Bart Kaëll

Delen S
Geboren in Oudenaarde
op 2 augustus 1960
Bart Gijselinck
Bekijk DiscografiesLees Biografie
"Als er geen ambiance is in de tent, dan komt het sowieso in orde als Bart verschijnt." - Elke Taelman
Meer dan 30 jaar op de planken

Chachacha

Voor "Het jaar van Raymond" vroeg Radio 2 in 2020 elke maand aan een Vlaamse artiest om een cover te maken van een nummer uit het rijke oeuvre van Raymond van het Groenewoud. Na Bart Herman en Paul Michiels zette ook Bart Kaëll hem muzikaal in de bloemetjes. De 17de juli 2020 nam Kaëll een geslaagde cover van Chachacha op en stelde het live voor in het Radio 2-programma "Zot veel vakantie". Raymond luisterde live mee en was enorm enthousiast over de versie van Kaëll. "Bart heeft heel plezant gewerkt met de ritmes. Er is weinig speling omdat het een chachacha is, maar de verdubbelingen, ontdubbelingen en nieuwe smaak die eraan toegevoegd is, maakt het toch heel anders dan het origineel. En dat maakt het net zo goed." Toen Bart Kaëll vooraf in het uitgebreide songboek van Raymond van het Groenewoud bladerde om een song te kiezen, viel zijn oog onmiddellijk op Chachacha. "Humor, poëzie en een aanstekelijk ritme. Een song naar mijn hart!" aldus Bart.

Onwaarschijnlijk Mooi

De 11de juni ligt het nieuwe album "Onwaarschijnlijk Mooi" in de rekken. Bart Kaëll breide nog een verlengstuk aan zijn hoofdstuk "Liefde voor muziek" met bewerkingen van nummers van Stan Van Samang, Belle Perez en Coco Jr. Alleen het laatste nummer op de cd heeft niets met "Liefde voor muziek" te maken: het gaat om Avond, zijn duet met partner Luc Appermont. “Het nummer is nooit op cd verschenen. En bovendien is Luc mijn tweede ik, de man die al mijn nummers zijn zegen geeft voor ik ze uitbreng. Ook al betekent zijn zegen dat ik een nummer soms volledig moet herwerken. Luc en ik zetten onze voorstelling "Bart en Luc intiem" verder in september. Ik ga er een paar nummers van "Liefde voor muziek" in steken." Normaal heeft op 11 februari 2020 de laatste voorstelling plaats, maar met beide heren weet je maar nooit!

De Morgen

Tijdens zijn lange carrière heeft Bart honderden interviews gegeven, maar nog nooit aan de krant "De Morgen". Sinds zijn succesvolle deelname aan "Liefde voor Muziek" wordt Bart anders en ernstiger gequoteerd. Zaterdag de 18de mei 2019 wijdt "dm.magazine" onder de hoofding "Ik had meer van het succes moeten genieten" acht pagina's aan Kaëll die openlijk toegeeft dat hij niet van de stempel schlagerzanger houdt en dat hij niet enkel hoempapa zingt. "Op school moest ik uit mijn schulp kruipen, alles was een overwinning: op een podium staan, mezelf durven tonen, emoties uiten. Ik volg nog altijd zangles. Door hard te werken heb ik het uiterste uit de kan gehaald. Maar ik blijf een gevoelig iemand, dat verlegen manneke van vroeger. Alles komt nog altijd te hard binnen bij mij. Eén gemene opmerking, daar lig ik dagen over te piekeren."

Liefde voor muziek

Maandag de 15de april 2019 ging bij VTM een nieuwe editie van start van "Liefde voor muziek". Deze keer namen Laura Tesoro, Stef Kamil Carlens, Milow, Ilse DeLange, Kommil Foo, Jan Leyers en Bart Kaëll deel. De reeks ging van start met een hommage aan de liedjes van Bart. "Alle collega's hebben heel mooie versies gemaakt, maar Stef Kamil heeft me gewoon heel diep geraakt. De manier waarop hij La Mamadora beleefde en zong, kwam van zo diep. Ik dacht echt 'wauw'. Ik had het zelf even moeilijk", aldus Bart. Daarnaast zong onder anderen Jan Leyers een folkgetinte versie van De Marie Louise, verraste Kommil Foo ons met 1000 terrassen in Rome en bracht Milow samen met Ilse DeLange een heel eigenzinnige versie van Zeil je voor het eerst. Bart zelf sloot zijn aflevering af met Annelies uit Sas van Gent van Louis Neefs, om alle getalenteerde mensen wiens carrière niet echt van de grond komt een hart onder de riem te steken.

