Bart Herman

Delen S
Geboren in Wevelgem
op 14 februari 1959
Bart Herman
Bekijk DiscografiesLees Biografie
"Vier of vijf dagen in het ziekenhuis? Ondenkbaar. Ik ben zanger!"
Bartje (is een leuke naam)

De weg

De 23ste oktober 2020 is er de release van het nieuwe album van Bart, "De Weg". Hij kwam op de idee van deze plaat na het lezen van de biografie van Johnny Cash die op het einde van zijn leven samen met producer Rick Rubin het album "American Recordings" opnam: de stem van Johnny en zijn akoestische gitaar. Meer was er niet nodig om van dit album een mijlpaal in diens carrière te maken. Naar dit voorbeeld nam Bart samen met producer Gabriel Peeters een rist liedjes op waarvan er vooraf vijf door zijn fans werden geselecteerd. Die simpele setting van stem en gitaar past heel goed in coronatijd en maakt van dit album een lust om in alle intimiteit naar te luisteren. Het album biedt trouwens een overzicht van de weg die Bart Herman intussen heeft afgelegd. "De Weg" is daardoor een heel persoonlijk geschenk aan de fans geworden.

Tussen ons

In de Vlaamse Top 50 laat Bart in de loop van 2018 regelmatig van zich horen met onder meer de singles Lieve Lona, Als de weerlicht en Parijs of Barcelona. Na twee Jaar toeren met "In mijn element" verschijnt de 28ste september op het Matador-label het nieuwe album "Tussen ons" (gezegd en gezwegen). Hiervoor trok Bart naar de "Votown Studio" in Volendam. In een productie van Jaap Kwakman en Gabriel Peeters levert hij liedjes af als het vrolijke Franke Francine en het naar de keel grijpende Ooit. De algemene ondertoon van dit album is die van de optimist, de levensgenieter die het leven omarmt en openstaat voor elke positieve prikkel. Muzikaal is zoals bij elk Bart Herman-album de americana-invloed nooit ver weg en wordt er weer dankbaar gebruik gemaakt van het akoestische country-instrumentarium. Dit gecombineerd met stijlvolle, frisse en originele Nederlandse teksten resulteert weer in de unieke cocktail die zo typisch is voor het repertoire van deze singer-songwriter. "Tussen ons gezegd" is de titel van de nieuwe theatertournee waarmee Bart vanaf september 2018 on the road gaat. Hierin laat hij iedereen in zijn ziel kijken en geeft respons op de vragen: “Hoe gaat het inmiddels tussen mij en haar? Hoe zit het tussen mij en mijn verleden, mijn toekomst, mijn dromen en fantasieën?” Antwoorden doet hij met oude en nieuwe liedjes van eigen hand: nu eens om mee te zingen, dan weer om in te verdrinken.

In mijn element

Op vrijdag 10 september 2016 brengt Bart een nieuw album op de markt "In mijn element", een album dat in 10 liedjes onomwonden zegt hoe hij zich voelt. Liedjes als "Mijn huis", "Lieve Lona", "Dag mijn vriend" en "Vrienden van de rock and roll". Hij komt in de Ultratop album 200 meteen binnen op de 13de plaats. Dat gevoel van "In mijn element zijn", deelt Bart graag met zijn publiek. "In mijn element" is ook de titel van de nieuwe theatershow waarmee Bart on the road gaat. In "Het Nieuwsblad" van de 24ste september zegt hij daarover: "Wij brengen een mix van chanson en kleinkunst, country en rock-'n-roll en dat met verzorgde Nederlandstalige teksten die verder gaan dan "ik hou van jou". Ik denk niet dat iemand anders dat doet, dat maakt ons concept uniek. Ik vertel verhalen, maar mijn songs zijn niet narratief, eerder sfeerscheppend. Ik zie ze als videoclipjes. Iedereen in de zaal kan zich erin herkennen en in gedachten zijn eigen clipje maken. Eén ding is zeker: mijn voorstelling is zeker niet vrijblijvend, je zal worden meegesleurd. Naast het nieuwe werk speel ik allemaal nummers waarvan ik weet dat de mensen erop zitten te wachten, zonder dat dat per se de grote hits zijn."

