Christoff

Mocht hij in de jaren zestig hits gescoord hebben, dan had het er dik ingezeten dat we hem zouden verward hebben met zijn Franse naamgenoot Christophe die in 1965 zowat overal op één stond met zijn zomerhit Aline. Christoffe De Bolle heeft ook wat met de zomer te maken, want hij werd de 18de juni 1976 in Ninove geboren. Zijn ouders waren zelfstandigen. Vader was aannemer. Hij runde die zaak samen met zijn broer en zijn schoonvader. Op latere leeftijd mocht Christoff mee naar de werf, maar ze hadden snel door dat hij 'de bouw' niet in de vingers had. Thuis was het gezelliger, daar klonk vaak muziek. Christoff werd met Nederlandstalige liedjes grootgebracht. Hij verbleef vaak bij zijn grootouders en die waren dol op de hits van Willeke Alberti en de Zangeres Zonder Naam. Er werd ook vaak gedanst. Zowel zijn ouders als zijn grootouders hadden snel door dat Christoff het artistieke in zich had. Hij zong graag waarbij Zie ik de lichtjes van de Schelde al snel tot één van zijn favorieten ging behoren. Hij is nog maar zes als hij wordt ingeschreven aan de gemeentelijke academie. Dictie gaat hij volgen en aansluitend voordracht en toneel. Mama houdt een oogje in het zeil en spoort hem aan waar het enigszins nodig was. Intussen loopt hij lagere school in Denderleeuw. Hij start daar ook met zijn middelbare studies, de studierichting economie-moderne talen. Omdat hij graag zingt, sluit hij zich aan bij het kerkkoor van Hemelrijk, een gehucht van Denderleeuw. Samen met dat koor mag hij in 1986 optreden op het Kasteel van Laken voor Koningin Fabiola. Dat smaakt naar méér. Zijn moeder ziet wel wat in het zangtalent van haar zoon en schrijft hem in voor een soundmixshow 'De Gouden Micro'. Christoff is weg van de liedjes van Luc Steeno , de keuze is dus snel gemaakt. De elfde augustus 1990 waagt hij zijn eerste kans. Micha Marah presenteert. Aan zijn overwinning hangt een platencontract vast, maar daar gaat Christoff voorlopig niet op in omdat hij nog studeert en hij zichzelf nog iets té jong vindt. Overtuigd dat het allemaal wel zal lukken, doet hij het jaar nadien mee aan de VTM Soundmixshow, zingt het nummer Voor Jou van Luc Steeno en gaat aan de haal met de vierde plaats. Op school valt het echter niet mee. Daar wordt hij uitgelachen nu hij op tv te zien is. Zowel de leerlingen als de leraren hebben op alles en nog wat commentaar. Hij verhuist naar het KTA, het gemeenschapsonderwijs in Aalst, en wordt daar sympathieker onthaald. Hij volgt deeltijds onderwijs wat perfect te combineren valt met zijn carrière die vrij snel uit de startblokken schiet. Het enige jammere aan dit verhaal vindt Christoff dat hij er geen diploma aan heeft overgehouden.

Dat VTM-verhaal bezorgt Christoff een platencontract bij Onadisk in Brugge, de firma van Christoff Wybouw. Op zoek naar een geschikte song komen ze terecht bij I promised myself van Nick Kamen dat toen erg goed in de markt ligt. Christoff maakt er 'k Voel me zo goed vandaag dat de 23ste januari 1992 in de buurt van de Vlaamse top tien geraakt. Omdat hij zijn middelbare studies inmiddels heeft opgegeven, maar toch een opleiding wil volgen, trekt Christoff naar de Showbizzschool in Oostende. Zijn klasgenoten van toen waren: Laura Lynn , Vanessa Chinitor en Gunther Levi. Les krijgt hij onder meer van Serge Gobin en Ignace Baert. Meteen blijkt dit geen spek voor zijn bek. Hij houdt niet zo van de mentaliteit die daar heerst. Christoff scoort trouwens snel succes met zijn optredens en is regelmatig te zien in Tien Om Te Zien. Hij gaat opnieuw deeltijds onderwijs volgen, deze keer kantoor moderne talen.

Christoff wordt in 1993 door de VRT uitgenodigd voor de preselecties van Eurosong, het jaar dat Barbara Dex mag gaan met Iemand als jij. Tijdens die preselecties zingt Christoff Zend een S.O.S.! De jury kwoteert zijn deelname zeer uiteenlopend, wat in de pers vragen oproept, maar de publiciteit is in elk geval meegenomen. Het jaar voordien had hij Eric Marijsse als manager aangetrokken. Onadisk neemt op advies van Marion Atria, de voormalige manager van Sandra Kim, een duet op van Christoff samen met zijn zus Lindsay . Dat was op dat moment voor Vlaanderen een unieke combinatie. Zij zong al in het achtergrondkoor. Hij moet haar wel eerst over de schreef trekken, maar het lukt wat resulteert in het duet Liefde is méér dan een woord. Die samenwerking met Erik Marijsse wordt geen succes. Er wordt vlug nog een duet met Lindsay ingeblikt Door regen en door wind, maar daar blijft het bij. Iets later wordt het roer overgenomen door Marc De Coen die nadien naam zou maken als manager-producer van Gunther Neefs . Ook dat avontuur duurt niet lang tot Christoff in 1994 in zee gaat met Erik De Blende van Assekrem.