Bart & Luc intiem

Zaterdag de 22ste september 2018 heeft in het CC "De Wildeman" te Herent de première plaats van de theatertour "Bart & Luc intiem". Samen nemen ze je mee naar hun verste verleden, hun mooie en emotionele momenten, hun lief maar ook hun leed. Luc en Bart vertellen honderduit. Van banale weetjes tot gebeurtenissen die hun leven tekenden. Soms met een brede glimlach, soms vertederend en soms met de krop in de keel. Wist je dat Luc en Bart elkaar leerden kennen in een café in De Haan? En dat de mama van Bart aquarellen schildert? En dat Luc vroeger helemaal weg was van Nonkel Bob? Of duik je graag eens mee in de achter-de-schermen-verhalen van Luc tijdens het Eurovisiesongfestival? Als aanloop naar die tournee brachten Luc en Bart in de maand augustus het nummer Avond van Boudewijn de Groot in duet op single uit. Daarmee staan ze de 1ste september op de 16de plaats van de Vlaamse Top 50.

In 't nieuw

Het heeft 4 jaar geduurd, maar eindelijk is het zover. Op 17 maart 2017 brengt Bart een nieuw album op de markt In 't nieuw. Hij stelde deze de 15de maart in primeur voor in Centrum De Ronde van Vlaanderen in zijn geboortestad Oudenaarde, een plek die hem na aan zijn hart ligt. Als rode loper bracht Bart op 28 januari 2017 al de door hemzelf, samen met Filip Martens, geschreven single Ik kan het niet geloven uit. Op dit nieuwe album enkele akoestische songs waarmee Bart terug wil keren naar de essentie zoals onder meer ook te horen op het recente album van Justin Bieber. Als meest opvallend nummer noteren we "Peizde nog aan mij?", gezongen in het Oudenaardse dialect en opgedragen aan Barts eerste liefde. "Zij was wel degelijk een meisje", aldus Bart, "en woont momenteel in Dubai. Ooit zal ze het wel te horen krijgen!"

Chez Laurette

De eerste december 2015 lanceert Bart de single Chez Laurette die hij opdraagt aan zijn partner Luc Appermont. In het Eén programma "Het Huis" waarin Luc als centrale gast verrast werd door de plotse aanwezigheid van Bart, zong die speciaal voor Luc aan het kampvuur, zichzelf begeleidend op de piano, Chez Laurette van Michel Delpech. Op dat fragment kwamen erg veel reacties. Voor Bart is het liedje niet nieuw, want hij zong het al in 1982 tijdens zijn deelname aan de "Baccarabeker". Hij zette het eerder ook al op plaat in een vertaling van Johan Verminnen . Op de nieuwe singleversie houdt Bart het sober: hij, zijn stem en zijn piano. De opbrengst gaat naar de Music for Life-actie van Studio Brussel. "Het hoeft niet altijd De Marie Louise te zijn", voegt Bart er lachend aan toe!

't Is feest!

In 2014 brengt hij 't Is te vroeg uit, een nummer dat hij samen met Patrick Vandewattijne schrijft, maar zonder stof te doen opwaaien in de Vlaamse Top Tien. Dat doet hij enkele maanden later wel met het door hemzelf geschreven Het is feest!, goed voor een tweede plek de achtentwintigste juni van dat jaar.

De hitmachine die nooit stopt

Onder de blote hemel, een wat ondeugende bewerking door Bart van de Franse evergreen Voulez-vous danser grand-mère heeft succes. Deze keer bereikt hij nog maar eens de derde plaats in de Vlaamse Top Tien van het voorjaar 2013. In de maand augustus klimt hij eveneens naar drie, deze keer met Met z'n tweetjes, een vertaling van Love really hurts without you van Billy Ocean.

