven (C'est la vie), Het zijn allemaal maar praatjes en Trouw. Velen zijn intussen vergeten dat deze liedjes allemaal op de eerste plaats in de Vlaamse Top Tien belandden.

Please be careful with my heart

Blenco helpt Danny op die manier aan enkele van zijn grootste hits, net op een moment dat de Vlaamse showbizz in elkaar stuikt. Zij trekken hier enkele wijze lessen uit en besluiten in het Engels te gaan opnemen. In 1982 komt Danny op de proppen met Please be careful with my heart geschreven door Johnny Blenco en Harry Silver. De vrije zenders schieten op dat moment in Vlaanderen als paddestoelen uit de grond en happen gretig toe. Danny merkt dat hij plots met deze singles een graag gehoorde gast is in de BRT Top Dertig. Met Please be careful with my heart staat hij daar de zevenentwintigste maart 1982 op zes. Just a little smile, een vertaling van Du bist nicht allein van Roy Black, doet het ook uitstekend. Het wordt zelfs de hoogste notering ooit voor Danny in de BRT Top Dertig. De vierentwintigste juli staat hij hier op de tweede plaats. Ook de singles I remember you geschreven door Johnny Blenco en Roland Verlooven en It's a sin to miss a kiss from you, opnieuw een song van Johnny Blenco in samenwerking met Harry Silver worden positief onthaald. I remember you bereikt een zevende plaats in de BRT Top Dertig en It's a sin to miss a kiss from you een achtste.

Donna Maria

Hij ontmoet op zekere dag Johnny Blenco en die weet hem ervan te overtuigen over te stappen naar Limbo Records. Bij Telstar ging er veel aandacht uit naar het lanceren van Doe Maar en stond De Zangeres Zonder Naam erg vooraan. Het Limbo Records label was opgericht door Martin de Haeck met de bedoeling aanvankelijk uitsluitend Vlaamse artiesten te releasen. Zij tippen vooral op echte meezingers.

Blenco leert Danny om platen op te nemen bedoeld voor een breed publiek, méér nog, voor jan met de pet. In het begin is Danny niet overtuigd, maar hij moet Blenco snel gelijk geven. Het is de periode dat Danny met zijn eigen band ook vaak in Nederland zal optreden. Het eerste succes dat Danny bij hen scoort is in de lente van 1981 met het nummer Donna Maria gekoppeld aan Laat mij de liefde weer beleven, goed voor een eerste plaats in de Vlaamse Top Tien. Met de opvolger Ik ben alleen vannacht geraakt hij tot op de tweede plaats.

Danny & Johnny

Platenfirma BASF beslist midden de jaren zeventig te stoppen met Vlaamse artiesten op te nemen. Gelukkig krijgt Danny in 1975 een telefoontje van Johnny Hoes die vraagt of hij naar diens platenfirma Telstar wilt overstappen. Een niet zo goede keuze blijkt achteraf, want hier verzuipt Danny tussen een massa andere zangers. Hoes beslist het met Danny over een typisch Hollandse boeg te gooien en dat voelt Danny meteen aan als een soort keurslijf, maar hij waagt zijn kansen. Hij zal bij Hoes echter niet lang blijven, al is die periode toch goed voor enkele singles waarvan wij vooral Juanita onthouden, de vijfde oktober 1975 goed voor een derde plaats in de Vlaamse Top Tien.

In 1975 scheidt Danny van zijn eerste vrouw. Hij houdt aan dat huwelijk één zoon over, Danny Fabry Junior. Tussen zijn eerste hit bij Hoes en eind 1977 zal Danny nog een aantal keren in de Vlaamse Top Tien opduiken met achtereenvolgens: Oh Carole, Op een warme zomernacht senorita, Meisje met je treurige ogen en Ik ben zo eenzaam zonder jou.

Hit '73

De daaropvolgende singles doen het niet onaardig. Producer Romain De Smet beslist welke liedjes al dan niet in aanmerking komen. Kijk eens diep in m’n ogen gekoppeld aan Een beetje liefde staat de zeventiende juni 1973 op zes in de Vlaamse Top Tien en geraakt zelfs tot net onderaan de BRT Top Dertig. Optredens volgen aan de lopende band, want heel veel Vlaamse artiesten had je toen niet.

Datzelfde jaar neemt Danny deel aan Hit '73, een jaar eerder gestart als het eerste interprovinciaal festival van het Nederlandstalige lied met de bedoeling de Belgische muziek-en showsector te stimuleren. In 1973 heeft het festival in Blankenberge plaats met in het totaal vijftien Vlaamse vedetten waaronder: Jacky Lafon, Micha Marah , Paul Roelandt, Jennifer en Danny Fabry. Dat jaar wint Ann Michel met Niet huilen en gaat de persprijs naar Norma Hendy met Een jongen naar mijn zin.