Cadeau voor mama

Tijdens zijn concerten duiken er steeds meer jongere fans op die een cd van hem kopen of een handtekening vragen voor hun moeder. 

Dit inspireerde Bart tot het schrijven van het aanstekelijke en erg meezingbare zomernummer Cadeau voor mama, uiteraard met het oog op Moederdag, de 8ste mei 2016. 

Sinds hun moeder fan is van Bart, kopen de jongeren met graagte dan ook zijn allernieuwste plaat.

 De pret kan blijkbaar niet op, want eind mei komt er daadwerkelijk een echt cadeau voor al die moeders op de markt "Gele rozen", een unieke verzamel-cd met werkelijk alle hits van Bart Herman bij mekaar gebracht plus de nieuwe single als bonustrack.

De publiekslieveling

Als publiekslieveling van menig cultureel centrum start Bart vanaf de twintigste september 2014 met zijn theatershow Bartje zoekt het geluk. Naast oude nummers zingt hij ook een rist liedjes uit zijn recente gelijknamige cd. Hij treedt op met een vierkoppige bezetting: elektrische gitaar, mandoline, piano en percussie. Als vanouds tokkelt hijzelf op de akoestische gitaar.

In zijn achterhoofd speelt mee dat op dat moment Sergio op één staat in de Vlaamse hitlijsten met het door Bart geschreven Alleen bij jou, voor Sergio de eerste nummer één in zijn carrière. Intussen verschijnt de vierde oktober 2014 Zusterliefde op single en de zeventiende januari 2015 Mama, moeke, ma. Deze keer blijven de hitlijsten buiten bereik. Hij verrast de fans op Valentijnsdag, de veertiende februari 2015, met het honderd procent countrygetinte Den 1ste pieper.

Voor mij is het een hele eer dat ik met de 3J's een nummer heb kunnen opnemen. Geloofwaardige teksten en melodieën zijn hun handelsmerk en dat is iets dat ons bindt.

Bart Herman over de 3J's

Man in de spiegel

Op het einde van de maand oktober 2013 verrast Bart Herman ons met de single Man in de spiegel, die hij samen met de Nederlandse groep de 3 J's opnam. Tussen hen en het trio was stilaan een goede band gegroeid die haast moest uitmonden in een samenwerking. Man in de spiegel staat trouwens ook op het album Dichter bij de horizon dat van de 3 J's de achtste november 2013 in België en Nederland op de markt kwam. De zevende februari 2014 is dat nummer ook te horen op het nieuwe album van Bart Bartje zoekt het geluk. Die titel heeft hij ontleend aan de kinderboekenreeks van de Nederlandse auteur Anne de Vries.

Over dementerende ouderen schrijft hij in het liedje Mama, moeke, ma en dé West-Vlaamse uitdrukking bij uitstek 't Zwin deur de bjetten (gebruikt als je op een wilde manier de bloemetjes graag buitenzet) vereeuwigt hij in het gelijknamige liedje. Dit album levert Bart ook een bescheiden hit op en een meezinger eersteklas. De drieëntwintigste augustus 2014 staat hij op vijf genoteerd in de Vlaamse Top Tien met Bartje (is een leuke naam).

Maanlicht op zee

Bart brengt Maanlicht op zee, live in Het Muziekcafé op Radio 2.

Ode aan de zon

Bart Herman brengt een Ode aan de zon, tijdens En nu serieus op Radio 2.

Laat me nooit alleen

Bart Herman zingt Laat me nooit alleen bij En nu serieus op Radio 2.

Klein kindje Jezus

Bart zingt, al helemaal in de kerstsfeer, Klein kindje Jezus tijdens Het Muziekcafé op Radio 2.