Love is in the air

De eerste juli 2012 brengt Het Laatste Nieuws het verhaal dat Luc Appermont en Bart sinds jaren een koppel vormen. Al die jaren bleef dit een goed bewaard geheim omdat de journalisten er nooit naar vroegen, reageerden beiden niet. In 1994 stond er nochtans in de "Wie is Wie in Vlaanderen" bij Luc "houdt van Bart Kaëll" vermeld en bij Bart "houdt van Luc Appermont". Maar in de pers werd hier unaniem geen gevolg aan gegeven. De negenentwintigste mei 2013 zijn Bart en Luc bij VTM samen de eregasten in "Manneke Paul" van Paul de Leeuw. Het is de allereerste keer dat Vlaanderen hen als koppel op het scherm ziet en dat zij ongedwongen over hun relatie praten.

Kap'tein

In Zuid-Afrika stoot Bart op het Afrikaanse liedje Kaptein (Span die seile) van Kurt Darren, dat als Kap'tein op tekst van Bart en bewerkt door Phil de achtentwintigste april 2012 op één in de Vlaamse Top Tien piekt.

Hallo, hier ben ik!

Bart trakteert zichzelf en zijn fans op een nieuw album Hallo, hier ben ik. Bart schrijft samen met producer Phil Sterman het merendeel van de liedjes en covert daarnaast Hello good morning van Nick MacKenzie en Ich würd' es wieder tun van Udo Jürgens.

Hallo goeiemorgen

Uit Vlaanderen Muziekland

Donder en bliksem

In 2009 probeert Bart een gooi naar de Vlaamse hitlijsten met een cover van Donder en bliksem van Guus Meeuwis, maar die poging kon beter! Hij is erg blij dat hij de drieëntwintigste april van dat jaar in het Sportpaleis van Antwerpen op de affiche van Houden Van… Griffel Rock staat met naast hem Vader Abraham, Nicole en Hugo , Micha Marah en Jelle Cleymans .

25 jaar Bart Kaëll

De Antwerpse Zuiderkroon wordt in 2008 het decor van de vieringen 25 jaar Bart Kaëll met een groots concert. Platenbaas Patrick Busschots weet hem over de streep te trekken een platencontract te tekenen bij zijn firma ARS. Dat wordt niet alleen gevierd met de dubbelaar Het beste van Bart Kaëll - 25 jaar hits, goed voor veertig megasuccessen.

Om dit album aan de pers voor te stellen, stapt hij te voet van Leuven naar Scherpenheuvel. Op dat album ook zijn gloednieuwe nummer één in de zomer van 2008 Dansen in Bahia, geschreven door Peter Keereman in een productie van Patrick Hamilton. De zongebruinde latinogetinte Kaëll is terug van weggeweest.

Waar alleen maar zijn intieme vrienden van op de hoogte zijn, is dat Bart met een depressie kampt en daarvoor psychologische hulp gaat opzoeken. Hij kampt met angst- en huilbuien, maar trekt zich op aan zijn optredens. Hij weet wel dat hij stilaan wat gas moet terugnemen, aanvaarden dat hij een jaartje ouder wordt en dat succes niet vanzelfsprekend is. Tevreden zijn met iets minder, is ook al gek en hectisch genoeg. In het programma Reyers laat zal hij in de maand mei van 2013 zonder omwegen toegeven dat hij na die depressie bewuster is gaan leven en veel gelukkiger is geworden.

Het Schlagerfestival

De dertigste en eenendertigste maart en de eerste april van 2007 staat hij samen met Benny Neyman en Dennie Christian de longen uit zijn lijf te zingen tijdens het Schlagerfestival in de Ethias Arena van Hasselt. Daar zal hij vijf jaar later opnieuw staan, deze keer geflankeerd door onder anderen Frans Bauer en Dana Winner .

't Is volle maan vannacht

Op zoek naar de geschikte producer komt Bart in 2006 terecht bij de man die hem perfect aanvoelt, Patrick Vandewattijne, die intussen dankzij zijn aanpak Laura Lynn tot schlagerkoningin van Vlaanderen heeft gekroond.

