Clouseau

Delen S
Opgericht in Sint-Genesius-Rode
op 16 december 1984
Bekijk DiscografiesLees Biografie
Vergeet je zorgen en laat ons eens dik feesten!
Broers met de grootste X-factor!

Tweesprong-tournee

In de slipstream van hun nieuwe album "Tweesprong" zou Clouseau in 2020 een gelijknamige tournee op het getouw zetten, maar daar stak Covid-19 een stokje voor. Het bleef voor de fans uitkijken naar die optredens waar Koen en Kris vooraf beloofden niet alleen hun bekende hits, maar ook een rist nieuwe nummers te brengen. De 10de en de 12de september 2021 is het zover. Dan wordt die tournee eindelijk op gang getrokken in de “Ancienne Belgique”, om na zes concerten de 14de november af te ronden in het "Trixxo Theater" in Hasselt.

Koen en Valerie gaan uit elkaar

Op "Tweesprong" zingt Koen enkele songs over koppels die uit elkaar groeien. Geen toeval blijkbaar, want de 18de januari 2020 melden hij en Valerie het volgende: "Na 17 jaar lief en leed met elkaar te hebben gedeeld, hebben wij besloten onze relatie te beëindigen. Ook al wilden we niks liever dan eeuwig bij elkaar blijven en ook al hebben we voor elkaar gevochten tot het einde, toch nemen we samen deze aartsmoeilijke beslissing."

Tweesprong

Of Koen en Kris bijgelovig zijn, laten we in het midden, maar op vrijdag 8 november 2019 brengen zij hun dertiende studio-album uit, "Tweesprong". Koen en Kris schreven samen met Stefaan Fernande, Frank Boeijen, Jan Leyers en Frank Vander Linden veertien ijzersterke songs, volgens hen zowat het beste dat ze tot nu toe hebben afgeleverd. Tweesprong is gelijk de titel van de nieuwe single die als een soort rode loper naar deze nieuwe cd wordt uitgerold. In dezen zijn de teksten van het album erg belangrijk, niet allemaal even vlot verteerbaar, want inhoudelijk drijft het album op sterk wisselende emoties. Aan dit album koppelt Clouseau ook een tournee waarmee ze de 15de maart 2020 te gast zijn in de Ancienne Belgique in Brussel en de 5de mei vermoedelijk zullen afronden in het Kursaal te Oostende.

Tijdmachine

Zondagavond de 18de augustus 2019 mocht Clouseau de aftrap geven op Eén van "Zomerhit" van Radio 2. Zij deden met in primeur hun nieuwste single Tijdmachine voor te stellen, daarbij ingeleid door Bart Peeters. Voor Kris Wouters een leuke bedoening: “Altijd superspannend om een nieuwe single op de wereld los te laten! Ons enthousiasme is groot. We zijn zelf ontzettend tevreden met "Tijdmachine", het is een speciale song die voor mij persoonlijk na ontelbaar veel beluisteringen tijdens het productieproces nog geen spatje van zijn magie verloren heeft en even fris blijft klinken als toen mijn goede vriend Stefaan Fernande en ikzelf hem net geschreven hadden. De sfeer in de track, de stem van Koen, de strijkers." Ook Koen voelde zich in dezen in zijn nopjes:"Mocht ik het echt kunnen, ik zou wel wat zaken uit het verleden anders aanpakken door met een tijdmachine terug te keren en ze beter te doen: een afscheid, een ruzie, een moment van onoplettendheid, een gemiste kans ... Spijt komt altijd te laat maar in een song mag je dromen zoveel je wil." Nog even dit: Niels Destadsbader ging voor het derde jaar op rij aan de haal met de Radio 2 Zomerhit-trofee, deze keer voor zijn nummer Mee naar boven, en de 8ste november ligt het nieuwe album van Clouseau in de aanbieding.

Zomer 2019

Ze hadden het nochtans zo beloofd en mooi uitgekiend: in 2019 zou Clouseau geen concerten geven. Hun eerdere halt in 2016 had hun zo goed gedaan dat ze dat gevoel nog eens opnieuw wilden beleven. Maar de fans zijn blijven aandringen. Bij Koen en Kris begon het daardoor weer wat te kriebelen, wat de heren deed besluiten toch een aantal optredens te plannen, daarbij rekening houdend met de opnamedata voor hun nieuwe album en de tv-opnames van Koen voor "Belgium's Got Talent" en "Beat VTM". Opvallend is dat drie van de zes concerten in Nederland plaatshebben waar ze blijkbaar Clouseau nog niet vergeten zijn. De 6de augustus geven ze de aftrap in Eindhoven met vervolgens optredens in onder andere Middelkerke en Zwevegem. Afgerond wordt er de 29ste augustus in Rotterdam.

Clouseau 30 - concertreeks

In 2017 zet Clouseau nog maar eens de feestneus op, deze keer om hun 30-jarig bestaan te vieren. De gebroeders Wauters starten dit najaar met een nieuwe concertreeks. De première vindt op 7 oktober in het Plopsa Theater in De Panne plaats. De nieuwe concerttour Clouseau 30 wordt er eentje zonder veel toeters en bellen. Koen en Kris verkiezen deze keer een intieme bezetting. "Heel wat klassiekers zullen de revue passeren en tussen de nummers door vertellen we leuke anekdotes uit ons dertigjarig bestaan", aldus Clouseau. Na de première volgen een rist optredens in Vlaanderen en Nederland. Alle info kan je vinden op www.clouseau30.be.