Als je weer wakker wordt

Herman brengt Als je weer wakker wordt in Het Muziekcafé op Radio 2.

Drie akkoorden en de waarheid

In 2012 is er nog eens een volledig nieuw album Drie akkoorden en de waarheid, deze keer uitgebracht op het door Bart intussen zelf opgerichte Matadorlabel. De titel van het album geeft aan dat dit eenvoudige, simpele liedjes zijn die door een gewone muzikant op zijn gewone gitaar makkelijk gespeeld en gezongen kunnen worden. Bart schrijft ook deze keer, met hier en daar de steun van Patrick Hamilton, alle nummers zelf. De plaat klinkt alsof ze in Nashville werd ingeblikt, zeker het nummer Señorita Zita, al gaat onze absolute voorkeur uit naar songs zoals Friends forever en Vader, die zeker tot de mooiste gerekend mogen worden die Bart ooit geschreven heeft.

Ik ga dood aan jou

Bart zingt Ik ga dood aan jou in het Radio 2-programma En nu serieus.

Als je weer wakker wordt

Bart zingt Als je weer wakker wordt tijdens het Radio 2-programma En nu serieus.

De Eregalerij

In 2012 mag Bart terecht staan glunderen op het podium van het Casino Kursaal in Oostende wanneer zijn nummer Ik ga dood aan jou een ereplaats krijgt in De Eregalerij van Radio 2 en Sabam. Hij verneemt iets later dat hij in de editie van de 1000 klassiekers van Radio 2 dat jaar met dat gelauwerde nummer op de vierentachtigste plaats is geëindigd.

Hij is ook een beetje trots wanneer hij in interviews de aandacht kan vestigen op het feit dat hij ook voor anderen liedjes heeft geschreven: Wim Leys, Herbert Verhaeghe, Will Tura, Jo Vally, Lisa Del Bo, Nicole en Hugo, De Romeo's, Luc Steeno , Willy Sommers , Amaryllis Temmerman, Barbara Dex, Liliane Saint-Pierre , Dana Winner , Gene Thomas , Peter Van Laet, Strato-Vani, Davy Gilles, Edje Ska, Tatyana Storm (nu Tyana). In een haast hoorbare stilte had hij zich al die tijd op die manier beziggehouden met een echte songwriter te zijn die zelfs voor de schlager zijn neus niet ophaalt. Dat merkten we maar al te goed wanneer Sergio in 2013 onverwacht een hit scoorde met het door Bart geschreven Je eigen leven. Een jaar eerder schreef hij voor Nicole en Hugo Schietgebed neer.

My Sun Selection

Voor het theater broedde hij op de idee een nieuwe show te lanceren, My Sun Selection, een ode aan de jongens van het legendarische Sunlabel in Memphis die hem sterk hebben beïnvloed: Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Carl Perkins, Elvis Presley... Als trekhaak voor die productie brengt hij een cover op de markt van Johnny Cash' Guess things happen that way, geschreven door Jack Clement.

Hij blikte ook Great balls of fire van Jerry Lee Lewis in, maar merkt aan de reacties uit zijn kennissenkring dat Vlaanderen niet zit te wachten op covers van iconische klassiekers uit de Sun Studio. Daar hoor je af te blijven en dus beslist Herman die idee en dito cd maar op te bergen en in de kluis te houden tot een latere datum. Guess things happen that way is wel als bonustrack terug te vinden op het daaropvolgende album Vlinders, passie, stille tranen met als opvallende tracks Mijn hart is nu van jou en Alleen vooruit.

Onderweg met jou

In 2008 vraagt Radio 2 of Bart niet het Gordellied wil schrijven en dat wordt Onderweg met jou, dat hij als een duet zingt samen met Barbara Dex, ook al zo'n Vlaming die tuk is op country. Van zijn platenfirma Plansjee mag Bart voor zijn vijftigste verjaardag in 2009 het verzamelalbum Uit de mist samenstellen. Uit zijn oeuvre tot dan toe kiest hij zeventien liedjes met als bonustracks de akoestische versie van Ik ga dood aan jou én het daarnet genoemde Gordellied Onderweg met jou.