Bart schrijft zowel tekst als muziek voor zijn bescheiden terugkeer in de Vlaamse Top Tien met het nummer 't Is volle maan vannacht. Bart gaat voluit voor de polonaise en het meezingen. Hij krijgt van Radio 2 tijdens Zomerhit van dat jaar de speciale prijs Vlaams Ambiancemaker.

Poco a poco

Een regelrechte hit in het programma Tien om te Zien tijdens de zomer van 2002 is het superzomerse nummer Beetje bij beetje, dat ook een hitje wordt bij Radio 2. Het nummer heeft zo'n latinogehalte dat Belle Perez de Spaanse tekst schrijft en Bart blikt het in als Poco a poco. Hij staat dan op stal bij platenfirma CNR.

In 2004 rondt hij het jaar af met optredens tijdens de Caals & Van Vooren Winterrevue met onder meer Wendy Van Wanten .

Costa Romantica

In 2000, en dat valt hem zwaar op de maag, moet hij verwerken dat Kürt Rogiers hem zal vervangen als presentator van de VTM Soundmixshow. Bart voelt zich, zoals we al eerder schreven, uitgerangeerd, maar hij verliest de moed niet, al heeft hij zware twijfels over de liedjes die hij moet opnemen.

Hij wordt door Play That Beat eerst gekoppeld aan de Nederlandse fluitiste Berdien Stenberg met bewerkingen van bekende klassieke liedjes - Helmut Lotti en zijn Classics zijn niet ver uit de buurt - maar dat project wordt afgeblazen en Bart wordt aan Vanessa Chinitor gekoppeld.

Het is pokeren wat de keuze van de liedjes op het album Costa Romantica betreft. Het is John Terra die zich over de productie ontfermt. Het eindresultaat zijn covers van onder meer Comme j'ai toujours envie d'aimer, dat als eerste single in de markt wordt gezet, gevolgd door de liedjes I got you babe van Sonny and Cher en Weer naar zee, een cover van een Griekse evergreen. Voor deze gelegenheid zingen Bart en Vanessa niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels en het Frans. Achteraf bekeken is Bart niet tevreden over het resultaat en had hij dit album als project liever overgeslagen.

15 jaar op de planken

In 1999 treedt Bart heel veel op in het raam van 15 jaar Bart Kaëll met in de nasleep daarvan het album 15 jaar.

Noord en zuid

De negentiende december 1997 zendt VTM de special Varen tussen Noord en Zuid uit. Dat is ook de titel van zijn nieuwste cd. Bart is maar weer eens van platenfirma gewisseld en heeft onderdak gevonden bij Play That Beat, die al garant hadden gestaan voor het succes van Get Ready en voor Mama's Jasje.

Zij koppelen Bart opnieuw aan zijn vroegere producer Roland Verlooven, die opnieuw in Studio Impuls gaat opnemen. Charles Aznavour wordt vertaald, net als Roger Whittaker, John Denver, Sailor en zelfs Boney M. De zee en het varen op zee staan centraal in dit album, dat frisser dan fris klinkt. Maar de echte hits blijven uit, ook al wordt een vertaling van de Freddy Quinnhit Junge komm bald wieder als eerste single uitgebracht.

Dag en Nacht

In 1997 is er het album Dag en Nacht met op de Dag-cd tien liedjes en op de Nacht-cd drie. Qua productie wordt het wat sleutelen en puzzelen, want die opdracht wordt verdeeld over Fonny De Wulf, Phil Sterman en Peter Koelewijn.

Samen met de Nederlandse zangeres Glennis Grace zingt hij Eenzaam zonder jou als duet. Voor de Vlaamse markt neemt hij dat nummer opnieuw op, deze keer samen met Lisa del Bo . Die versie met haar staat de achttiende februari 1998 op één in de Vlaamse Top Tien.

De singles Stapelgek op jou, Een nieuw begin en Ik leg de sleutel op de mat geraken wel tot in de Vlaamse hitlijsten, maar kunnen zich niet meten met zijn voorgaande hits. Wel mogen we het liedje Heb jij een vuurtje voor mij niet vergeten, dat geschreven werd door Han Kooreneef, die ontiegelijk veel voor Marco Borsato zou schrijven, en dat bijvoorbeeld door Radio 2 vaak gedraaid werd, dus gerust een radiohitje genoemd mag worden.