Clouseau 30 - CDbox

Op vrijdag 1 september 2017 brengt Clouseau het langverwachte album Clouseau 30 uit. Verspreid over meerdere schijfjes neemt Clouseau je mee op een ontdekkingsreis door de unieke carrière van Vlaanderens grootste Nederlandstalige band. Op dit album staan hun grote hits: op cd1 van Brandweer tot Oker, op cd 2 van Swentibold tot Casanova en op cd 3 van Wat een leven tot Helemaal alleen (de versie uit Liefde voor muziek). Er wordt ook een speciale limited edition 4CD + DVD-set op de markt gebracht. Op die vierde cd hebben Koen en Kris hun eigen favorieten gekozen (met daarop onder andere demo’s en liveversies). Als laatste bevat deze limited edition box ook nog eens beeldmateriaal (o.a. nooit eerder uitgegeven materiaal) over het beste uit 30 jaar Clouseau. Tijdens het programma "Steracteur Sterartiest" op Eén namen Koen en Kris op donderdag de 14de december 2017 een platina-award in ontvangst voor de superverkoop van Clouseau 30

Liefde voor muziek

30 jaar Clouseau is onder meer terugblikken op een hele rist hits. Dat bleek nog maar eens op maandagavond de 22ste mei 2017 tijdens Liefde voor Muziek op VTM. Daarin pakte Isabelle A uit met En dans, zij het in een zomerse reggaeversie. Lady Linn koos een van haar lievelingsnummers Verlangen dat ze verrassend als een pakkende, snijdende versie neerzette. Wanneer Bart zijn tanden in andersmans liedjes zet, krijgt het toch nog dat typisch Peeters-klankje. Nobelprijs voelde hij aan als een opwaardering van het woord nobel dat hij met graagte als iets edels interpreteerde. Funk kreeg in dezen de bovenhand. En dan was er Natalia die zich vooral door de dramatiek liet leiden in Wil niet dat je weggaat, dat zij vertaalde als You don't want me to go. Zij zette geheel onverwacht pianissimo in, daarbij fluweelzacht begeleid door een cello en viool, om nadien groots en met vol orkest te eindigen. Josje Huysman koos op haar beurt en zonder schroom voor een van Clouseaus grootste hits in Nederland Domino en gaf er een heel bluesy, vette en eigenzinnige draai aan. Gers Pardoel verraste op zijn beurt de gebroeders Wauters met een ludieke interpretatie van Anne waarbij reggae ook nu weer een terechte ritmische keuze was. Afgerond werd er in schoonheid door Koen en Kris die zich zo thuis voelden tussen al hun collega's dat ze met veel verve en respect Our house van Crosby, Stills, en Nash als cadeau de hemel inzongen. Kortom, een avond vol liefde voor muziek.

De Heilige Broer-& Zusdag

Een rariteit mogen we ook al eens upgraden naar een mijlpaal. Toen Clouseau in 1987 uitpakte met hun eerste single Brandweer, had hun zus Veerle net de groep verlaten en nam Koen haar plaats in, wat hem later noopte te vertellen dat was zij niet gestopt, hij niet de zanger van Clouseau zou geweest zijn. Dat Veerle binnen de groep de hoogste noot zong, lag voor de hand, want volgens Kris en Koen was zij de beste zanger van de groep. Veerle ging nadien als vroedvrouw aan de slag bij Artsen zonder Grenzen en werd vervolgens schepen van Jeugd en Sport in Sint-Genesius-Rode en OCMW-raadslid. Wanneer radiozender Joe op zondag de 21ste mei 2017 in Bobbejaanland De Heilige Broer-& Zusdag organiseert, aarzelt presentatrice Anke Buckinx niet voor deze gelegenheid Clouseau uit te nodigen. Koen blijft thuis en broer Kris komt met zus Veerle langs om samen nog eens een keertje te zingen.

Ik wil je terug

In 2004 scoorde Natalia een zomerhit met I want you back van de hand van Jan Leyers en Michael Gavin. 13 jaar later maken Koen en Kris er op maandagavond 11 april 2017 tijdens het derde seizoen van het VTM-programma Liefde voor Muziek, een ingetogen cover van Ik wil je terug. Vanuit het niets stoot Clouseau met hun versie naar de koppositie in de Belgische iTunes Top 200.

Bart & Gasten

Als aanloop naar hun tournee Clouseau30 vertelden Koen en Kris op woensdagavond 5 april 2017 op Eén tijdens Bart & gasten aan Bart Peeters dat zij een unieke best of-box zullen uitbrengen met daarop hun grootste hits, gekoppeld aan minder bekende songs en nooit eerder uitgegeven beeldmateriaal. Het leuke aan die release is dat de fans zelf mogen kiezen welke nummers op het album komen. Zij krijgen een maand, dus tot en met 5 mei, de tijd om te stemmen op hun drie favoriete songs. Deelnemers maken zo kans op een gesigneerde box en een meet & greet. Stemmen kan op www.clouseau30.be

Clouseau danst in het Sportpaleis

Op 9 en 10 december 2016 staan Koen en Kris in het "Sportpaleis" van Antwerpen voor de concertreeks "Clouseau danst". De vorige edities waren in het totaal goed voor honderdtwintig optredens oftewel 1.808.477 aanwezigen.

Clouseau danst

Op vrijdag 9 december 2016 gaven Koen en Kris Wauters om half negen in het Sportpaleis in Antwerpen de aftrap voor hun nieuwe show Clouseau Danst. Ze dansten en zongen haast letterlijk de pannen van het dak. In "Het Laatste Nieuws" lezen we 's anderendaags: "Clouseau vliegt niet en rijdt niet dit keer, maar bij de show die de band gisteren uitrolde in het Sportpaleis werden die hoogstandjes helemaal niet gemist. In een zee van lichtgevende polsbandjes verrasten de Wauters-broeders met strakke danspasjes, een slingerende catwalk, Gers Pardoel en misschien wel - op technisch, visueel én muzikaal vlak - hun sterkste passage sinds lang. "Het Nieuwsblad" kadert het als volgt: "Clouseau verbluft met ingenieuze lichtshow. Ze hebben zichzelf wat aangedaan. Koen en Kris hadden beloofd dat ze gingen dansen en daar konden ze dus niet onderuit. "Clouseau Danst" is hun meest aanstekelijke show in het Sportpaleis ooit, met als absolute blikvanger een ingenieus lichtspektakel. Van hun danstalent moeten Koen en Kris het gelukkig niet hebben, van hun hits des te meer."

