Dana Winner

Delen S
Geboren in Hasselt
op 10 februari 1965
Chantal Vanlee
Bekijk DiscografiesLees Biografie
"Ik moet constant op topniveau presteren: als je de mensen teleurstelt, is het voorbij."
Dana's verhaal

Thuisconcerten 'From my home to your home'

Donderdag de 27ste augustus 2020 zorgt Dana voor 'n primeur. Zij heeft thuis, in Sint-Lambrechts-Herk, een concert van twee keer 40 minuten ingeblikt, waarvan donderdagavond vanaf 20.00 u. het eerste deel online te bekijken valt. Volgende week donderdag, de 3de september, volgt het tweede deel van het virtuele on - demand - concert. In het totaal blikte Dana op het thuisfront 80 minuten muziek in, gespreid over 2 concerten van telkens veertig minuten, in een regie van Hans Pannecoucke. “Ik kan in deze coronatijd niet blijven stilzitten”, zegt Dana Winner. “En ik wil zoveel mogelijk fans wereldwijd bereiken.” Dana hoopt via deze aanpak 65 miljoen mensen te animeren. Als internationale titel krijgen deze concerten dan ook de titel "From my home to your home" mee.

30 jaar

De 9de november 2019 is het een hoogtijdag voor Dana Winner. Dan treedt ze op in de "Lotto Arena" in Antwerpen als kroon op haar 30-jarige carrière. Het wordt een interactieve show waarbij Dana samen met haar publiek haar carrière in de bloemetjes zet. Een uitgelezen kans om de parels uit haar repertoire van de afgelopen dertig jaar live te herbeleven. Een concert dat in combinatie met de ambiance van de "Lotto Arena" alleen maar kan uitmonden in een geweldige avond. Tijdens dit concert zal ook haar cover van One Moment In Time van Whitney Houston, die ze bracht tijdens haar Liefde Voor Muziek-avontuur, niet ontbreken. Deze cover ging ook viraal op Youtube en leverde méér dan 16 miljoen views op. Vrijdag de 17de mei zet Dana haar feestjaar alvast in met de nieuwe single Waar Jij Ook Bent. "Voor dat nummer heb ik nauw samengewerkt en samen geschreven met de Nederlandse producer en componist, Gordon Groothedde. Naast zijn recente werk voor o.a. Miss Montreal en Marco Borsato leverde hij ook de laatste hitsingle van o.a. Krezip af. Met Gordon werken was bijzonder fijn en inspirerend. Ook al heb ik het hem misschien niet altijd heel gemakkelijk gemaakt. Maar ik ben zo ontzettend trots op deze gezamenlijke creatie en productie!", aldus Dana Winner.

Ode aan Hazes

In de Lotto Arena van Antwerpen kan je de 22ste april 2018 terecht voor "Ode aan Hazes". Xander de Buisonjé, Isabelle A, Michel De Meyer, Luc Caals en Dana Winner brengen een muzikale hulde aan André Hazes. Dana nam in 2007 het Hazes-nummer Als je alles weet op. “Ik kan niet om het even welk nummer coveren, dat is bij mij een heel proces. Om te beginnen moet ik een match hebben met een liedje. Ik herinner me nog hoe ik in 2007 alle albums van André beluisterd heb en bij Als je alles weet was er uiteindelijk die ultieme klik. Het is niet zijn meest bekende liedje, maar ik vind het een pareltje met een prachtige tekst. Dat ik het nummer live kan brengen, op mijn eigen manier is dan ook iets waar ik enorm naar uitkijk", aldus Dana.

Uit Bewondering

Dana Winner startte in 2017 met haar nieuwe theatervoorstelling "Uit Bewondering", een ode aan de bewonderenswaardige mensen en momenten uit haar leven. Uit die bewondering is een prachtige en originele voorstelling ontstaan. Bekende Dana Winner-nummers en zorgvuldig geselecteerde covers worden mooi afgewisseld met ouder werk en nieuw materiaal. De voorstelling is een perfecte mix van trage songs en swingende momenten, met veel plezier gebracht en intens gezongen. Met natuurlijk ook liedjes uit "Liefde Voor Muziek" en haar recente album "Puur". Zij wordt daarbij begeleid door pianist Erik Vlasblom, gitarist Jan Ceulemans en toetsenist Henk Vanbenthem. In 2017 toerde Dana vooral in Nederland, een succesreeks die ze bij onze noorderburen met graagte en veel bijval in 2018 voortzet. Tussendoor maakt ze in haar agenda ook plaats voor enkele optredens in Vlaanderen. Onder meer de 3de februari in het Gemeenschapscentrum Forum te Wervik.

Eerste liefde

De 17de november 2017 ligt Dana's nieuwste album "Eerste Liefde" in de etalage. "Het album is een persoonlijke muzikale reis en ontdekkingstocht waarop ik de mensen graag wil meenemen," aldus Dana. De titelsong is gelijk ook haar nieuwste single, een vertaling van Who'll stop the rain van Creedence Clearwater Revival. “Dat nummer vat voor mij het verhaal van de plaat mooi samen,” zegt Dana. “Mijn eerste liefde was muziek en die liefde is door de jaren heen alleen maar gegroeid. Ik ben de jongste van vijf kinderen en dus werd ik dankzij mijn ouders, mijn zus en drie oudere broers geïnspireerd door zeer uiteenlopende muziekstijlen, uit verschillende periodes." Voor dit album ging Dana speciaal samenwerken met Frank Vander Linden van De Mens. Hij vertaalde onder meer Nothing Else Matters uit 1991 van Metallica als Jouw Liefde Is Alles en San Francisco uit 1967 van Scott McKenzie werd, op aangeven van Dana, Nergens-huizen. Dat "Eerste Liefde" zo snel na haar met platina bekroonde cd "Puur" komt, heeft te maken met het gevoel dat Dana snel kreeg: dat ze op dat elan moest doorgaan. "Zoveel kansen om je carrière van nieuwe zuurstof te voorzien, krijg je als artiest niet elke dag. Na die doorstart, dankzij het VTM-programma "Liefde voor Muziek", had ik het gevoel dat de mensen me herontdekt hebben en daar wil ik nu volop van genieten!"