Bij Assekrem scoort Christoff zijn eerste echte hit Terug naar de zon, een soort rode loper naar zijn échte doorbraak met Onder de toren. Hij koestert slechts één droom: Vlaamse liedjes zingen en bekend worden en dat is een verlangen dat ze bij Assekrem perfect aanvoelen. Christoff wordt gekoppeld aan het schrijvers- en producerstalent van John Terra en Ya Nick. Datzelfde duo zorgt voor Onder de toren dat meteen de toon zet voor de weg naar een breed publiek. Als Christoff de demo aan zijn ouders laat horen, zijn ze er niet zo wild van. Er wordt keihard aan het nummer geschaafd alvorens het in te zingen. De derde augustus 1995 staat Onder de toren torenhoog in de Vlaamse top tien. Pino Marchese zorgde voor de arrangementen, bespeelde de keyboards, bijgestaan door de gitaristen Kevin Mulligan en Eric Melaerts in Studio BSB in Brussel, zo'n beetje "the place to be" voor de Vlaamse zangers in die tijd. Het is hetzelfde team dat Luc Steeno aan de hit Hij speelde accordeon had geholpen, dus veel kon er niet fout lopen. Nadat zijn opnamen die hij voor Onadisc inblikte in 1995 op het album Liefde is méér dan een woord zijn verschenen, komt Assekrem het jaar daarop op de proppen met Intro waarop zijn eerste hits, aangevuld met het vaak over de radio gehoorde De levensgenieter. Intussen was Yan Nik overleden, pseudoniem van de bekende tv-presentator Jan Theys met wie John Terra tot dan toe had samengewerkt. Theys schaafde veel aan Christoff's uitspraak en gaf hem tips hoe hij zich tot zijn publiek moest richten. Pa De Bolle was intussen apetrots op zijn zoon geworden en ging almaar vaker en liever mee naar zijn optredens. De stek van Jan Theys wordt ingenomen door advocaat Daniël Ditmar die op een heel poëtische manier kon schrijven. Het is even aanpassen voor zowel Christoff als voor de fans. Het album Intro wordt door de media graag omhelst, iets later met goud bekroond. In die periode valt het op dat Christoff zich almaar méér profileert als een live-artiest. Het podium is de plaats waar hij zich het best thuisvoelt.

In 1997 is er het album "In volle vlucht". Deze keer wordt er in studio The Groove in Schelle opgenomen. John Terra produceert, Pino Marchese arrangeert. Lindsay gaat nog eens meezingen, deze keer een compositie van Erik Van Neygen Als de wilde kers bloeit. Liedjes die blijven hangen zijn: Koning Clown en het tekstueel dubbelzinnige Kopje Onder.

Van sterrenbeeld is Christoff een tweeling, een wispelturige jongen, de enige dag happier dan de andere en dat inspireert John Terra en Daniël Ditmar tot het schrijven van het liedje De Optimist waarmee hij in 1999 het album "Millennium" opent. Deze keer tekenen Theo Breuls en Wim Claes voor de arrangementen, maar John Terra blijft aan het roer staan en levert de muziek. Op verzoek van Christoff schrijven zij M'n engelbewaarder. In dit liedje heeft Daniël Ditmar de vraag van Christoff om een liedje met een wat religieuze inhoud te schrijven, iets té breed geïnterpreteerd. Hij gaf het liedje een romantisch tintje mee. Hij praat er niet vaak over, maar Christoff is een religieuze jongen die weet wat bidden is. Toen hij elf was, stelden de dokters bij hem een hersentumor vast. Ze gaven hem amper tien procent overlevingskans. Met de steun van zijn ouders en het gebed zette hij door. Een operatie heeft hem toen het leven gered. Sinds die dag gelooft hij dat hij van hierboven een tweede kans heeft gekregen en dat verklaart ook zijn enorme werkdrift en doorzettingsvermogen. Elke dag houdt hij wat tijd vrij om te bidden. Zonder God zou zijn leven te zwaar zijn, hij heeft die steun van hierboven hard nodig. Toen de tweeëntwintigste oktober "Humo" bij hem aan klopte voor een interview onder de hoofding "Boven alle lof, schlagerfenomeen Christoff", aarzelde hij niet om aan Noud Jansen te vertellen dat geloven in God en dagelijks bidden voor hem de doodnormaalste zaak van de wereld is. Hij gaf ook spontaan toe dat dichter bij God komen dan hij zich voelt, onmogelijk is. Twee dagen later vertelde hij dat verhaal nog eens opnieuw aan de ploeg van "Koppen" toen hij op donderdag de vierentwintigste oktober in dit Eén programma te gast was.

Ook al had Lindsay vaak aangegeven dat zij liever thuis de boekhouding van Christoff in de gaten hield dan zich in de kijker te zingen, toch kweelt ze op het album "Millennium" samen met hem Pluk de dag, zowat het levensmotto van haar broer. Anders dan het doorsnee liedje klinkt Dans le jardin de Sainte Cathérine dat kan rekenen op aardig wat airplay.