Clouseau danst

Op vrijdag 26 februari 2016 ligt het album "Clouseau Danst" eindelijk in de winkel met daarop in het totaal twaalf nieuwe songs waaronder uiteraard de singles Droomscenario en Zin om te bewegen en voorts Ik ben niet van jou, Honger, Lustobject en het duet Wispelturig samen met Slongs Dievanongs. Op 5 maart staat Clouseau met hun album op één in de Ultratop 200 albums.

Clouseau danst

Op 28 januari 2016 lanceert Clouseau hun nieuwe dansante single Droomscenario, geschreven door Koen die daarin zijn droomvrouw bezingt. Als lokkertje zongen de dag voordien al een aantal bekenden waaronder Karen Damen, Kürt Rogiers en Stan Van Samang Ahouhouhouh in een filmpje dat ze online plaatsen met als hashtag droomscenario, een duidelijke verwijzing naar de nieuwe Clouseausingle die als rode loper wordt uitgerold naar hun nieuwe album "Clouseau Danst". Het is hun 12° Nederlandstalige album en telt 12 nieuwe songs. "Clouseau danst" is een ode aan de dansvloer, aan de nacht, aan passie, aan gretigheid en geestdrift. Wat zeker is: niemand zal stilzitten op de aanstekelijke mix van funk, soul, disco en pop.

Zin om te bewegen

Zin om te bewegen

Op 23 september 2015 gaat de nieuwe Clouseau-single Zin Om Te Bewegen in radiopremière op antenne. Het is een aanstekelijke up-tempo popsong en het visitekaartje van een gloednieuw album dat in het voorjaar van 2016 zal verschijnen. Eerder die septembermaand zetten Koen, Kris en een vijftigtal figuranten "Hotel NH" Gent Belfort op stelten voor de opname van de bijbehorende videoclip. Hierin zien we de broers Wauters als rebellerende bellboys aan het werk: hoe ze alle hotelgasten en personeel op sleeptouw nemen voor een swingend feestje door de gangen van het hotel.

De Toppers

Eind mei 2015 staat Clouseau zij aan zij met de Nederlandse Toppers oftewel Gerard Joling, René Froger en Jeroen van der Boom, tijdens de "Amsterdam ArenA concertreeks". Op de affiche staan ook: Willeke Alberti, Village People, Barry Hay, Dré en Roxeanne Hazes en Edsilia Rombley. De Nederlanders drukken Clouseau tijdens het meezingen aan hun vocale boezem.

Vliegtuig

Tijdens de Mia's 2014 won Clouseau de award 'Beste Nederlandstalig'.

De Eregalerij 2014 - Daar gaat ze

Tijdens De Eregalerij 2014 wordt de klassieker 'Daar gaat ze' van Clouseau opgenomen.

Clouseau

Op 1 oktober 2013 is er als aanloop naar een nieuw album 'CLOUSEAU' de single Vliegtuig. 'CLOUSEAU' is het 11° Nederlandstalige studioalbum van Koen en Kris. De cd is goed voor dubbel platinum en een MIA-Awards (Beste Nederlandstalig). De volgende singlekeuzes waren Laatste keer, Ziel en Onvoorwaardelijk vrij.

Alle 40 goed

Op 1 april 2013 verschijnt in de reeks "Alle 40 goed" een dubbelaar met daarop veertig hits van Clouseau, beginnend met En dans en eindigend met een liveversie van Wil niet dat je weggaat.

Domino de musical

VTM gaat vanaf vrijdag 30 september 2011 op zoek naar de mannelijke hoofdrolspeler voor de Clouseau-musical "Domino". Via een afvalrace hopen ze een nieuwe volksheld à la Koen Wauters te vinden. In deze musical zullen alle Clouseauhits worden uitgevoerd in één verhaal. Het verhaal is verzonnen, in de stijl van de ABBA-musical "Mamma Mia!" en de Queenmusical "We Will Rock You". De mannelijke hoofdrolspeler, gezocht via de VTM- talentenjacht, is Alexander Metselaar, de winnaar van deze wedstrijd. De musical- en Clouseauliefhebbers blijken echter van in het begin al niet toe te happen. De fans laten weten dat ze Koen en Kris erg missen. VTM wijt de flop aan de heersende crisis. Een hart onder de riem van de fans is dat Koen en Kris laten weten dat er in 2013 een nieuw album komt en dat ze opnieuw gaan optreden.

Sabbat

Op 4 december 2010 staat Clouseau hoog in de Radio 2 Top Dertig met Gek op jou. Eind december laten Koen en Kris weten dat ze er voor een tijdje het bijltje bij neer willen leggen, ze willen een sabbatperiode inlassen. Van 17 tot en met 29 december zullen ze nog een laatste keer optreden in het "Antwerps Sportpaleis" tijdens "De Laatste Ronde". Koen en Kris zullen dan toe zijn aan de elfde concertreeks op Antwerpse bodem, een mooi getal om voorlopig mee af te ronden. Om de fans extra in de watten te leggen, besluiten ze langer te concerteren dan gewoonlijk. De grootste hits komen aan bod en als collector's item wordt na afloop van elk concert een instant-live-cd en USB-stick te koop aangeboden met daarop de meest opmerkelijke momenten van de avond.

Belpop Clouseau

Een Belpop-aflevering rond Clouseau

Gek op jou

Uit het programma 'Peter live' uit 2010

Gek op jou

Zij aan zij

Op 24 oktober 2009 noteren we Clouseau in de albumcharts op één met hun brandnieuwe cd "Zij aan zij". 4 nummers uit dit album zien op single het levenslicht: Leve België, Zij aan zij, Als er ooit iets fout zo gaan en De juiste vergissing. Vanwege de tekst deed Leve België even wat politiek stof opwaaien in ons land. Hoewel de broers Koen en Kris Wauters naar eigen zeggen geen politiek statement wilden maken met het lied, beroerde Leve België de gemoederen.

Leve België

Wat een leven

UIt het programma 'de Mia's' uit 2009

Record

In 2007 laat de directie van Ultratop Koen en Kris weten dat zij een record hebben gevestigd in de geschiedenis van deze officiële hitparade. In de Ultratop van de albums staan ze in 2007 op één met "Vonken & Vuur" en op twee met "Clouseau 20". Tijdens de uitreiking van de "MIA's" (Music Industry Awards) gaan Koen en Kris er in de maand januari 2008 ook nog eens vandoor met de onderscheiding "beste groep".