Song city

In de zomer van 2007 gaat Bart aan de slag tijdens het evenement Song City. Acht songsmeden, vier internationale en vier nationale, worden een weeklang opgesloten en moeten een rist liedjes schrijven met als enig doel de meest ultieme song neer te pennen. Songsmeden van dienst waren toen: Elliott Murphy, Garland Jeffreys, B.J. Scott, Wigbert, Milow en Bart Herman, naar een idee van Luc Standaert, die toen werkte voor de afdeling VRT Publishing. De negenentwintigste juni lieten zij in het park van het Egmontkasteel in Zottegem het beste van hun kunnen horen en tevens het eindresultaat.

Schatterhand

Zonder de hulp van wie dan ook schrijft Bart van de eerste tot de laatste strook alle liedjes voor zijn album Schatterhand, een duidelijke verwijzing naar Old Shatterhand uit de Winnetouverhalen van de Duitse westernauteur Karl May. Zowel de hoes als de inhoud van het album laten Bart op zijn countrybest horen. Omdat je nu eenmaal singletjes op de markt moet brengen om de aandacht te blijven trekken en in de stiekeme hoop dat je toch in een of andere hitlijst zou kunnen aanbelanden, verschijnen Van de wijs, De zus van Godelieve en Winterslaap op single. De zus van Godelieve blaakt van speelsheid en had net zo goed door The Mavericks op plaat kunnen worden, een knipoog naar de speelse tex-mexstijl.

Vier of vijf dagen in het ziekenhuis? Ondenkbaar. Ik ben zanger!

Bart Herman in een interview van tegenkanker.be

Tijdens het schrijven van het Tuimelkruidverhaal werd mij plots het zwijgen opgelegd. Voor even maar, zo bleek, want ik mocht het afmaken.

Bart over zijn ziekte en zijn album 'Tuimelkruid'

Tuimelkruid

In 2005 is er het album Tuimelkruid, dat hij aan zijn ouders opdraagt. Tekst en muziek worden door Bart zelf aangereikt met uitzondering van het liedje Ti vorrei, dat kortelings in een Napolitaanse schatkist als studentenlied was ontdekt en dat Bart dolgraag in het Wevelgems dialect vertolkt, én Zonder meer te mooi, dat hij samen met Patrick Hamilton schrijft en dat ook meteen op single opduikt. Het album klinkt heel gevarieerd: voor de een daardoor boeiend, voor de ander mist het een hoorbare rode draad. Bart is maar wat blij dat hij, ondanks zijn gevecht met de kanker, mag blijven voortleven.

In de zomer van 2005 mag hij zijn vocale kunsten vertonen in Leuven tijdens Marktrock. Een jaar later treedt hij op tijdens Houden Van in het Antwerpse Sportpaleis aan de zijde van Margriet Hermans , Juul Kabas, Rocco Granata , Jean Walter , Lia Linda en Willy Sommers . Nog een jaar later zien en horen wij hem op Eén tijdens Zo is er maar Eén, waar hij zijn versie laat horen van Blanche en zijn peird van Willem Vermandere.

Het noodlot

En dan slaat plots het noodlot toe. Bij hem wordt keelkanker vastgesteld. Het roken wordt van af dan streng verboden. Hij duikt een tijdje onder, maar probeert na een halfjaar weer overeind te kruipen, wat hem ook lukt. Hij gaat vooral live optreden. Samen met piano- en accordeonvirtuoos Mike Smeulders trekt hij langs de theaters met het programma Gele Rozen, brengt hij een overzicht van zijn carrière tot dan toe in Vergezicht café en is hij samen met Dimitri van Toren te zien in het programma Ik heb het over jou.