Qua singles wordt het nadien wat zoeken en kijken wij en de fans een beetje vreemd op bij nummers zoals Wil je nooit vergeten en Dédé mon copain, een waargebeurd verhaal over een accordeonist die zijn leven lang in een cafeetje in Brussel speelde, een vervolg zou je kunnen zeggen op Dans le jardin de Sainte Cathérine. Het mogen dan wel knappe liedjes zijn en steengoede producties, het publiek hapt niet toe en dreigt af te haken. Dus wordt het stilaan tijd om op een andere wei te gaan grazen. Het vaste team is een beetje het muzikale noorden kwijt, ze weten niet meer goed welke richting ze moeten kiezen. Het Vlaamse lied dat het voorgaand decennium nog hoge ogen had gegooid dankzij Tien om te Zien, moet aan impact inboeten. Vooral Radio 2 eist productioneel méér kwaliteit. Ze willen méér pop in de Vlaamse liedjes horen betere teksten, minder schlagergehalte. Die gedwongen vernieuwing ligt Christoff niet zo goed. Willens nillens verliezen ze een aantal jaren door die zoektocht. Intussen werd in 2001 de verzamelaar 10 jaar Christoff door Assekrem in de markt gezet met daarop zijn achttien meest gedraaide en verkochte singlehits. Het jaar nadien probeert Christoff het nog eens tijdens een nieuwe selectie voor Eurosong, deze keer met Op naar de top, maar ook nu mag het niet lukken. Sergio voert tijdens die selectie de boventoon en die geeft ook duidelijk de heersende trend en stijl aan. De jury is behoorlijk hard voor Christoff. Andrea Croonenbergs vindt dat hij zich beter met zijn hobby bezighoudt: een partijtje tennissen. Dat was eerder op de man spelen dan op het liedje zelf.

Op zoek naar hippere songs komt Christoff op de proppen met De flamenco speelt en Amor, amor, amor. Dat laatste doet het zomers goed, maar die flamenco met een wat aparte beat vindt Christoff nog altijd een ware miskleun en weigert sinds toen nog altijd het liedje live te zingen. Christoff voelt zich na dat avontuur ongelukkig. Bij Assekrem zitten ze duidelijk op een andere golflengte. De liefde tussen beide partijen geraakt zoek. Er wordt niet echt meer geïnvesteerd in nieuw songmateriaal. Er komt ook geen nieuw album meer uit. Hij mag dan vaak optreden, hij merkt dat hij artistiek ter plaatse blijft trappelen, hij boekt geen vooruitgang.

Zijn zus en moeder gaan voortaan hun schouders onder de firma Christoff zetten. Er wordt een tijdje in eigen beheer opgenomen en georganiseerd: Alles is mogelijk, Zo mooi en Daar zijn geen woorden voor worden op eigen initiatief aan de man gebracht. Die liedjes waren oorspronkelijk bedoeld voor een volgende full cd. Christoff ziet het op een bepaald moment niet meer zitten. De samenwerking met zijn vorige manager heeft hem blijkbaar geen goed gedaan. Aan Dag Allemaal vertelt hij dat hij zich ontzettend triest voelde, machteloos. Op een bepaald moment overwoog hij zelfs uit het leven te stappen. Hij zat er volledig door. Gelukkig waren er zijn zus Lindsay en zijn beide ouders om hem er overheen te helpen. Als coach wordt Gino Moerman aangetrokken, een man die het klappen van de Vlaamse zweep goed kent. Hij brengt er de nodige schwung in, nieuwe deuren gaan voor hem open. Het is Gino's idee om een platendeal af te sluiten met het dynamische ARS label. Gepland, gewikt en gewogen, verschijnt de 11de juli 2007, uitgerekend op de Vlaamse feestdag, het album Blauwe Ogen. Met de hulp van producer Hans Aalbers, slaagt Christoff er in eindelijk te klinken zoals hij wil, als de nieuwe Vlaamse schlagerzanger. Het is vooral platenbaas Patrick Busschots van ARS die doorheeft dat Christoff veel in zijn mars heeft, maar dat zijn talent tot dan toe een beetje verborgen is gebleven. Om een soort earcatcher te hebben, wordt er voor dit album een nieuwe versie ingeblikt van Onder de toren en mag Lindsay nog eens een keertje meezingen, deze keer in het duet Als je bij me bent. Het album is een regelrechte voltreffer, goed voor twintigduizend exemplaren én voor goud. Het zijn Raymond Felix en Jacques Verburgt (bekend van Sha-Na) die enkele liedjes leveren en Christoff mag een paar Nederlanstalige teksten aanreiken: Ga met een lach door het leven en Ik wil je nog heel graag vertellen.

Somerliefde wordt zijn eerste liedje in het Afrikaans. Helmut Lotti , Dana Winner en Stef Bos hadden het hem voorgedaan. Somerliefde is een duet met de Zuid-Afrikaanse zanger Gerri Pretorius. In 2008 staat hij op het podium van het Schlagerfestival, georganiseerd door VTM. ARS blijft investeren in Christoff die dat jaar inzet met het beresterke Een ster, vertaling van Ein Stern der deinen Namen trägt van Nikolaus Presnik, dat het album Zeven Zonden voorafgaat. De single wordt één van zijn grootste hits en voert wekenlang de Vlaamse top tien aan. In de Ultra Top Vijftig verrast hij iedereen door daar eveneens te gaan postvatten op de eerste plaats. Het album hangt intussen in een gouden versie bij hem thuis aan de muur. Hij moet wel beginnen opletten, want zus Lindsay heeft haar stoute schoenen aangetrokken en beslist om een carrière als solozangeres op te starten. Het wordt een duel voor de eerste plaats wanneer zij komt opzetten met Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.