Heb jij een vuurtje voor mij?

Bart probeert je te verleiden met de vraag Heb jij een vuurtje voor mij? Hij is te gast in het programma De Muziekdoos.

Nooit meer alleen

Bart, die het theaterbureau van Piet Roelen als thuishaven heeft en in 1992 het duet Gek op haar had opgenomen met Roelens poulain Helmut Lotti , gaat vanaf 1995 samenwerken met een goede vriend van Piet, de Nederlandse producer Peter Koelewijn, die ook een stevige hand zal krijgen in de succesvolle cd-reeks Lotti Goes Classic.

In een overgangsfase wordt zijn album Nooit meer alleen deels door Bert Candries en deels door Peter geproduceerd. De hoogst genoteerde single hieruit wordt het zomerse Samen in de zon op een tekst van Frank Dingenen, de eenentwintigste juli goed voor een tweede plaats in de Vlaamse Top Tien. De hit Right back where we started from van Maxine Nightingale, geschreven door J. Vincent Edwards, vertaalt Penny Els als Een, twee, drie.

Mooi weer vandaag

Bart Kaell brengt Mooi weer vandaag tijdens de jaarlijkse Gordel.

Mooi weer vandaag

In 1993 rondt hij zijn muzikale avontuur bij platenfirma BMG af en stapt over naar Sony/Columbia. Op dit label presenteert hij in een productie van Bert Candries dat jaar de cd Dicht bij jou, opgenomen in de bekende Galaxy Studio in Mol met aan de knoppen Wilfried Van Baelen.

Op het album een rist nieuwe nummers geschreven door Bart samen met Penny Els, Marius Degeest, Mark Lambin en Johan Verminnen . Het reggaegetinte Mooi weer vandaag wordt als single gereleaset, waarmee Bart de negenentwintigste juli van dat jaar de eerste plaats in de Vlaamse Top Tien inpalmt, wat hij iets later overdoet met de single Ik neem je in mijn armen en de ballade Moeder.

In 1994 wordt er teruggeblikt op de cd Het beste van Bart Kaëll, twintig hits waar de fans tomeloos van kunnen genieten. Datzelfde jaar volgt Bart Kaëll bij VTM Walter Capiau op als presentator van het razend populaire Rad van Fortuin. Bart zal dit programma blijven presenteren tot in 1997.

In kleur

Hij zal voor BMG nog één album inblikken en wel In Kleur, in 1992 geproduceerd door Bert Candries en opgenomen in Studio Impuls. Het is deze keer de Nederlandse schrijver Ellert Driessen die een drietal liedjes aanreikt en voorts nummers van Bart Kaëll, die hij samen met Bart Van den Bossche , Johan Verminnen en Paul De Schepper schrijft. Als voorbode van het album is er de single Papa ik kan zingen, goed voor een tweede plaats in de Vlaamse hitlijsten.

Bart had intussen ook zijn handen vol met het presenteren van de populaire Soundmixshow bij VTM. Hij zal dat tien jaar volhouden tot hij op zijn veertigste te horen krijgt dat hij bedankt wordt voor bewezen diensten. VTM wil in 2000 verjongen en Bart krijgt het nakijken. Hij voelt zich afgeschreven.

Duizend terrassen in Rome

Bart brengt Duizend terrassen in Rome samen met een klassiek orkest in het programma In Symfonie.

Zeil je voor het eerst

Bart gaat in 1990 het water op met Zeil je voor het eerst. Hij brengt zijn hit bij Margriet .

Zeil je voor het eerst

Voor VTM presenteert Bart de Mini Playbackshow, in Nederland gepresenteerd door Henny Huisman, waarin hijzelf telkens een kinderliedje zong. Van de hand van de Nederlandse producer Hans van Eijck op tekst van Herman Pieter de Boer neemt hij het liedje Zeil je voor het eerst op. Over een megahit gesproken. In de Ultra Top Top Vijftig klimt Bart de achtste september 1990 met dat nummer naar de tweede plaats, zijn grootste hit ooit. In de Vlaamse Top Tien stond hij de vierde augustus al op één.