Sportpaleizen

Voor de 8° keer na mekaar staat Clouseau in 2007 in het "Sportpaleis" van Antwerpen, goed voor 253.000 fans. Koen en Kris zetten in 2008 alle zeilen bij voor hun volgende concertreeks in het "Sportpaleis" van Antwerpen die zij deze keer "Clouseau Crescendo" doopten. Deze keer 10 concerten in het totaal. Ondanks die drukke agenda staan ze op 31 december 2008 opnieuw op de planken van het "Sportpaleis" voor hun unieke show "Clouseau Party Concert". Op 17 januari 2009 zijn Koen en Kris in de wolken, want hun nieuwe single Wat een leven stoot door naar de tweede plaats in de Top Dertig.

Vonken en vuur

Uit 'Eurosong for kids' uit 2007

20 jaar

In 2007 wordt Clouseau door zowat iedereen in de watten gelegd. Zij hebben ons 20 jaar lang verwend met liedjes en concerten. Onder de titel "Braveau Clouseau" zendt VTM op 19 september een tv-show rond hen uit. Collega-artiesten brengen hun persoonlijke versies van de meest populaire Clouseauklassiekers. Natuurlijk verschijnt van dit project ook een gelijknamig album. Daarop zingt onder anderen Marco Borsato Cara Lucia, Natalia Vanavond ga ik uit, Bart Peeters Domino, Will Tura Nobelprijs en Helmut Lotti Daar gaat ze. Samen met The Scene maakt Clouseau een versie in van Sterven op de planken. Voor één keer wordt er een pax media op het getouw gezet om dé Clouseausong bij uitstek te kiezen. Hieraan werken zowel Eén, VTM, Radio 2 als Radio Donna mee. Grote overwinnaar wordt Afscheid van een vriend, een nummer waarmee zij al vijftien jaar eerder gigantisch gescoord hadden. Eind 2007 is er de verzamelaar "Clouseau 20" met daarop hun bekendste nummers. Op 29 november 2007 breit VTM daar een feestelijk vervolg aan tijdens de tributeshow "Clouseau 20". Eind november hadden ze nog als collegiale geste naar Urbanus toe een versie opgenomen van diens hit Publiciteitsjaren voor het album "Vobiscum".

De tegenpartij

Uit het programma 'Debby & Nancy's Happy Hour'

Vonken en vuur

Uit 'De show van het jaar' uit 2006

Vonken en vuur

Op 25 december 2006 pieken Koen en Kris op één in de Vlaamse Top Tien met de single Vonken & Vuur. Dat nummer zingen ze ook met volle overgave tijdens hun concertreeks "Clouseau in 't dubbel" waarmee zij twaalf keer het Antwerpse "Sportpaleis" doen vollopen. Op 7 april 2007 is er dan eindelijk het album "Vonken & Vuur". Koen en Kris tekenen ook voor de volgende single De tegenpartij. Het lijkt alsof ze de ballades hebben afgezworen en kiezen voor meer pop en uptempo. De volgende singlekeuze is Oogcontact. Tijdens "Zomerhit" zit er voor Clouseau een award voor "beste videoclip" in voor het nummer Vonken & Vuur. Van Casanova, dat ook op dit album staat, maken de jongens zelfs een videoclip in een regie van Stijn Coninx.

Ik zie de hemel

Uit het programma 'Het Swingpaleis'

Ik zie de hemel

Uit 'De Laatste show' uit 2005

Vanbinnen

Uit 'Het Swingpaleis' van 2004

Ik denk aan jou

Uit het programma 'De Laatste Show'

Veerle Wauters - Het begin

Veerle Wauters vertelt over het eerste aperitiefconcert van Clouseau in 1984.

Vanbinnen

Eind september 2004 verschijnt het album "Vanbinnen". 13 liedjes sieren de cd, waarvan de titelsong de voorloper wordt. Ook de opvolger Ik denk aan jou doet het goed in de hitlijsten.

TW-Classic

Op 7 september 2003 staan ze op het podium van "TW-Classic" met deze keer op de affiche Simple Minds, Therapy? en The Rolling Stones.

Idool

Vanaf 3 januari 2003 gaan Koen en Kris voor VTM samen op zoek naar "Idool 2003". Vanaf eind augustus 2004 leven ze zich weer uit in "Idool 2004".

En dans

Uit het programma 'Hitparty' uit 2002

Ik geef me over

Uit de Special van Het Sportpaleis uit 2002

Sportpaleis

December 2002 breekt Clouseau een record! In het "Antwerps Sportpaleis" treden ze 9 keer na mekaar op tijdens "Clouseau-Speciale Editie" en dat voor in het totaal ruim honderdentwaalfduizend uitgelaten fans. Gevraagd naar de toverformule blijven Koen en Kris het antwoord schuldig. Zij hebben echt geen plausibele uitleg om dat succes ook maar enigszins te verklaren. Van dat concert zal enkele weken later een dvd verschijnen waarvoor ze in de maand maart 2003 een diamanten trofee krijgen. In december 2003 breken Koen en Kris het vorige record. Deze keer staan ze 14 keer na mekaar in het "Sportpaleis" in Antwerpen. "Clouseau- In 't midden" is goed voor méér dan tweehonderddrieënveertigduizend aanwezigen. "Vanbinnen" wordt vanaf 2 december 2004 de titel van een reeks van achttien concerten in het "Antwerps Sportpaleis".

Valerie De Booser

Midden oktober 2002 laat Koen weten dat er een nieuwe liefde in zijn leven is opgedoken, deze keer Valerie De Booser. Op 17 juli 2004 zal zij met Koen in het burgerlijk huwelijk treden en zij krijgen samen twee kinderen, Zita en Nono. Twee jaar later, in de maand september 2006, beloven Koen en Valerie elkaar christelijke trouw in Venetië.