In het voorjaar van 2009 wordt Christoff de gangmaker van het "Schlagerfestival" in de Ethias-Arena in Hasselt. Er wordt ook almaar vaker gelonkt naar de Duitse markt, getuige het nummer Der Mond und die Sterne op zijn album Zeven Zonden. Leuk is dat hij daarop een hommage brengt aan zijn collega Bob Benny middels zijn versie van Blauw is de nacht. Zijn Duitse single Deine Blauen Augen werd bij onze oosterburen in 2007 al grijsgedraaid en die nodigen hem graag uit voor hun radio- en televisieshows. Een stoomcursus Duits moet hem vlot verstaanbaar maken. De single Zeven Zonden wordt niet alleen een hit in de Vlaamse Top Tien, maar er zit tevens een tweede plaats in de Ultra Top Vijftig in.

Omdat hij nogal op zijn privé is gesteld en daar in alle stilte van wil genieten, geeft Christoff in de maand april 2008 in een interview met het Nieuwsblad pas toe dat hij homo is. Zijn fans deert die outing niet, want voor hen blijft hij de lieve jongen die altijd zeer attent is gebleven. Hij houdt er de media aan dat hij erop staat dat ze ook in de toekomst zijn privacy moeten blijven respecteren, anders zou de liefde snel bekoeld kunnen zijn. Dus in de media te koop lopen met zijn levenspartner zal je Christoff zeker niet zien doen.

Zijn volgend album 1001 Nachten slaat in 2009 iedereen met verstomming. De titel vindt Christoff een terechte keuze omdat hij in sprookjes is blijven geloven, vooral in "zijn" sprookje. Er staat geen rem op de verkoop en na enkele maanden wordt de platinum status bereikt. Hans Aalbers blijft produceren en registreert in zijn eigen studio in het Nederlandse Nederhorst den Berg. De liedjes bestemd voor de Duitse markt worden in Duitsland ingeblikt.

Het door Diehter Bohlen geschreven In 100.000 Jahren wordt in de vertaalde versie In 100.000 jaren de eerstvolgende single. Dieter was ooit de drijvende kracht achter Modern Talking en Blue System. Christoff durft het ook nu aan de tekst zelf te schrijven. Een gouden single levert het hem op en de veertiende maart 2009 een vijfde stek in de Ultra Top Vijftig. Om in de buurt van de schlager te blijven, vertaalt hij een hit van Dieter Kindl Miljonair en dat wordt de volgende singlekeuze. 2009 is het jaar dat Christoff opeenvolgend vijf nummer één hits scoort. Alleen The Sunsets, het accordeonduo uit zijn eigen platenstal, durft in de hitlijsten met hem duelleren. Qua repertoirekeuze staat er voor Christoff maar één norm voorop: de liedjes moeten zon uitstralen, ze moeten zijn fans en luisteraars een blij gevoel geven én hen vooral aanzetten mee te zingen.

Op de Duitse markt presenteert Christoff zijn eerste album "Blaue Augen" met daarop het aanstekelijke Diesmal ist es Liebe en Du bist wie ein Traum. Omdat de fans er om smeken, verschijnen in 2010 zijn successen op het album "Alle Hits", goed voor tweeëndertigduizend verkochte stuks. Om Duitsland aan zijn kant te krijgen, besluit hij wijselijk daar op tournee te gaan samen met de bij onze oosterburen populaire Florian Silbereisen. Het wordt een boem! Die tournee krijgt een extra glans door de release van het album "Das geht klar" in een productie van de heren Andreas Bärtels en Hans Aalbers. Alfons Weindorf en Bernd Meinunger tekenen voor een rist nummers. Op de hoes lezen we dat in Düsseldorf zijn Duitse fanclub is gevestigd.

In 2011 wordt er teruggeblikt op zijn twintigjarige carrière. Niet verlegen om een leuke invalshoek pakt Christoff uit met het album "Christoff en vrienden" waaraan hij de negentiende november van dat jaar een gelijknamige show in de Ethias Arena te Hasselt koppelt. Full House! Hij krijgt daarbij de vocale steun van Kathleen van K 3, Jo Vally , Willeke Alberti, The Sunsets, Dana Winner , Luc Steeno en uiteraard zijn zus Lindsay . Dat concert is zo'n meevaller dat hij er een vervolg aan breit en er mee op tournee door Vlaanderen trekt. Van dat concert verschijnt er trouwens iets later een live album. In 2012 wordt in Duitsland zijn derde album gereleaset "Feuerwerk" met daarop de hit Das 1000 Sterne Hotel én een duet met Florian Silbereisen. Op de Vlaamse feestdag 11 juli 2013 stelt Christoff zijn nieuw album "Christoff & Vrienden 2" voor. Eerder dat jaar was er als voorbode de single Zeg maar niets meer die hij samen met de zoon van André Hazes inzong. Dat smaakt naar méér Nederlandse sterren en dat is op zijn album "Christoff & Vrienden 2" duidelijk te horen. Met René Froger zingt hij diens megahit Alles kan een mens gelukkig maken, samen met Corry Konings Wie kan zonder liefde leven en met Rob de Nijs Malle Babbe. In eigen land ging Christoff aankloppen bij onder meer De Romeo's, Belle Perez, natuurlijk zijn zus Lindsay én The Voice finalist Robby Longo.

