Ann Christy

Dag vreemde man

In 1969 gaat Ann in Frankrijk met Roger Whittaker en Pierre Perret op tournee. Voor EMI neemt zij onder leiding van producer Jef De Boeck de singles L'amour nous a quittés en Parce qu'une fleur op. Ann ontdekt ook het belang van het Eurovisiesongfestival. Zij neemt in 1970 immers deel aan de Waalse selectie met Le temps, le vent en eindigt daarmee in de halve finale. Het is Jean Vallée die wint en met Viens l'oublier naar Amsterdam mag. Winnares dat jaar wordt Dana met All kinds of everything.

Ann breekt het jaar nadien in Vlaanderen door met het nummer Dag vreemde man, dat in 1969 al geschreven was door Willy Crombé op een tekst van Mary Boduin, maar niemand had er oren naar. Ann zag het liedje wel zitten en neemt er in 1971 mee deel aan Canzonissima, de selectie voor het Songfestival met in het totaal tien deelnemers en negen voorronden. Zij deelt het podium met onder meer Kalinka, Johnny White en Johan Stollz. Ann zingt in de loop van die preselectie drie liedjes: De kinderen rond mijn huis, Een zilveren kooi en in de finale Dag vreemde man. Mary had een knappe tekst geschreven zoals alleen zij dat kan: "Je boek, je krant, je sigaret. Je warme sloffen naast ons bed. En je pleziertjes eens per week. De pijn wanneer je me ontweek." Nicole en Hugo winnen met Goeiemorgen, morgen en Ann wordt met Dag vreemde man tweede.

Daarmee heeft Vlaanderen haar definitief ontdekt en sluit Ann een warme vriendschap met Mary Boduin, die ook nog eens vlak in haar buurt blijkt te wonen. Hun contact is niet frequent, maar wel intens. Mary beschouwt Ann de jaren dat ze met elkaar omgingen als haar oudere zus, ook al was Ann een aantal jaar jonger. Mary merkte later op dat ze veel te druk bezig was met alles en nog wat om vaker met Ann om te gaan en meer voor haar te schrijven. Zij hadden ook snel door dat ze beiden nogal droefgeestig van aard waren en elkaar qua gemoedsstemming eerder omlaag- dan omhoogtrokken.