Brandend avontuur

Op 6 april 2002 noteren we Clouseau in onze Top Dertig met Brandend avontuur. Op 14 juli 2002 spelen Koen en Kris met volle overgave tijdens "TW-Classic". Eveneens op datzelfde podium: Joe Cocker, Zucchero, Sita en Bryan Adams. Clouseau rondt het jaar 2002 af met de single Bergen en ravijnen.

Ik geef me over

Uit 'Hitkracht' uit 2001

En dans

In november 2001 kunnen we weer genieten van gloednieuwe songs op het album "En dans". Kris hield tijdens de voorbereidende gesprekken vol dat "En dans" anders mocht klinken. Kris gaat productioneel samenwerken met Hans Francken. Uren hebben ze samen gepraat tot ze een nieuwe formule beethebben en Clouseau anders klinkt, frisser ook. Koen heeft de indruk dat hij weer "met ballen" op het podium mag en kan gaan staan. Hij is content dat hij opnieuw songs met tekstuele inhoud kan brengen, want zo klinkt "En dans" toch wel. Als aanloop naar dat album verschijnt eerst Ik geef me over op single, een vertaling door Koen van Come take me over van Robbie Williams. Op 2 februari 2002 staat Clouseau in de hitlijsten met de titelsong En dans. Als extraatje vind je op het album vier nummers in een akoestische versie: Ik geef me over, En dans, Toen tussen jou en mij en Liefde is weerloos. Een klein detail misschien, maar leuk om te weten, is dat de hoes van "En dans" werd geschilderd door Marcel Vanthilt. Het album zelf blijft elf weken onafgebroken aan de top, goed voor dubbel platina. En dans wordt tijdens de zomer van 2002 door Radio 2 bekroond tijdens Zomerhit als het beste lied. Voor het tweede jaar op rij staat Clouseau de zesde en de zevende december 2001 in het "Sportpaleis" in Antwerpen, twee keer volledig uitverkocht.

Ik geef me over

Uit Het Swingpaleis uit 2001

En dans

Uit het programma 'Het Swingpaleis' uit 2001

Clouseau Live

In maart 2000 wordt de dubbelaar "Clouseau Live" uitgebracht met naast een rist audiofragmenten en een opvallende zeven minuten en negenendertig seconden durende medley ook drie videoclips waaronder Daar gaat ze en Laat me nu toch niet alleen. Omdat trage songs al jaren hun handelsmerk zijn, wordt in 2001 de verzamelaar "Ballades" uitgebracht. Achttien rustige nummers, waarvan een aantal in een live-versie en twee liedjes die eerder al in het Engels op cd waren verschenen, maar nu in een vertaalde versie werden opgenomen Sluit me in je hart en Onvergetelijke nacht.

Levenslijn 2000

Op 22 januari 2000 staat Koen op één in de Vlaamse Top Tien met het themalied voor de actie "Levenslijn 2000" Wondere reis, een vertaling van Wonderful life van Black. Koen zingt dit liedje samen met Helmut Lotti , Toots Thielemans en Ingeborg.

In stereo

Maart 1999 is het de beurt aan het album "In Stereo" om furore te maken. Ook al zit Koen toen ook weer te snakken naar enkele uptemponummers omdat Clouseau erg vaak aan ballads werd gekoppeld, toch wordt er opnieuw gekozen voor een traag nummer om dit album in de kijker te zetten. Heb ik ooit gezegd is een vertaling van Have I told you lately van Van Morrison. Het levert Clouseau de vijfde februari 1999 wel hun twaalfde nummer één in de Vlaamse Top Tien op. Een nummer uit dat album dat het in de hitlijsten ook goed doet, is het van een lekkere, trage beat voorziene Altijd meer en meer. In de album-Ultratop houdt "In stereo" het bovenaan zeven weken vol en is bij de release meteen goed voor platina!

Clouseau 87-97

In 1997 zond TV1 deze special uit n.a.v. de 10-jarige carrière van Clouseau.

87-97

Eind oktober 1997 verschijnt de dubbele verzamelaar "Clouseau 87-97" met een overzicht van de grootste hits van de voorbije tien jaar, goed voor een verzameling van vierendertig songs, te beginnen bij Brandweer en eindigend bij Door de muur. Dit album loopt zo goed dat er bijna honderdduizend stuks van verkocht worden oftewel driedubbel platina! In de nasleep van deze release zendt Eén op 16 november een Clouseauspecial uit.

Dat ze de mooiste is

Uit het programma 'De muziekdoos' uit 1997

Nobelprijs

Uit het programma 'De muziekdoos' uit 1996

Adrenaline

Op 9 augustus 1996 wordt hun nieuwste single Nobelprijs op het publiek losgelaten. Op 18 september stellen Koen en Kris hun nieuwste album "Adrenaline" voor. Uit dit album worden nog drie singles gelicht: Je bent niets, Dat ze de mooiste is en Kom naar jou.

Exit Bob Savenberg

Februari 1996. Na een grondig gesprek beslist drummer Bob Savenberg de groep te verlaten. Voor Bob is het Clouseau-avontuur voorbij. Geen gemakkelijke beslissing, want Clouseau is en blijft Bobs geesteskind. De broers Wauters gaan van dan af met hun tweetjes verder.

Granada-Dakar

Koen doet tussen 29 december 1995 en 14 januari 1996 mee aan de rally "Granada-Dakar". Auto's zijn en blijven trouwens een van de grootste passies, zowel van Kris als van Koen.

Night of the Proms

We zouden hen er niet meteen verwachten, maar in november 1995 staat Clouseau op het podium van "The Night of the Proms" in Nederland, geflankeerd door Andrea Bocelli, Al Jarreau, Bryan Ferry, Roger Hodgson en John Miles. Tijdens de "Zamu-Awards" worden ze dat jaar onderscheiden als beste groep Nederlandstalig.