Puur Deluxe

Op vrijdag 26 november 2016 brengt Dana met het oog op Kerstmis een luxe editie uit van haar succesvolle album Puur. Op Puur Deluxe staan een aantal nieuwe tracks waaronder de opvallende nieuwe single De liefde wint, een geschikte boodschap voor de aankomende feestdagen. We herkennen in de melodie wellicht de Enya-song I dreamt I dwelt in marble halls, een aria daterend van 1843, geschreven door M.Balfe voor zijn opera The Bohemian Girl. Om dat lied een groter draagvlak te geven, riep Dana Winner de hulp in van Herman Van Rompuy. Die waagt zich aan een opmerkelijke parlando op Dana’s nieuwe single. Dana schreef het nummer naar aanleiding van de terreuraanslagen en het onpeilbare kinderleed dat daaruit voortvloeit.

Radio 2 Zomerhit 2016

Het effect van "Liefde voor Muziek" werkte nog lang na voor Dana Winner, want op zondag 21 augustus 2016 kreeg zij tijdens "Radio 2 Zomerhit 2016", rechtstreeks uitgezonden op Eén en Radio 2 vanuit Blankenberge, uit handen van de Thuis-actrices Leen Dendievel en Marleen Merckx de prijs van "Beste Zangeres" en gaf daarmee haar medekandidaten Natalia, Emma Bale en Laura Tesoro het nakijken.

Puur

Op 3 maart 2016 stelt Dana in het "Modemuseum" te Hasselt haar nieuwste album "Puur" voor. Het album is nog voor de release meteen goed voor goud met méér dan tienduizend verkochte exemplaren in België. De cd bevat de drie singles bekend van het programma "Liefde voor Muziek": Weer verder gaan, Een zee vol dromen en One moment in time. Het album werd opgenomen met de begeleidingsband van "Liefde Voor Muziek", onder leiding van Jeroen Swinnen.

Liefde voor muziek

Op maandag 11 januari 2016 startte op VTM de tweede reeks van "Liefde Voor Muziek". De opnamen hadden plaats in een kasteel buiten Porreres in Mallorca. In de eerste aflevering ging Dana Winner al meteen met de eer en de pluimen lopen. Haar Nederlandstalige versie van Sobrevivire van Belle Perez bewoog Belle zelfs tot tranen. Het nummer deed haar onwillekeurig terugdenken aan een niet zo fijne periode uit haar leven en dat weekte aardig wat emoties bij Belle los. De dag nadien stond Dana met Weer Verder Gaan op de eerste plaats in de Belgische iTunes-downloadlijst. Een glansprestatie als je er rekening mee houdt dat David Bowie net was overleden en er massaal nummers van hem werden gekocht. Vorig jaar bracht de deelname van Stan Van Samang aan "Liefde Voor Muziek" heel wat teweeg en veroorzaakte een ware tsunami in zijn carrière. Dana weet waaraan zij zich de komende maanden mag verwachten. De drieëntwintigste januari staat Dana op één met Weer verder gaan in de Vlaamse Top 50.

Kerst met Dana Winner

Traditiegetrouw gaat Dana eind 2015 ook on the road met een apart kerstrepertoire. Zo is zij van de zeventiende tot en met de zesentwintigste december te gast in Nederland en Vlaanderen met de show "Kerst met Dana Winner", samen met met het koor De Vaertsingers.

Leven vol liefde

De negentiende november 2015 gaat de nieuwe theatertour van Dana van start "Leven vol liefde". Dana breit daarin haar liedjes aan elkaar met pikante en grappige bindteksten. Zij vertelt vooral over haar ervaringen met de liefde die in vele gedaantes in haar leven opdoken: kalverliefde, haar eerste kus, passionele liefde, geflirt, romantiek, de valkuilen van de liefde enz. Zij zingt de mooiste liefdesliedjes waarmee ze ons op tijd en stond zelfs weet te verrassen. Dana wisselt haar eigen klassiekers af met minder bekende songs uit haar liefdesrepertoire, met daarnaast ook oog en oor voor werk van anderen.

Turn the page

Dana brengt You turn the page bij De Zoete Inval, het radioprogramma van Luc Appermont.

Op het dak van de wereld

Dana zingt Op het dak van de wereld live in Het muziekcafé op Radio 2.

House of cards

Dana brengt House of Cards bij De Weekwatchers op Radio 2.

Westenwind

Dana Winner brengt haar hit Westenwind bij De Weekwatchers op Radio 2.

Bloom

Na een stilte die twee jaar duurt, pakt Dana in de maand juli van 2014 uit met een Engelstalige single The One geschreven door Gert Keppens en Marc Vanhie die ook voor de productie instaat. In interviews vertelt Dana dat deze single de voorbode is van een meertalige cd die op het einde van het jaar in de rekken moet liggen. Bloom ligt er in oktober met daarop tien nieuwe songs.