De doornatte maand juli 2014 zet Christoff in met de release van zijn album "Altijd Onderweg". De pers bloklettert: " Geen schlagers, weg met de polonaise! De Vlaamse zanger Christoff laat op zijn nieuwste album het schlagergenre achterwege en kiest duidelijk voor een moderner popgeluid. " Om het zo Vlaams mogelijk te houden, stelt Christoff zijn nieuw album voor op 11 juli, de Vlaamse feestdag. Tijdens de persconferentie in Lint laat hij meteen horen dat hij van nu af aan wil gaan voor wat méér popgeluiden in zijn muziek. Jan Smit en Nick & Simon moeten daarbij het grote voorbeeld zijn geweest, dat kan niet anders. Hij laat er geen twijfel over bestaan: "Dit is de richting die ik wil blijven ingaan in de toekomst!" Nieuw is ook dat Christoff deze keer al de teksten zelf heeft geschreven waarbij hij vooral trots is op de nummers De zevende hemel en Voor jou, dat hij speciaal aan zijn fans opdraagt. Christoff dweept duidelijk met liedjes met een mooie, eenvoudige tekst, badend in een commerciële, toegankelijke melodie. Op dit album bewust geen duet met zijn zus Lindsay, maar wel met Kathleen Aerts Mijn engel hou me vast en eentje met zijn Duitse collega zanger-presentator Florian Silbereisen. Speciaal voor de fans stelt Christoff tijdens zijn verjaardagsconcert op 15 juli 2014 in het "Casino van Blankenberge" zijn miniatuurafbeelding voor, door de firma All Stars Reserved in 3D-printing aangemaakt. Het is een perfecte replica van Christoff himself zodat hij bij de fans thuis letterlijk nog wat dichter bij hen kan staan. Die beeldjes worden in een beperkte oplage aangeboden: het kleinste exemplaar kost € 79,50, het grootste (20 cm) € 349,50. Om een echte fan van Christoff te zijn, moet je er blijkbaar wat voor over hebben.

De 25ste augustus meldt "Het Laatste Nieuws" dat Christoff en zijn vriend Niels, verzorger in een rusthuis, na zeven jaar besloten hebben uit elkaar te gaan. Het koppel had net een appartement gekocht in het Spaanse Marbella om daar tussendoor samen tot rust te komen. Een tijdje later trok Christoff zich in zijn eentje terug in een Weens klooster om zich daar tijdens een vijfdaagse retraite te bezinnen. Net op het moment dat hij wekenlang op één staat in de Vlaamse Top Tien met M'n beste vriend, een vertaling door Christoff van Together (flying on the wings of tenderness).

September 2014 pakt Radio 2 uit met "De Vlaamse Top 50" van Ultratop. Die wordt vakkundig aan mekaar gepraat door Christoff die maar wat blij is dat de VRT met dit initiatief uitpakt nét op het moment dat een rist Vlamingen qua Vlaamse schlagers al een tijdje op hun honger blijven zitten. Vijftig Vlaamse hits, elke week over de radio is een feest voor hen:"Ik ben er zeker van dat alle liefhebbers van Vlaamse populaire muziek hier ontzettend blij mee zijn!" vertelt Christoff aan een reporter van "Het Nieuwsblad". Vanaf zondag 14 september is Christoff elke zondag twee uur lang te horen met "De Vlaamse Top 50" van Ultratop.

In het najaar van 2014 doet Christoff van zich spreken in de Vlaamse media door de release van het Onze Vader, geen eigen nummer, maar het originele kerlied in een nieuw jasje. Hij wil daarmee een statement maken dat je je geloof niet hoeft te verstoppen. Elke mens mag daarmee naar buiten komen. Christoff merkte dat veel jongeren terugkeren naar het gebed waaruit ze kracht kunnen putten. Als ambassadeur van zijn gebedsgroep zingt hij regelmatig in de mis waaronder het Onze Vader. Deze versie verscheen de 27ste oktober op de cd "Back to back Will Tura & Christoff" met daarop twintig hits van Tura en twintig van Christoff. De 23ste november staan Christoff en Tura voor het eerst samen op de planken tijdens een uniek concert in de "Oktoberhallen". Will Tura staat dan aan de vooravond van zijn 75ste verjaardag en Christoff neemt hiermee de aftrap van de feestviering rond zijn 25-jarige carrière. De achtste november pronkt Christoff met de singleversie van het Onze Vader op één in de Vlaamse Top 50. De wonderen zijn dus de wereld nog niet uit!

23 december 2014 mag Christoff het jaar feestrijk afronden tijdens de uitreiking in het "Waasland Shopping Center" in Sint-Niklaas door Dirk Van der Auwera, marketing directeur bij Universal, van een platina award voor de verkoop van méér dan twintigduizend exemplaren van het album "Back to Back", Christoff gekoppeld aan Will Tura , dat zijn platenfirma begin november in de markt had gezet naar aanleiding van de dubbelconcerten die er staan aan te komen op zondag 1 maart 2015 in het "Ethias Theater" in Hasselt en op zaterdag 27 juni 2015 in het "Casino Kursaal" van Oostende. In een mum van tijd waren die concerten uitverkocht. Vandaar dat tijdens de uitreiking van de award Christoff met trots kon medelen dat er een extra editie komt van " Will Tura en Christoff in Concert" en wel op 19 juni 2015 in het "Casino Kursaal" van Oostende. Christoff over die platina award: "Elke award die ik krijg, neem ik nog steeds even dankbaar aan en doet mij iets als artiest. Net als de gouden, zal ook deze platina award een heel bijzondere plaatsje krijgen bij mij thuis. Het was sowieso al een enorme eer met een legende en voorbeeld als Will Tura deze "Back To Back" te mogen uitbrengen, maar dit is toch wel de kers op de taart."