Bartstocht

Wanneer Bart in 2003 vierenveertig jaar op zijn levensteller ziet verschijnen, brengt hij het album Bartstocht (langs route 44) uit. Het wordt een overzicht van zijn levensweg tot dan toe, via liedjes als Gitana Maria en Regen, die ook op single verschijnen. Het album straalt een warme en folky sfeer uit, al wordt er hier en daar stevig muziek gemaakt. Het bombastische, theatrale krijgt nergens nog een kans. In 2004 worden de fans verwend met de verzamelaar De Singles, uitgebracht op het AMC-label. Al zijn singles zijn overzichtelijk te beluisteren op één album. Een deel van die singles was tot dan toe nog moeilijk te vinden, tenzij jij een trouwe fan van het eerste uur was.

Slaap mijn kind

Van verbazing kijkt haast iedereen op wanneer hij de zevenentwintigste januari 2001 op één belandt in de ¨Vlaamse Top Tien¨ met Slaap mijn kind, van de eerste tot de laatste noot en woord van de hand van Bart in een productie van Francis Goya. Enkele weken later staat hij honkvast op vijf in de VRT Top Dertig. De single levert Bart in 2001 tijdens ¨Zomerhit¨ de trofee op van beste Nederlandstalige lied van dat jaar Dat liedje wordt meteen toegevoegd aan het album Bart Herman Verzameld met daarop negentien van zijn bekendste liedjes.

Het is eveneens te beluisteren op zijn zesde cd Ver Gezicht, die een jaar later in de rekken ligt. Intussen hadden de singles daaruit Herfst en Vergezicht café de revue gepasseerd. Herfst duikt heel even in de staart van de Vlaamse Top Tien op, maar is snel uit het zicht verdwenen. Bart ging voor dit album samenwerken met de Waalse gitarist Francis Goya, die de meesten nog wel zullen kennen van zijn wereldhit Nostalgia. Het album staat bol van de ballads en het countrysfeertje is nooit ver uit de buurt. Naast Slaap mijn kind levert dit album alvast nog een Hermanklassieker op: Mama, je hebt gisteren gehuild.

Duizendpoot

De negentiende december 1997 en de elfde april 1998 duikt Bart op in de rol van Pontius Pilatus in de musical Jesus Christ Superstar in Vorst Nationaal.

Een jaar later levert Bart zijn vijfde album Hacienda af met daarop in tex-mexstijl liedjes als Blijf hier vannacht, gebaseerd op een Mexicaans studentenlied. Als eerste single hieruit is er het countrywalsje Ma. Dat levert mainstreammuziek op, net zoals Zolang als ik leef.

Bart heeft intussen zijn muzikale evenknie gevonden in de Nederlandse kleinkunstenaar van het eerste uur Dimitri van Toren, met wie hij op tournee gaat onder de vlag Is liefde wel genoeg, in het totaal goed voor zo'n honderdtwintig voorstellingen, en met wie hij in 2000 de single Kijk es in de spiegel opneemt. Hij is daarmee de drieëntwintigste september van dat jaar op de zevende plaats in de Vlaamse Top Tien terug te vinden.

Met Dimitri was hij al te zien en te horen sinds 1998 in het theaterprogramma De Komplete Kleinkunst Kollektie samen met Miek en Roel en Miel Cools. Wanneer Willy Sommers op aanraden van zijn producer Roland Verlooven bij Bart gaat aankloppen met de vraag of hij geen rist Franse hits wil vertalen voor zijn album Alleen de liefde overwint, gaat Bart meteen akkoord.

De slag van mijn hart

Omdat Bart een enorme bewondering koestert voor Jean-Jacques Goldman, gaat hij in 1997 toelating vragen om twaalf liedjes van hem te vertalen, wat resulteert in het album De slag van mijn hart. Als eerste single wordt gekozen voor Als je morgen weggaat, dat Goldman schreef voor Laurent Pagny die in Frankrijk met Si tu veux m'essayer een behoorlijke hit scoorde.Naar aanleiding van de release van het album zendt Eén de drieëntwintigste november een special rond Bart Herman uit.