Dana pakt uit met liedjes in vijf talen: House of cards en Love song about me afgeleverd door Jud Friedman die ooit samenwerkte met Whitney Houston. Voorts Lied van hoop, Mein Wort, Tant d'amour à vivre, van de hand van Jérôme Attal die onder meer voor Johnny Hallyday en Vanessa Paradis schreef. Op dit album staat ook het nummer Niemand kan van Marc Vanhie en Stefaan Fernande en de half september 2014 verschenen single Hou vast geschreven door Erik Vlasblom en Jan Beuving. Geen enkele single bereikt de Vlaamse Top 10.

Dana mikt met dit album duidelijk op een internationale tournee waarmee zij in maart en april 2015 door Zuid-Afrika trekt en aansluitend door Duitsland.

Bloom wil zoveel zeggen als open bloeien. Ik hou van dat beeld: een album met liedjes die open bloeien als de prachtige bloesem van een boom.

Dana Winner over 'Bloom'

Ich bin wie du

Dana brengt haar versie van Ich bin wie du, een nummer van Marianne Rosenberg in Het Muziekcafé van Radio 2.

You can't hurry love

Dana covert You can't hurry love van The Supremes in Het Muziekcafé op Radio 2.

Parels uit de Noordzee

De tournee Parels uit de Noordzee scoort zo goed, dat er begin 2011 een vervolg aan wordt gebreid. Toch moet Dana en haar entourage vaststellen dat de belangstelling voor haar concerten in Vlaanderen taant. Anne TV in Vlaanderen zendt Dana Winner Unplugged uit, echt iets dat Dana na aan het hart ligt: haar liedjes zonder veel omhaal, puur en zo zuiver mogelijk brengen.

In Zuid-Afrika neemt zij het liedje Life is beautiful op samen met Patrizio Buanne, goed voor een aantal concerten in Kaapstad en Johannesburg. Als eindejaarscadeau verschijnt eind 2011 het album en de dvd Kerst met Dana Winner, live uit Bokrijk met naast het klassieke repertoire liedjes als Amazing Grace, You raise me up en Sound of Silence.

Ook in 2012 staan er tal van concerten op het getouw. Zij brengt daarin een mix van haar eigen hits, gekoppeld aan vroegere successen van Ann Christy, Will Tura , Louis Neefs enz... Omdat er lang wordt aangedrongen door de organisatoren zegt Dana ook ja om op te treden tijdens de zevende editie van het Schlagerfestival in de Ethias Arena in Hasselt met naast haar op de affiche: Sam Gooris, Frans Bauer, Willy Sommers , Bart Kaëll , Christoff , Jo Vally enz...

Alsof het niet op kan besluit EMI nog maar eens een compilatie in de markt te zetten, deze keer onder de titel Triple Best Of, goed voor zestig liedjes. Het album komt zowel in Nederland als in Vlaanderen op de markt.

Een lied voor kinderen

Dana zingt Een lied voor kinderen tijdens En nu serieus op Radio 2.

't Is weer voorbij die mooie zomer

Dana zingt 't Is weer voorbij die mooie zomer in En nu serieus op Radio 2.

Een wereld vol verschillen

2010 betekent de start van een nieuwe theatertournee Een wereld vol verschillen waarmee zij zowel door Nederland als Vlaanderen trekt. Het wordt geen groots uitpakken, integendeel. De puurheid en schoonheid van haar liedjes en haar stem staan centraal met op de achtergrond een bescheiden orkest en een fris decor. Omdat de fans er maar niet genoeg van krijgen bundelt haar platenfirma veertig van haar grootste hits samen op het album Alle 40. In het Eén-programma Vlaanderen Muziekland, gepresenteerd door Geena Lisa, zingt zij Laat ons een bloem van Louis Neefs en Het is een nacht van Guus Meeuwis.

In alle stilte wordt dan al gewerkt aan de cd Parels uit de Noordzee. Haar vorig album is niet geworden wat zij ervan verwacht had en Dana keert terug naar de man die haar altijd goed heeft aangevoeld, Wilfried Van Baelen. In haar vertrouwde Galaxy Studio in Mol neemt ze elf klassiekers uit de Lage Landen op: Een lied voor kinderen van Dimitri Van Toren, Brussel van Johan Verminnen , C'est ma vie van Salvatore Adamo, Drie Zomers Lang van Conny Vandenbos, Wat een leven van Louis Neefs ... De meningen zijn verdeeld, maar ook deze keer doet Dana haar ding, al vinden sommigen dat je van dergelijke liedjes hoort af te blijven.

Ik moet constant op topniveau presteren: als je de mensen teleurstelt, is het voorbij.

Dana Winner in Humo

Tussen nu en morgen

Op zoek naar een nieuwe wind beslist EMI niet meer aan te kloppen bij Wilfried Van Baelen, maar wel bij de Nederlandse producer, arrangeur en liedjesschrijver Edwin van Hoevelaak die onder meer Jeroen Van der Boom en Nick en Simon onder zijn vleugels heeft. Onder het toeziend oog van haar toenmalige manager Gino Moerman blikt ze dertien liedjes in voor haar nieuwe cd Tussen nu en morgen die in de maand november wordt geboren.

Als bonus track staat op deze cd het duet Als je alles weet gezongen door Dana samen met André Hazes die vier jaar eerder was overleden. Tussen nu en morgen wordt op single uitgebracht, al wordt het liedje Als jij me aanraakt vaker gedraaid op de radio en valt qua schoonheid en impact vooral het nummer Niet mijn gevoel op, volgens kenners één van de mooiste liedjes die Dana ooit heeft opgenomen.