Passie

Uit het programma 'De muziekdoos' uit 1995

Swentibold

Uit het programma 'Zomerkuren' uit 1995

Oker

Op 9 februari 1995 wordt het album "Oker" aan de pers voorgesteld. Als rode loper naar die plaat toe werd intussen Laat me nu toch niet alleen uitgebracht, een hommage aan hun idool Johan Verminnen. De cd "Oker" beschouwen Koen en Kris als een keerpunt. Tijdens het spelen van diverse liedjes uit dat album op festivals voelden ze een andere band met het publiek groeien. Langs beide kanten waren ze volwassener geworden, was er meer maturiteit merkbaar. Koen is in de wolken wanneer hij het nummer Cara Lucia mag opnemen. Eindelijk eens een poppy uptempo song met een lekkere beat. Een keerpunt naast zovele ballads. Koen zelf schrijft voor het album "Oker" de songs Passie en 1 grote liefde.Het album wordt in Vlaanderen alleen al zes keer met platina onderscheiden. Ook vaak te horen over de radio is het nummer Swentibold.

Tura in Symfonie II

Will Tura nodigt Koen in de loop van de maand november 1994 uit om samen met hem tijdens "Tura in symfonie II" in Vorst Nationaal een liveversie neer te zetten van Kom reik me je hand.

Rock over Wildenrath

Op zaterdag 28 augustus 1993 sieren Clouseau samen met Rod Stewart, Tina Turner en Prince de affiche van het festival "Rock over Wildenrath" dat in de buurt van Keulen plaatsheeft. In Nederland stappen ze in de maand september van dat jaar op de "Clouseau Express" om in elf stations een akoestisch optreden weg te geven om op die manier hun Engelstalige cd in de kijker te zingen.

Live like kings

UIt het programma 'Margriet' uit 1993

Live like kings

In Oostende zong Clouseau op de 'Watersportdag' van Studio Brussel 'Live like kings'.

Live like kings

Na het succes van hun eerste Engelstalige cd stimuleert hun platenfirma Clouseau om met die internationale aanpak en kansen door te gaan. Op 2 januari 1993 vertrekt Clouseau voor drie maanden naar de USA om daar, de dollar staat immers laag, een nieuw Engelstalig album in te blikken waarvan de singles Live like kings en Take me down de voorsmakers zijn. Daarna komen er nog drie Engelstalige singles op de markt: Worship, Caroline en Piece of candy. Intussen bracht Hans Kusters op zijn HKM-label de cd "Het beste van Clouseau" uit met daarop zestien van hun tot dan toe bekendste hits.

Elvis Belgisch

Koen Wauters maakt een zijsprongetje voor de cd "Elvis Belgisch", uitgebracht naar aanleiding van het 15-jarig overlijden van de King en vertaalt met In vuur en vlam Presleys hit Burning Love.

In vuur en vlam

Clouseau zingt 'In vuur en vlam' in het programma 'Elvis Belgisch' n.a.v. de 15° verjaardag het overlijden van Elvis Presley. 'In vuur en vlam' is een bewerking van 'Burning love'.

Ben je daar vannacht

Uit het programma 'Margriet' uit 1992

Roxette

Vanaf 25 juni 1992 verzorgt Clouseau het voorprogramma van Roxette en treden ze op in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland.

Doorgaan

Mei 1992 betekent de release van de cd "Doorgaan (tot je niet meer op je benen kan staan)". Die plaat blikten ze in op een moment dat ze de einduitslag van het "Eurovisiesongfestival" nog niet kenden. Die Clouseauplaten mogen door hun groot succes intussen wat kosten. "Doorgaan" levert vijf singles op: Altijd heb ik je lief, Vanavond ga ik uit, Ben je daar vannacht, Als je me wil en de klassieker Afscheid van een vriend 3 van de 5 singles bereiken de bovenste plaats in de Vlaamse Top Tien.

Afscheid van een vriend

Uit het programma 'Zeker weten' uit 1992

Altijd heb ik je lief

Uit het programma 'Baraka' uit 1992

Hilda

Uit het programma 'Margriet' uit 1991

Geef het op

Uit 'Gelieve aan uw toestel te blijven' uit 1991

Geef het op

In 1991 organiseert de VRT een speciale editie van Eurosong "Euro-Clouseau". Die avond werden tijdens een soort gala-uitzending drie liedjes voorgesteld: Hilda, Ik kan niet zonder jou en Geef het op. Met dit laatste trok Clouseau op 4 mei naar Rome waar ze deelnamen aan het Eurovisiesongfestival, gepresenteerd door Toto Cutugno en Gigliola Cinquetti. Overwinnaar werd de Zweedse zangeres Carola met Fangad av en stormvind. Voor Clouseau werd hun deelname bekeken als een open venster naar Europa toe.

Eurovisiesongfestival

Clouseau met 'Geef het op' tijdens het Eurovisiesongfestival 1991 in Rome. Op de eerste rij zaten premier Wilfried Martens en minister van cultuur Patrick Dewael

Euro-Clouseau

Een special rond Clouseau n.a.v. Het Eurovisiesongfestival 1991

Close encounters

Met het oog op een verhoopte Europese doorbraak lanceert Clouseau op 23 september de volledig Engelstalige cd "Close Encounters". De titelsong is een vertaling van Daar gaat ze. Close encounters werd een soort "best of plaat" met hun Vlaamse hits in het Engels gezongen en dat levert als eindresultaat songs op als: Close encounters, She's after me, Louise, With a woman like you en Give it up. De verhoopte Europese doorbraak komt er niet echt, al slaat het album wel in Duitsland wat aan waar er méér dan zestigduizend exemplaren van verkocht worden en gingen er in het totaal zo'n tweehonderdduizend cd's over de Europese toonbank.
Vergeten we niet dat door omstandigheden bassist Karel Theys intussen was opgestapt. Clouseau bestaat van dan af als trio uit Koen, Kris en Bob.

Geef het op

Uit het programma 'Eurosong' uit 1991

Films

In 1990 is Koen Wauters te zien in de films "My blue heaven" en iets later in "Intensive Care". "My blue heaven" werd geregisseerd door de Nederlandse cineast Ronald Beer. "Intensive care" dateert van 1991 in een regie van Dorna van Rouveroy.

Tjen Berghmans

Op 5 oktober 1990 heeft de première van hun eerste theatershow plaats, maar Bob, Koen en Kris hebben dan al door dat Tjen door zijn houding en inzet niet meer bij de groep past. Hij kon niet op een normale manier omgaan met de belangstelling in de media en met de fans. Hij wordt de laan uit gestuurd.