In de Reel Sound Studio en in Studio Arnold Mühren in Nederland gaat Bart het album Gewoon omdat ik van je hou inblikken. Dertien liedjes in het totaal. Qua teksten wordt er geschreven door Johan Verminnen , Bart Kaëll zelf, Herman Pieter de Boer, Bart Van den Bossche en Paul De Schepper. Het album levert nog vier singles op: Ik wil niet dat je gaat, Love me forever, Mooi om te zien en Isabelle. Love me forever en Mooi om te zien worden in de loop van 1991 telkens een nummer één in de Vlaamse Top Tien. Gewoon omdat ik van jou gaat zo'n dertigduizend keer over de toonbank, goed voor platina. Van zijn platenfirma BMG/Ariola krijgt hij een speciale award omdat hij, sinds hij bij hen in 1989 onderdak had gevonden, al meer dan honderdduizend elpees en cd's heeft verkocht.

Datzelfde jaar brengt hij in samenwerking met Radio 2 het Gordellied Ik gordel nooit zonder jou op de markt.

De Marie-Louise

Bart brengt De Marie-Louise tijdens het praatprogramma 3 Uur Jessie.

De ommekeer

Bart gaat heel nauw samenwerken met producer Roland Verlooven, bekend van zijn producties met Willy Sommers , Margriet Hermans en Clouseau. In 1989 veroorzaakt dat voor hem een grote ommekeer, te beginnen met De Marie-Louise, dat Roland speciaal voor hem had geschreven. De Marie-Louise levert Bart zijn eerste gouden plaat op, de zestiende december 1989 een vierde plaats in de Vlaamse Top Tien, een eenentwintigste stek in de Top Dertig de derde februari 1990 en eeuwige roem in Vlaanderen.

Aan dat liedje is nog een apart verhaal verbonden. Het album was klaar toen zij vaststelden dat er nog een nummer ontbrak, want contractueel moesten er twaalf liedjes op de cd staan. Op vraag van Bart schrijft Roland nog snel een nieuw liedje in de stijl van Malle Babbe van Rob de Nijs én met in zijn achterhoofd dat het een wals moet zijn die het publiek kan meezingen.

Carrousel

In 1987 worden door de VRT elf kandidaten uitgenodigd om deel te nemen aan Eurosong, ook Bart! De finale wordt door Liliane Saint-Pierre gewonnen met Soldiers of love, maar Bart houdt een fijne herinnering over aan deze selectie voor het Eurovisiesongfestival, want hij eindigt in de finale op de tweede plaats met het door hem samen met Hubert Hugo geschreven liedje Carrousel. De elfde april van dat jaar staat hij in de Vlaamse Top Tien met dat liedje helemaal bovenaan.

Samenwerking met Robert Long

Bart verhuist naar platenfirma EMI, waar hij liedjes krijgt aangeboden die geschreven werden door Bob Leverman, beter bekend als Robert Long. Met Amor amor laat Bart in 1987 duidelijk van zich horen, maar een echt grote hit wordt het singletje niet.

Het jaar nadien neemt Bart van diezelfde Long het liedje Geloof in jezelf op. Met een vierde plaats in de Vlaamse Top Tien is Bart best tevreden, maar hij weet dat hij beter kan, veel beter.

La mamadora

In 1987 gaat Bart de exotische tour op met La Mamadora. Hij is te gast in het programma Mike.

La mamadora

Omdat Bart blijft zoeken, gaat hij dat jaar van start met de Nederlandse producer Peter Schön, bekend van zijn producties voor The Dolly Dots, Marco Borsato en Anita Meyer, die vindt dat Bart in het Engels moet zingen. Ook deze keer blijft de echte respons achterwege.

Maar Bart houdt vol en scoort in 1986 met het samen met Penny Els, Els Van den Abbeele, geschreven meezingertje La Mamadora. De productie ligt in de handen van Francis Goya, die op de plaat ook de gitaar bespeelt. De achtentwintigste juni 1986 staat Bart ermee op de eerste plaats in de Vlaamse Top Tien. Ook de opvolger L'amore datomi doet het in die Vlaamse hitlijst niet onaardig.