Begin maart 2015 wordt als derde single uit het album "Altijd onderweg" het nummer In de zevende hemel gereleaset. Dit album leverde eerder al de nummer 1-hits M'n beste vriend en Voor jou op. In het VTM-programma "Liefde voor Muziek" coveren zes artiesten van diverse pluimage elkaars liedjes. In de tweede aflevering van het VTM-programma "Liefde voor Muziek" stonden de dertigste maart 2015 de songs van Slongs Dievanongs centraal. Nadat Christoff in de eerste aflevering zijn collega-artiesten en ook de kijkers overweldigde met zijn knappe vertolking van King in My Head van Stan van Samang, maakte hij opnieuw indruk met zijn cover van Ik zen nu de bank die hij lanceerde als Ik ben toch geen bank. Met de live-versie van Goodbye van Tom Helsen dat Christoff daar zingt als Vaarwel, staat hij op één in de Vlaamse Top Tien en de tweede mei 2015 op zes in de Ultra Top Vijftig. In de Radio 2 Top Dertig vinden wij hem terug op de negende plaats.

Tijdens de zomer van 2015 presenteert Christoff samen met Nathalie Meskens aan de kust de driededelige zomermuziekshow van VTM "Liefde voor sterren tegen de muziek op". Hij mag volledig zichzelf blijven, Nathalie kruip voor deze gelegenheid in de huid van Natalia. Het wordt opnieuw een populaire muziekshow, maar dan in één trek geparodieerd net zoals het jaar voordien in "Tien om tegen de sterren op te zien". Christoff omschrijft zich de voorbije maanden in de pers als een "Vlaamse zanger". Hij wil niet meer als "schlagerkoning" aangesproken worden. Daarom dat hij sinds zijn album "Altijd onderweg" optreedt met een stel hippe, jonge muzikanten. Het schlagergeluid is inmiddels zo goed als verdwenen, hij is meer in de richting van de pop geëvolueerd. In "Het Laatste Nieuws" van zaterdag 27 augustus 2015 zegt hij daarover:"Ik heb keihard gewerkt om de Vlaamse schlager een moderner gezicht te geven. En dat loont nu. Ik zal nooit afscheid nemen van ambiancemuziek, maar ik vind wel dat je als artiest jezelf moet blijven heruitvinden. Veel van mijn collega's wentelen zich in hun comfortzone,ik probeer daar net uit te stappen. Mijn sound is volwassener geworden, onder impuls van mijn publiek ook. Ik maak nu schlagerpop."

Vrijdag de vijfde juni 2015 werd door Patrick Guns, general manager van Universal Belgium, een platinaplaat uitgereikt aan Christoff voor de verkoop van méér dan twintigduizend stuks van zijn album "Altijd onderweg", zijn achtste platina-exemplaar op rij! De zevenentwintigste juni van dat jaar lanceert Christoff de single Vergeven kan, vergeten niet geschreven door Will Tura en Nelly Byl, een strook uit het album "Viva Tura", opgedragen aan Will Tura die dat jaar vijfenzeventig wordt. In de Vlaamse Top 50 is dit nummer een van de snelste stijgers.

En Christoff blijft edelmetaal verzamelen. Zaterdag de tiende oktober 2015 was Christoff te gast tijdens de live tv-show "150 Jahre Schlager – Das grosse Fest zum Jubiläum" op ARS/ORF. In de drie uur durende en door zo’n zes miljoen mensen bekeken live-uitzending waren onder meer Semino Rossi, Mireille Matthieu, Howard Carpendale en Vicky Leandros te gast. Christoff had de eer om samen met de gastheer van de show, de populaire Florian Silbereisen, het duet Viel schöner kann es gar nicht sein, te zingen. Nadien mocht Christoff, Florian verrassen met een platina award voor de verkoop van hun duet.

Vrijdag de zesde november 2015 stelt Christoff de single Kerstmis vier je niet alleen voor. Het nummer, van de hand van Jeroen Swinnen, Saskia Vanderheyden en Jo Hermans, vertelt waarover het voor Christoff met Kerstmis echt om draait: dit is het feest van de vriendschap en niemand moet dat feest alleen vieren. Vanaf woensdag de twaalfde neemt Christoff in "Disneyland Paris" een tv-special op. Op zaterdag 14 november zou hij daar zijn album "Kerstmis met jou" aan zijn fans en de media voorstellen, maar dat kon door de vreselijke terreuraanslagen de dag voordien in Parijs niet doorgaan. De voorstelling van het album werd verplaatst naar "Eurotuin" in Merelbeke.

Maandag 30 november 2015 lanceert Christoff zijn nieuwe website www.christoffkerst.be. Dit om helemaal in de sfeer te blijven van het nieuwe succesalbum van hem, "Kerstmis met jou". De nieuwe cd is al goed voor goud en staat intussen twee weken in de hoogste regionen van de Ultratop Album 200. Zondag de twintigste december krijgt Christoff naar aanleiding van de verkoop van meer dan vijftienduizend verkochte exemplaren van zijn kerstalbum tijdens zijn concert in de "Basiliek van Koekelberg" een gouden award uit handen van Will Tura, voor een publiek van maar liefst twaalfhonderd fans. Om deze gouden award extra in de kijker te zetten, lanceert Christoff een tweede single uit zijn kerst-cd Een ster die voor ons schijnt, een vertaling door Saskia Vanderheyden van Ein Stern der für dich scheint van Simone.