Ik wil niet dat je weggaat

Uit het programma 'Sterrenwacht'

Of zo

In zeven haasten wordt er onder druk van Hans Kusters gewerkt aan een nieuw album "Of Zo ..." waarvan de single Heel alleen, een product van Koen en Etienne Berghmans, in de maand september 1990 als voorbode wordt uitgebracht. Op 6 oktober bereikt de single de koppositie van de Vlaamse Top Tien. Koen en Kris geven ruiterlijk toe dat dit album niet hun beste is, integendeel. In nog geen drie weken tijd werd het album ingeblikt en afgewerkt. Het album 'Of zo..." levert Clouseauhits op als Ik wil vannacht bij je slapen en Domino. Het album "Of Zo..." is van bij de start meteen goed voor goud!

Clouseaumania

Voor het duidingsprogramma 'Panorama' maakte Paul Jambers de reportage 'Clouseamania'.

Domino

Uit het programma 'De 7° dag' uit 1990. De zus van Koen en Kris vertelt dat ze ooit nog de zangeres was van Clouseau.

Heel alleen

Uit het programma 'Sterrenwacht' uit 1990

Daar gaat ze

Uit het programma 'Drie uur Jessie' uit 1990

Dansen

Clouseau zingt 'Dansen' tijdens de Diamond Awards.

Hoezo

Op 8 oktober 1989 wordt de elpee "Hoezo" ingeblikt. Dertien songs staan er op deze plaat. Na Anne verscheen Dansen, puur teamwork van Koen, Bob en Etienne Berghmans, als opvolger. Die single werd al net zo grijsgedraaid als de vorige. Diverse programmamakers tipten op Daar gaat ze als volgende single, maar daar wilde Hans Kusters niets van weten, want wie die song graag hoorde, moest de elpee dan maar kopen. Een slimme zet, want uiteindelijk zullen van de elpee "Hoezo" in Vlaanderen en Nederland méér dan een half miljoen stuks verkocht worden. Daar gaat ze, om er nog even op terug te komen en voor Kris een regelrechte Clouseauklassieker, werd geschreven door Jan Savenberg, de broer van Bob. Toen het liedje werd ingezongen was Koen erg laat op stap geweest. De overige liedjes van de plaat kon hij vokaal niet aan, dus werd er die dag dan maar geopteerd om met Koens rauwe stem Daar gaat ze op te nemen. Vooral de Nederlanders lustten die rauwe versie wel, al geraakt de single in de Top 40 net niet tot op de eerste plaats.

Anne

Uit 'De Zevende Dag'

Dansen

Uit het programma 'Margriet' uit 1989

Anne

Uit het programma 'Margriet' uit 1989

Alleen met jou

Uit Verkiezingsshow

Anne

Uit Verkiezingsshow

Clouseaumania

De veertiende mei 1989 treedt Clouseau op in Kessel-Lo. Ze kijken elkaar vreemd aan, wanneer plots een rist gillende meisjes uitbundig van zich laten horen. De Clouseauhysterie is geboren! Van Anne werden er zo'n slordige zestigduizend exemplaren verkocht. Anne levert hun in 1989 ook de trofee "Zomerhit" op en een "Gouden BeRTje". Ook in Nederland wordt Anne een dikke hit. Op 24 juni 1989 bereikt Clouseau de tweede plaats in de Nederlandse Top 40. De twintigste mei 1990 geven ze een memorabel optreden in het Nederlandse Leeuwarden. Tijdens dat optreden worden 79 hevige fans door het Rode Kruis afgevoerd. Bij dezen weet ook Nederland waar Clouseaumania voor staat. Anne in 2005 terecht opgenomen in de "Eregalerij" van Radio 2 en Sabam.

Anne

De VRT nodigt Clouseau in 1989 uit om deel te nemen aan "Eurosong". Zij zagen dit als een eminente manier om zichzelf als groep te promoten. Het feit dat Ingeborg meedeed was ook een stimulans, want zij huisden beiden in dezelfde platenstal, HKM (Hans Kusters Music). Alle zeilen worden bijgezet om van een van het nummer Anne een groot succes te maken. Het werd geschreven door hun gitarist Geert Hanssens die tot over zijn oren verliefd was op een meisje dat Anne heette. Speciaal voor haar had hij dit liedje geschreven. Kris Wauters herinnert zich nog dat de song geen bridge had. Hans Kusters kwam op het idee om het liedje te laten beginnen met het refrein, a capella gezongen! Anne werd in 2005 terecht opgenomen in de "Eregalerij" van Radio 2 en Sabam.

Anne

Uit het programma 'De droomfabriek' uit 1989

Anne

Uit het programma 'Moet kunnen' uit 1989

Eurosong 1989

De VRT zond "Eurosong" rechtstreeks uit. Naast Ingeborg en Clouseau werd er stevig weerwerk geleverd door Angie Dylan, Pascale, Jimmy Frey , Margriet Hermans , Expo, Boogie Boy, Karen Lowe, Anne Mie Gils en Bart Van den Bossche. Helaas moet Anne tijdens die spannende eindstrijd onderdoen voor Door de wind, geschreven door Stef Bos en op een innemende manier gezongen door Ingeborg. Zij mag de zesde mei 1989 in het Zwitserse Lausanne in het "Palais de Beaulieu" ons land vertegenwoordigen. Ingeborg strandt op de negentiende plaats. Winnaar wordt Joegoslavië met Rock me, gezongen door de groep Riva.

Anne

Uit het programma 'Eurosong' uit 1989

Baccarabeker

Na die eerste successen mag Clouseau in 1988 samen met Ingeborg en Philippe Van de Kerckhove alias Phil Graveyard deel uitmaken van de West–Vlaamse ploeg tijdens de "Baccarabeker" in het Casino van Middelkerke en dat op vraag van ploegleider Raymond van het Groenewoud . Op hun repertoire staat verder onder andere Alleen met jou en Verlangen dat in duet met Ingeborg wordt gezongen. Verlangen is van de hand van Stef Bos. Voor de rest zongen ze ook mee met enkele reggaeliedjes begeleid door Phil Graveyard. De West-Vlaamse ploeg gaat met de overwinning lopen. Ingeborg krijgt ook nog eens de personalityprijs. Op de receptie achteraf nodigde jurylid Mike Verdrengh Koen uit voor een screentest bij een nog op te starten televisiestation, wat iets later VTM blijkt te zijn.