Het album wordt de hemel in geprezen. De Nederlandse pers omschrijft haar als de vrouwelijke Borsato en stellen het op prijs dat haar schlagergehalte zo goed als verdwenen is. Op het stadhuis van Aarschot ontvangt Dana Winner de Golden Lifetime Award die zij krijgt als blijk van waardering voor haar twintigjarige loopbaan.

De wereld rond

2007 wordt een jaar van veel optreden: in Duitsland aan de zijde van Frank Galan, in Nederland met haar tournee Ik hou van jou en optredens in haar tweede thuisland Zuid-Afrika.

In het fel gesmaakte Eén-programma Zo is er maar één zingt zij haar versie van Als de dag van toen van Reinhard Mey dat de meesten eigenlijk beter kennen in de onsterfelijke cover van Mama's Jasje.

Haar platenfirma EMI weet als geen ander dat de fans dol zijn op haar repertoire en brengen in de reeks The Platinum Collection een box uit met daarin drie cd's boordevol gouden hits. Hierop zingt Dana zestig liedjes in vijf talen. Om dit album extra weerklank te geven, staan er in het najaar vijf grootse concerten op het getouw.

Op zoek naar de ware

In de editie van Dag Allemaal van de zesde november van 2006 geeft Dana Winner toe dat haar huwelijk met Wilfried Van Baelen erop zit. Zij zijn in alle stilte uit mekaar gegaan. Enkele jaren later bouwt Dana aan een vaste relatie met werf-projectleider Marc Brouwers.

Als je lacht

De singletjes Kijk om je heen en Het Dorp, oorspronkelijk van Jean Ferrat en bij ons bekend in de versie van Wim Sonneveld, kondigden het al aan, in 2006 komt er eindelijk nog eens een echte Dana Winner album op de markt "Als je lacht". Kijk om je heen geraakt in de maand november 2006 tot op acht in de Vlaamse Top Tien, maar ook tot op acht in de BRT Top Dertig wat op zich een meer dan behoorlijke prestatie is.Als je lacht., de titelsong van de cd, is een bewerking van de latinoklassieker _Ansiedad, ooit een evergreen voor Nat King Cole en nadien nog eens onder handen genomen door Viktor Lazlo.

Als rode draad staat het begrip tijd op deze cd centraal, een soort reactie op de drive en het hoge tempo waarmee de meeste mensen hun leven leven. Zij kiest voor dit album een aantal teksten om u tegen te zeggen, geschreven door onder meer Stefaan Fernande en Tjeerd van Zanen.

Haar Zuid-Afrika tournee krijgt een wrange bijsmaak wanneer organisator Marius de Lange aan de haal blijkt te zijn gegaan met de inkomsten. Dana kijkt uit naar een nieuwe manager voor haar concerten ginder en komt terecht bij Louis van Wyck die voortaan alles in goede en correcte banen zal leiden en haar tijdens haar optredens vaak koppelt aan Steve Hofmeyer.

Wenn du lachst is ook de titel van het nieuwe album van Dana dat in Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk vaak de kassa zal passeren. Met de release van deze cd wordt ook aandacht besteed aan het feit dat Dana in Duitsland al tien jaar lang graag gehoord en gezien wordt. Diverse tv-optredens bevestigen dat.

Puur

Omdat Dana almaar vaker haar stem wil laten horen zoals die echt klinkt, zonder franjes, trekt zij naar de theaters met het programma Puur waarmee zij veel lof mag opstrijken. Er zit ook een nieuw album in de pijplijn Beautiful Life waarvan de single Sail Away, geschreven door de gebroeders Paelinck, de voorbode is.

Wilfried heeft intussen het management doorgespeeld naar Gino Moerman die precies weet hoe hij Dana moet verder loodsen. Niet alle liedjes op dit album zijn Engelstalig: Stand Van De Maan en Tweede Jeugd laten horen dat zij haar moedertaal zeker niet vergeten is. Het wordt ook opgesmukt met haar Franse versie van Ik hou van jou, Je pense à toi. Zelfs in die taal bekt Dana uitstekend. Dat album Beautiful Life wordt ook iets later in Nederland, Zuid-Afrika, Duitsland en Scandinavië uitgebracht.

Het einde van dat jaar kleurt zij nu eens niet in met optredens in enkele Vlaamse kerken, maar zij staat samen met het Galaxy Symphonic Orchestra op de planken tijdens een achttal tot in de kleinste details uitgewerkte kerstconcerten in de Ethias Arena in Hasselt.

God gave love to you

Dana zingt And God gave love to you tijdens Niets is zeker op Radio 2.

Succes in binnen- en buitenland

In 2004 gaat Dana akkoord met het voorstel van de VRT om haar als voorzitter van de jury van Eurosong aan te stellen. De finale wordt een strijd tussen Natalia, Barbara Dex en Alides Hidding, Elsie Morais, Roxanne, Raf Van Brussel en Xandee die uiteindelijk met het liedje 1 life naar Istanboel (Turkije) mag om daar onze Belgische driekleur te verdedigen. Zij eindigt op de tweeëntwintigste plaats. Winnares wordt Ruslana voor Oekraïne met Wild dances.

In 2004 staat zij op de affiche voor de derde editie van Rimpelrock in Kiewit-Hasselt samen met Johnny Logan. Drie jaar later opnieuw, deze keer met onder meer Helmut Lotti en Vicky Leandros, nog eens twee jaar later, dan met Clouseau en Billy Ocean en in 2013 samen met Engelbert Humperdinck en Gérard Lenorman. In november 2004 staat Zuid-Afrika opnieuw in haar agenda met deze keer een grote concerttournee: acht concerten, verspreid over twee weken. In de slipstream daarvan wordt ginder de cd Thank you for the music uitgebracht.