Café de la Gare

De televisie ontdekt de kwaliteiten van Bart als presentator. Voor VT4 presenteert hij vanaf de derde februari 1996 tot en met de achtste mei 1996 Doet ie het of doet ie het niet?.

In jeanspak en met zijn onafscheidelijke gitaar op schoot in een of ander station prijkt Bart op de hoesfoto van zijn derde album Café de la Gare. Bart schrijft het merendeel van de liedjes zelf of in samenwerking met Wim Claes, Jan Deglinne en Marc Lambin. De eerste single daaruit wordt het heerlijk countrygetinte Lieve dromer. Bart aast al lang niet meer op een plaats in de Vlaamse Top Tien. Hij krijgt meer dan voldoende airplay, treedt vaak op en voelt zich als een vrije vis in het al even vrije water.

Hij vertaalt de hit Elle a les yeux revolver van de Franse chansonnier Marc Lavoine en zingt badend in een overvloed van galm Ogen van lood. Intussen mogen we dit nummer als een Hermanklassieker beschouwen. Van zijn collega Marc Lambin, die een tijdje de spil was van de groep Biljarten Na Halftien, leent hij het nummer Z'is in mijn hoofd, dat de volgende single wordt. In een poging om een publiek te bereiken dat geen albums koopt, wordt ook Mijn hart is nu van jou op single aan de man gebracht. Van Bart is intussen geweten dat hij graag een pintje lust. Hij schrijft vanuit die ervaring Als ik drink.

Aquarius

In 1995 worden, in opdracht van Olivier Verhaeghe, Eric Imhauser en Vito Lucente aangeduid als producers van het album Aquarius. Met leden van zijn toenmalig orkest trekt Bart naar de Private Life Studio. Aan het schrijversteam wordt niet veel gewijzigd behalve dat Wim Claes, die in de band van Bart speelt, ook mag meeschrijven. Twaalf liedjes in het totaal. De eerste single wordt Waterman, dat wel op voldoende airplay kan rekenen, maar niet aanslaat in de Vlaamse Top Tien. Ook niet de volgende singles Foto's, Het is voorbij en Lang voorbij. De vierde mei stelt Bart het album in primeur aan de pers voor.

Alles valt stil

Bart Herman zingt Alles valt stil, tijdens het programma Tartufo.

Nooit

Nooit, zingt Bart Herman in het programma van Margriet Hermans .

Metropool

Met hetzelfde team worden elf songs geschreven voor het album Metropool, dat in 1993 wordt uitgebracht, met daaruit de singles Nooit, Alles valt stil, Ilona en Angela. Zij spraken 's avonds af, schaarden zich rond de piano en nadien rond de tafel en schreven in samenspraak een hele cd vol. Bart brabbelt eerst zijn teksten in het Engels, een soort Engels dat nergens op slaat, en werkt dan vooral met Johan samen aan de Nederlandstalige tekst, waarbij zij ervan uitgaan dat de muziek voor zich moet spreken.

Alleen het nummer Nooit geraakt in de Top Tien, het staat op acht de eenentwintigste augustus 1993. Tijdens de Zomerhiteditie van 1994 mag Bart voor het liedje Ilona de trofee in ontvangst nemen van beste Nederlandstalige opname. Van die dag af zal hij in Radio 2 voor de rest van zijn carrière een trouwe bondgenoot vinden. Het duurt wel enkele jaren vooraleer Metropool met goud wordt bekroond, dat was in 1997.

Eurosong 1993

Jef De Bie, de roddelende haarkapper uit het Radio 2- programma Roddelradio van Dirk Somers, werd een tijdlang de manager van Bart Herman. Zij beslissen dat Bart zich in 1993 inschrijft voor Eurosong. Samen met Vito Lucente, Johan Boonen en Eric Imhauser schrijft hij zittend aan de piano Ik ga dood aan jou.