Baccarabeker 1988 - 'Verlangen' met Ingeborg

Clouseau en Ingeborg zingen 'Verlangen' tijdens de finale van de Baccarabeker 1988

Baccarabeker 1988

Optreden van Clouseau tijdens de finale van de Baccarabeker 1988

De doorbraak

De doorbraak komt er wanneer Hans Kusters beslist Alleen met jou op te nemen, een nummer van Gordon Campbell With a woman like you, dat Bob had vertaald. Op 11 juni 1988 staan ze in de Vlaamse Top Tien op nummer één. In 1988 is er de single Mary-Lou, geschreven door Kris Goed voor een nummer 4 in de Vlaamse Top Tien.

Alleen met jou

Uit het programma 'Klim Op' uit 1988

Ze zit

Uit het programma 'Vlaanderen erger je niet' uit 1987

Marktrock 1987

Eerste optreden van Clouseau op Marktrock 1987. Aankondiging door Big Bill.

Marktrock 1987

In 1986 was Kris aan de slag gegaan als promojongen bij platenfirma Ariola. Hij had Jokke Kerkhofs leren kennen, de drijvende kracht achter "Marktrock" en hem warm gemaakt om op regelmatige basis ook eens nieuwe onbekende groepen uit te nodigen, Clouseau en Vrienden bijvoorbeeld. Zij mochten op de Oude Markt in Leuven de editie van 1987 openen, op voorwaarde dat ze gratis zouden optreden, wat ze in dank en met graagte aanvaardden. Voor ze naar "Marktrock" trokken, vond Kris het promotioneel gezien toch beter dat ze daar een single konden aanbieden. Hij trekt naar uitgever Hans Kusters die er meteen wat in ziet. Hij neemt met hen het nummer Brandweer op, een song van Bob Savenberg. Er worden amper iets méér dan vierhonderd exemplaren van verkocht. Op de B-kant staat het liedje September, eveneens van de hand van Bob. Maar Kusters blijft in hen geloven en brengt snel de single Ze zit (achter me aan) uit. Later zullen ze het vertalen als She's after me.

Het eerste concert

Op zondag 16 december 1984 vraagt het gemeentebestuur van Sint-Genesius-Rode aan Koen, Kris en Bob of zij niet eens een aperitiefconcert in hun gemeente wilden opluisteren. De vader van Bob Savenberg zetelde in de culturele raad van Sint-Genesius-Rode en papa Wauters was schepen van Sport en Cultuur, en meteen dachten die aan hun kinderen om hun een kans te gunnen. Bob had in de loop van de maand oktober 1984 een groepje opgericht. Dat groepje bestond toen uit Bob Savenberg, Tjenne Berghmans, Geert Hanssens, zus Veerle Wauters en uiteraard Koen en Kris. Hun repertoire bestond uit liedjes van Herman van Veen, Bob Dylan, Johan Verminnen en niet te vergeten de hit van dat moment Smooth operator van Sade die zus Veerle voor haar rekening nam.

De naam 'Clouseau'

In de jaren 80 was Bob Savenberg deejay bij de vrije zender "Ro" in Sint-Genesius-Rode en omdat dat toen nog in de illegaliteit gebeurde, presenteerde hij onder de schuilnaam Clouseau, naar inspecteur Clouseau uit de Pink Panther-reeks. Bob kon inspecteur Clouseau haast perfect nabootsen en pakte daar graag mee uit tijdens zijn radioprogramma en in zijn stamcafé "De Vissers". Als groepsnaam werd er bijna voor de hand liggend gekozen voor Clouseau & Vrienden. Vrij snel werden ze door naburige jeugdclubs uitgenodigd om op te treden.

Karel Theys

In 1984 komt bassist Karel Theys bij de groep aansluiten. Hij speelde van 1980 tot 1982 bij The Employees. Bij Clouseau zal Karel het volhouden tot de achttiende maart 1991.

Koen op de schoolbanken

Koen ging in zijn buurt naar de lagere school aan het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode en daarna naar de afdeling Latijn-wiskunde op de middelbare school Sint-Victor Alsemberg. Vervolgens naar de tolkenschool in Brussel om nadien in Mechelen toegepaste communicatie te studeren, maar daar stopte hij in het tweede jaar mee omdat Clouseau al succes begon te scoren.

Kris op de schoolbanken

Kris ging naar het Sint-Jan Berchmanscollege in de Ursulinenstraat in Brussel. Een strenge school onder het al even strenge toezicht van de jezuïeten. Kris volgde daar eerst de afdeling wiskunde-wetenschappen, maar die lag hem niet. Hij slaagde niet voor fysica, wiskunde en biologie en schakelde over naar de afdeling moderne talen. Nadien behaalde Kris zijn diploma regentaat Nederlands-Engels.

De familie Wauters

Koen en Kris vormden thuis in Sint-Genesius-Rode een zeer gelukkig gezin. Er waren zes kinderen: vier jongens en twee meisjes. Papa Wauters werkte vijfendertig jaar lang bij Sabena, afdeling administratie. Mama hield twintig jaar lang haar kinderen nauwlettend in het oog en ging vervolgens als huishoudkundig regentes aan de slag. In dat gezin werden Kris op 21 december 1964 en Koen op 17 september 1967 geboren. Thuis was er altijd muziek. Er werd vaak gezongen. Liefst van al a capella. Zowel klassiek als populair. Van composities van Haendel tot en met Dancing Queen van Abba. Toen Koen nog een ukkepuk was, luisterde hij naar platen van Bob Dylan die zijn zus kocht. Ook de songs van Simon & Garfunkel gingen erin als zoete koek én de hits van Queen. Maar het meest werd Kris beïnvloed door The Beatles.