10 jaar Het Allerbeste van Dana Winner

Nog steeds op zoek naar de geschikte manager wordt Paul Theeuws bedankt voor zijn bewezen dienst en wordt echtgenoot-producer Wilfried tijdelijk voor de zakelijke kar gespannen. In 2003 wordt 10 jaar Het allerbeste van Dana Winner uitgebracht om te belichten dat Dana tien jaar op de concertplanken staat. Zeventien liedjes in het totaal met als ear catcher het duet Everything I do (I do it for you) samen met Lee Towers.

In de maand juni van dat jaar wordt er eindelijk nog eens een Nederlandstalige single uitgebracht Mijn hart zingt van liefde geschreven door Tom Salisbury en Sias Reinecke op tekst van Marc Van Caelenberg. Dit is nog eens een Dana zoals de mensen haar graag horen, een tikkeltje schlager, meezingbaar en vooral opgewekt. Voor de Duitse markt, die Dana zeker niet uit het oog wil verliezen, produceert zij de cd Märchenland der Gefühle, een selectie uit haar Unforgettable cd's met daarop het opvallende Immer, immer wieder, de Duitse versie van Never, never, never dat zij samen met Frank Galan zingt, op single wordt gezet en bij onze oosterburen binnen de kortste keren de hitstatus verwerft.

Ook voor de Deense markt wordt er een aangepaste cd samengesteld, eveneens met veel respons. Dat album One Way Wind zal ook in Zweden worden gereleaset waar Dana eveneens op veel reacties mag rekenen.

Unforgettable Too

In 2002 is er de opvolger Unforgettable Too met daarop het ijzersterke Plaisir d'amour, de haast onafscheidelijke Abba Medley en dan een paar eigenzinnige keuzes zoals Conquest of Paradise, It's a Heartache en Against All Odds. De fans van het eerste uur en zelfs een aantal programmamakers fronsen de wenkbrauwen. De echte Dana Winner lijkt ver uit de buurt. Dit album wordt niet alleen bij ons met goud overladen, maar ook in Zuid-Afrika waar zij intussen de sterrenstatus heeft bereikt. In de maand maart van dat jaar gaat zij op tournee in Zuid-Afrika en treedt daar succesvol op in Bloemfontein, Sun City en Oudtshoorn.

Unforgettable

Qua management zit het Dana niet mee, want Deon Prinsloo krijgt heimwee en wil terug naar zijn geboorteland. Zijn plaats wordt in de zomer van 2001 door Paul Theeuws ingenomen. Voor de Zuid-Afrikaanse markt heeft Dana in de loop van de maand februari al haar derde cd opgenomen Rainbows of Love. De geijkte formule: in het Afrikaans Sewe reën boë, de Celine Dion topper Ne partez pas sans moi, het gevoelige Goodbye father en het toepasselijke Afrika.

Dana wil dolgraag haar lievelingsliedjes van haar favoriete artiesten van een eigen aanpak voorzien en gaat voor enkele suggesties aankloppen bij Jos van Oosterwijk van VTM. Die stelt voor zo'n vijftien klassiekers op te frissen en uit te brengen onder de titel Unforgettable. Naast Let your love flow, Woman in love en Moonlight Shadows valt vooral het nummer Never Never Never op dat we al eerder kenden in de versie van Shirley Bassey en dat Dana voor de gelegenheid inblikt samen met Frank Galan die zijn deel in het Spaans mag kwelen. Omdat dit concept goed in de smaak valt, volgt er onder de titel Unforgettable een tournee.

Licht en Liefde

Om de hongerige fans te stillen, beslist EMI de verzamelaar Dana Winner Originele Hits uit te brengen waarop ook haar allereerste liedjes die zij nog voor Klüger had opgenomen staan, samen met haar klassiekers zoals Westenwind, Hopeloos en Verloren en Ver weg van Eden. Om ook nieuw materiaal aan te bieden, is er in de maand november de cd Licht en Liefde met daarop composities van Marc Vanhie, Marc Paelinck en Evert Verhees.

Dana kiest deze keer voor een aantal poppy nummers. Zij heeft prima gegokt, want een tijd later krijgt zij van haar platenfirma een platina exemplaar toegestopt. Ik doe het voor jou en Licht en Liefde zijn terechte singlekeuzes al valt vooral het liedje Vaarwel vader op door zijn apartheid. Licht en Liefde is ook de titel van Dana's theatertournee waarmee zij zo'n vijftien culturele centra bezoekt.

Hopeloos en verloren

Dana Winner verliest een beetje de hoop. Ze zingt Hopeloos en verloren in het televisieprogramma Hitkracht.

10 jaar op de planken

In gouden letters staat in Dana's biografie de datum negen augustus 1999 genoteerd want dan wordt haar dochter Chinouk geboren. Twee maanden later viert zij haar 10-jarige carrière met de dubbel cd Het beste van Dana Winner. Goud is de onmiddellijke respons. Als cadeau voor de fans staat Dana de tiende en elfde december in Vorst Nationaal en maakt er gelijk een millenniumfeest van. VTM blikt alles in en zendt het concert de achttiende december integraal uit. Als extraatje wordt dat concert ook integraal op video uitgebracht.