Zijn eerste single

De toenmalige baas van EMI, meneer Swaelens , verhuist op zekere dag naar platenfirma BASF en neemt Danny Fabry mee op voorwaarde dat hij uitsluitend in het Nederlands zal zingen. Romain De Smet wordt zijn producer die op datzelfde label ook de producties verzorgt van Cindy en James Lloyd. Danny mag opnemen in een behoorlijk grote studio begeleid door onder meer gitarist Freddy Sunder en de strijkers van het orkest van Francis Bay.

Zijn eerste single Kom aan de telefoon Angelina is in 1972 meteen een top tien hit in de Vlaamse hitlijsten. Geen origineel nummer, want het was het jaar voordien een hit in Italië voor Fojetta onder de titel Voglio cambiare aria. Van zijn eerste hit neemt Danny ook een Franstalige versie op Décroche ton téléphone Angelina. Danny beslist op dat moment om fulltime zanger te worden en dat ziet pa, ondanks zijn fierheid, niet graag gebeuren.

Danny Love

Na zijn legerdienst komt Robert via de heer Swaelens, voormalig directeur bij platenfirma EMI en een goede kennis van pa Esseldeurs, bij EMI terecht en mag daar in de afdeling publiciteit gaan werken. Hij houdt dat twee jaar vol. Hij neemt voor EMI samen met producer Jeff De Boeck enkele singles op, maar zonder succes, liedjes als Liefde en trouw geschreven door Robert zelf samen met Yan Nick (Jan Theys) en Marc Servio die ook voor Ann Christy , John Terra en De Strangers schreef.

Nadien waren er de singles Donkerrode haren en Een zalig leven, maar die deden niets in de Vlaamse Top Tien. Beter lukte het met het nummer Ik voel me zo gelukkig met op de B-kant Donkerrode haren waarmee hij de achtentwintigste november 1971 tot op zeven geraakte in de Vlaamse hitlijsten. Intussen had Robert zijn eigen begeleidingsorkest opgericht, The Spotlights, en een artiestennaam gekozen, Danny Love, maar dat vond de directie van EMI maar niks. Daar werd geopteerd voor Danny Fabry. Die naam leende Danny van Daniël Fabry, een Franse jongen die zijn ouders tijdens hun vakantie in Frankrijk hadden leren kennen en die plots op achttienjarige leeftijd ten gevolge van een ongeval was overleden.

The Stones

Rock ’n roll was het genre dat Robert, laten wij hem zo nog even noemen, in het begin het meest bezighield. Hij was in die tijd een behoorlijk gitarist en het kon dan ook niet lang uitblijven of hij werd gevraagd door enkele popgroepjes. Zo speelde hij een tijd lang bij orkestjes als The Young Devils en The Beatnicks. Voor Robert een zware dobber, want hij stond 's ochtends vroeg op om zijn ouders te helpen in hun melkbedrijf, nadien trok hij naar school om vooral tijdens de weekends op te treden.

Hoe vreemd het misschien mag klinken, maar de muziek die Robert toen samen met die groepjes bracht, waren vooral de hits van The Rolling Stones. Om in te kaderen en nooit te vergeten is het feit dat toen The Rolling Stones in 1964 in het Amerikaans Theater op de Heizel bij Nonkel Bob en Tante Terry te gast waren en zij in de buurt van het Atomium gingen eten en dat Danny en zijn band tijdens dat etentje voor hen mochten spelen. Omdat Robert basgitaar speelde, kreeg hij achteraf een schouderklop van Bill Wyman, de basgitarist van The Stones.

Zijn jeugd

Thuis schoot er dus ook niet veel tijd over om naar muziek te luisteren. Danny was trouwens de enige die graag met muziek bezig was. Op zijn twaalfde krijgt hij van zijn vader een akoestische gitaar en begint muziek te studeren. Hij gaat naar de lagere school in Erps-Kwerps en vervolgens naar de technische school in Zaventem om daar de afdeling elektriciteit te volgen en zijn A2-diploma te behalen.

Al zijn vrije tijd stopt hij in het zingen en het gitaarspelen. Voor de grap schrijven zijn vrienden hem in voor een crochetwedstrijd. Danny herinnert zich vaag dat hij een jaar of dertien moet geweest zijn, want op dat moment stond Peter Koelewijn hoog in de hitlijsten met Kom van dat dak af en dat is dan ook het liedje dat hij daar toen zong, zijn allereerste optreden trouwens voor een live-publiek.

Danny Fabry wordt geboren

Danny Fabry werd als Robert Esseldeurs de derde augustus 1948 in Leuven geboren. Twee oudere zussen (respectievelijk twee en vier jaar ouder) waren er om hem extra in de watten te leggen. Zijn ouders runden een melkbedrijf, dus veel vrije tijd was er niet om zich met de kinderen bezig te houden, al heeft Danny er wel zijn zakelijk instinct aan te danken.