Vrijdag de achtste januari 2016 ligt er een speciaal album in de rekken. Die dag verschijnt de cd "Vorsicht Unzensiert !", gezongen door KLUBBB 3 oftewel Christoff, Florian Silbereisen en Jan Smit. Zij sloegen de handen in elkaar om een uniek schlagertrio samen te stellen met een internationale uitstraling. Dit debuutalbum, dat in vijf landen uitkomt, is een cd vol met nieuw geschreven party- en schlagersongs. De Duitse topproducer Uwe Busse schreef alle liedjes en zat ook achter de knoppen. Vanaf begin januari gaat het trio samen op pad om het album te promoten en uiteraard staat ook Vlaanderen op de agenda. Uit dit album werd meteen de single Du schaffst das schon op de fans losgelaten.

Vrijdag de elfde maart 2016 ligt de nieuwe single van Christoff in de winkel "Ik ben geboren om van jou te houden". De single, een vertaling van "Geboren um dich zu lieben" van DJ. Otzi en Nik P, is de start van het feestelijke jubileumjaar van Christoff waarin hij zijn vijfentwintig jaar op de planken uitgebreid zal vieren. Deze plaat is tevens de voorloper van het nieuwe album dat naar goede traditie ook dit jaar op elf juli zal gereleased worden.

Maandag de elfde juli 2016 verrast Christoff op onze Vlaamse feestdag zijn fans met zijn nieuwe studioalbum "Hou me vast" en dit om zijn 25 jarige jubileum extra in de verf te zetten, gekoppeld aan drie jubileumconcerten in oktober en november. Voor "Hou me vast" deed Christoff ook deze keer een beroep op de Nederlandse topproducer Hans Aalbers en schrijvers als onder anderen Will Tura, Uwe Busse, René Froger en Udo Mechels. Samen zorgden Christoff en Hans voor dertien nieuwe songs waaronder sowieso het duet "Heel graag zien" met zus Lindsay en als verrassing het feestelijke "Vanavond gaat het gebeuren" met Gerard Joling. Met dit album wil Christoff vooral een lans breken voor het Vlaamse lied dat nog altijd te zeer laatdunkend als schlager wordt bestempeld. Met nummers als "Ogen weer geopend" en "Zij wacht op haar prins" probeert hij het genre naar een hoger niveau te tillen zoals dat Jan Smit in Nederland is gelukt die het genre daar als volkspop in de etalage plaatst. Kortelings liet collega Laura Lynn die nieuwe aanpak al horen op haar album "Eindeloos". Uiteraard ontbreken de hits "Vergeven kan, vergeten niet" en "Ik ben geboren om van jou te houden" niet. Als bonus bevat het album ook een track van het succesvolle Christoff project KLUBBB3, waarvan inmiddels al ruim 130.000 albums werden verkocht.

Zondag de 21ste augustus 2016 was het weerom bingo voor Christoff. Hij presenteerde die avond vanuit Blankenberge samen met Peter Van de Veire niet alleen "Radio 2 Zomerhit 2016" op Eén en Radio 2, maar mocht nog maar eens in de prijzen delen. Uit handen van Stan Van Samang kreeg hij de trofee voor "Beste Zanger".

Vlak voor zijn feestelijk optreden in het "Casino Kursaal" te Oostende op zondag de 30ste oktober 2016 werd Christoff door zijn platenfirma Universal een verrassing aangeboden. Als lid van de gelegenheidsgroep "Klubbb 3" kregen hij, Florian Silbereisen en Jan Smit goud voor de verkoop van méér dan 10.000 exemplaren in Vlaanderen van hun debuutalbum "Vorsicht Unzensiert", bij onze noorderburen intussen goed voor méér dan 180.000 exemplaren in Duitsland, terwijl het album het voorbije jaar ook in Zwitserland en Oostenrijk erg vlot over de toonbank ging.

2017 kondigt zich voor Christoff meteen als een druk jaar aan. Hij staat voor enkele belangrijke maanden in zijn loopbaan en spitst al zijn aandacht in het voorjaar op Duitsland toe. Speciaal voor onze oosterburen houdt hij zijn agenda tot begin mei vrij. Samen met Klubbb 3, een succesvol trio dat hij met Jan Smit en Florian Silbereisen vormt, is hij daar de nieuwe schlagersensatie. Vrijdag de 6de januari brengen ze in Duitsland hun tweede album “Jetzt geht’s richtig los” uit, met daaruit als eerste single, de meezinger Jetzt erst recht, zijn ze tussen nu en eind april in drie tv-shows te zien en geven ze zo'n 31 megaconcerten. Door deze overvolle agenda heeft Christoff privé besloten voorlopig een pauze in te lassen in zijn relatie met zijn vriend Jef. Ik kan bezwaarlijk zeggen: "Duitsland, ik kom niet, want ik verkies qualitytime met mijn vriend. In dezen is het voor mij qua carrièreplanning nu of nooit", aldus een enthousiaste Christoff. Vrijdag de 13de januari staat de cd "Jetzt geht's richtig los" op 1 in de Duitse albumcharts.