Beste Solodebuut

In 1984 krijgt hij tijdens Radio 2 Zomerhit de prijs van Beste Solodebuut.

Eurosong 1983

Een tijd later gaat Bart verplicht onder de wapens en beslist meteen na het afzwaaien door te reizen naar Parijs, want hij droomde ervan bij onze zuiderburen een carrière op te bouwen. Na enkele maanden keert hij naar Vlaanderen terug omdat hij in Parijs het bericht had ontvangen dat hij geselecteerd was voor deelname aan Eurosong. Er werden drie voorrondes georganiseerd, Bart kwam met het door hemzelf geschreven Symfonie in de tweede terecht samen met Gene Summer en Wim De Craene. Bart belandde in de finale in het gezelschap van Sofie, Wim De Craene, Yvette Ravell, Espresso, Marina Marcia en Pas de Deux, die met Rendez-vous naar het Eurovisiesongfestival in München mogen, waar zij op de achttiende plaats eindigen.

Bart had zich voorgenomen dat, mocht Eurosong tegenvallen, hij meteen terug naar Parijs zou keren, maar er was plots zoveel vraag naar optredens dat hij wijselijk besloot het zekere voor het onzekere te kiezen. Stan Verbeeck van platenfirma Monopole haalt Bart over om Symfonie op single uit te brengen, maar de belangstelling daarrond was vlug verdwenen.

Die samenwerking is van korte duur, want Bart stapt over naar platenfirma Carrère en krijgt daar Eddy Luyckx als producer toegewezen, die hem een liedje van Charles McLoughlin laat opnemen: Hello it's me met op de B-kant Hallo dag Bart. In 1984 produceert Eddy samen met Bart Ze zeggen, geschreven door Pino Marchese en Bart zelf. De negende juni staat dat plaatje op zeven in de Vlaamse Top Tien.

De eerste stappen in de showbizz

Via Het Laatste Nieuws en Joepie belandt Bart na zijn studies vrij snel aan de Vlaamse kust, waar hij terechtkomt bij de shows georganiseerd door de Nationale Loterij en leert op die manier de presentator van dienst, Luc Appermont, beter kennen. Bart kan als jobstudent aan het werk als animator en rolt op die manier de showbizz binnen.

Dankzij Luc mag hij in 1982 deelnemen aan de Baccarabeker in het Casino van Middelkerke. Luc coacht de Limburgse ploeg, waarin naast Bart ook Daniël David en de meidengroep La Dolce Vita zitten. Tot groot jolijt van die Limburgse bende gaan zij dat jaar met de overwinning lopen. Bart krijgt daarnaast de prijs van het publiek toegewezen. Bart zong twee Franse liedjes van Michel Delpech, waaronder Chez Laurette.

Op de schoolbanken

Over zijn studietijd is Bart vrij bondig. Hij begint bij de nonnetjes in Ename om vanaf het vijfde studiejaar naar het college in Oudenaarde te trekken, waar hij na zijn lagere school overstapt naar de afdeling wetenschappelijke B. Dit ligt Bart helemaal niet, hij is geen bètatype. Hij is eerder artistiek aangelegd en dus mag hij vanaf zijn zestiende naar de plastische afdeling in het Sint-Lucasinstituut in Gent.

Zodra die middelbare schoolopleiding erop zit, wil Bart verder in de muzikale richting en slaagt er op zijn negentiende in, na een strenge toelatingsproef, voort te studeren aan het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen en leert daar de broodnodige knepen van het showbizzvak. Hij volgt de richting kleinkunst en theater omdat hij koste wat het kost zanger wil worden. Hij bekeek het ook technisch, als een echt vak. Zijn ouders hadden zo hun twijfels, maar aanschouwen het voorzichtig van op een verstandige afstand.

Bart Kaëll wordt geboren

Barts levensavontuur begint de tweede augustus 1960 in Oudenaarde. Toen heette hij nog gewoon Bart Gijselinck. Hij woonde samen met zijn ouders in Ename, een deelgemeente van Oudenaarde aan de Schelde in de Vlaamse Ardennen. Bart heeft een zus die drie jaar ouder is dan hij en een broer die vier jaar voorop ligt.