Omdat Zuid-Afrika het voorbije jaar zo gunstig had gereageerd, wordt ook ginder regelmatig opgetreden en wordt daar speciaal voor de fans in 2000 het album Yours Forever uitgebracht met ook deze keer weer enkele liedjes in het Afrikaans: Hou jy nog van my, Sproetjies en de bij ons al eerder geslaagde versie van L'amour ça fait chanter la vie waarmee Jean Vallée in 1978 in Parijs had deelgenomen aan de 23ste editie van het Eurovisiesongfestival en daar de tweede plaats had weggekaapt. Ook dit Winneralbum wordt in Zuid-Afrika met goud belegd.

In love with you

Haar platenfirma EMI, die ook een afdeling in Zuid-Afrika heeft, weet haar daar op een geslaagde manier aan de man te brengen. Zij brengt in de maand juni van 1999 het album In love with you uit en zet er twee liedjes in het Afrikaans op: Altyd is en Droom van my geluk. Om Zuid-Afrika ook met onze taal vertrouwd te maken, zingt Dana één van haar meest intieme liedjes 1000 keer.

De respons is enorm en het album wordt met platina bekroond. Terug thuis blikt zij de cd Ergens in mijn hart in dat eveneens in 1999 uitkomt, goed voor drie singles: Ik zing vandaag een lied, Alles wat ik doe en Ik mis je adem. Sommige fans missen de zangeres van de echte schlagers zoals De oude man en de zee, maar Dana wil vooruit en niet blijven stilstaan. Geen wonder dat zij in de Vlaamse Top Tien tevreden moet zijn met een vierde en een vijfde plaats.

Wij mogen niet vergeten dat haar manager Jos Eerdekens het intussen voor bekeken houdt. Het almaar groeiende succes van Dana in het buitenland wordt hem teveel. Als nieuwe manager trekt Dana de Zuid-Afrikaan Deon Prinsloo aan die naar Vlaanderen afzakt en Dana trouw zal bijstaan.

Mein Weg

Ook TV 1 lonkt naar La Winner en neemt met haar een special op, een soort unplugged, met daarin een aantal akoestische versies van haar bekendste songs. De 31ste januari 1999 kan het publiek in Vlaanderen daarvan genieten.

Omdat haar succes in Duitsland aardig meevalt, verschijnt in de loop van de maand april van dat jaar de cd Mein Weg... met deze keer wél originele Duitse liedjes van de hand van Duitse componisten, onder andere Uwe Haselsteiner en Peter Grönvall. De Duitse touch is hoorbaar aanwezig en mist zijn effect niet.

Wo ist das Gefühl

De eerste juni 1997 debuteert Dana op de Duitse televisie in het programma Musik liegt in der Luft met Ich hab noch 1000 Träume dat wij al kenden als Duizend mooie dromen. Gelijk wordt er ook een volledig Duitstalig album in de markt gezet Wo ist das Gefühl. Dana waagt haar kansen door haar Vlaamse hits naar het Duits te laten vertalen. Het lijkt een gewoonte te worden, maar Dana blijft apetrots wanneer zij op het einde van de maand januari 1998 haar vijfde Gouden Oog in ontvangst mag nemen.

In die feestelijke sfeer trouwt zij de derde juni met haar partner Wilfried voor de wet en de vijfde juni voor de kerk in haar geboorteplaats Kermt.

Waar is het gevoel

Waar is het gevoel, zingt Dana Winner in De Muziekdoos.

Geef me je droom

Van VTM krijgt zij in de loop van de maand februari 1997 een speciale award tijdens Tien om te zien voor de verkoop, tot dan toe, van méér dan een half miljoen albums. Met Wilfried altijd in de buurt, niet alleen als haar toenmalige minnaar, maar vooral als haar producer, neemt zij in 1997 het album Geef me je droom op dat in oktober wordt uitgebracht.

Dertien liedjes met als aardigheid een gospelmedley, het duet Vroeger bracht je bloemen, een vertaling van You don't bring me flowers dat Neil Diamond samen met Barbra Streisand zong en dat Dana samen met de Zuid-Afrikaanse ster Steve Hofmeyer opneemt. Op single zit er voor dat nummer in de Vlaamse Top Tien een tweede plaats in. En dan is er nog dat onbekend Abbanummer Put on your white sombrero dat zij in het Engels moet zingen, want de Abba-leden staan niet toe dat het liedje vertaald wordt.

De oude man en de zee

Dana Winner zingt De oude man en de zee tijdens de televisieshow van Rosa.

Waar is het gevoel

Op zoek naar een nieuwe invalshoek begint zij iets later aan haar eerste concerttournee. Wanneer haar vierde album Waar is het gevoel wordt uitgebracht, is dat in de voorverkoop al gelijk goed voor platina. Uitschieter op dit album en intussen een Winnerklassieker is haar versie van Ik hou van jou waarmee de Nederlandse zangeres Maribelle in 1984 voor Nederland deelnam aan het negenentwintigste Eurovisiesongfestival.

Toch wordt als éérste single uit dat album gekozen voor Het kleine dorp, opnieuw een liedje geschreven door Alides Hidding, goed voor een vierde plaats in de Vlaamse Top Tien. Na Ik hou van jou wordt Ver weg van Eden uitgebracht, een lievelingsnummer van Dana Winner dat in 1981 in Duitsland een nummer één werd als Jenseits von Eden gezongen door Nino de Angelo. De eer is aan Marc Van Caelenberg om de Nederlandse tekst te schrijven.

Méér dan de moeite waard om meerdere keren van te genieten is het nummer Als de zomer sterft, een pareltje uit de pen van Alides. Na enkele maanden is Waar is het gevoel goed voor dubbel platina. Van dit album wordt door VTM een special gemaakt en de zevende december 1996 integraal uitgezonden. In haar etagère prijkt van dan af een vierde Gouden Oog als Beste zangeres in Vlaanderen.