Tijdens vier voorronden passeren een hele rist Vlaamse artiesten de revue. In de finale blijven er twaalf kandidaten over. Van de vakjury krijgt Bart het maximum van de punten. Lisa del Bo eindigt derde met Vlinder, Bart Herman tweede en winnares wordt Barbara Dex met Iemand als jij. De vijftiende mei zingt zij in Ierland tijdens het Eurovisiesongfestival en eindigt op de laatste plaats. Winnares wordt de Ierse zangeres Niamh Kavanagh met In your eyes.

Voor Bart wordt die editie van Eurosong wél een succes. Ook al zag hij die deelname niet zitten, toch produceert Olivier Verhaeghe de singleversie van Ik ga dood aan jou, die binnen de kortste keren op één staat in de Vlaamse Top Tien. Hij zal daar vijf weken na elkaar blijven postvatten. Van Radio 2 krijgt Bart tijdens de Zomerhit de trofee van beste song van dat jaar overhandigd. Olivier Verhaeghe staat erop dat Bart ook een Engelstalige versie opneemt en dat wordt I would die for you. Vreemd genoeg slaat die versie aan in Wallonië.

Oei Jacques

In 1992 wordt Bart door het boekingskantoor van Jacques Vermeire gevraagd of hij niet exclusief bij hen wil komen met als gevolg dat hij tijdens de zomer van dat jaar het muzikale aandeel mag verzorgen in de show die Jacques Vermeire en Luc Verschueren aan de kust opvoeren, zesentwintig in het totaal. Dat was letterlijk hard werken en lachen geblazen en voor Bart een zomer om nooit meer te vergeten. In de nasleep van die show treedt Bart Herman op het einde van 1992 op in de oudejaarsavondshow Oei Jacques op Eén.

Hij brengt dat jaar ook nog het stevig rockende Marie-Christine uit, geschreven door hemzelf samen met Chris Hileman. Iets later is er de ballade Jij bleef waar je was. Geen enkele single scoort in de hitlijsten, maar Bart verliest de moed niet.

Zijn eerste single

Wanneer Bart op zekere dag van Guadeloupe naar Amsterdam vaart, waar zij twee weken aangemeerd blijven, werkt hij enkele optredens af in Vlaanderen, onder meer eentje in een restaurant op Place Montgomery in de buurt van het VRT-gebouw in Brussel. Bart trad daar heel puur op met piano en gitaar. Hij ontmoet daar Olivier Verhaeghe, een Franstalige producer, die hem voorstelt na zijn cruiseavontuur contact op te nemen om eventueel een plaat op te nemen.

Drie maanden later zit het zeevaartavontuur van Bart erop, neemt hij opnieuw contact op met die producer en mag hij zijn eerste single opnemen. Wij schrijven dan 1990 en als eerste nummer neemt Bart voor Private Life Records het nummer Wat ik voel op.

Bart op cruise

Op zekere dag krijgt Bart bezoek van enkele producenten uit Miami die op zoek zijn naar meertalige zangers. Zij moeten niet alleen Nederlands, maar vooral Engels, Frans en indien mogelijk ook Duits kunnen spreken. Tijdens de auditie zingt Bart drie liedjes en wordt er van hem een interview in vier talen afgenomen. Bart blijkt voor hen de geschikte man te zijn. Twee weken later trekt hij naar San Juan in Puerto Rico om daar aan boord te gaan van een cruiseschip.

Er wordt een heuse show op het getouw gezet met een voltallig Canadees orkest, een zangeres, een goochelaar met daarbovenop zes dansers en danseressen als oogstrelende ruggensteun. Zij brengen vijfmaal per week, tweemaal daags, een gevarieerde show, telkens onder een ander thema. Deze periode is voor Bart een geweldige leerschool waar hij vooral leert met beide voeten op de grond te blijven staan. Bart verblijft als member of the crew een halfjaar in de Caraïben en nadien een halfjaar op de Baltische Zee.