Vrijdag de 13de oktober 2017 ligt de nieuwste cd van Christoff in de winkel: een verzamelaar met de toepasselijke titel "De Hits", in het totaal goed voor eenentwintig nummers. Geen enkele Vlaamse zanger scoorde de voorbije tien jaar zoveel nummer 1-hits als Christoff. Ze staan allemaal verzameld op dit album, onder meer "Sweet Caroline","Een Ster" en "7 Zonden", met daarnaast zijn bekende duetten samen met onder anderen André Hazes, René Froger en Willeke Alberti. Er staan ook drie nieuwe nummers op de cd, waaronder de recente single "Dronken Van Liefde" geschreven door Tobias Reitz en Bart Foubert, "Verdergaan" van Miguel Wiels en en het speciaal voor zijn zwangere zus Lindsay geschreven"Voor jou (nieuw geluk") die begin januari 2018 bevalt. Het liedje is van de hand van Yves Segers, al paste Christoff voor deze gelegenheid de tekst lichtjes aan. Maar Lindsay heeft nog werk voor de boeg, want ze mag eerst nog optreden met haar broer tijdens de "Vrienden voor het leven tour 2017" samen met Laura Lynn en Frans Bauer, onder andere de 14de oktober in de "Stadsschouwburg" van Antwerpen en de 4de november in "Ethias Theater" te Hasselt.

De 12de januari 2018 brengt Christoff samen met Klubbb3 hun derde album uit "Ho-dio-di-jee" dat voor het eerst ook een Benelux-editie krijgt met twee exclusieve Nederlandstalige nummers: Je slaat jezelf er wel doorheen en de titelsong, die op single wordt uitgebracht en de 19de januari op plaats 19 piekt in de Vlaamse Top 50. Christoff, Jan en Florian kwamen in ons land hun album persoonlijk voorstellen. Ze zijn trots dat ze de schlager nieuw leven hebben ingeblazen door dat genre jong, modern en vernieuwd te laten klinken. Volgens Jan Smit willen ze via die twee liedjes in het Nederlands ook het publiek in Vlaanderen en Nederland naar zich toe trekken. "We sluiten trouwens niet uit dat we in de toekomst ook in andere talen zullen zingen", aldus Jan.

Woensdag de 14de november 2018 werden in Oostende voor de vijfde maal "De Loftrompetten" uitgereikt, een organisatie van de artiestenbelangenvereniging VLAPO en Ment-TV. Producers, presentatoren van Radio 2, de leden van de raad van bestuur van Vlapo en Ment TV en journalisten van diverse media stemden weer tot een shortlist binnen verschillende categorieën. In de categorie "Beste nummer gebracht door een zanger" werd Christoff bekroond voor Stapel op jou. Dit lied, in een productie van Hans Aalbers, is een vertaling door Jan Smit van de Duitse hit Wenn nicht jetzt, wann dann? van Höhner. Hiermee stond Christoff de 18de augustus 2018 op de 10de plaats in de Vlaamse Top 50.

Het nieuwe jaar 2019 startte voor Christoff wel degelijk in mineur. Hij moest tijdens de eerste week van januari hoogdringend een hartoperatie ondergaan. Aan "Het Laatste Nieuws" vertelt hij daarover: "Ik heb samen met mijn zus Lindsay een hele reeks uitverkochte kerstconcerten gegeven in december. Maar toen ik na de feestdagen ging sporten, werd ik plots onwel. Ze hebben me meteen naar de spoed gebracht. Ik ben goed bevriend met cardioloog Pedro Brugada en toen die mijn dossier ingekeken had, sloeg hij meteen alarm. Ik had een lekkende hartklep en het was ernstig, zei hij. Ik moest zo snel mogelijk geopereerd worden." Christoff werd geopereerd door hartspecialist Hugo Vanermen die ook koning Albert al tweemaal opereerde. Volgens hem was die ingreep bij Christoff hoogdringend: “Hij had een hartklep die heel erg lekte tussen de linkerkamer en de voorkamer van het hart. Je moet zo’n hartklep zien als een parachute die opgespannen wordt bij elke hartslag. Als een koordje te lang geworden is, sluit die klep niet meer goed. Bij elke hartslag wordt bloed weggepompt, maar bij Christoff vloeide 30 procent terug in de verkeerde richting.

Vrijdag de 23ste april 2021 brengt Crhistoff na 3 jaar nog eens een nieuwe single uit, Als je bij me bent, door hem geschreven samen met Bart Foubert. Deze single wordt een ankerpunt in de carrière van Christoff. Voor hem is de tijd van de typische schlager voorbij. Naar het voorbeeld van zijn Duitse idool Helene Fischer kiest hij voortaan voor popschlagers. Het mag allemaal wat ruiger. Vanaf nu toe laat hij zich ook begeleiden door een jonge 5-koppige band die er er stevig tegenaan zal gaan. De gelakte schoentjes en het klassieke kostuum hebben intussen plaatsgemaakt voor een zwart jeanspak met daaronder een strakwitte T-shirt. Na de zomer lanceert hij zijn nieuwe album "Christoff 3.0". De fans van het eerste uur hoeven echter niet af te haken, want zelfs voor de polonaise is op die cd een plaats gereserveerd.

tekst en research: Marc Brillouet © 2021 Daisy Lane & Marc Brillouet