Geef de kinderen de wereld

Dana Winner kijkt naar de toekomst en vraagt Geef de kinderen de wereld in het programma De Muziekdoos.

Regen van geluk

Dana zingt vol positiviteit over een Regen van geluk in De Muziekdoos.

Westenwind

Dana Winner zingt Westenwind live tijdens Vlaams en Goed.

Regen van geluk

Opnieuw in een productie van Wilfried Van Baelen, met wie Dana intussen is gaan samenwonen, is er in 1995 het album Regen van geluk, qua verkoop opnieuw een voltreffer: twee keer platina en twee weken nummer één in de album Ultra Top Vijftig.

Een eerste single daaruit wordt Vleugels geschreven door Alides Hidding, de voormalige frontman van de Nederlandse popgroep Time Bandits. Voor Vleugels zit er in de zomer van 1995 een tweede plaats in de Vlaamse Top Tien in. Een plaats hoger is weggelegd voor de opvolger, Regen van geluk, eveneens van Alides en zijn Nederlandse collega Han Kooreneef.

Een absolute meezinger wordt Geef de kinderen de wereld dat we kennen in de versie van Mireille Mathieu als Mille Colombes geschreven door Christian Bruhn op een tekst van Eddy Marnay. Eén van haar favoriete luisterliedjes is 1000 keer neergepend door John Terra op tekst van Daniël Ditmar. Voor de derde opeenvolgende keer rijft Dana ook in 1995 de trofee Beste zangeres binnen, goed voor een derde Gouden Oog. Zij mag datzelfde jaar ook de Zamu Award in de categorie Beste zangeres Nederlandstalig in ontvangst nemen.

Mijn paradijs

Met drie hits op zak wil Dana haar carrière fijner afstemmen. Zij knoopt met De Blende van haar platenfirma Assekrem een gesprek aan dat zij haar horizon wil verbreden en gaat ook een gesprek voeren met platenfirma EMI. Uiteindelijk blijkt EMI de beste partner.

Om dat contract in te kaderen, neemt Dana voor EMI als eerste album in 1994 Mijn paradijs op dat in de maand november van dat jaar gereleaset wordt. Het kleine paradijs, een liedje geschreven door Bart Van den Bossche samen met Guido Ceulemans, wordt de eerste single daaruit. De negende juli staat zij daarmee op één in de Vlaamse Top Tien.

Producer Wilfried van Baelen gaat met haar op zoek naar een klassiek nummer en belandt bij een deel van Wolfgang Amadeus Mozart uit diens Concerto voor klarinet in A, K. 622. Wilfried arrangeert het adagio op een tekst geschreven door Ingrid Vloemans. In het najaar van 1994 blijkt Hopeloos en verloren in de hitlijsten een schot in de roos. Bij de uitreiking van de Gouden Ogen door de kijkers van VTM zit er voor Dana opnieuw een trofee in als beste zangeres.

Op het einde van 1994 krijgt Dana van haar platenfirma te horen dat er van Mijn Paradijs honderdduizend exemplaren werden verkocht, goed voor drie keer platina. Met Westenwind, een Nederlandse tekst van Herman Pieter De Boer op de hit One way wind van The Cats, dat ook op die cd staat, heeft Dana bij ons nog maar eens een nummer één. In Nederland wordt het liedje ook opgepikt en belandt daar de tweeëntwintigste juli 1995 op de zeventiende plaats in de Top Veertig.

Woordenloos

Dana Winner zet het nieuwe jaar in bij Margriet op Oudejaar met Woordenloos

Zeven regenbogen

Dana zingt niet over één, maar Zeven regenbogen in het televisieprogramma Tartufo.

Zeven regenbogen

Dana wil koste wat het kost als opvolger een vertaling brengen van een oeroude song die zij kent in de versie van een bewerking door het Nederlandse tweetal Tol en Tol. Die haalden de inspiratie bij de traditional Can the circle be unbroken (by and by) dat in 1928 al op plaat was gezet door Frank & James McCrary die op hun beurt een hymne uit 1907 hadden herschreven. Later wordt het liedje bekend als Will the circle be unbroken.

Ook deze keer wordt Marc Van Caelenberg als tekstschrijver aangetrokken die er Zeven regenbogen van maakt. De single wordt haar derde nummer één op rij: zes weken op één in de Vlaamse top Tien, zeven in Tien om te zien.

Woordenloos

Dana zingt Woordenloos tijdens Radio 2 Aan Zee.

Regenbogen

Het kan niet uitblijven of er wordt snel een album op de markt gebracht. Onder de titel Regenbogen brengt zij een samenbundeling uit van de singles die ze bij Klüger had uitgebracht en haar recente hits inclusief Zeven regenbogen. In het totaal gaan er 250.000 exemplaren van de winkels uit.

Qua succes en vooral het aantal optredens wordt het op een bepaald moment teveel voor Dana. Zij beslist samen met Jos de optredens te beperken tot twee per dag. Tijdens de uitreiking van de Gouden Ogen op VTM ontvangt zij in de maand februari 1994 een trofee in de categorie zangeres van '93.

De grote doorbraak

In deze periode loopt zij bedrijfsleider Jos Eerdekens tegen het lijf die haar vraagt om op te treden tijdens één van zijn bedrijfsfeesten. Zij besluiten iets later samen een team te vormen. John Terra blijft haar muzikaal volgen en stelt voor naar Erik De Blende te stappen, eigenaar van platenfirma Assekrem. Aan Marc Van Caelenberg wordt gevraagd de Nederlandse tekst te schrijven bij Atemlos, een nummer van de Duitse zangeres Claudia Jung.