Zijn eerste band

In Leuven, waar Bart in 1981 was afgestudeerd en werkzaam was aan de afdeling sinologie en Engelse literatuur, heeft hij de Britse Belg Simon Smith ontmoet. Zij ontdekken dat zij beiden gefascineerd zijn door countryrock en richten de groep Simon Shrimpton Smith op.

Hun repertoire varieert van Jim Reeves tot en met Billy Ray Cyrus, zelfs een countrygetinte Bruce Springsteen. Zij treden vaak op in clubs waar Amerikanen die hier werken zich na hun uren komen ontspannen. Daar houden zij zo'n twee à drie optredens per week aan over. Als kers op de taart winnen zij in 1984 The Euro Country Music Award. Hierdoor gaan zij heel vaak in Nederland spelen, waar in bepaalde circuits countrymuziek gekoesterd wordt.

Om nog wat meer pure country te spelen, richt Bart de Bandanna Band op en met die nieuwe muzikanten slaagt hij erin een tournee los te peuteren in Zuid-Spanje. Hier doet Bart niets liever dan als een heuse Presleyimpersonator een regelrechte Elvisimitatie neer te zetten. Zij worden jaren na elkaar vaak en graag gevraagd tijdens zomerfestivals.

Op de schoolbanken

De kleuterafdeling en de lagere school volgt Bart aan het Sint-Amandscollege Zuid in Kortrijk, waar ook Bart Van den Bossche les volgt. Wanneer Bart naar het vijfde leerjaar overgaat, verhuist de familie Herman naar Sint-Niklaas, waar Bart ook de eerste twee jaar van zijn middelbareschoolopleiding volgt om nadien naar Wetteren te verhuizen, waar hij de overige vier jaar van zijn middelbare studies vervolledigt. Dat vergt veel aanpassingsvermogen, maar hij geraakt toch zonder problemen aan zijn diploma.

Papa Herman was onder meer directeur van de muziekschool in Roeselare, waar Bart vanaf zijn zevende naartoe trok. 's Woensdags en 's zaterdags wordt daar sowieso veel gezongen. Hij zingt als een voorbeeldige jongen ook in het kerkkoor. Daarnaast is Bart in zijn vrije tijd een hevige sportbeoefenaar met maar één droom en dat is turnleraar worden. Maar de bètavakken zoals wiskunde en scheikunde zijn niet zijn favoriete leervakken en hij weet na een tijdje dat hij naar een andere hogere opleiding moet uitkijken.

Dat wordt de licentie Germaanse talen, al twijfelt hij enkele dagen voorafgaand aan zijn inschrijving nog of hij geen acteur wil worden, maar pa en ma raden hem aan eerst unief te proberen . Tijdens zijn universitaire opleiding aan de universiteit in Leuven last Bart voldoende tijd in om tussendoor piano en gitaar te spelen. Noten lezen en schrijven heeft hij nooit geleerd.

Bart Herman wordt geboren

Bart wordt de veertiende februari 1959 als een echt liefdeskind op Valentijnsdag in Wevelgem geboren. Zijn tien maanden oudere broer is zeer muzikaal en hij heeft nog een zus die zeven jaar jonger is dan Bart. Papa Frans was aanvankelijk onderwijzer, passeert de centrale examencommissie met glans om nadien muziekpedagoog te worden.

Muziek heeft Bart met de paplepel meegekregen, want zowel zijn vader en grootvader, als overgrootvader waren uitstekende muzikanten. Papa Frans heeft een groot deel van zijn leven muziekles gegeven aan kleuterleidsters, onderwijzeressen en regentessen. Mama staat ook voor de klas als lerares Nederlands, gespecialiseerd in dictie. Bart gaat tijdens zijn jeugdjaren dan ook dolgraag naar de dictie- en voordrachtles, liever dan dat hij met muziek bezig is. Thuis stond altijd muziek op. Bart leert op die manier door de jaren heen zowat alle klassieke componisten kennen. Over pop werd er niet gesproken en er werd zeker niet naar geluisterd. Wie wel nog door de beugel konden, waren Willem Vermandere en Boudewijn de Groot.