John neemt contact op met Duitsland om de originele muziekband in zijn bezit te krijgen, wat ook lukt. Dana moet alleen nog maar de Nederlandse tekst inzingen en klaar is kees. Woordenloos wordt de titel. John Terra is ontzettend blij wanneer hij merkt dat de single meteen naar de top van de Vlaamse Top Tien schiet, al moet Winner even strijd leveren met Bart Herman die op één staat met Ik ga dood aan jou en daarmee in de zomer van 1993 drie weken na mekaar op één genoteerd blijft staan. In de hitlijst van Tien om te zien houdt Dana het bovenaan vier weken vol. Er worden méér dan vijfentwintigduizend exemplaren verkocht, goed voor goud!

Jos Eerdekens wil opnieuw voor een cover van een Duitse hit gaan, deze keer een vertaling door Marc Van Caelenberg van Der alte Mann und das Meer van de Duitse zangeres Nicole die daar in 1982 een hit mee had gescoord. Elf jaar later wordt het in de versie De oude man en de zee voor Dana een dikke hit in Vlaanderen. Vier weken bovenaan de Vlaamse Top Tien en zeven weken aan de top in Tien om te zien. Ook deze keer een gouden schijf tegen de muur. Zonder dat zij er erg in heeft, wordt Dana binnen de kortste keren gekroond tot populairste zangeres in Vlaanderen, voor velen de opvolgster van Marva .

De eerste stappen in de showbizz

In 1988 organiseert Radio 2 een zangwedstrijd waarvoor de leden van haar volleybalteam als een soort joke haar inschrijven. Halsoverkop gaat zij op zoek naar een geschikt nummer en laat haar keuze vallen op Amour défendu van haar toenmalig idool Mireille Mathieu. Chantal belandt uiteindelijk in het Cultureel Centrum in Hasselt in de finale. Haar sterkte is dat zij geen imitatie van Mireille neerzet, maar gewoon zichzelf blijft. Chantal zingt zich in een overvolle zaal naar de overwinning.

Na dat Radio 2-verhaal gaat zij aan de zijde van een tiental artiesten, waaronder Ricky Fleming, optreden tijdens de Springplanktournee waarmee zij zeven culturele centra in Limburg aandoen. Tijdens deze tournee ontmoet zij John Terra die meteen doorheeft dat we hier met een echt zangtalent te maken hebben. John aarzelt niet en stapt met haar naar muziekuitgever en producer Jean Klüger, want hij wil zo snel mogelijk met haar een plaat opnemen en dat wordt een cover van Top Of The World van The Carpenters dat in het Nederlands vertaald wordt als Op het dak van de wereld door Nelly Byl die bij Jean Klüger het merendeel van de teksten schreef voor de hits van Marva en Will Tura .

De single belandt de eenendertigste maart van 1990 in de staart van de Vlaamse Top Tien. Voor Terra een bewijs dat haar stem aanslaat. Hij aarzelt dan ook niet haar datzelfde jaar op te nemen in de Limburgse ploeg van de Baccarabeker samen met de groep To Be Louise en Johnny Lynn. Een van de liedjes die zij daar zingt is Op het dak van de wereld samen met Amour défendu. Het is de Brabantse ploeg met daarin B.J. Scott, Eleonor Bernair en Samantha Gilles die met de overwinning gaat lopen.

Voor Chantal, die intussen als Dana Winner in de markt wordt gezet, is het een leuke kennismaking met het medium televisie. Zij valt ook in de smaak bij VTM waar zij met haar eerste plaatje al tot Vlaamse Supertip in Tien om te zien was verkozen. Omdat zij van meet af aan door het publiek op handen wordt gedragen, aarzelen Ro Burms en Johan Verstreken niet haar als co-presentatrice te vragen voor hun programma Fiestdag bij Radio 2 tijdens de zomer van dat jaar.

Haar jeugd

In het derde leerjaar, zij is dan acht, sluit zij zich aan bij het koor van juffrouw Roosen, tachtig leden sterk. Zij luisteren niet alleen misvieringen op, maar geven ook concerten, onder meer voor Armand Preud'homme in Peer. Tot en met haar zestiende blijft Chantal bij dat koor zingen. Op de lagere school trekt zij ook al naar de plaatselijke muziekschool om daar notenleer te volgen.

In het vijfde leerjaar krijgt zij zin om zich aan te sluiten bij het volleybalteam. Op een bepaald moment wordt die sport een passie en kan zij zich aansluiten bij de ploeg van Houthalen. Maar, Chantal is maar één meter en vijfenzestig centimeter groot, té klein dus, en het zingen wordt voor haar almaar belangrijker. Er moet gekozen worden. Het zingen kreeg toen al de bovenhand.

Dana Winner wordt geboren

Chantal Vanlee werd de tiende februari 1965 in Kermt (Hasselt) geboren. Chantal kwam meteen tussen vier andere kinderen terecht: drie broers en een zus, vijf in het totaal.

Papa had erg veel last van astma, maar dat belette hem niet vaak en veel te zingen. Op potten en pannen werd hij door zijn kroost daarbij begeleid. De familie was erg muzikaal. Zij belandden ofwel in de plaatselijke fanfare of het plaatselijke koor. Naast het luisteren naar muziek op de radio werden er ook platen gekocht, onder meer van The Beatles. Wanneer het enigszins kon, ging Chantal een optreden van Up With People bijwonen en daar kreeg zij de smaak van het zingen te pakken.